"האם חברות ההשמה הולכות להיעלם?"
אני שומע את השאלה הזאת לאחרונה בתדירות גוברת והולכת – ממנהלי גיוס בארגונים שאנו מלווים, מנציגים של חברות השמה ובהרצאות שאני מעביר (ורק למען הגילוי הנאות – כמה מחברות ההשמה המובילות בארץ הן לקוחות טובים שלנו) לאחרונה נפגשתי עם ש', מנהלת גיוס עובדים בחברת היי-טק בינלאומית ידועה, והיא סיפרה לי בגאווה שהם לא נעזרים כלל בחברות השמה אלא מצליחים להגיע למועמדים בעזרת הרשתות החברתיות האינטרנטיות ובעזרת רשתות החברים הפנים ארגוניות. "יש לחץ אדיר מההנהלה לקצץ עליות, וזאת הדרך שלנו להישאר רלוונטיות" היא סיפרה. אך ש' אינה לבד, אנחנו שומעים את התגובה הזאת מלא מעט ארגונים. אם בעבר אנשי הגיוס נמנעו מלהשתמש ברשתות החברתיות לגיוס עובדים (אם מתוך חוסר הכרות של הטכנולוגיה, אם בשל העומס ואם בשל החשש האתי לבצע מה שנתפס כ- "head hunting ") הרי שהיום כל מי שנימצא ברשתות החברתיות לא יכול לפספס את נשות הגיוס מהחברות המובילות בארץ. סקר מקיף שנערך על ידי חברת Hi-Capital והציג את פילוח מקורות הגיוס, הראה שאחוז הגיוסים המגיעים דרך חברות השמה ירד ב- 54% תוך שנה (מ- 37% ל- 17% בלבד). חברות ההשמה הפכו ממקור הגיוס המוביל למקור הגיוס הרביעי בלבד, אחרי חבר-מביא-חבר, ניוד פנים ארגוני וגיוס באינטרנט.
אך השינוי הזה אינו ייחודי רק לארץ. מקורות הגיוס בעולם: בסקר מעניין שנערך בחו"ל של חברת Standoutjobs נשאלו הארגונים להיכן הם מעבירים את התקציב שלהם שהופנה לאתרי דרושים ולהלן פילוח התשובות של הארגונים שעדיין מגייסים: למה בעצם זה קורה? אם בעבר התפיסה הייתה שכלים אלו רלוונטיים רק להי-טק, הרי שאנו רואים גם חברות תעשיה מסורתיות וחברות תקשורת שמבינות שהמועמדים שלהם כבר נמצאים ברשתות. השלב הבא המתבקש הוא כמובן שהחברות עצמן צריכות להיות במקום בו נמצאים המועמדים שלהם. איך זה משפיע על חברות ההשמה? מספר קטן של דוגמאות:
חשוב להדגיש שהפעילות ברשתות הללו אינה באה רק למצוא מועמדים בטווח הקצר אלא למתג את החברות ולהפוך את עצמם לזמינים למועמדים גם בטווח הרחוק. ובחזרה לשאלה שבה פתחנו – האם חברות ההשמה הולכות להיעלם? מה דעתכם? האם האם חברות ההשמה יצטרכו להשתנות בשל כניסת הרשתות החברתיות?
תגובות נוספות למאמר ניתן לראות בפורטל הישראלי לגיוס עובדים
מומחה לפיתוח ומינוף מקורות גיוס חדשניים מוביל פעילות HRD WebHire
|
תגובות (2)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
יעקב,
תודה על הדיון שעוררת!! הגיע הזמן להציף את הנושא!!
אני מגיבה לדיון כמי שעוסקת כיום בהשמה וכמי שעסקה עד לפני ארבע שנים בניהול משאבי אנוש וגיוס.
לא העסקתי חברות השמה כי לא יכולתי לאתר מועמדים בעצמי!!
שרות השמה אינו מועיל רק בכדי לאתר מועמדים. אכן דרכי האיתור כיום באמצעות האינטנרט מאפשרות היום למעסיק לאתר מועמדים בצורה טובה יותר מבעבר.
אבל, כוחה של ההשמה היא גם בחסכון הזמן של האיתור ,גם בייעול תהליך המיון של המועמדים בשלב של לאחר האיתור, וגם בליווי מקצועי של שני הצדדים עד לסגירת חוזה!!
ל"משפך" של דרכי האיתור השונות מתנקזים הרבה מאד מועמדים שצריך לבדוק את התאמתם.
חברת השמה טובה עושה עבודה מקצועית במיון לא פחות מבאיתור , ובכך תורמת ללקוח . היא חוסכת לו את זמן האיתור המיון הראשוני של המועמדים. המעסיק אמור לראיין מספר לא גדול של מועמדים שנמצאו כמתאימים על ידי חברת ההשמה. היא מאפשרת לו לנהל את הגיוס על ידי צוות מצומצם שיתרכז באיתור צרכי הגיוס, בהגדרת המשרות , בקביעת מדיניות, בייעוץ למנהלים על איושים וקידומים, בניוד וקידום של עובדים ומנהלים בארגון. זאת במקום להתעסק רבות במיון כמויות של קו"ח, גלישה באתרים וראינות , ראיונות, ראיונות.. אלו עלויות שצריך לקחת אותם בחשבון !
בנוסף, חברת ההשמה , נכון יותר איש/אשת ההשמה מסייעת לו לדעת מה באמת קורה עם המועמד, מסייעת לו לברר מה באמת התלבטויות של מועמד , להציף דברים שהמגייס לא ראה וצריך לקחת בחשבון. המשולש - מועמד, מגייס , חבר השמה הוא משולש מועיל!
לצערנו, הרבה מאד מעסיקים בארץ יצרו מצב שבו חברת ההשמה נמדדת במידה בה הצליחה להביא ראשונה מועמדים שלא אותרו על ידי חברת השמה אחרת או על ידי דרכי איתור אחרות. הם נעזרים בכמה וכמה חברות השמה, מתחרים אותן זו בזו ומתחרים אותן עם איתור עצמאי , פרסום באתרים שבן מפרסמות גם חברות ההשמה. זה אכן הופך את חברת ההשמה לחסרת ערך ולא רלוונטית.
טלי ברק
השמת בכירים, ניהול קריירה