2 תגובות   יום שני, 30/11/09, 09:32


שני פרסומים חדשים מעלים שוב אל פני השטח את הקלות הבלתי נסבלת של שיטת הקומבינה, השיטה באמצעותה 'מותגים' בעלי שם מסדרים לעצמם את עתידם הכלכלי. הראשון והחמור יותר הוא המקרה של נחמן שי, המרגיע הלאומי בזמן מלחמת המפרץ הראשונה. על פי הפרסום בגלי צה"ל, שי, שמונה לתפקיד דובר צה"ל באותה העת וזכה לדרגת תא"ל ייצוגית, מילא את התפקיד במשך כשלוש שנים. על מנת לצבור את פרק הזמן המינימאלי לצורך קבלת פנסיה מהצבא, היה צריך שי לצבור שמונה שנות שירות, אבל מה לעשות שהרמטכ"ל דאז אהוד ברק בחר בדובר צה"ל אחר? יש פתרון – קומבינה. שי יצא לחל"ת למשך ארבע שנים ו-11 חודשים ולאחריה 'פרש' מצה"ל עם פנסיה של תא"ל. מקורי נכון? למלא תפקיד שלוש שנים, לצאת לחופשה ללא תשלום ולפרוש בשיא, תרתי משמע, עם משכורת קובעת לפנסיה גבוהה במיוחד. אז נכון, למעשה מדובר בפנסיה שאינה מבוססת על שלוש השנים בלבד בה שירת שי בתפקיד דובר צה"ל, אלא גם על 28 שנים בשירות הציבורי שקדמו להן. אבל עדיין, כפי שידוע לכולנו, כשמדובר בפנסיה מה שקובע הוא השכר האחרון, וכזה, גבוה במיוחד, אפשר כנראה לסדר, בייחוד כאשר זה בא על חשבון משלם המיסים. כשר? אולי, מסריח? למדי.  

המקרה השני המפורסם היום בעיתון דה-מרקר על ידי שרון שפורר, מספר על יכולת המולטי-טסקינג המדהימה של ראש השב"כ לשעבר יעקב פרי. פרי, אדם מוכשר ובעל זכויות ללא ספק, מכהן כיו"ר בשבע חברות ועמותות, ביניהן בנק מזרחי טפחות וחברת מגל, וכן כדירקטור בארבע חברות נוספות. ריבוי המינויים הזה של פרי הניב כבר כמה וכמה ניגודי עניינים – למשל מינויו לתפקיד חבר בדירקטוריון פרטנר, תפקיד עליו נאלץ לוותר זמן קצר לאחר מכן לאחר שהתברר כי בנק מזרחי טפחות בראשו הוא עומד נתן אשראי לאילן בן דב, הבעלים של פרטנר. אבל מעבר לניגודי העניינים וליכולת המופלאה של פרי למלא כל כך הרבה תפקידים במקביל, עולה תמונה לא מחמיאה של ביצועי החברות שהוא עומד בראשן.  

כשמדובר בחברות פרטיות, זכותם של בעלי המניות למנות את מי שהם רוצים לאיזה תפקיד שהם רוצים, אבל לאור כל האמור לעיל, נשאלת השאלה, למה? אם מישהו יכול להקדיש זמן כה מועט לכל אחד משלל המינויים שלו, ובמבחן המציאות (השינוי במחירי המניות בחברות מגל, לידקום ובי-קונטקט בזמן כהונתו של פרי למשל) זה פשוט לא עובד, למה למנות אותו? בהקשר הזה, הדבר היחיד שמפתיע לגלות הוא שפרי לא מונה לתפקיד יו"ר/דירקטור/יועץ בחברת 'לייף-קיפר', משווקת 'מדבקת המיליארד'. חבל, ככל הנראה הם פשוט לא הצליחו להשיג אותו לפני שהבלוף התגלה והבלון התפוצץ. סביר להניח שגם שם הוא היה מצליח לסדר לעצמו איזה מצנח זהב או מענק פרישה נדיב.      

דרג את התוכן: