0

82 תגובות   יום שבת, 16/1/10, 18:56

אזהרה: הוידאו מאד קשה לצפיה.

 

מה באמת יקרה כשרעידת אדמה גדולה תגיע גם לכאן (והיא תגיע)? הסלולאריים לא יעבדו, העזרה לא תגיע, יהיו אלפי דליקות, הביוב יקרוס וגם חומות בתי הכלא ייפלו. אם רעידת האדמה תהיה בבוקר, יהיה הרבה יותר גרוע. האם באמת אי אפשר לעשות שום דבר נגד זה? עוד נסיון נואש וחסר סיכוי של כותב השורות למזער את המחדל הידוע מראש

 

נכון שהדבר הראשון שאתם מתכוונים לעשות אם תתקלו ברעידת אדמה, זה להתקשר להזעיק עזרה. אז זהו שמערכת הטלפונים הסלולארית והקווית תקרוס. בדרך כלל עצות נגד להגנה מפני רעידות אדמה סובלות מעלות אסטרונומית. לכן אציע כאן דברים ממש לא יקרים. בעניין התקשורת למשל מוצע שהממשלה לדאוג שבכל שכונה יהיה לפחות מחשב אחד עם קשר לווייני והרבה סוללת תקינות. המחשב הזה צריך להיות מוצב בבית שנבנה על פי כל התקנים.

 

אלפי דליקות יפרצו ברעידת האדמה בשל צינורות גז שיקרעו. לא בטוח שיהיה מים כדי לכבות אותן. בטוח שלא יהיו די מכבי אש כדי לכבות אפילו עשירית מהן. בירושלים למשל יש במשמרת פחות מ-30 כבאים. בכמה שריפות הם יוכלו לטפל? האם זה אומר שיש לעודד ועדי בתים לרכוש מטפים? אולי. לא יודע כמה זה יעיל. האם יש בכלל מה לעשות בעניין? אגב שימו לב: העובדה שהכבאים יהיו עסקים בשריפות אומרת שהם לא יהיו עסוקים בפינוי הריסות, לפחות לא ביממה הראשונה.

 

Loma Preita earthquake San Francisco 1989. Photo: km6xo, flickr

 

בכלל כדאי שיהיה ברור. לא תבוא עזרה, בכל אופן לא בזמן. היא לא תבוא כי אי אפשר יהיה להגיע, כי לא יהיה איך יהיה להזעיק אותה, כי בשירותי החרום אין מספיק אנשים, וכי המצילים יהיו עסקים בהצלת המשפחות שלהם. לכן צריך להעביר חלק מסמכויות ההתארגנות והסיוע למנהלים השכונתיים. וצריך לקבוע במנהלים אנשים שידעו שזה התפקיד שלהם.

 

כל התחזיות האפוקליפטיות אבל המאד ראליות בפוסט הזה מבוססות על עדויות שנמסרו  לועדות הכנסת שדנו בתרחיש רעידת האדמה בישראל. מי שחושב שעדיף לא לדעת שידלג. האם אני בטוח שכל מה שאני ממליץ כאן הם הדברים הטובים ביותר? ממש לא. אבל אני מקווה שאולי יהיו אנשים שיקראו את זה, וההצעות שלי יגרמו להם לחשוב מה נכון. וברור שכמה שנדבר על זה יותר ונדון בזה יותר, הסיכוויים שנהיה מוכנים גדולים יותר (או אפסיים פחות).

 

the dome bows hehe, caused by earth quake...צילום: ctrl z a.k.a rahma, flickr

 

יש להפיץ עכשיו חוברות ובהן חלוקת סמכויות ברורה וההיררכיה בשעת רעידת אדמה ולהעלות אותן לאינטרנט. כך כשהרעידה תגיע, לכל משרדי ההממשלה ברור מי הכתובת, מי המנהיג, מי קובע ולמי פונים. יש לקוות שגם לכתובת עצמה זה יהיה ברור.

 

נכון, אי אפשר לחזק את כל מאות אלפי הבניינים שנמצאים בסכנת קריסה כי נבנו לפני קביעת תקן רעידות האדמה. אי אפשר לחזק אפילו חלק קטן מהם. לכן צריך לקבוע סדר עדיפויות.

 

מסמכים של משרד הבריאות מגלים שבתי החולים בצפון נמאים בסכנת קריסה. המסמכים אפילו מתארים איזה אגף יקרוס על איזה אגף.  דו"ח של מבקר המדינה גילה אותו דבר לגבי בית החולים של אילת. בראש סדר העדיפויות צריכה להיות בניית בניינים חדשים לבתי החולים בצפון על פי כל התקנים, בראש ובראשונה בצפת ובטבריה, ואולי בית חולים אחד בין שתיהן עם כביש באמת מהיר.

 

Survivor of Haiti Quake Sheltered at UN Clinic in Port-au-Prince. Photo: United Nations Photo, flickr

 

נקודת התורפה של כל מדינה בשעת רעידת אדמה היא הבוקר. בישראל מרוכזים בבוקר שני מיליון ילדים במוסדות חינוך. צריך להתחיל להחליף את מבני בתי הספר הישנים בשבר הסורי אפריקאי בחדשים. את המבנים הישנים אגב צריך להרוס, לא לאכלס בבתי ספר אחרים.

 

למה בכלל לחשוב על זה? כי בישראל יש רעידת אדמה גדולה 80-90 שנה והרעידה הגדולה האחרונה היתה ב-1927. כי התרחיש שלפיו אמורים משרדי הממשלה להתכונן  לרעידת האדמה מדבר על 16 אלף הרוגים, 90 אלף פצועים, 400 אלף פליטים וקריסה של 130 אלף מיבנים.

 

quake. איור: digital monkey, flickr

 

לועדות המשנה של ועדות החוץ והביטחון יש שורה של ועדות משנה שדנות בנושאים החשאיים ביותר בישראל. כדאי מאד שהועדות האלו יקיימו סדרה של ישיבות בנושא המוכנות לרעידות האדמה. יהיה די מביך לגלות שמתקנים שקיימים רק על פי דיווחים בעתונות הזרה ניזוקו קשה על פי דיווחים בעיתונות הזרה משום שלא מוגנו לכאורה כראוי על פי העיתונות הזרה. יהיה הרבה יותר ממביך אם חומרים שקיימים רק על פי דיווחים בעיתונות הזרה יתפזרו באוויר המקומי.

 

אבל תעזבו מתקנים רגישים. כמה צה"ל מוכן? כמה הבסיסים שלו ממוגנים?

 

מהירות ההתאוששות שלנו תלויה מאד בפעילות של פיקוד העורף, חיל הרפואה וחיל ההנדסה. האם הם מוכנים לפריסה הדרושה?

 

Survivors of Haiti Quake Rest in Makeshift Shelter. Photo: United Nations Photo, flickr

 

יש להקים ועדת משנה קבועה של הכנסת להכנות לרעידת האדמה. רק אם משרדי הממשלה ידעו שיושבים להם באופן קבוע על הוריד, יש סיכוי שהם באמת יהיו מוכנים. הייתי מעמיד בראש הועדה הזאת את ח"כ אריה אלדד מהאיחוד הלאומי, גם בקיא במערכת הבריאות וגם נדמה לי שהוא יטיב לשבת להם על הווריד.

 

מומלץ להכין כבר עכשיו תוכניות למקרה שרוב רעידת האדמה תפגע ברשות הפלשתינאית. אנחנו נצטרך לעזור ולעשות את זה בשטח עוין. איך זה יקרה לעזאזל?

 

מומלץ להכין כבר עכשיו תוכניות למקרה שהרעידה תפגע באיזורי הגדר או באחד מקווי הגבול. מה למשל? אולי צריכות להיות יחידות של חיל אויר שידעו שתפקידן לעלות מיד לאויר.

 

Quake of 89 images. Photo: smi23le, flickr

 

הגיע הזמן שנקבל תשובות ברורות מה בדיוק עושים בשעת רעידת אדמה: עומדים מתחת למשקופים או מתרחקים מהם. נשארים בבתים או בורחים ומסתכנים שחלקים מהם יפלו עליך? מסתתרים מתחת לרהיטים או ממש לידם?

האם יש בכל מחוז בארץ בית חולים שדה שמאוכסן במבנה ממוגן מוכן לפרישה? יש? מצויין. אם לא, כדאי מאד שיהיה.

 

אם מישהו לא שם לב, גידמאק כבר לא בשיאו. את ערי הפליטים תצטרך כנראה להקים המדינה וכדאי שהיא תהיה ערוכה לזה.

 

מה התפקיד של הטלביזיה והרדיו בשעת רעידת אדמה? נושא מצויין. אולי כדאי שהם יקימו צוות לחשוב על זה.

 

הנה נושא שכדאי מאד שועדת הכלכלה תבדוק: מי בדיוק יכסה את הנזקים? האם תוכניות ביטוח הדירה הקיימות מכסות נזקי רעידת אדמה. אם לא, כדאי שכולנו נדע את זה. תזכורת: רעידת אדמה זה לא פיגוע ולא פעילות חבלנית עוינת. האם למרות זאת מס רכוש יהיה מעורב? באיזו מידה?

 

חלק מהדברים שכתבתי מתבצעים על בסיס קבוע? מתנצל שחשדתי בכשרים. עכשיו נשאלת השאלה איך מוודאים שכל הגורמים הרלבנטיים גם משננים אותם נניח לפחות פעם בשנה.

 

Messy Quake. צילום: http://snow.ipernity.com, flickr

 

הביוב הוא הדבר הראשון שקורס ברעידת אדמה. איך אפשר להתכונן להצפה של ביוב? האמת? אין לי מושג. אין לי גם צל של רעיון מה אפשר לעשות בעניין שבעת בתי הסוהר שחומותיהם צפויות ליפול ולשחרר את האסירים שלא יקברו תחת ההריסות. למה בכל זאת אני מזכיר את זה? כי אם כבר אני כותב כדאי לרכז את החומר למען ועדת החקירה. בסופו של דבר מי יודע מי יישאר להעיד בפניה אחרי הרעידה הגדולה.

 

לפקידים בכירים שכל העצות האלו נראות להן מסובכות וקשות מדי לביצוע מומלץ במקום זה לשכור עורך דין טוב שמתמחה בועדות חקירה ולסכם את המחיר כבר עכשיו. אחרי הרעידה המחירים יעלו.

 

Man Recovers Shoe from Collapsed Justice Palace in Port-au-Prince. Photo: United Nations Photo, flickr.

 

ולמי שלא שבע מידע: הנה כתבות ופוסטים קודמים שלי באותו עניין, שמוכיחים ללא ספק שאני דון קישוט שלא מפסיק להאבק בתחנות רוח קורסות:

רעידת האדמה כבר תפתור את בעיית המיבנים המסוכנים, הארץ, 26.1.2005

חומות בתי הסוהר יפלו, משגיח כשרות, 29.1.2008

במקרה של רעש בישראל: אלפי הרוגים, הארץ, 6.4.2009

עכשיו כולנו רגועים, הארץ, 3.12.2007

האדמה רעדה במשרד ראש הממשלה, הארץ, 31.12.2007

רעידת אדמה במשטרה? התחנות מימי המנדט הבריטי לא יעמדו בזה, הארץ, 15.1.2008

ומי יפנה הריסות? אבא, אמא והשכנים, הארץ, 22.1.2008

משרד הבריאות: בתי חולים בצפון יקרסו ברעידת אדמה, הארץ, 11.3.2008

כמחצית מבתי הספר וגני הילדים יהיו בסכנה בעת רעידת אדמה, הארץ, 8.2.2008

 

 

לקבלת עדכונים קבועים לבלוג: m.kashrut@gmail.com

 

 Aerial View of UN Headquarters in Port-au-Prince After Quake. Photo:United Nations Photo, flickr

דרג את התוכן: