נתקלתי פתאום במה שכתבתי פה.. מי זוכר, זה הגיל כנראה
ניסיתי לככב, מרוב התלהבות, לא נתנו לי.. גבולות הנרקיסיזם
קצת הסטוריה: הציור הזה הוליד אפנה גרפית-ספרותית-קולנועית שפרחה בגרמניה בין שתי מלחמות עולם בתיאטרון של מקס ריינהרדט ובקולנוע הגרמני של UFA. באתר האחרון הופקו יצירות אכספרסיוניסטיות , שהמושלמת בהן היא "הקבינט של ד"ר קליגרי". חלק מסרטים האלה ממש מנבאים את עלייתו של מהפנט המונים, הכפה את המציאות הפנימית הבינארית שלו על הקהל...
המורה של תיאודור אדורנו לקאנט, זיגפריד קראקואר, כתב על כך ספר: "מקליגרי להיטלר". ספרים אחרים על הקולנוע האקספרסיוניסטי הם של החוקרת לוטה אייזנר ושל הסוציולוג ג'ורג' הואקו. כולם פורסמו לפני למעלה משלושים שנה.
מונק כתב ביומנו על ערב בו טייל עם שניים מידידיו, כשלפתע חש עייף וחולה. חבריו המשיכו ללכת והוא עמד רועד מפחד.
השמש שקעה והשמים האדימו כדם.. \"חשתי בצעקה המזדעקת בטבע וחודרת עד קצות היקום, נדמה היה לי ששמעתי את קול הצעקה\".
מחוויה זו נולדה הזעקה.. למי שלא זוכר.. למטה בתגובות הרי היא .. בנוף בשעת שקיעה עם גשר מעל למפרץ נורווגי, דמות גולגולתית ומאחורי גבה שתי דמויות מתרחקות, מדגישות את בדידותה.
מי הדמות הצועקת.. האם היא רוח הרפאים של אמו שמתה.. האם היא מסמלת את המוות עצמו? האם היא מונק עצמו הזועק בבדידותו ובפחדיו?
הדמות אוטמת את אוזניה בשתי ידיה למשמע הזעקה שלה עצמה. הזעקה מתפשטת בנוף, במים, בשמים. שכל העולם ישמע. זעקת האובדן והנטישה, זעקת חרדת המוות, זעקת חוסר האונים והבדידות, השיגעון והטירוף.
.
הזעקה במודרניזם פנימית
בפוסטממודרניזם כבר אין זעקה.. רק חיוך שטחי, עקר, פלקטיציזם.. כוכב נולד לרקוד את מירוצו אל המיליון
.