השבוע, בטיסה מניו-יורק לבן-גוריון נתקלתי, בפעם ה-1000, במהות הקונפליקט החרדי-חופשי בישראל. איש חרדי, נחמד, סבא חביב ארך זקן, עסק בשכנוע הנוסעים להניח תפילין. כשהגיע אלי אמרתי כדרכי ' אני לא עוסק בטקסים שאינני מאמין בהם'. האיש לא ויתר וישב במושב הפנוי לידי לנסות לשכנעני. 'תראה, זה חשוב להתחזק'. 'להתחזק? כשאתם אומרים להתחזק אתם מתכונים שאנחנו חלשים ויש לחזקנו. אינני חלש ואינני צריך חיזוקים'. 'חשוב לעשות תשובה. 'לא אדוני. אינני צריך לעשות שום תשובה. תשובה על פי המסורת היהודית הינה . כפרה.מחילה.חזרה לאמונה. חזרה ממקום רע למקום טוב. אני לא חוטא ועל כן אינני צריך לחזור מאיזה מקום אפל אל האור' 'אצל החילונים...' 'לא אדוני. את המילה חילונים, אתם המצאתם שאתם קודש ואנחנו חול. אני חופשי באמונותי ובעיני כל בני האדם קודש ואין חול ואתה ל לא קדוש ואני לא חול' 'תפתחו את העיניים. שינקין....תל-אביב... ארון הספרים היהודי' 'אדוני. בעיניך קיים ארון אחד. שלך. היהודי. הדתי. החרדי.הצר. הארון שלי מכיל את כל התרבות האנושית. גם יהודי. גם כללי, ואתה אומר לי לפתוח את העיניים? הן שלך עצומות לרווחה מול כל מה שאין לו חותמת הכשר חרדית ואם היה קם היום שפינוזה והיה בכוחכם, הייתם מטילים עליו חרם גם היום' ואז שלף הנכבד את 'נשק יום הדין' : תבוא לעשות שבת אצלנו...... 'אני אבוא לעשות שבת אצלך אם תבוא לעשות שבת אצלי....נלך למוזיאון... משם נקפוץ לקונצרט קטן... .'אח.. איך אתה משווה...? ' אני משווה בקלות רבה כי אני חושב שאתה שווה לי ואתה חושב בהתנשאות ששלך טוב משלי ורק צריך מאמץ קטן כדי שתראה לי את האור.. כך התנהל לו דו-שיח של חרשים. אין ולא יכולה להיות כל פשרה בין התרבות החופשית, הפלורליסטית והמכילה לבין התרבות הצרה של החרדים. על מה תהיה הפשרה?. אנחנו נעשה אצלם קצת שבת והם יאכלו אתנו קצת סושי? בהמשך עבר הנכבד למושב אחר ושם התנהל דיון פוליטי נמרץ 'לא ניתן להם...השם ישמור אותנו ויברך מעשינו...ההתנחלויות הן מצווה... הגדר מפרידה ביננו לבין הגויים.....נכה... הגויים מבינים רק כוח.....ביד חזקה.....' ואני עם השאלות המעצבנות שלי : 'סליחה אדוני..איפוא אתה גר? 'אני גר בק"ק ברוקלין'. 'והילדים שלך?' 'כולם ב"ה בישיבות קדושות בברוקלין' 'ואתה יושב לך בברוקלין. שולח אותנו לצבא להרביץ להם והשם ישמור על כולנו ובעצמך יושב בברוקלין?' 'ארץ ישראל של כל היהודים ואני תורם הרבה כסף לישיבות קדושות בארץ ישראל השלמה' עכשיו אמרו לי חברי וחברותי החופשיים והחופשיות. לאיזה פשרה אתם מייחלים? אתמול הסכמתם ש'ממש לא כדאי לעשות פרובוקציה בירושלים עם מצעד הגאווה. למה להרגיז?' והיום אתם מקבלים את המתפרעים בגלל פתיחת חניון בשבת. מה להם ולחניון? העיר סתומה מתיירים והם אינם רוצים תיירים בכלל. מה אכפת להם פרנסה? מה אכפת להם בתי-עסק וחניונים? הם מקבלים תרומות מיהודים 'חמים' כמו הדוד ההוא בטיסה ויש להם המון מרץ להכות שוטרים ולשרוף פחי אשפה. ובכלל, מה העניין הזה עם פחי אשפה? למה בכלל מחליפים את השרופים בחדשים? שרפתם? לבריאות. תחיו בזבל. אין ולא תהיה ולא יכולה להיות פשרה. יש רק רפיסות רוח של הכוחות החופשיים בארץ הרואים בכל בעל זקן את סבא שלהם זצוק"ל ומוותרים על כל צעד ושעל. אתמול מצעד גאווה. מחר חניון. מחרתיים מה נלבש ומה נאכל. וסבי, איש יקר ומאמין, מתהפך בקברו למראה הבריונים האלה. |
תגובות (88)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
יואל בוקר טוב
דו שיח רב פערים וגישה, יש צורך להבדיל לעומק בין אמונה לדת, האמונה בקיום כוחות
בטבע שמנהלים את היקום אמונה זו היא נחלת הכלל אך החובה לברך, להתפלל, לסגוד
לאותם כוחות בוקר וערב זהו טרוף שאינו מניב דבר ועניין, כל בני האדם בחלד בני כל
הדתות שווים ומקבלים אותו "יחס" חם, כוחות אלה מעולם לא בקשו ולא מבקשים שיסגדו להם, עולמם הצר של הדתיים גורם לפער עמוק בחברה עד כדי שנאה וחבל.
בברכה - ירמיק
כמה שאתה צודק..
למעשה, אם כבר העלת את הנקודה, במצעד הירושלמי לא השתתפתי, נכון, אבל בזה התל-אביבי כן (ולא, לא בגלל המוזיקה. אני סולד מאופיו הקרניבלי של המצעד בתל-אביב. צעדתי עם שלט, למרות שאני לא שייך ל"קהילה.")
אבל אם נעזוב אותי, המיקרו, ונדבר על הכלל, המאקרו הרי שהדברים שאני כתבתי שאני כן עושה (וישנם עוד: למשל לבחור במפלגת "שינוי" כשהייתה קיימת, למשל לפעול בתוך העיר שלי, פתח-תקווה,) הרבה מאד אחרים לא טורחים גם על זה.
וכן, אבל, כמו שציינת, ולא, אני לא רואה בכך תירוץ, בעוד שאני ואתה וכל אחד מאיתנו נאלץ לעבוד, בפרך ממש, כדי לפרנס את עצמו (ומתוך המיסים שלנו גם אותם, מקבלי הקצבאות,) הם מכלים את שעותיהם בלימודים... ואני צנצנת עם חלק מאותן שעות, שהרי אי-אפשר רק ללמוד כל הזמן, השעמום תוקף, לא מופנה לתיכוס עצה ותכנון דרכים להפוך את חיינו, חיי ה"חופשיים" לקשים ומרים כלענה.
מה לעשות אבל כשאני צריך לעבוד והם "שוקדים" על הספרים היתרון, המובנה, הוא שלהם.
פתרון לזה היה בדמות מפלגת "שינוי" שקיבלה 15 מנדטים ובזכותה קוצצו קצבאות, נסגר משרד הדתות ועוד ועוד, אבל מפלגה כמו שינוי: "בטל הדבר, בטלה המפלגה." הם עשו את עבודתם טוב מדי והציבור, שלא מבין שהתאווה הדתית היא שד שאי-אפשר לכלוא אותו בבקבוק ויש להלחם בו באופן מתמיד ראה את מפלת הדתיים הזמנית וחשב שהמלחמה כולה נוצחה, ולא קרב קטן אחד. אבל זה בסדר... אני מאמין שעוד שלוש וחצי שנים (אני מפחד לחשוב, אבל נראה שממשלת ביבי תוציא ימיה עד תום,) תקום איזה "שינוי 2". הרי לדתיים: "עם האוכל מגיע התאבון," ואצלהם הרי אין חוש מידה, זה לא תאבון, זה בולמוס.
(ואם אני טועה... לבעלי מקצוע אין היום, ואני מאמין שעוד שנה-שנתיים אחרי תום המשבר הכלכלי, בעיה למצוא עבודה בשאר מדינות העולם שיותר משמחות לאסוף לחיקן מוחות מבריקים וחרוצים... כמעט ההגדרה של עובד היי-טק ישראלי. והמבין יבין.)
וזו ידיד האמת כולה שאנו החופשיים עסוקים בשגרת ימינו. עובדים. לומדים. מנסים להתפרנס (אחרי הכל, לכל אחד מאתנו יושב תלמיד ישיבה על הכתפיים שצריך לפרנס) עזוב אותך משטויות. למי יש זמן להפגנות. בעוד אנו חיים ככה, ממשיכים הם, יום יום ושעה שעה להזיז את הר החול גרגר אחר גרגר לכיווננו. The Personal is Political . מה פתאום שאתה תפגין בעד מצעד גאווה בירושלים? מה לך ולזה? זו בדיוק כוונתם. שתרדם. שלא תראה את הקשר הישיר כי היום אלו הומואים ומחר משהו אחר כי לכל צעד קטן יש משמעות בתוך התמונה הגדולה ואנחנו רובנו, עד שזה לא מגיע עד סף דלתנו ממש, לא נזיז את עצמנו.
כשזה קרה לי בטיסה וביקשו ממני להתחזק אמרתי שזה מה שאני מנסה לעשות - לישון.
מעבר לכך אתה מתאר מפגש/התנגשות בין עולמות. בעיה סבוכה שקיצוניות מצידנו וודאי לא תועיל.
הוא חב"דניק הדתי ההוא? שלא תשלחו מכתב ולא ידעו למי למסור אותו:-) ולפוסט - אל תתרגז, ידידי, אני בטוחה שהוא לא עשה את זה מתוך כוונה רעה....
אבי שלום!
דבריך מאוד נמרצים ונכונים, אני דוגל במילים אדם באמונתו יחיה, חיה ותן לחיות, המדינה עשתה שגיאה אחת גדולה מראשיתה, הכנסת הדת לממשלה, נתינת כח לדתיים המעטים לשלוט על הרוב המוחלט בישראל, הדתיים אינם שומרים חוק, ולפי דעתי כל מפירי חוקת ישראל דתם משפט ומאסר, מה שלדאבוננו לא נעשה ולא מרתיע את הדתיים לעשות הפגנות פרועות.
בידידות כנה מגיע לך עוד כוכב
הדר גרד
אני לחלוטין מסכים עם שורת הסיכום שלך, לפעמים נדמה לי שאנחנו לא מודעים לעד כמה "איראן זה כאן" - השווארמה בפינת דיזנגוף פרישמן סגורה בסוף השבוע בשביל שתישאר כשרה, למשל. ואם חפצה נפשי בלאפה ביום שישי בערב, אז צריך להזמין או לנסוע. על שום מה ולמה?
מצד שני - אני לא הייתי טורח להכנס בכלל לוויכוח כזה עם אדם שכזה, כי חבל על האנרגיות שלך. חוץ מזה שאני באמת חושב שזאת לא אשמתם - יכול להיות שאם אתה היית גדל באותו האופן, עם השטיפת מוח שהם עוברים כילדים, אולי היית הופך להיות בדיוק הדבר שאתה שונא היום.
קרא שוב. זו היתה ביקורת עצמית.
ולא דיברתי על הידברות (קרא שוב...) - דיברתי על תרבות דיון. אם אפשר בכלל לדבר על תרבות במקום שבו קוראים לשבור עצמות ולחסל את החרדים כמו טרמיטים.
אבל עזוב - כל הדיון הזה נעשה ג'ורה אחת גדולה.
הרב הראשי לישראל והאפיפיור נפגשים ברומא.
הרב מבחין במכשיר טלפון מהודר באופן חריג שניצב על שולחן צדדי בלשכת האפיפיור הפרטית.
"למה נועד מכשיר הטלפון הזה?" הוא שואל את האפיפיור.
"זהו הקו הישיר שלי לאלוהים!"
הרב מעט ספקן, והאפיפיור מבחין בכך. האב הקדוש מתעקש שהרב ינסה את המכשיר, ואכן הוא מקשר אותו לאלוהים, איתו מקיים הרב שיחה ארוכה. לאחר שהוא מנתק אומר הרב: "תודה רבה לך. זה דבר גדול! אבל הקשב, אני רוצה לשלם על הוצאות הטלפון שלי."
האפיפיור כמובן מסרב, אך הרב מתעקש ולבסוף האפיפיור נכנע. הוא בודק את המונה שעל המכשיר ואומר: "בסדר! החיוב היה על סך 78 יורו."
הרב הראשי מושיט לו בשמחה ערימת שטרות. לאחר מספר חדשים, האפיפיור מגיע לירושלים לביקור רשמי. בלשכתו של הרב הראשי הוא מבחין במכשיר טלפון זהה לשלו, ולומד לדעת שגם זה קו ישיר לאלוהים.
האפיפיור נזכר שיש לו עניין דחוף הדורש ייעוץ אלוהי, ומבקש רשות להשתמש בטלפון של הרב. הרב מסכים בשמחה, מושיט לו את המכשיר, והאפיפיור מנהל את שיחתו. לאחר שהוא מנתק, האפיפיור מציע לשלם עבור החיוב. הפעם הרב הראשי הוא זה שמסרב לקבל תשלום. לאחר שהאפיפיור מתעקש, הרב הראשי מתרצה, מביט במונה שעל המכשיר ואומר: "שקל אחד וחמישים אגורות!"
האפיפיור נראה מופתע: "איך כל כך זול!?"
הרב מחייך ואומר, "זו שיחה מקומית."
שמע, כתבת מאוד יפה, אבל זה באמת חשוב להתחזק.
זה היה טוב בשביל אבותיך, ואתה קראת קצת שפינוזה והחלטת שעכשיו זה מוקצה?
מה רע בהנחת תפילין? זה לא יפגע בIQ שלך, באמת. אתה תמשיך להיות אדם משכיל.
דווקא בתור אדם שמאמין בתורות שנויות במחלוקת, כמו זו של דרווין, תראה כי היהודים לא הפכו גרועים מהאומות האחרות עקב קיום מצוות במשך אלפי שנים, ההפך.
אני לא מגן על הבחור במטוס, אבל 1. הוא רק רצה לעשות משהו טוב בשבילך.
2. הוא לא מייצג שום דבר בשום סכסוך שהמצאת. התגובה שלך מזכירה ילד בגיל ההתבגרות שלא מסתדר עם ההורים. צא מזה. אף אחד לא היכה אותך עם מקל והכריח אותך ללמוד גמרא.
המון התנחלויות ואהבה, ותפסיק להיות כזה חמוץ בטיסות.
אני חושב שהפחד מהדת הוא גם מלבן שינאה וכעס הדדי.
מצד אחד, כולנו יהודים. גם ל"חרדים" (הכללה) יש מאות זרמים שמתנגדים זה לזה.
הם למעשה פוחדים עלינו, על נשמותינו היהודיות שילכו לאיבוד.
ודרך אגב, יש קהילה חרדית בשנקין...
אם נחזור כולנו בתשובה, נצטרף לאיזה חצר, יפסקו המריבות ?
לא.
חצר מול חצר, רבי מול רבי, אשכנזים מול ספרדים וכן הלאה.
מה שחסר לדעתי זו רבנות "חילונית" אמיתית.
ספר תורה משלנו, תפילין משלנו, טכסים משלנו. לא רפורמים. חילוניים.
יהדות בה כולנו זכים, כולנו צדיקים וכולנו יודעים את התורה.
נשים שוות זכויות, ערכים.
זו תהייה תשובה אמיתית ל"התחרדות".
- הנחת תפילין ?
- כן, תודה. תפילין מגניבים עבודת יד מהודו ...
או שאולי הם ביקשו לומר: "ראו, אנחנו מביאים לכם מכל גווני הקשת הפילוסופית-תאולוגית: גם את שפינוזה (שלא כל כך ויתר על יהדותו כמו שנגזר עליו לוותר עליה בגלל חרם שערכו עליו ראשי הקהילה... אנא, דייק בעובדות. תודה.) וגם את הרמב"ם למען תוכלו אתם, הקוראים, לקרוא מכאן ומכאן, להפעיל את השכל שלכם באופן עצמאי, ולהגיע למסקנות שנראות לכם הגיוניות וחכמות ומושכלות!"
מעניין איך הפרשנות מאירה דברים, הא?
מעניין לא פחות למה אתה בחרת דווקא בפרשנות שאתה בחרת ואני בפרשנות שאני בחרתי.
סוף-פאקינג-סוף התגובה שאני תכננתי לכתוב בסיום קריאת כל התגובות, אם לא הייתי מוצא את שלך עכשיו.
כל התגובות פה, מלבד אחת או שתיים, קוראות למתינות, להבנה, לניסיון קירוב לבבות ביננו, הציבור החופשי לציבור הדתי.
קראתם את הרשומה אנשים טובים שלי?! נראה לכם שיש את מי לקרב מהצד השני? שמישהו שם רוצה להקשיב לכם? שדעתכם, הכופרת, מעניינת שם מישהו?
"אנחנו ליברלים, הומניים, נחמדים." כבשים, זה מה שאתם!
כל כך כיף לכם לרחוץ בניקיון הכפיים הליברלי שלכם שאתם לא מבינים שמוליכים אתכם לבית המטבחיים (הוירטואלי, כמובן,) שבו מי שלא יהיה מתאים לדעה השלטת יסולק בבושת-פנים (אולי לא למוות, אבל חלקו לא יהיה בעם ובמדינה.)
אתם טוענים שאנחנו לא נהפוך לאפגניסטן לעולם כי הדת שלנו טובה יותר מהדת שלהם? על סמך מה בדיוק אתם קובעים את זה?! על סמך דברי הרב עובדיה-יוסף שממשיך לגרוס שמתי השואה מתו על חלול השם? על סמך המנתחלים שפורעים הן בערביי חברון והן בחיילים (חיילים שנמצאים שם, אבוי לאירוניה, כדי להגן על אותם מתנחלים ממש מזעמם ונקמתם של הערבים)?
"יהיה צריך הרבה מאד כדי להקים אותי..." כתב פה מגיב אחד שלכל אורך השרשור מטיף להדברות, הומניות וכו' וכו'.
באמת מפתיע אם יום אחד הוא יגלה שהוא חייב לגדל זקן עבות, ללכת עם כיפה ולהפסיק לשמוע מוזיקה ולראות טלוויזיה ביום שבת.
הוא רוצה להדבר, להיות הומני. או, במילותיו שלו: לא לעשות כלום.
האמת? זה ממש יגיע לנו אם יום אחד נהפוך לתאוקרטיה חשוכה סטייל אפגניסטן ואירן. שם לפחות יש התנגדות ערה למשטר הדתי. אצלנו, בשמה של הליברליות הקדושה, מחבקים אותו.
(ולמי ששואל... אני אמנם לא פועל ברמה הארצית, הפוליטית, אבל אני לעולם לא נכנע לדתיים בחיי הפרטיים. מתווכח עם כל אלו שמבקשים ממני להניח תפילין, לא מוכן לתת להם פתחון פה בויכוחים ביננו ברגע שהמילה "תנ"ך" או "אלוהים" יוצאת מדל שפתיהם וכו' וכו'. בקטנה, אבל אני כן עושה. נאה דורש נאה מקיים.)
האמת היא שברגע שהם, אותם מניחי תפילין להמונים, פונים אלייך באופן אקטיבי הם מטרידים אותך (אותי, לכל הפחות) ובכך יש לא רק פגם מוסרי אלא גם פגם חוקי.
רוצים? העמידו דוכן תפילין ברחוב, הציבו שלטים וחכו להמוני הנוהרים שיגיעו אליכם.
מרגע שהם פנו אליי באופן אקטיבי הם מציקים לי ועוברים על החוק.
(אגב, האם אתה מוצא הבדל פרקטי כלשהו בין הפניה של אברכים ברחוב להניח תפילין לבין מאות הפליירים שמחכים לך בתא הדואר בשובך מהעבודה? את האחרונים אסור יותר לשלוח לך בחוק... שאמנם לא נאכף, אבל זה לא מהות הדיון כרגע. מה לגבי הראשונים?)
אתה צודק כמובן, מעתה והלאה כל פעם שאני אכתוב תגובה אני אטרח לפניכן לבדוק, היטב בדוק, מי הם הדתיים הרפורמיים בארצנו ומי האורתודוקסים, מי אלו שפועלים למען זכויות ההומואים הדתיים ומי מלסטמים אותם וכן הלאה וכן הלאה ואת דבריי אפתח בפתח-דבר שבו אני אציין שאני מתייחס רק ל-X ולא ל-Y.
תעשה לי אתה טובה, אוקיי? אתה, אם אכן אתה נוהג כפי שאתה מעיד על עצמך הוא היוצא מן-הכלל המעיד על הכלל ואתה יודע את זה היטב.
רובו של הציבור הדתי "חשוך", פנאטי ושונא את השונה ממנו, בכלל זה גם הומואים.
אתה לא? אשרייך וטוב לך.
אני יודע... פגענו ברשומה הזו בציבור שאתה חלק ממנו ולכן האינסטינקט שלך הוא להגן על הקבוצה שאתה חלק ממנה. גם לי זה קורה כאשר יוצאים חוצץ נגד קבוצה שאני משתייך לה (למשל "הבנים-נגד-הבנות".) אבל אני גם יודע שכן, לא מדובר בי אישית שכן אני מכיר את עצמי אבל כן... הקבוצה שבה אני נכלל כנראה שכן עונה לסטיגמות האמורות.
ובאשר לדתיים-חופשיים (אהבתי, "חופשיים",) אל נא תתמם, למרות דתיותך. אנשי הדת מחפשים את השררה והכוח. ואם אתה בכל זאת ממשיך להכחיש... אול מגיע לך להיות עוף מוזר בקהילתך. הרי הם לא כאלו.
כמדומני במשטרה.
שיהיה לך בהצלחה בהוכחות הטענות שלך. במיוחד זו של "פגיעה ברגשות הדת."
אני אמנם לא משפטן אבל קו הגנה אחד שאני יכול לחשוב עליו הוא: "הגדר במטותא מהן רגשות הדת שלך?"
אחרי שתצליח במשימה הזו אפשר יהיה להמשיך הלאה לראות האם הם ממש נפגעו ואז אפשר יהיה לבדוק האם הפגיעה הזו אינה עומדת בתחום של זכות הביטוי.
תודה לך שעשית לי את היום...
לא יודע מה איתך אני לא מגלה אמונה גם כשקרו לי דברים מאד לא נעימים.
אני לא מאמין, נקודה. לא כאשר דברים טובים קורים לי, ואז אני יודע שאני במעשיי הבאתי את הנסיבות לכך (וכמובן, קצת מזל. אי-אפשר להתעלם מהמזל בחיים,) וכאשר דברים רעים קורים לי אני מנסה לנתח ולהבין איך הגעתי למצב הרע הזה כדי לא לעשות את אותן טעויות שוב (וכמובן, שוב, מקלל את מזלי הגרוע.)
אין לי אמונה. נקודה.
התגובה שלך, ידידי המכובד, היא סוג של כניעה לגחמות שלהם.
"הם סבורים שכבר הנחתי." דהיינו אתה, מצידך, אמנם לא מניח תפילין, אבל מוכן לתת להם את הרושם שכן כדי שיעזבו אותך בשקט. זה לא עמידה בסכר, זה התקופפות עם הזרם.
(טוב או לא טוב תחליט לעצמך, אני רק מציין בפנייך את העובדה.)
ציטוט:
'לא אדוני. את המילה חילונים, אתם המצאתם שאתם קודש ואנחנו חול. אני חופשי באמונותי ובעיני כל בני האדם קודש ואין חול ואתה ל לא קדוש ואני לא חול'
לידיעתך - בתוך החברה החרדית לא אומרים "חילוני" אלא "חופשי".
חופשי זו מילת גנאי אצלם!
אני זוכר שעברתי בבני ברק בשבת וילדים צעקו לי "חופשיה" (בגלל שערי הארוך).
העבד קרא לך חילוני כי הוא זה המונח הנפוץ בקרב החופשיים ולא בקרב העבדים.
אבל אתה צודק - צריך לאמץ את המילה חופשי במקום חילוני.
חופשה נעימה לכולם.
בעוד כ 10 שנים כל ילד שני בישראל ילמד בבית ספר חרדי או דתי.
תאר לך איך תיראה מדינת ישראל כשהילדים האלו יגדלו.
מי יתגייס לצה"ל? מי יניע את כלכלת ישראל? ואיזה חוקים יעברו ואיזה יבוטלו בכנסת ישראל?
מי בדיוק יישאר כאן? ומי יעזוב?
צריך להיות עיוור או טיפש כדי לא להבין שאם זה יימשיך בכיוון הזה, ישראל תחדל להיות מדינה דמוקרטית, משגשעת וחופשית.
כתבת יפה, וגם החזרת אותי שנים רבות לאחור, עת לקחתי חלק בתיכון בחוג של "מאיר נתיב" - היו שם כמה דוסים (לאומיים, לא חרדים), שניסו בדרכי נועם (יחסית) להסביר לנו, החילוניים, כמה נחמד להיות דוס. כמובן, שהיתה את העמדה הבסיסית של "תחזיקו אותנו" - כלומר, אתם "חול", אנחנו "קודש", אתם "תינוקות שנישבו", אנחנו "הדבר האמיתי" וכו'. היתה, כמובן, גם את ההזמנה לשבת "תעשו שבת אצלנו" - שנענתה מצידי בדיוק במה שאמרת - "עשו אתם שבת איתנו, נראה סרט יחד, ניסע לים, וכו'". באותו זמן התשובה הנ"ל נחשבה לתמהונית במקרה הטוב, ולפסיכופטית במקרה היותר גרוע. אני שמח שיש לי אחים לטיעון, גם אם באיחור קל של מספר עשרות שנים:) חשוב לזכור שבחשבון היסטורי החילוניים ניצחו את הדתיים, ו"הזיזו" את ה"סטטוס קוו" הידוע לשימצה. אישית, התמזל מזלי להשתתף בהפגנות עקב פתיחת קולנוע "היכל" בפ"ת בימי שישי - לזכרוני, הקולנוע הראשון בארץ שעשה זאת. ברגע שהחילוניים הראו את כוחם, ולא נתנו לעניין "להירגע" לאיזו פשרה דלוחה ומבחילה - נקבעה עובדה שנמשכה עד היום. וכך צריך גם בחניוני ירושלים, בענייני אישות, קבורה, תחבורה, טיסות וכו'. הבעייה הכי גדולה בהקשר הזה היא הציבור הנקרא "מסורתיים" - כלומר, חילוניים בהתנהגותם ובהכרתם, אבל עם מטען כבד של רגשי אשם, המנוצל היטב על ידי סוחרי האלוהים להישגים פוליטיים. כל עוד חובשי הכיפות הווירטואליים האלה בשטח, תקשה המלאכה, אבל אסור להתייאש.
| אוי כואב. כואב.
| כמה שנאה והתלהמות פרימיטיבית
| הביא הפוסט הזה שלך
| אני רוצה להאמין שזו לא היתה כוונת המשורר
|
השימוש היחיד לתפילין שהינו שווה משהו, הוא כחוסם עורקים.
בחיאת, אח שלו, לא הבנת בדיחה.
הם דפוקים, אבל זו מחלה קולקטיבית, והיא מונצחת על ידי החינוך, הרבנים, ההורים - קשה להימלט מזה. זה חינוך טוטלי, אולי טוטליטרי.
רק הצבת החלופה שלנו, החופשיים, כחלופה שוות ערך מוסרי, הגיוני, אסתטי, חלופה שיש בה אחריות אישית על העולם, רק היא תאפשר לנו להסתכל בהם בגובה העיניים, ולא מגובה האדם המדמם על הכביש כשמציעים לו הבלויות מטומטמות במקום עזרה ראשונה.
כרגיל, בא, מציץ, מעליב ובורח.
בלי שום התייחסות עניינית.
כמה מרגיע לראות שיש דברים שאינם משתנים.
החרדים הם פסולת אנושית- היהודי הישן המלווה בריבית קצוצה, עם העיניים השקועות והמפלבלות, העור השקוף והריח מצחין מהבית המזוהם.
שרואים אותם מבינים מאיפה באה האנטישמיות ואפשר להבין למה היא עלתה וצצה רק האירוניה היא שכל היהודים שילמו על כך.
הסיסמא לחיות ותנו לחיות טובה ששי הדדיות-שמתעסקים עם טרמיטים שאוכלים את הבית יש רק דרך אחת להתמודד איתה-לחסל אותה
לא ידעתי סגנון היכרות כזה, נכנסים לאתר רואים תמונות, מתעלמים מהכתוב ומפרשים את התמונות.
אתה קצת משעשע עד גיחוך, לא נורא, אני מכיר כמוך רבים שזהותם היהודית דתית חשובה להם יותר מתבונתם ומוכנים להתנהג כאחד העם.
תודה על הקישור. הצצתי בדף הראשי - ובסמוך לכותרת "התנועה לשחרור מהדת, לקידום הנאורות וההשכלה" מצאתי דרים בכפיפה אחת מצד אחד מנדלסון ושפינוזה שהתכחשו לדתם היהודית, קאנט הלא-יהודי ואפיקורוס היווני -- ומהצד השני את איש האמונה וההלכה אולי החשוב ביותר ב1000 השנים האחרונות ביהדות -- הרמבם, ואת תלמידו המובהק, הפילוסוף הדתי חובש הכיפה השחורה ישעיהו לייבוביץ. אם בכך ביקשו מארגני האתר לרמוז שהרמב"ם ולייבוביץ התכחשו לדתם על מנת לקדם נאורות והשכלה, אין לי אלא
להמליץ להם להשכיל מעט בעצמם, טרם יבואו להשכיל אחרים.
זה שוס : "שרפתם? לבריאות. תחיו בזבל. "
עלית על השיטה של מינינום מאמץ, מקסימום תוצאות.
ההכללות שלך די נלוזות, אני חי שנים בירושלים עם חרדים ומעטים עוסקים בשכינוע. אם מישהו מתקרב אליי אני אומר לו בנימוס שאין לי עניין לדון איתו על כלום, ואני רוצה לנוח וזהו, בזה היה מסתיים העסק.
מה זה קשור לכפייה דתית או לחרדים?
הדבר הבסיסי והראשוני לפני יציאה למלחמה, הוא ההבנה שקיים מצב מלחמה. כאן, נכשלה ונכשלת החברה הישראלית כשלון טרגי.
אם וכאשר, בעתיד הלא נראה לעין (או לטלסקופ), כשיבוא שלום עלינו, אולי רק אז, נבין שהובסנו קשות במלחמה שכלל לא הבחנו בקיומה, או שהעדפנו להתייען, בעוד האויב מכה בנו יום-יום ושעה-שעה. מתחמש ומתעצם, מרחיב את שטחי השליטה שלו ולוקח שבויים.
הוא נמנע מלהרוג בנו (בשלב זה) ע"מ לא לעוררנו מרבצנו, פן יקום הציבור מעלפונו הטומטומי, וישיב מלחמה.
הדורות הראשונים של קום המדינה נרדמו בשמירה ונלקחו כשבויים, הנאלצים לעבוד את שוביהם, לפרנסם ולהיות בשר התותחים שלהם.
והדורות הבאים שנולדו לעבדות - הצמיתים מרצון- המתחתנים בחסות הרבנות (למען ההורים), במלוא הדר רכרוכיותם הפתטית והאימפוטנטית, מקבלים עליהם, אם לא באהבה אז בהכנעה, את המשך הנשיאה בעול וההתרפסות, לעריצות החרדית שמאחורי מסכת ישראל סבא עם חיוכו הזחוח, דברי הנועם וחלקלקות לשונו.
אם לא האיראנים, החאמסים או החיזבאלונים, הרי דינינו נגזר ע"י החרדים. החנופה וההתרפסות בפניהם ע"י החילונים, לא נופלת במאומה מזו של היהודי הגלותי והרכרוכי כלפי הפריץ וכלבו. המיתוס של הצבר הישראלי המחוספס והגאה, יפה הבלורית והתואר, הינו – בהקשר זה – רק מיתוס ארכאי.
"איש באמונתו יחיה" אומר הזומבי החילוני השכם והערב, מבלי להבין שאמרה זו אין פרושה כלל וכלל ביטוי של סובלנות עבור החרדים, כי אם "מחוייב אתה להאמין כדי לחיות".
היש ספק כלשהו כי הטאליבן היהודי/האינקוויזיציה החרדית, לכשיהיה בכוחם לנהוג ב ד י ו ק כפי שנוהגת כל דת כוחנית לאכוף את חוקיה, תהסס לרגע מלהגשים את חלומה הרטוב למלא את מצוות אדוניי - "כָּל-הָעֹשֶׂה מְלָאכָה בְּיוֹם הַשַּׁבָּת, מוֹת יוּמָת." ככתבה וכלשונה?
המתינות והשאננות (המייצגות את הרוב החילוני),
א. מתעלמות מהעובדה שאנחנו במצב של מלחמת אזרחים.
ב. מתעלמות מהעובדה שהחרדים, הם הם האויב האמיתי של מדינת ישראל.
ג. מתעלמות מהעובדה שהאויב הולך ומתחזק (דמוגרפית וע"כ אלקטורלית)
ד. מתעלמות מהעובדה שהחזון החרדי ומשאת שאיפותיו היא תיאוקרטיה
ה. מתעלמות מהעובדה שכל תיאוקרטיה – מעצם טבעה – היא פשיסטית (ראה אירן, ואפגניסטן. גם שם זה התחיל באופן צנוע כ"משמרות המהפכה". או בתרגום לעברית "משמרות הצניעות")
חזון בלהות הזוי, הא?
אלו המילים המדויקות בן היו בוחרים סבא וסבתא שלנו לתאר את תגובתם, לו נאמר להם ב-48 שבתוך 60 שנה אלו יהיו פני החברה בישראל.
אני חדש בכל העסק הזה הנקרא פוסטים, והחכמתי ממנו מאוד.
קצת מנסיוני אני רוצה להציע משהו חדש, שאני באופן אישי מאוד נהנה ממנו.
בנסיעותיי לחו"ל וגם בארץ אני שש אילי קרב עם חרדים שיבואו לשוחח.
ואני שולף להם את "פגיון האמונה". אומנם זה דרש ממני לעבור קורס של "דעת אמת" אבל ההנאה מרובה.
קצת ידע ממית את התלהבות מניחי התפילין גורם להם לברוח בעוד אמונתם בנפשם, ותאמינו שפתיים יישק, ערב לחיך!!
למעשה זו שיטת האבקות יפנית החוקחת את אנרגיית היריב לחצר שלך ומעמידה אותו במגננה, אז כל מי שחפץ להפוך את הבאסה לשמחה, וההטרדה להנאה יכול לקרוא קצת "דברי כפירה" באתר דעעת - אמת:
www.daatemet.org.il
הרווח כפול, גם הם ינוסו במהרה ואם לא הרי שהן יהפכו לחילונים.
מיסטר חנן...
אם אתה מדבר בכזו שנאה אין מקומך בין היהודים בארץ ישראל... אם את מתכחש לאלוקיך ולתורתו למה אתה גר בארץ ישראל?גזלן שכמותך.. אתה חי כאן בטענה שזו הארץ שלך... כשטוב לך אז כן אתה מאמין בתנ"ך וכשלא טוב לך אתה אומר להרוג יהודים אמיתיים ששומרים על מסורתם במשך אלפי שנים אם את האינקווציה והשואה עברנו ולא הוכחדנו אז ודאי שאתה וחבריך לא תצליחו בכך
הפעם אני איתך הכל מילה .. ( כמעט )
יפה אמרת .. חילוני זה מילה שהם המציאו ... מתוך אנחנו חול והם הקודש ..
ואנחנו כולנו קודש ...
אני יודעת שזה קשה לבקש להתחשב במי שלא מכיר ומתחשב בך בכלל .
אבל אולי בכול זאת .. אנחנו מסוגלים .. כי הארון שלנו .. יותר מלא ..???
יישר כוח - פוסט יפה, אך יש להזהר שלא לעשות דמוניזציה ודה לגיטימציה לאחרים ולא ליפלול להכללות נבובות. בגדול - אחלה פוסט
תשלח את התלונות בשלושה עותקים ל-
770 Eastern parkway
Brooklyn, NY
למה מערכת החינוך שלנו במצב שערוריתי כזה?
למה רחובות ירושלים מלוכלכים ומזוהמים? לאן נעלמת המשכנתא?
למה חופי ישראל נראים כמו פח זבל?
למה התחבורה הציבורית שלנו גרועה כ"כ?
למה הכבישים במצב קטסטרופאלי? (נסו לנסוע באמצע השבוע לירושלים, בכל שעה משעות היום - אין מקום בכביש !)
בעצם אין שום בעיה מוסרית בלהציע להניח תפילין, או בנסיון לשכנע אדם "חופשי" לחזור בתשובה.
הבעיה היא, שבעוד שבמדינות העולם, הכנסות המדינה מחולקות שווה בין האזרחים ותורמות לחינוך ולרווחת הכלל, בישראל התמורה למיסים היא תפילות ופצצות. מזה יש לנו מספיק.וכל השאר יכול לחכות.
אז אני מצדי הייתי מוותר על התפילות כתמורה למיסים (הפצצות הן דיון נפרד). לא מעוניין לממן אותן, הן לא עושות עלי רושם. אם אני רוצה תפילה, אני כבר אמצא את הדרך לבית הכנסת בעצמי, אני לא צריך בשביל זה את המדינה.אבל אני צריך אותה בשביל חינוך, תרבות, תחבורה וכו'
הבעיה היא רק בעיה של חלוקת משאבים, של ניצול המדינה ובו זמנית ואי הכרה בה, של ניצול הרוב היצרני לרווחת מיעוט נצלני.
(זה, לפי דעתי, מקור השנאה העיוורת המציפה חלק מהתגובות פה: תצאו לנו מהווריד !)
ובו בזמן, מנסים להציב לנו גבולות לחופש: לצד לא תרצח, ולא תגנוב, שמו את "לא תחנה בשבת מול העיר העתיקה". די מרגיז, אם אתם שואלים אותי. מי שמכם?
אז לירות לא צריך באף אחד: לא במפגינים בנעלין ולא בחרדים מפגינים. אבל מי שמפר סדר, מתנהג באלימות ופוגע ברכוש (למשל מצית עגלת אשפה) או בבני אדם, מקומו במעצר. עם פאות או בלי.
לעולם לא תיתכן סימטריה כאשר בצד אחד יש ציות קדוש ובלתי מתפשר, ובצד השני ישנה פתיחות, חוסר הבנת האלימות של הצד שכנגד, ושום ערך של זכויות אדם אינו קדוש יותר מדי.
כדי להגן על עצמה, המחשבה החילונית צריכה להיות תקיפה לפחות כמו זו הדתית, אחרת היא לא תשרוד.
עברתי כמה טיסות כאלה, בעיקר משוויץ ובלגיה, בתור אישה אני מוקצית, אז גם לא ישבו לידי (איזה כיף) אבל גם לא נתנו ללכת או לצאת מהשירותים שחס וחסה לא אפריע לתפילה ואזהם רחמנא ליצלן את האויר הטהור.
וסבי ז"ל היה קורא להם: גנבים בעזרת השם
אתה מכיר אותי אישית?לא חושב. אי פעם שוחחנו בטלפון או פנים מול פנים? לא נראה לי. אז הסכת ושמע, אני בהחלט משמיע את קולי, כאן, ובבית הכנסת בו אני מתפלל (מניין חרדי). כן אני אולי עוף מוזר בבית כנסת, דווקא בגלל זה אני מושך לא מעט אנשים היושבים לידי ושומעים את דעותי. נכון שישנם ויכוחים לעיתים קולניים, נכון הוא שדעתי לפעמים מזעזעת את הנוכחים, אבל את דעתי אני אומר חזק וברור ללא מורא. כל כך קל לעשות הכללות, צא ובדוק לפני שאתה מכליל את כל הדתיים/חרדיים בסל אחד. לגבי תמונתי? נערה לא רלוונטית וממש לא רצינית. אני יכול להעיד על עצמי וסליחה על היהירות, אני עושה ופועל למען גברים הומוסקסואלים הרבה יותר מבני קהילתך שאתה כל כך מתגאה בהם.
נו, מה לעשות. גם אצלי עניי עירי קודמים, אבל לא בכל מחיר. בין אי-עשייה לעשייה מהסוג שלך יש עוד הרבה הרבה מקום לאמצעי ביניים. לא כל יד קשה היא יד הורגת, לא לכל גנב צריך לכרות את היד ולא לכל חרדי מפגין צריך לערוף את הראש. ואם היית מסתפק בקריאה לנקיטת יד קשה במקום לנקוט בדמגוגיה של להרביץ ולהרוג אפשר היה להתייחס אליך יותר ברצינות.
תשמעו ארץ ישראל שייכת לנו רק מבחינת תורה...אז אם ככה ואין לאנשים אמונה שהשם הוא המשגיח ושומר עלינו ...אז למה שנריב וננהל מלחמה עם אחינו הערבים..נמסור להם את אדמותינו ונתנהל על ידם..ובגלל חרדי אחד שהכותב מצא לנכון להראות אותו כאחד שמוריד אותו לפשע..ומי שמציע להניח תפילין מצתייר כאחד שמציע סמים..אז איפה היגענו ..לתגובות האלה לא הייתי מצפה מיהודים..צריך להתבייש..אני לא חרדית ההפך..אבל אני מאמינה שכוחם שמתפללים והפנגווינים שאחד מצא לנכון לקרוא לחרדים שומרים עלינו עם התפילות שלהם...אז מה בדיוק מאחד את העם היהודי?השנאת חינם?
נו, עם אימרות השפר של הרבובדיה, שכל הנרצחים בשואה הביאו את קיצם על עצמם כי חטאו, מה יש בכלל עוד לומר?
אני לא מבינה איך היתה לך הסבלנות לענות לו.
איזה חצוף! ועוד בטיסות שהן כבר מזמן סמל לכפייה דתית.
אם היתה לי אפשרות לככב פה כחול אשר על שפת הים, זה הפוסט בו הייתי מיישמת. ***************************************
חבר יקר כתבת בשפה עשירה כתבת והגבת בצורה משכנעת
אך לי משום מה עצוב לראות את הפירוד את הפיצול החוסר חיבור
ולי ברור שהדרך היא רוחנית כדי לגשר לחבר ולא הדרך הגשמית שבו נהלתם שניכם את השיחה
נראה לי שסבך ידע את ההבדל
http://cafe.themarker.com/view.php?t=1108706
תודה לכל המגיבים והמגיבות.
אשתדל להתייחס בתגובה כוללת.
אין לאדם מאמין בימינו מקום ל'אדם באמונתו יחיה'.
ועל קצה המזלג.
היהדות הסובלנית, של סבא שלי למשל, התבססה על 'נעשה ונשמע'. לא באנו לעולם להבין את מעשי האל ועל כן קודם נעשה - נעשה גם אם לא נבין, ואח"כ נשמע. ננסה להבין. ספר איוב מבסס את האמונה הזאת של האדם במה שנשגב מבינתו. 'אדם באמונתו יחיה' מבוסס על האמונה הזאת. אדם החי לפי האמת הזאת יראה את הטוב בכל אדם ויניח שחלק ממה שהוא רואה אינו מובן כי הוא נבצר מבינתו ומקוצר ימיו על האדמה. אדם כזה יראה ברצון לזרז את מעשי האל כחילול הקודש.
אחת לכמה דורות נשטפת היהדות בגל של 'מקרבי הקץ'. אלה מחשבי חישובים של קרוב הגאולה. עסוקים בקבלה מעשית. מלחשי לחשים וכותבי קמעות. רק נעשה כך ואחרת ויבוא המשיח בן דוד ויגאלנו מיסורינו. אז כמובן הופכים המאמינים למנהלי חשבונות של הקב"ה. רק יניחו כולם תפילין. רק ישמרו שבת אחת. רק יפקחו את העיניים לרגע - וכבר תבוא הגאולה. ואם אינך עושה זאת הרי אתה מקצץ לי בהנהלת החשבונות הזאת ואין יותר רשות יחיד כי מה שאדם עושה ברשות היחיד שלו משפיע על סך כל המצוות שאספנו עד כה בעמל רב. מצב נפשי כזה מוביל בקלות ל'אנחנו והם'. אנחנו ,אנ"ש, השומרים, אוספי המצוות לקופת הכלל. אלה הרואים את האור ונבחרו להביאו לכולם. בנחת. בודאי בנחת. בתחילה אבל גם קצת לחץ יועיל כי כולנו רק תינוק שנשבה ויש לחנכנו ולאלפנו. ואוספי הצעדים לגאולה האלה יקריבו את כולנו. הם ישברו את עצמות השוטרים בפינוי של כל גבעה ויצעקו 'נאצים' לכל חייל בכל התנחלות או לכל שומר בפתח חניון. חלקם רואים ברובנו ,החופשיים ,מחסום ומעצור בדרך לגאולה השלמה שהייתה כבר באה לו לא היינו תלויים על עגלתה כאבני ריחייםאנו והתעקשותנו שלנו לכבד זרים, לאכול סושי שרימפס ולאהוב את מי שאנחנו רוצים רחמנא ליצלן.
מאז ששת הימים שהביאה עלינו את קללת הארץ-השלמה-כיכר-העיר-ריקה נשטפת היהדות בגל משיחי כזה שהתחיל הלובביצ'ר בקטנה והגל העכור הזה כבר שוטף אותנו בכל קרן רחוב.
מי אמר פשרה ולא קיבל?
דתי וגאה? הן דברי על 'למה לכם לעשות פרובוקציה עם מצעד גאווה בירושלים?' לקוחים מתוך דבריך אתה. כן, יש בטח גם אחרים. איפוא הרבנים המשמיעים היום את קולם נגד הבריונים מירושלים? הן אם תשמיע קול יטילו עליך חרם. אתה תקבל מכות בבית הכנסת עוד יותר ממני. אם תשמיע ציוץ נגד ההסתה לדקירת הומואים יגרשו את ילדיך מבית הספר ואת בנותיך מן האולפנה.
כן, יש גם אחרים ואתה יודע שחייתי 15 שנה בקרב משפחה חרדית כזאת, אלא שקולכם אינו נשמע ואם אין לכם קול אתם בבחינת נעלמים כצל המופיע אצלך במקום תמונה.
עכשיו תורי : *!
כל מילה - בסלע.
אני מסרבת לחזור בתשובה,
אתם מסרבים לחזור בשאלה.
אמונתי - או חוסר אמונתי - אינה מעניינכם,
אמונתכם - כבודה במקומה מונח - גם אם לא מסכימה.
תחיו ותתנו לחיות.
והכבוד והשלום על כולנו,
חבל שדת ישראל עוסקת בהברחת אנשים, במקום בקירובם.
תשמע ממש אין לי בעיה איתם עד שהם אומרים לי דברים כאלו,
כאילו אני מוכרח להבין את הדרך שלהם אבל אבל הדרך שלי שגויה ומגיע לי אפילו עונש על כך, זה מקומם
ולחשוב שהוא בא ואמר לי את זה כשהייתי פצוע, מדמם ולא יכול להזיז את הגוף על הכביש.
אני אומר שהייתי מכבד אותו (ואולי גם מניח תפילין) אם הוא רק היה מכבד אותי ומציע לי עזרה אמיתית ולא את מה שהוא אמר לי.
כמו סבך גם סבתי כנראה מתהפכת בקברה.
באהבה
עופרה
איפה אתם חיים אנשים צבועים?
צהל יורה באש חיה וכדורי גומי שהורגים מפגינים נגד גדר ההפרדה. בין הרוגים גם פלסטינאים גם אזרחי חוץ. לא ראיתי אתכם חבריי המלומדים מקימים כל צעקה על דמם של אלו. אותו הצבא קטף את חייהם של עשרות ילדים בפעילות האחרונה בעזה. יתכן שאתה המגיב פה היתה בטנק שירה פצצה. אז אל תמהרו לצעוק הסטה וחופש הביטוי בכל פעם שדבריו של מישהו לא עורבים לאוזניכם.
עכשיו בואו לא נסיט את הדיון לעניין הפלסטינאים. אני אומנם שמאלני לא קטן שהרג ילדים לא ערב לשנתו אבל מעדיף שיהרגו אלף ילדים פלסטינאים במקום ילד ישראלי אחד. ככה זה עניי עירך קודמים. בתור חילוני היתי מעדיף שיהרגו אלף ילדים חרדים ושלא יפגע סנטימטר אחד מחניון בירושלים. עניי עירך קודמים כבר אמרתי. הקריאה היתה למשטרה לנהוג ביד קשה. החרדים לו היה להם כוח היו הופכים את המדינה לאירן. נסו להתעורר חברים לפני שנשינו יתכסו ברעלות.
צודק, האיש.
ההיתקלות איתו נגרמה בגלל שלא הנחת תפילין בבוקר. אם היית מניח, הקב"ה ברחמיו היה גורם לפינגווין ההוא תאונה, והייתה נמנעת ממך הפגישה עמו.
נסתרות דרכי השם.
ולחשוב שיש עדיין אנשים מתהלכים על פני כדור הארץ ובאמת מאמינים שהם נבחרים....?????!!!!!!!
והוהכחה....?ספר קדוש שבו ניתנה ההבטחה הזו.
ומי כתב אותו...? מעניין לדעת אבל אותם אנשים שחושבים שהם אור לנו- הגויים..או החיות.
ובשם זה מדינתכם מרשה לעצמה את כל העוולות שקורות היום..
מזה צצו כל הגזעניים והפשיסטים למיניהם...
כתוב בצורה משובחת, שנונה וחריפה.
מאוד נהניתי לקרוא את הדברים.
אכן -שיח חרשים.
כל צד דבק בשלו.
אף אחד לא מוכן ללכת האחד לקראת השני.
ועוד מדברים על דו-קיום?
בינינו לבין עצמינו זה לא קיים... אז את מי אנחנו משלים?
אהבתי את סגנון הכתיבה (דיבור שלך) בהחלט תשובות ראויות
כן אנחנו נתפסים באלה שיושבים בצד החשוך וצריך להדריך אותנו להארה
מעניין איך הייתה נשמעת (נכתבת( השיחה ביניכם מהצד שלו
אני אספר סיפור ואשמח לשמוע את דעתך, טוב?
עשיתי תאונה ביום גשום, יש שיגידו קטלנית (עם אופנוע).
פני יכלו להביט רק אל השמיים ובעוד אני שוכב ע"ג הכביש הקר פצוע אני
רואה דמות של אישה (אמריקאית נחמדה) אשר מנסה לראות אם הכל בסדר אצלי (בדאגה של אמא משהו...)ופונה אלי לעזרא
ושואלת כל הזמן שאלות כמו "הכל בסדר מה שימך?" וכדי בדיעבד בכדי לשמור על הכרתי...
בגדול, היא התקשרה לאמבולנס שיאסוף אותי וגם הביאה לי מים למרות שלא יכולתי לשתות כי אסור להסיר את הקסדה מהראש.
במקביל אני רואה ראש נוסף מבצבץ מקסדתי כשנתגלת דמותו הוא נראה כמתפלל וחג סביבי (פיגוו'ין למי שלא הבין עד עכשיו)
כשלאט לאט הוא מתקרב עם פניו וממלמל משהו כמו "ברוך....משהו" ולאחר מכן מרקין את ראשו לעברי ואומר בצורה ברורה ביותר,
"זה קרה לך בגלל שלא הנחת תפילין הבוקר".
מה דעתך?
אנחנו בצרות כי כל מה שכתבת נכון, כי הם מרשים לעצמך להתנהג כך ברשות השלטון,
כי מאז שאנחנו פה תמיד ריצינו אותם, וקנינו אותם, והתחננו אצלם,
וצ'מעו לי?
זה ילך ויחמיר, הם כל הזמן בודקים עד כמה אפשר למתוח איתנו את הגבול.
*
איזו אינדוקציה מדהימה...אדם אחד ביקש ממך להניח תפילין ומכאן זה "החרדים"-אוכלוסייה של מאות אלפים.
רק לשם תרגיל מחשבתי, נעשה משהו הפוך-
חרדי אחד לחברו-"שמעת, חילוני דקר חילוני אחר בגלל ויכוח על מקום חניה. אני אומר לך, החילונים האלה..."
ע צ ו ב
:-)
אפשר אולי לנסות לדבר בהזדמנות.
כבוד הדדי, ורצון באמת להקשיב למי שאתה מדבר איתו, הם תנאים חשובים לשיחה מוצלחת.
אני יודע שאפשר ללמוד משהו מכל אחד.
כל טוב,
דרור
התגובה הנכונה הייתה להעיף את הזקן לכל הרוחות, לקרוא לכלכל הראשי ולדאוג שהאיש לא יטריד את שאר הנוסעים ואם התופעה לא מפסיקה לאיים במכות. היה עליך לפנות במכתב למנכ"ל אל על ולדרוש פיצוי כספי על הטרדה.
אני רוצה לראות שאיזה כומר מסיונר היה עובר בין הנוסעים ומנסה לשוחח עימם על ישו ופעולותיו. רק לשוחח.
התגובה הנכונה הייתה להעיף את הזקן לכל הרוחות, לקרוא לכלכל הראשי ולדאוג שהאיש לא יטריד את שאר הנוסעים ואם התופעה לא מפסיקה לאיים במכות. היה עליך לפנות במכתב למנכ"ל אל על ולדרוש פיצוי כספי על הטרדה.
אני רוצה לראות שאיזה כומר מסיונר היה עובר בין הנוסעים ומנסה לשוחח עימם על ישו ופעולותיו. רק לשוחח.
הבעיה נורמטיבית, לא חוקית - ופתרונה במחיקת הפוסט הזה.אם לא היה החוק נגד הסתה ונגד פגיעה ברגשות דת לא היית טוען שהפוסט הזה חולני ולא חילוני?
ותדע כל אם חרדית שהרוב החילוני השפוי לא חושב שצריך לירות בבנה אש חיה גם כשהוא נשכב על הכביש וחוסם אותו (אבל שבהחלט צריך להכניס אותו למעצר, ומוטב לקנוס אותו מנהלית במקום לנהל משפט פלילי של שנים שבסופו עבודות לתועלת הציבור בלי הרשעה).
חופש הביטוי במיטבו: בריון מתלהם קורא לאלימות קיצונית ולירי אש חיה באנשים שדעתם שונה משלו. חוץ מלברבר במקלדת, מר הראל - מתי בפעם האחרונה הפגנת בעד משהו שאתה מאמין בו?
זו ההתלבטות הרגילה של הליברל ששואל את עצמו ואת חבריו הליברלים איך לנהוג במי שאינו ליברל כמוהו. ופתרון איִן, עדיין (ולא בטוח שיהיה).
אבל מעניין שיש מקומות שמתחילים להעביר את המאבק (החברתי; אני לא מדבר על מלחמות לשינוי משטר) לשטחו של הצד השני.
כך הצרפתים - תחילה עם הרעלות בבתיה"ס ועכשיו עם הבורקה ברחוב; והאנגלים בהגדרתם החדשה למיהו יהודי.
(אפשר כמובן להתווכח מכאן ועד הודעה חדשה אם הצעדים האלה נכונים / חוקיים / חכמים וכו', אבל ביסודו של דבר נדמה לי שהם חלק מאותה תופעה.)
ואצלנו יש לא רק חניונים אלא גם חוטי עירוב בקרית יובל, מקווה ברמת בית הכרם וחב"דניקים ברמת אביב.
הבעיה העיקרית ב"חיה ותן לחיות" היא העיקור של יצר המאבק והשימור העצמי; צריך לקרות משהו מאד קיצוני כדי להוציא אותי לרחוב להיאבק על (אי-)אמונתי מחוץ להזדמנויות הממוסדות של הצבעה בבחירות. נדמה לי שבצד החרדי המאבק לכפיית אורח החיים משולב בצורה נוחה וקלה יותר באורח החיים החרדי מכפי שהמאבק לחופש מפני כפייה משולב באורח החיים החילוני. אנחנו לא מתגייסים בקלות.
לחנן הראל:
פורע חוק שכמותך!
הסתה:
"חרדים מבינים רק כוח. יש להתנהל מולם באבנים ובמקלות. לשבור להם את הפרצוף ואת כל העצמות", "צריך להנחות את השוטרים בהפגנות לירות אש חיה (בטענה שנשקפת סכנה לחייהם) תדע כל אם חרדית שבנה יכול לשוב בארון מההפגנה, נראה כמה מהם יצאו להפגין אז", "אנו הרחוב החילוני צריכים להניע מלחמת אחים (למרות שאני לא ממש רואה בהם אחים)"
פגיעה ברגשות דת (מתוקף החוק למניעת טרור):
"החרדים מתנהגים כמו מיסיונרים. היהדות גנבה את המסיונריות מהנצרות", "אגב למניחי התפילין ברחוב אני תמיד פונה בשאלה. האם האלוהים שלכם זונה?"
מישהו יודע איפה אפשר להגיש תלונה על העבירות הללו?
(למערכת: אני מפציר בכם לשמור על אתר זה במה תקינה לחופש הביטוי בתחום החוק הישראלי)
דבריך נכונים והתבטאויותיך מרשימות.
הגדרת הייטב את הבעיות והפערים.
אכן החרדים לקחו את הדת למקומות לא שפויים, לפנאטיות, להתנשאות.
זה מאד מסוכן למדינת ישראל, בעיקר בשל חדירתם לפוליטיקה. הכוח הפוליטי מאפשר להם להשפיע על המתרחש במדינה, שחלקם הגדול אפילו לא מכיר בה ושולל את קיומה.
הפרזיטיות הזאת עולה לנו ביוקר ומסכנת את קיומנו במידה רבה.
אני מתפלא על ההכללה שאתה עושה ממקרה בודד לציבור כללי ..
וודאי שישנם בציבור החרדי אנשים שאינם יודעים לנהוג בכבוד בשונים מהם, ומתעקשים שכולם ינהגו לפי דרכם
אבל אני בספק אם זוהי דרכו של הרוב שביניהם, והיא בוודאי מנוגדת לגישת בית הלל שלו מחוייבת היהדות.
חרדים מבינים רק כוח. יש להתנהל מולם באבנים ובמקלות. לשבור להם את הפרצוף ואת כל העצמות. אנו הישראלים צריכים לצאת למלחמה החשובה הזו על צביון המדינה שלנו.
החרים מתנהגים כמו מיסיונרים. היהדות גנבה את המסיונריות מהנצרות. הם חושבים שבכוח הם יכפו את דעתם. יש לנהוג איתם במשנה כוח. צריך להנחות את השוטרים בהפגנות לירות אש חיה (בטענה שנשקפת סכנה לחייהם) תדע כל אם חרדית שבנה יכול לשוב בארון מההפגנה, נראה כמה מהם יצאו להפגין אז.
אנו הרחוב החילוני צריכים להניע מלחמת אחים (למרות שאני לא ממש רואה בהם אחים) אנו אלו שמשרתים בצבא, אנו אלו שיש להם נשק. למדינה הרי לא תהיה ברירה, היא תהיה חייבת לבחור צד. ואיזה צד המדינה תבחר? כמובן את הצד של משלמי המיסים, של מגיניה, של הרוב.
אגב למניחי התפילין ברחוב אני תמיד פונה בשאלה. האם האלוהים שלכם זונה? הם נבהלים ושואלים מדוע אני אומר את זה. אני משיב, אתם מסרסרים אותו בצמתי הרחובות, כנראה הוא כזה.
זה כל העניין שמבחינתם זה לא איש באמונתו יחיה...הם לא מבינים שרחוב ועיר הם מרחב ציבורי ששייך לכולם ועל כן מותר לעשות בו כל שהחוק מרשה. הם לא מבינים שהחוק הישראלי הוא חוק חילוני, כי האמת היא שהוא לא לגמרי חילוני משום שאין הפרדה רשמית בין דת למדינה בישראל.המצב הזה נוצר בדיוק בגלל מה שמתואר בפוסט - רגשות האשם של חילונים רבים על ה"בגידה" בבית סבא.ואז כל פרצה מנוצלת ע"י כוחות רגרסיביים. ואז תוך כמה עשרות שנים מאז קום המדינה המנטליות הזו רק הולכת וגדלה. ביננו, יש פה כבר יותר מ"עם יהודי" אחד, יש כאן שלושה עמים
לצערנו אנחנו מחפשים את האמונה רק שקוראים לנו דברים רעים...וחבל.. האלף בית של הדת..קודם כל אהבת חינם ...וכל אדם יהיה אחראי על המעשים שלו..בלי לחפש מינוסים אצל אחרים ואז יהיה שלמות בארצנו.
כובע לא קובע...ומעיל לא מועיל..
הסכמתם ש'ממש לא כדאי לעשות פרובוקציה בירושלים עם מצעד הגאווה. למה להרגיז? מה להם ולחניון?להם ולפרנסה? אני דתי ואני לא שייך להם. ישנם גם דתיים אחרים בלי להכליל אותי בלהם . המשורר הלבנוני ג'ובראן חליל ג'ובראן כתב, "למדתי שתיקה מהדברנים, סובלנות מחסרי הסובלנות, ואדיבות מחסרי האדיבות; עם זאת משונה אני איני מכיר טובה למורים אלה.
איש באמונתו יחיה
גם שטופי המוח הללו, ש"החרדה" היא נס הדגל שלהם...
שיחרדו... אנחנו חופשיים
החבר'ה האךנה משוכנעים שאם יגרמו לך להניח תפילין, יעשו מצווה. אני ב ד"כ פותר אותם בשאלה: מה פעמים ביום ? ואז הם סבורים שכבר הנחתי.
בכל מקרה מכבד את אמונתם ומקווה שיותר מהם יכבדו את אמונתי השונה.
כל הכבוד על הפוסט.
הרבה פעמים נתקלים בהתלהמות אל מול ה'חרדיזציה' במחוזותינו, התלהמות שאינה מביאה לתקשורת כלשהי בין 2 הצדדים.
בסיפורך הראית יפה מאד שגם כאשר יש תקשורת בין נציגי 2 העולמות, הדברים עוברים בצורה מאד חד-צדדית.
אני מאד תומך בעמדה שהעלית של חופש ופלורליזם ולצערי אני יכול להגיד שזו דיעה שרווחת בעיקר בקרב 'החילוניים'...
אני מאד לא אוהב הרבה מאד דברים שקורים בקרב 'המאמינים' ועדיין אני יכול לחיות עם זה בשלום כל זמן שהם עסוקים בשלהם ואני בשלי. לצערי אני לא יכול להגיד שזו המציאות שכן יש כל הזמן נסיון מצידם 'להאיר את עינינו' ו'להציל אותנו מפני עצמנו'.
שבוע טוב לכולם.
יפה עמידתך מולו,
ותשובותיך המלומדות
לא פחות משלו.
כן בכוח הממון
קונים כאן את השלטון,
ועוד כמה דברים...
כיכבתי כי אתה תמיד כותב בכנות.
הדבר היחיד שמקומם אצל הדתיים זה האופן
בו הם עושים את החילוניים לא בסדר....
וחוץ מזה - כל אדם באמונתו יחיה.....
האמת שלא משנה מי מקרובי משפחתנו הדתיים היה מתהפך בקברו (או לא), מקוממת מאד גישת החרדים ויותר מקוממת העובדה שהממסד הציבורי והממשלתי, החילוני ברובו, מתרפס בפני האנשים האלו ואלימותם. מעניין מה היה קורה לו היתה הפגנה שכזו נעשית בידי חילונים או ערבים למשל. אני צופה דיכוי מלא ואלים בידי ממשלת ישראל.
אני מסכים איתך כמעט בכל ויחד עם זאת אני כמעט בטוח שהתגובות הבאות לא יציעו דרכים להבנה בין הצדדים, אלא יוסיפו לשנאה ולניכור בין חפשיים וחרדים. קל מאד להשתלח בחרדים ולעיתים קרובות אני קורא תגובות מלאות כעס ושנאה כלפיהם. זה עצוב בעיני מכוון שכאשר אנחנו מוצאים את עצמנו במקומות החשוכים של הגזענות והשנאה , אינני יודע כבר על מה בדיוק אנחנו נלחמים- על זכותינו החפשית להיות כאלה. האם זו תרבותינו החפשית ?
אתה כותב מאוד יפה, אבל כל זמן שיש להם כח פוליטי שרק מתגבר....................
'' מחרתיים מה נלבש ומה נאכל''.....
דמוגראפית זה אכן ...ירושליים תחילה...
תסכול.
אני בטוח שסבי, כסבך, היה מתהפך
בקברו גם כן...
האיש היה חרדי ומתנגד גדול לחסידים...
הם לא היססו לקלל אותו ואפילו שרפו
בהזדמנות את התפילין שלו...
אולם מכיוון שהפרוטה הייתה מצויה
בכיסו, לא היססו לבוא אליו ולבקש
הלוואות, אותן לא טרחו להשיב מעולם...
כתבת יפה!!!