
מי לא מכיר את הסיפור על הקוסם מארץ עוץ. יש שם דמות הזכורה לכולם, בילדותנו קראנו לה המכשפה הטובה מהצפון Glinda the good איזה סרט נפלא עם ג'ודי גארלנד. איזו תמימות. תודו: כולנו חשבנו על המכשפה טובת הלב. כולנו זוכרים איך היא עזרה לדורותי המסכנה לשוב לביתה... האמנם? בסוף הסיפור, לאחר תלאות מסמרות שיער וסכנות חיים אומרת גלינדה הטובה לדורותי " כל מה שהיה עלייך לעשות היה לנקוש בעקבי נעלי הקסם האדומות ולומר there is no place like home...". תחשבו על זה לרגע: למה גלינדה לא אמרה לדורותי את זה מההתחלה כשדורותי נחתה עם ביתה על הראש של המכשפה המרשעת מהמזרח? למה היה צריך לטרטר את דורותי במסע מפרך, תוך סיכון חיים אל קוסם פיקטיבי, שאינו אלא מאחז עיניים שנקלע גם הוא בטעות לארץ עוץ. למה היה צריך לצרף לדורותי אריה מסוכן, איש פח עם גרזן שלוף ודחליל מפחיד בעליל (אותכם לא יפחיד אם דחליל ידבר אליכם - זה לא נראה לכם כמו פתיחה טובה לסרט אימה ?). התשובה לשאלות הנ"ל ברורה: גלינדה הצדיקה היתה במלחמה עם המכשפות המרושעות מהמזרח ומהמערב והיא דאגה שדורותי תסלק את שתיהן מדרכה ותביא אליה את הנעליים האדומות הקסומות מרצונה. נראה לכם צירוף מקרים שביתה של דורותי נחת על הראש של המכשפה המרשעת מהמזרח בדיוק כאשר זאת נעלה את הנעליים האדומות... ובימיקרה, ככה אאוט אוף דה בלו, נקרתה למקום גלינדה הטובה כדי להסביר לדורותי להיכן הגיעה, מה קרה, ומה עליה לעשות כדי לחזור הביתה (כולה תמימות ונופת צופים). אני לא מאמין ב"צירופי מקרים", בטח לא כאלה שנראים כמו פאזל תרגול של סוכני ה CIA. הכל היה מתוכנן! אפשר לקרוא לה גלינדה המניפולטיבית (לא בפניה כמובן, אלא אם כן אתם רוצים לקבל את היכולת ללכוד זבוב בעזרת הלשון). הכל מניפולציות של גלינדה. היא לא רצתה לתקוף ישירות את שתי המכשפות האחרות בממלכה מחשש שתובס ועל כן היא השתמשה בדורותי על מנת לחסל אותן. כך היא גלינדה צחה וברה לא מעורבת בחיסול. זה הכל צירוף מקרים משונה ואחר כך לכל היותר הגנה עצמית של דורותי. ובכלל, מי היה מעלה על דעתו שילדה קטנה תחסל שתי מכשפות אימתניות שכאלה... מי באמת... גלינדה! הא חששה שלא תצליח להתגבר על הקופים המעופפים, על העצים התוקפניים ועל שאר אמצעי ההגנה והתקיפה של ה"מרשעת" מהמערב, אז היא שלחה לשם ילדה קטנה וחסרת אונים, מלווה באריה כביכול פחדן, באיש פח כביכול חסר לב, ודחליל כביכול טיפש. רק לצוות חסר סיכוי שכזה היה סיכוי להסתנן אל עורף האוייב ולחסלו מקרוב!
לימים פגש בנו של הסופר פרנק באום, שכתב את הקוסם מארץ עוץ, את גלינדה. הוא שאל אותה: So you are Glinda the good? והיא ענתה: What the hell do you mean "good"? I'm the best! נ.ב. באום מעולם לא ציין מי שוכנת בחזית הדרום שם בעוץ - מישהו יודע? (הפוסט נכתב בהשראת ספרו של פיליפ חוזה פארמר a barnstormer in oz) |
תגובות (25)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
ושלא ניכנס לשלגיה ושבעת הגמדים וגם בכיפה אדומה גילו כמה דברים שלא ממש ראויים לילדים
תודה.
לא הייתי אומר שאני מומחה, אבל היו לי מורות טובות, טוב נו מוצלחות...
ותודה לך
כן ספרי ילדים, במיוחד אלה הישנים, מכילים דברים שכמבוגרים אנו מופתעים למצוא (פינוקיו למשל מכיל קניבליזם...).
(מה השניה?)
תשמע אתה ניחנת במה שגברים רבים היו רוצים ואין להם
אתה פשוט מומחה למכשפות זה מקנה לך המון נקודות זכות כמו למשל לשוטט בקפה מבלי לחשוש ממוקשות
בשתי מילים : ג א ו נ י
כי בסיפור ילדים - ולא משנה מתי נקרא אותו (או נקרא לילדינו)
נתרגש מהדמויות - נכון לאותו יום.........
(ותודה ל-S)
מירה
תודה נאוה.
את חושבת?
זהו! הנדריקס, ידעתי!
תשמע....
אתה חייב לסמן את הפוסט באזהרת עומק.....
אני יודעת את זה.
ובמילים מקצועיות: גלוי וידוע...
אני אחפש גם. אולי נתנו לזה איזה תרגום מופרך
(מה זותומרת "את הרוב למדת ממני??)
אההההה נכון היכן שהחברים שלי מנגנים
בימי רביעי בלילה באזור תעשיה צפון
נכון צודק אבל קוראים לזה הנדריקס
בנהריה למיטב ידיעתי. יש איזה "איזור תעשיה" בנהריה...
אולי טעיתי אבדוק...
איפה זה הנדרסון?
לאאא בהחלט לא ימי התהילה, שיר קצת יותר
חדש מתקופת נפילת התאומים שבה הוא
מחפש את ימי התום שנעלמו.
תודה, תודה. הרוב למדתי ממך.
גלינדה לא פחדנית (אני מקווה שהיא לא קוראת את הבלוג שלי) היא יעילה, חסכנית. כל המכשפים והמכשפות שתלטנים, הם לא יכולים להמנע מזה.
במקצוע שלי כשמישהו לא מוצא את האסמכתא הוא אומר "מן המפורסמות הוא..."
דורותי הרוויחה המון, כך גם האריה, איש הפח והדחליל כמובן, שלמיטב זכרוני שולט גם היום בעיר האזמרגד.
לא חושב שהספר תורגם לעברית (נסיתי לחפש בנט וכאלה ולא מצאתי)
בתרגום מילולי הייתי אומר "פעלולן בעוץ" או "הטייס מארץ עוץ"
פארמר אחד הסופרים האהובים עלי מינקות (בטוח קראת את "בורא העולמות" והמשכיו)
לא מוצא פגמים פנינית.מוצא רבדים אחרים, לא פגמים.
זה לא "רע" או פגום להיות מכשפה מצליחה, בלי להזקק לכישוף. כל מכשף ותיק יודע שהחכמה האמיתית היא דווקא לא להשתמש בכישוף. וגלינדה היא מכשפה ותיקה מאד.
(ספרינגסטין זה לא ימי התהילה?)
בהזדמנות תרשי לי להזמין אותך לבירה ב"הנדרסון"?
פוסט מופתי בעליל, כולל הקישורים
אז גלינדה היתה פחדנית ושתלטנית - So what ??
זה לא עושה אותה פחות יפה או פחות מעודנת-באופן-בריטי-שכזה
וחוץ מזה, מן המפורסמות היא שאין פתרונות-אינסטנס. אתה חייב לחוות על בשרך את הדרך כדי להפנים את המסר. ואם הדרך היא שביל הלבנים הצהובות - מה טוב.
ועוד יותר מן המפורסמות היא, שלא נקרים בחייך אתגרים שאינך יכול להתמודד איתם, כך שגם דורותי הרוויחה לא מעט.
אין על פיליפ חוזה פארמר (איך קוראים לספר בעברית?)
היום כמעט בכל דבר אתה יכול למצוא פגם
כי השכל שלך התפתח גם למקומות לא רצויים...
איפה הם ימי התום????
זה גם הזמר ברוס ספרינגסטין שואל בשירו
days of innicence
פנינית דראגוצה מייה תודה.
בטח שחשבתי על חכמת החיים שסיפורי ילדים טובים מלמדים. רק כשגדלתי הבנתי שיש עוד דברים שהסיפור הזה מלמד.
יש לי עוד "סיפורי עוץ" בבית (ידעת שבאום כתב עוד כמה, דורותי חזרה לעוץ, הדחליל שולט בעיר האיזמרגד- בחיי!), אבל הגדול מכולם הוא בלי ספק הראשון.
ואיך את יודעת שזה רק סיפור ?
איך את יודעת שזה לא באמת קרה...
נ.ב. גם את עליסה בארץ הפלאות ובארץ המראה אני עדיין קורא מידי פעם אל תשאלי מה אני מגלה שם היום...
פשוט נזכרתי בספרו הנהדר והמצחיק של פיליפ חוזה פארמר וגישתו הייחודית לסיפור ה"תמים" של פרנק ל. באום.
כל קשר בין פוסט זה לבין מכשפות בנות ימינו, שכולם יודעים שלא קיימות באמת, אלא רק בסיפורים המסופרים על הרשת במקומות רחוקים שאינם קיימים גם כן, איננו קיים!
(עשה טובה דב אל תביא את זה לשם, עד שברחתי משם.)
נתתי כוכב רק בגלל שהבאת את האושיה הזו
לכאן.
חשבת על חוכמת החיים שמלמדת את הילדים
בכל התהפוכות האלו, המלחמה על הצדק,
הלמידה של להסתדר בחיים וכו'....
הלא זה רק סיפור, זה לא ממש קרה.
למה תמיד צריך לחשוב צהוב בדיעבד?
ותחשוב על הכיוון הזה...
אתה מרמז לאיזה מכשפות-קפה מניפולטיביות בפוסט הזה שלך?
תודה לך!
ואני ממליץ בחום על הספר, אם את מוכנה לסבול "מדע בדיוני" מז'אנר הפנטזיה.
אין ספק שאקרא שוב את הפוסט.....
הרבה נקודות למחשבה "צפות".....תודה!*
כן יש המון, אבל רק אחד עצר לרגע לחשוב על פרצופה האמיתי של גלינדה-
פיליפ חוזה פארמר.
מה בנך במגמת תיאטרון?
איך היה? שתפי ספרי...
אתה יודע כמה אימפרוביזציות יש על הסיפור המקסים הזה?
מאתמול יש עוד אחת - הכיתה של הבן שלי הציגה "את זה" במסיבת הסיום.
סיפור עם מיליון פנים, מענג ומשעשע.