ניסים אמון על תודעה כוזבת ועל המצפן הפנימי
עם מרבית הדברים שהבודהה אמר קל להסכים. אמנם לא כל כך קל לקיים אבל לכל הפחות מסכימים. לעומת זאת, משפט אחד שהוא אמר קשה באופן מיוחד לבלוע: “Don’t trust your mind” הוא אמר, ובפעם אחרת הודיע שגם על המיינד שלו אל לנו לסמוך.
אבל אם לא נסמוך על המיינד שלנו וגם לא על זה של הבודהה, על המיינד של מי בדיוק נוכל לסמוך?
המיינד שלנו, שחש מאוים מההתקפה של הבודהה עליו, אומר לנו שצברנו מספיק ניסיון כדי שנלמד לסמוך רק על עצמנו, כלומר עליו, שהוא זה שמונע מאיתנו לטעות ולהיכשל ושסך הכל הרי אנחנו, כלומר הוא, יותר חכמים מכל האנשים שאנחנו מכירים.
למרות ההתנגדות הראשונית של המיינד שלנו, אם ננסה באמת להתמודד עם המסר של הבודהה, עלינו לנסות להקשיב לדברים שלא דרך המיינד.
למעשה דבריו של הבודהה הם קריאת חרום אל ראש הממשלה, המודיעה ששר התקשורת שלנו הוא הבעיה, שיש לו אג'נדה שונה משלנו ושאסור לסמוך עליו.
המסר של הבודהה הוא: "יש סוכן מסוכן אצלנו בפנים, בחלונות הגבוהים, ששתול עמוק מאוד. זהו מצב המהווה איום כבד על החופש שלנו. כדי לחשוף אותו צריך לנהל חקירה פנימית מקיפה ואסור לסמוך על אף אחד."
המיינד שלנו משתלט עלינו באופן מתוחכם. לא באלימות אלא באידיאלים.
תורת הזן, המוקדשת רובה ככולה לאחיזתו של המיינד ובטכניקות להשתחררות מאחיזה זו, חושפת את מסכת האידיאלים של המיינד ככלי השולל מאיתנו את החופש, ומוליך אותנו לחיים של כפייה.
לפי תורה זו, המצב של "אדם בשירות האידיאולוגיה" מוביל לפעולה משוללת תודעה, הגורמת לנו לפעול בניגוד לאינטרסים האמיתיים שלנו. זהו מצב של "תודעה כוזבת" בה האדם, באופן מודע לכאורה, מאבד את הקשר עם צרכיו החיוניים, אינו מעלה עוד בדעתו מה מותר לו לרצות ואינו מעניק לעצמו את החופש בשאלה למה יוכל לקוות.
סוציולוגים לא מעטים רואים במערכת האידיאלוגית - האמונות, ההשקפות והערכים שהוטמעו בנו במהלך התפתחות החברה האנושית – משהו שנוצר לשירותם של בעלי השררה.
אם נחזור אל הבודהה, המיינד הוא הסוכן המארח את האידיאולוגיה והוא זה המייצר אותה מכל דבר ולכל מטרה. הוא זה שמשכנע אותנו מה נכון לעשות ומה אסור לעשות, ללא שום קשר לצרכים החיוניים ביותר.
ביהדות מלמדים את הסיפור על חנה שהתבקשה לנשק פסל ובכך להציל את בניה ממוות. שבעה בנים היא איבדה בזה אחר זה ועדיין סירבה לנשק את חתיכת האבן. רק אידיאולוגיה מסוגלת לגרום להקרבה כזו, להתעלות מעל הצרכים החיוניים ביותר, כמו לדוגמא להשאיר את הילדים שלך בחיים. האידיאולוגיה הופכת את חנה למודל להערצה.
כזה הוא המיינד שלנו - הוא עקשן, הוא אטום לרגש, הוא משרת באופיו והוא גורם לנו להקריב משהו, גם אם לא תמיד אנו מודעים לכך.
אז אם לא למיינד שלנו, למי נאמין?
בכל אחד מאתנו יש מצפן פנימי שתמיד יראה את הכיוון הנכון. אין לו אידיאולוגיה, הוא רק מראה את הכיוון הנכון, והכיוון הנכון הוא דבר דינאמי שיכול להשתנות. החיים הם מסע מתפתל ואישי ולפי הבודהיזם טבע האדם הוא טוב מיסודו. המצפן יודע בכל רגע מה הדבר הנכון, המיינד הוא זה שאי אפשר לסמוך עליו. הוא רוצה להיות ישר בכל מחיר, מקובע לחוקים ואידיאולוגיה, מקריב את הילדים על מזבח האמונה. אבל איש הטאו מודע למה שחשוב, וגם אם יתכופף,תמיד יהיה ישר.
לאתר הבית של טאו'ס יוון, www.taos-greece.com |