הסכיזופרניה של המשקיעים

0 תגובות   יום שישי , 2/7/10, 14:26

אחת מהתאוריות ההבסיסיות בעולם ההשקעות גורסת כי השוק יעיל (תאוריית השוק היעיל) בהנתן כי יש חוקים האוסרים קבלת ומסירת מידע פנים (ע"ע נדב גרינשפון) וכן זמינות המידע שווה לכולם במיוחד בעידן האינטרנט.

אחת מההנחות הנגזרות מתאוריה זו היא כי השוק מתמחר באופן מלא כל מניה כולל הנחות לגבי העתיד שכבר מגולמות במחיר.

כמובן שיש לא מעט הטוענים כי תאוריה זו מניחה הנחות יסוד שלא מתקיימות במציאות (לא תמיד המידע זמין לכולם וכן יש מקרים בהם סוחרים עפ"י מידע פנים) ואני בחרתי להביא דוגמא שממחישה בפועל כי תיאוריה זו לא ממש עובדת לפחות לא בטווח הקצר.

באחת מההרצאות בקורס ניתוח שווי חברות התחיל המרצה עם שקף שמראה לגבי כל מניה בת"א 100 את המחיר הגבוה והנמוך שהיא נסחרה בשנה מסוימת.

הפערים היו ממש גבוהים. חלקם נע עד כדי 100% אבל אפשר לומר באופן גורף שבמשך אותה שנה בממוצע הפערים היו כאלה שלא יכולת להסביר כי מבחינה עסקית משהו קרה לאותן חברות שגרם להן להיות מתומחרות פעם גבוה ופעם נמוך.

בואו נקח כמה דוגמאות מעשיות מת"א 25:

 

חברה            שנה    שער גבוה    שער נמוך     פער

פרטנר          2007       8520         4800         78%

פרטנר          2008       8690         5808         50%

לאומי            2007       1919         1448        33%

לאומי            2008       1933         738          162%

 

גם בלאומי וגם בפרטנר אין הסבר כלכלי/עיסקי לשינויים במחיר המניה. זוהי הסכיזופרניה של המשקיעים.

וורן באפט וחסידי תיאורית השקעות הערך יסבירו כי הסברה שמניות מתומחרות תמיד באופן כלכלי ורציונלי שגוי מהיסוד (לפחות בטווח הקצר) ואלמנטים כמו פחד ותאוות בצע משפיעים יותר על רמת מחירי המניות. את השיעור הזה למדנו היטב ב2009-2010.

תקופות אלו יכולות להיות פוטנציאל להשקיע בחברות אשר מתומחרות בחסר בגלל אופי המשקיעים. 

 

בסופו של דבר חברה אשר הביצועים הכלכליים שלה טובים ועקביים מחיר המניה ישקף זאת.

"מחיר הוא מה שאתה משלם עבור המניה ואילו ערך זה מה שאתה מקבל" (וורן באפט)

 

לתשומת לבכם

לאתר Alon Capital Partners

www.alon-capital.com

דרג את התוכן: