
איך שלא מסתכלים על זה, ישראל נמצאת במקום ה-15 בעולם בהגשת הצעות פטנטים ובמקום ה-5 ביחס למספר התושבים. אך להמצאות ולחדשנות היו קשורות גם כישלונות והטעיות, כמו במקרה של "הנורה שתאיר את כל רמת גן" - ששר הכלכלה יעקב מרידור התראיין עליה ולמעשה הוטעה על ידי הממציא שעמד מאחוריה. להלן מצעד ההמצאות שכבשו את המדינה, העולם ואת ליבנו בעשורים האחרונים
1. הפטנט: קרב מגע שנת ההמצאה: שנות ה-30 הממציא: יהודי מצ'כוסלובקיה הרעיון: טכניקת היאבקות בה ניתן בכמה שלבים לנטרל כל תוקף המגיח מולך פנים אל פנים. השיטה הצליחה בכל העולם משום היותה פשוטה ובסיסית ונלמדת בחוגים פרטיים ובקרב חילות צבאיים. השם "קרב מגע", לא תורגם לשפות זרות ונקרא בכל העולם כך.
2. הפטנט: פתיתים שנת ההמצאה: 1950 הממציא: אסם הרעיון: כמו כל דבר טוב גם הפתיתים נולדו ממצוקה. השנים היו שנות הצנע והאורז שנחשב מוצר יסוד, היה חסר במלאי ונמכר רק בשוק השחור. דוד בן -גוריון דרש וקיבל מחברת אסם פתרון ביניים חצי אפוי בצורת פתיתי שלג ולשם המקורי "אורז בן-גוריון".
3.הפטנט: שקדי מרק שנת ההמצאה: 1952 הממציא: חברת אסם הרעיון: ריבועי הטטריס הצהובים האלו הם באמת שוס קולינארי לא רע, שמצליח להאכיל כבר חמישה עשורים עם שלם. ההמצאה והפיתוח הם בהחלט ישראליים ומטרתם הייתה להוות תוספת נחמדה למרק העוף הצח.
4.הפטנט: תת-מקלע עוזי שנת ההמצאה: 1955 הממציא: עוזי גל הרעיון: יוצר על ידי התעשייה הצבאית על מנת להציע נשק מהיר וזול שקל לתפעל ולאכסן. עד היום טוענים כי נמכרו ברחבי העולם לפחות 2 מליון חתיכות. עם השנים חדר הנשק ללב המאפיה האיטלקית בארה"ב ושימש גורמים פליליים רבים.
5.הפטנט: טפטפות השקיה שנת ההמצאה: 1959 הממציא: שמחה וישעיהו בלאס הרעיון: מערכת השקיה חסכונית ומתקדמת שהתחילה בקטן ובהמשך צברה תאוצה, והפכה לאחד מהפטנטים הישראליים המיושמים בכל רחבי העולם. חברת "נטפים" העומדת מאחורי הטכנולוגיה מספקת פתרונות בכל מקום על הגלובוס, והיטיבה לחזק את האמרה "איך להפוך בעיה ליתרון".
6.הפטנט: במבה שנת ההמצאה: 1964 הממציא: חברת אסם הרעיון: הסטטיסטיקה מדברת על כך שכל חטיף רביעי שייך למותג במבה, מה שמסביר את התבססות המוצר בכל ארון ממתקים תקני. לאורך שנותיו היה במבה מוצר מדף זמין לכל גיל, אך ב-1992 הפכה דמות "התינוק של במבה" לדמות המותג המייצגת את הערכים של המוצר ואת קהל היעד המועדף.
7.הפטנט: טיל "החץ" שנת ההמצאה: 1985 הממציא: שיתוף פעולה בין מערכת הביטחון הישראלית והאמריקאית הרעיון: הרבה עבר בין המצאת "הדווידקה" לפיתוח טיל "החץ", אך העיקרון נשאר זהה - מדינת ישראל נשענת על היכולות שלה, על מנת להימנע ממצבים בהם תהיה ללא כושר הרתעה או הגנה. האסטרטגיה מדברת על טיל מבצעי בודד התוקף טיל בליסטי בודד במרחק רב מהמטרה המקורית שלו.
8.הפטנט: מכשיר האפיליידי שנת ההמצאה: 1986 הממציא: שמעון יהב ויאיר דר הרעיון: בתחילה היו אלה נשות ישראל שהתענגו על מכשיר הפלאים שהסיר שיער מרגליהן הענוגות, כאשר כשלמכשיר קראו עדיין "סופט אנד איזי". אחר כך הצטרפו לחגיגה השעירה נשות העולם הגדול, ומיליוני מכשירים נמכרו והופצו על גבי הגלובוס. לרגע קט היה נדמה שעולם האסתטיקה כולו מוריד בפנינו את הכובע, רגע אחרי שהוא הספיק להוריד את השיער.
9.הפטנט: נעלי ביוטיפיל שנת ההמצאה: 1989 הממציא: הרעיון: ביוטיפיל הייתה החברה הראשונה בעולם שהשכילה לחבר בין נוחות לאופנה ויצרה נישה חדשה בתחום הנוחות הנקראת - Dressy Comfort, נעליים אלגנטיות לאשת הקריירה המספקות נוחות המתאימה לאורח חיים בריא אך יחד עם זאת גם אופנתי ואלגנטי. החברה מייצרת את תוצרתה במפעליה שבישראל (ראשון לציון וחיפה) ומייצאת לכ-17 מדינות שונות, ונמכרת ביותר מ-1,500 חנויות שונות ברחבי העולם.
10.הפטנט: עגבניית שרי שנת ההמצאה: 1993 הממציא: נחום קידר הרעיון: אימפריית חקלאות היינו מהיום הראשון, זה כשלעצמו לא מפתיע אבל כשבצבצה המיני עגבנייה הראשונה בעולם מבין רגבי האדמה, זו כבר נחשבה חוצפה ישראלית. מאז גומדו למהדרין לא מעט פירות וירקות (הגזר והאבטיח) ואף שונו טעמם ומרקמם באמצעות תהליכים דמיוניים, שלא כאן הזמן והמקום להתפלסף עליהם. בכל מקרה הצלחת עגבניית השרי יועדה כך אומרים להחליף את אכילת החטפים המשמינים והפיצוחים מול הטלוויזיה, דבר שנכון למשחק הליגה האחרון שנכחתי בו עם חברים, לא בא לידי ביטוי.
11.הפטנט: ICQ שנת ההמצאה: 1996 הממציאים: אריק ורדי, יאיר גולדפינגר, ספי ויגיסר, אמנון עמיר הרעיון: תוכנת המסרים המיידיים של חברת מירביליס, אפשרה עם לידת האינטרנט בשנות ה-90 לחבר ולקשר את הכפר הגלובלי לשכונה אחת ממוצעת. מאז עברו הרבה ביטים בירקון ומתחרים קמו ונפלו, אבל עד לכתיבת שורות אלו עדיין מדובר באחד הרעיונות הנועזים והמבריקים שקמו ברשת. חוץ מזה שה-ICQ (אני ממחפש אותך), הוא אחד השמות המבריקים שהומצאו ומגלמים בתוכם את מהות הרעיון הטכנולוגי כולו.
12.הפטנט: דיסק און קי שנת ההמצאה: 2000 הממציא: דב מורן הרעיון: החסן נייד המאפשר להעביר קבצים גדולים במיוחד ממחשב למחשב. ההמצאה הקדימה במקצת את הצורך, שכן באותה שנה העברות בין מחשבים נעשו על ידי צריבות על גבי תקליטורים והורדת סרטים ושירים הייתה עדיין בחיתוליה. יחד עם פיתוחן של המצלמות הדיגיטאליות והגדלת נפח ההורדה באינטרנט, גדל הצורך בכלי שיכול להעביר במהירות ובזול מדיה מצד לצד ומיד ליד.
13.הפטנט: איזי 2 פיק שנת ההמצאה: 2007 הממציא: יואב בן דוד הרעיון: אומרים שמי שרוצה להמציא משהו, צריך לחפש קודם כל בעיה. אחת שכזו מצא ממציא ה"איזי 2 פיק" כאשר זיהה שאנשים מכל רחבי מתקבצים בסמוך למסוע בשדה התעופה ומחפשים את המזוודה השחורה שלהם. מתוך סקרנות טבעית החלטתי לנסות את העניין וגיליתי כי הטכנולוגיה עובדת כך, למזוודה מחברים סוג של כרטיס פלסטיק, המשדר אות למקלט הנשאר אצלנו ביד (בצורת מחזיק מפתחות). כאשר המזוודה נמצאת במרחק של כ-20 מטר מאיתנו, מחזיק המפתחות מאותת לנו בצורה של צפצוף, רטט ותאורה, כי המזוודה אותה ארזנו לבד נמצאת במרחק 5 שניות מאיתנו. |
תגובות (1)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
רק חבל שלא חשפת מי המציא אותך....