וידוע שחייב לשלם דמי ביטוח לאומי מדי חודש באופן קבוע ! אך נשאלת השאלה האם המוסד גובה כסף באופן נכון ? האם לגבי התשלום הוא שוקל סיטואציות מסוימות שראוי להתייחס אליהן?
אז אני אתחיל בקצת מידע - למי שלא יודע כל אזרח במדינת ישראל שעבר את גיל 18 יש חובה של תשלום חודשי של סכום מסוים לביטוח הלאומי. כמובן שאם עובדים יש הפרשה של אחוז מסויים מהמשכורת, במקרה של אבטלה יש לשלם את הסכום. בוא נאמר שרוב האזרחים במדינה מתגייסים לצה"ל בגיל 18 ולכן הם "מכוסים" בתקופת הצבא מבחינת הביטוח הלאומי. הבעיה כפי שאני רואה אותה (וגם נתקלתי בה) מתחילה לאחר השירות הצבאי ועם תחילת לימודי תואר ראשון. אני אספר את הסיפור שלי להמחשה: אני עבדתי משחרורי מצה"ל באופן רצוף כשבע שנים כשהתחלתי עבודה במשרה מלאה ולאחר כשנתיים עברתי למשרת סטודנט לתקופת הלימודים וברגע זה נתקלתי במצב שלדעתי אינו הוגן ויסכימו איתי הרבה סטודנטים : למה בתור סטודנט כשמגיעה תקופת מבחנים ובאמת חייב לשבת וללמוד ואין זמן לעבוד למה אז גובים כסף? למה סטודנט שבקושי מקיים את עצמו ומרוויח משכורות באמת נמוכות של 1500-2000 ש"ח בחודש וגם בקושי מצליח לשלם על הלימודים למה הוא צריך לשלם? אי אפשר לוותר על התשלום הזה? הרי הוא לא משחק הוא לומד וטובת המדינה היא שיהיו כמה שיותר אקדמאים ואנשים משכילים שיוכלו לקדם אותה.
ודבר נוסף, לאחר שסיימתי את התואר טסתי לחו"ל לטיול לתקופה של 4 חודשים לנוח קצת מהלימודים והשיגרה.כשחזרתי לא מצאתי עבודה בתחום הלימודים אז חתמתי בלשכה ע"מ לקבל דמי אבטלה ובינתיים לחפש עבודה ואולי גם למצוא משהו דרך הלשכה. שוב ביטוח לאומי והמדינה בכלל איכזבו אותי: 1. במשך שלושה חודשים שחתמתי לא היתה להם הצעת עבודה אחת להציע לי - זה לא בושה וחרפה?
2. נאמר לי שאני אקבל דמי אבטלה אך לאחר שלושה חודשי חתימה מדי שבוע פתאום אמרו לי שאין לי מספיק ימי עבודה בשנה וחצי שקדמה להגשת הבקשה(סתם לידיעה צברתי 212 ימי עבודה שזה המון בתור סטודנט והם דורשים 300 ימי עבודה). איך יכולה להיות כזאת אטימות? אני בן אדם שעובד ועבד 7 שנים רצוף ובכל זאת בפעם הראשונה שבאתי לבקש אבטלה פעם ראשונה שבאמת הייתי צריך את הביטוח הלאומי ומה קיבלתי? כלום. עוד הייתי צריך לשלם את דמי הביטוח לשלושת החודשים הנ"ל. (דמי ביטוח לחודש הם 147 ש"ח). ואני שואל את עצמי ואת מי שקורא את הבלוג זה לא ביזיון? לשלם כסף למדינה שלא ממש איכפת לה מאזרחיה? לשלם כסף לביטוח הלאומי כשאתה מובטל ואין לך כסף בגלל שהמדינה לא יוצרת מקומות עבודה לאזרחים?
אשמח לתגובות בנושא, אבי |