כותרות TheMarker >
    cafe is going down
    ';

    קן הירגזי

    In the province of the mind, what is believed to be true is true or becomes true, within limits to be found experientially and experimentally. These limits are further beliefs to be transcended. In the province of the mind, there are no limits.

    John Lilly

    מה זה היה?

    20 תגובות   יום חמישי, 21/5/09, 00:23

     

     

    אנחנו חיים בסרט. אבל רק המבוגרים שבינינו זוכרים שהסרט מבוסס בעצם על ספר. ושהספר תמיד יותר טוב מהסרט. זה מה שאומרים כולם ביציאה מהסרט. כלומר, אלה שקראו אותו. ואלה שבחיים לא קוראים ספרים, מסתכלים עליהם במבט שהוא מיוחד לרגע הזה שאומר: "יופי, נעמי, שיש לך זמן לקרוא, אבל מישהו צריך גם לעבוד לפעמים." אבל בקול רם הם אומרים: "אני דווקא מאוד נהניתי. זותי-מה-שמה? סוף סוף נתנו לה תפקיד אופי."

    את הספר עלינו כתב סופר אינטליגנטי. הכתיבה עזרה לו לארגן את רוב התכנים הפנימיים שלו לכדי מציאות קוהרנטית, עלילות המשנה השתלבו יפה אלה באלה, יצרו שתי וערב, כרקע לסיפור חייו שנפתח במרכז ההתרחשות כמו פרח לוטוס בעל אלף עלים. הוא ישב בחדר העבודה שלו וכתב עולם ומלואו. האירועים קיבלו תוקף הגיוני כשעלו על הנייר. מה שנכח כאפשרות עמד במבחן הממשות. וכשהצליח לחצות את מחסום הדמיון ולהתגשם - עורר המון התפעלות. כמה נפלאה היא מלאכת הבריאה.

    אבל היו חלקים נוספים בתוכו. נקרא להם החלקים הכאוטיים: תפזורת של שברי זכוכית וחרס, פיסות תצריף שאבדו, קוביות לגו שנבלעו בשטיח, אבק, עצמים חלודים, עצמות יבשות, ועוד הרבה חלקיקים שלא ניתן לאסוף ולהכניס אותם לאף מסגרת. בוודאי שהם לא מסוגלים להסתדר בתוך הנרטיב. הוא צר מדי עבורם ומגביל. הם לא עושים שכל. הם עושים הכל, אבל לא שכל.

    להיכנס הם לא יכנסו. ולא צריך לאיים. יש מספיק מקום לכאוסים מחוץ לגדר. שיסתובבו להם שם. מישהו מפריע להם? למה הם מתעקשים להופיע בתוך הסיפור? 

    קם הסופר ממקומו, יצא מהחדר והצטרף לבני משפחתו. להם הוא הראה את החלקים הכאוטיים שלו, המופרעים, כי הם היו מספיק קרובים אליו ולא היתה להם ברירה. למעשה, את החלק המאורגן הם בכלל לא הכירו. לימים, כשיקבל פרס יוקרתי על מפעל חייו, הם יעמדו נבוכים באולם, בבגדים לא נוחים ומהודרים מדי שנקנו בחנות יוקרתית לכבוד האירוע. אבל בימים שבשגרה הם ילכו סביב טירופו על קצות האצבעות. אולי גם יגלגלו עיניים מאחורי גבו. הם יסבלו. הוא יסבול. 

    הסיפור שהוא יקדיש כל כך הרבה לכתיבתו, יתקן את העוול הזה. הוא יתאר איך ניראו חייו לו הלכו בנתיב ההגיון. בספר, הגיבורים יכנסו דרך קצהו אחד של הצינור הצר של הזמן, ויצאו בסוף בקצה האחר, מפויסים ומפותחים קצת יותר בזכות החוויות והקשיים. הם למדו לקח. הוא כתב עבורם מוסר השכל. פשוט משום שהוא היה בעמדת יתרון וזה היה כמעט בלתי אפשרי לא לנצל זאת כשאתה היוצר. אתה שולט.

    כשיחליטו לעשות סרט על פי הספר, ירדדו אותו דק דק. המציאות דרכו תראה בנאלית כמו בילוי של יום בקניון. דרגנועים יעלו וירדו, מוזיקת מעליות תשמיע נעימות אבסטרקטיות וקריין יבשר בהתרגשות על מבצע אחד פלוס אחד מתנה. יעלמו המחשבות שנכתבו בספר כדי לא להוסיף זמזום מיותר. אם היינו שומעים את השיחות הפנימיות, היינו מאפשרים לכאוס להיכנס בדלת האחורית. ההבל והסרק, החזרה הכפייתית, הייאוש הקיומי והחרדה. 

    הסרט יסלק את כל אלה ויטאטא כמה שיותר פרטים מטרידים אל מחוץ לגדר. זה לא יהיה עניין שלנו יותר. מאותו יום והלאה, הנרטיב יהיה מאורגן הרבה יותר טוב. תמונה אחת שווה אלף מילים. כך יטענו מפיקי הסרט, והוא יזכה להצלחה.

    חלקיקי הכאוס יסתחררו במסלול סיבובי בטבעת החיצונית. רק מדי פעם יסתננו כמה מהם ויפרו את הסדר.

     

     

    דרג את התוכן:

      תגובות (20)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      RSS
        29/5/09 17:23:

      צטט: צביה רובין-טקסטואלית 2009-05-29 13:24:14


      מאווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווד אהבתי!!!!!

       

      היי צביה,

      תודה רבה, שמחה לראות אותך!

       


      מאווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווווד אהבתי!!!!!
        25/5/09 10:21:

      .
        24/5/09 12:59:

      צטט: אישון 2009-05-24 03:27:33

       

       

      יפה!

      Frame by frame

        24/5/09 09:20:

      צטט: טמבורין 2009-05-21 01:27:32

      צטט: משה , 2009-05-21 01:22:05

      פששש.. כתוב נפלא, שקלת להיות מבקרת סרטים? :)

       

      שקלתי הרבה פעם...

       

       

       :))))

        24/5/09 03:27:
        22/5/09 19:48:
      הגעתי מההפניה שלך אצל דורית זילברמן. איזה כיף שהגעתי מההפניה שלך אצל  דורית זילברמן. :-)

      וואוו

       

       אפילו את המילים " אין לי מילים" , אין לי.

        22/5/09 02:23:
      את  ברת   מזל  בכך  שיש  לך  את  היכולת  לפנותמקום  בהויה  לכתיבה  אולי  תפתחי  את  הכישרון  לכתיבה  של  תסריטים ומחזות
        21/5/09 19:54:

      את עוף מוזר אבל מוכשר.

      לפעמים נדמה לי שמישהו יצא בדיוק להפסקת פיפי באמצע כתיבת תסריט חיינו, ו............ הלך לאיבוד.

      המשך יבוא...אַי אֱם שור...

        21/5/09 19:27:

      צטט: טמבורין 2009-05-21 00:47:01

       

       

      הודעה לעוף:

       

      אני עייפה והולכת לישון. חשבתי שמצלצל אצלך התנור בכל פעם שאני כותבת פוסט חדש. תבדקי אולי מקולקל.

      מנותק. הספר שלי שהוא בעצם תיקיה מבולגנת שמכילה תפזורת ניירות מקומטים מסוגים שונים והדפים שאינם מסוג טואלט, כתובים סינית.

       

        21/5/09 14:41:

      הכל יש פה דרמה מתח צחוקים יופי של תסריט
        21/5/09 06:46:


      הסופר, כתסריטאי, וגם בסדר ההפוך

      בונים את הדרמה כטיל מונחה

      שירסק קופות.

       

      ימים יפים

      שוקי

        21/5/09 06:34:


      אהבתי כל רגע

      כל חלקיק כאוס.

      נפלא!*

       

        21/5/09 06:06:

      מעולה.

      כבר מזמן הבנתי שעם ישראל חי, בסרט.
      ולא רק.

       

        21/5/09 03:30:


      "הנה נתתי לפניך היום את הטוב ואת הרע

      את החיים ואת המוות - ובחרת בחיים"

      כל החיים שלנו הם פועל יוצא של בחירה.

      הפוסט שלך מורכב וכתוב נפלא.

      אגב... מה נשרף בתנור ?  ((-:

        21/5/09 01:27:

      צטט: משה , 2009-05-21 01:22:05

      פששש.. כתוב נפלא, שקלת להיות מבקרת סרטים? :)

       

      שקלתי הרבה פעם...

       

        21/5/09 01:26:

      צטט: משה , 2009-05-21 01:22:05

      פששש.. כתוב נפלא, שקלת להיות מבקרת סרטים? :)

       

       

      וואי, אני בדיוק חוזרת מהבלוג שלך. התפספסנו במסדרון?

       

        21/5/09 01:22:
      פששש.. כתוב נפלא, שקלת להיות מבקרת סרטים? :)
        21/5/09 00:47:

       

       

      הודעה לעוף:

       

      אני עייפה והולכת לישון. חשבתי שמצלצל אצלך התנור בכל פעם שאני כותבת פוסט חדש. תבדקי אולי מקולקל.

      ארכיון

      פרופיל

      טמבורין
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין