צחוק ראשון - סיפור קצר מאת ערן רוטמן
1. האישה הקטנה והחיוורת נדחסה לתוך כיסא העץ הישן ודיברה בקול רפה . "אני לא יודעת מה לעשות , דוקטור . כל הזמן אני חולה , כל הזמן חום הקאות כאבים בכל הגוף . כבר הייתי אצל שני רופאים , עשו בדיקות . לא מצאו מה הבעיה “ "כמה זמן ככה ? “ "קצת יותר משלושה חודשים " הרופאה שישבה מאחורי השולחן קימטה את מצחה וניסתה בקושי רב לעקוב אחרי דברי האישה . היא ראתה את הפריחה ואת העינייים המבריקות שהעידו על חום גבוה . "רוסית ? אידיש " ? שאלה האישה הניעה ראשה בשלילה . "אנחנו באנו ממרוקו , לא רוסית , לא אידיש "
חבל שלא הקדשתי זמן ללימוד עברית , חשבה הרופאה, אבל למי היה זמן לכך מיד מהאוניה נשלחה לטפל בפצועי הקרב בלטרון , ואח"כ לקיבוץ דגניה שם עבדה כמו כולם מבוקר עד לילה בכל עבודה דרושה , ובנוסף טיפלה בפצועים ובחולים . כולם בדגניה דיברו רוסית או אידיש . הסוכנות אמנם שלחה מורה לעברית אבל בלחץ הארועים והעבודה לא היה פנאי להתחיל את הלימוד . עכשיו כשהוצבה לשרת כרופאה בקופת חולים "כללית " ביפו - הצטערה .
הרופאה הצמידה סטטוסקופ לחזה של האישה . דופק קצת מהיר חשבה , שום דבר יוצא דופן . "תני לי בדיקות " ביקשה , והאישה הגישה ערימה של ניירות . "אני רואה בדיקות הכל בסדר " אמרה הרופאה " בדיקות דם ושתן הכל נורמלי" "הבדיקות בסדר " אמרה האישה ביאוש "זה אני לא בסדר , לא מוצאים את המחלה שלי "
הרופאה נזכרה במחקרו החדשני של פרופ' שרשבסקי אשר טען שיש מחלות פסיכולוגיות שגורמות למחלות אמיתיות . הקהילה הרפואית במוסקבה ובעולם דחתה בבוז את המחקר שהרי אפשר ליצור מערכת חיסונית גם בצלחת פטרי – אז מה הקשר לפסיכולוגיה . אבל הד"ר פרסקי היתה מוכנה לנסות . נו מה כבר יש להפסיד . "איך השם שלך ? “ שאלה "אני דורה " "איך הפרנסה ? “ "פרנסה ברוך השם הכל בסדר . הבעל שלי עובד בשוק ,פרנסה יש " "איך בית" ? "בית הכל בסדר , נתנו לנו בית של ערבים ביפו , ברוך השם " "ואיך ילדים " ? האישה השתהתה "ואיך ילדים " ? חזרה על השאלה "ילדים זה בעיה , ד”ר , בעיה גדולה " הרופאה שתקה והמתינה "הבת שלי עובדת בכביש " דמעות קטנות החלו זולגות על לחייה "מה הבעיה " ? הרופאה לא הבינה "במרוקו היינו עשירים היה לנו הכל , אפילו לא היינו צריכים לעבוד , ועכשיו פה בישראל הבת שלי עובדת בכביש " האישה נענעה את ראשה ודמעות מרטיבות את חולצתה . "אני לא מבינה מה הבעיה - עובדת בכביש זה טוב מאוד " פסקה הרופאה "עבודה פיזית זה טוב , שמש זה בריא, גם עבודה באויר נקי , עובדת בכביש זה טוב מאוד " האישה שתקה בתדהמה והרופאה המשיכה : "אנחנו ראשונים בונים מדינה של יהודים , חלוצים , אי אפשר מתפנק , כל עבודה זה עבודה טוב מאוד" " באמת דוקטור " זיק של חיים נעור בעיני האישה "באמת , באמת . גם אני כשהייתי חדש בארץ עבדתי בכביש " "את עבדת בכביש דוקטור ? “ עיניה של האישה התרחבו "אני עשיתי הכל . כל מה שצריך .כל מה שביקשו , במדינה של יהודים אי אפשר מתפנק . אני עכשיו רושמת תרופה , ואת הולכת הביתה לנוח " "אני כבר מרגישה יותר טוב דוקטור " חייכה האישה ולקחה את המרשם .
2.
שבועיים אח"כ קיבלה הרופאה בונבונירה של שוקולדים מתוצרת חוץ ובפתק שצורף היה כתוב " תודה ד”ר פרסקי , אני מרגישה הרבה יותר טוב , דורה אוחיון "
3.
כנס הרופאים הראשון בבה"ח הדסה תל אביב התקיים מיד בשוך הקרבות . ד"ר פרסקי הופתעה לפגוש שם את ד"ר רויזמן . הם לא התראו מאז קיץ 1941 . "חשבתי שסטלין לקח אותך " אמרה ברוסית וחיבקה אותו בחום " אמא רוסיה ואבא סטלין - הלוואי והייתי יתום " צחק "הם ניסו לתפוס אותי – אבל אני רצתי מהר יותר " "מה שלום פרופסור שרשבסקי "? "הוא נהרג " אמר בעצב , "בהפגזות הראשונות על מוסקבה”. "כל כך חבל , איש כל כך טוב וכל כך מקורי " "עצוב " "מאוד" "אני חושבת שהוא צדק בתיזה שלו על פסיכולוגיה ומחלות" אמרה . היא סיפרה לו על כמה מקרים בהם טיפלה וגם על הפציאנטית דורה . ד"ר רויזמן הקשיב בענין ואז שאל : “את יודעת מה זה עובדת בכביש ? “ " ברור , זה חלוצים , בונים כבישים , כמו אנחנו עשינו מבוקר עד לילה " הוא נענע בראשו מצד לצד " בעברית עובדת בכביש זה – פרוסטיטיוט , זונה " ד"ר פרסקי הסתכלה עליו בחשד , אבל מבטו הרציני הבהיר שהוא לא מתלוצץ . ידה נשלחה מבלי משים לפיה כמנסה לעצור את המילים שכבר פרחו.
אני פרוסטיטיוט ? המחשבה כבר לא נתנה לה מנוח . דורה הרי תספר לבעלה , ובעלה יספר בשכונה , טיבה של שמועה כזו להתפשט . מי יודע לאן עוד זה יגיע . סוף הסיפור של חתונה וילדים . התחלחלה. מי ירצה אישה פרוסטיטיוט . אני חייבת לגשת אל דורה ולתקן את הטעות , להסביר לה שבגלל עברית עשיתי טעות .
4.
ד"ר פרסקי נקשה בדלת בקומה השניה של בית ערבי נטוש ביפו , לא רחוק מבית הקברות המוסלמי . דורה פתחה את הדלת כשבזרועותיה בנה התינוק . "מה את עושה פה דוקטור ? “ היא היתה מופתעת . "אני עשיתי טעות ובאתי לעשות תיקון " "קודם כל תיכנסי ותשתי משהו , יש בדיוק תה חם . מאוד קר בחוץ ד”ר. את עלולה להתקרר " דורה הובילה את ד"ר פרסקי והושיבה אותה ליד שולחן עץ ישן שהיה הריהוט היחיד שבחדר פרט לפתיליה ושתי מיטות סוכנות . היא מזגה תה לשתי כוסות והתיישבה על אחת המיטות כשבנה בזרועותיה . "מה זה הטעם של התה הזה , טעים . אף פעם לא שתיתי כזה " "זה נענע , אני מגדלת את זה פה בחוץ , בעציץ " הרופאה לקחה עוד לגימה "איך את מרגישה ? “ "מאז שהייתי אצלך ברוך השם הכל בסדר " חייכה דורה "אפילו בלי התרופות אני כבר בריאה , אין חום , אין פריחה , אין הקאות . ברוך השם , אני שוב פעם צוחקת , אפילו שמעון הקטן צוחק " היא הניפה באויר את בנה התינוק אשר פיזר חיוכים לכל עבר . "ומה שלומך ד"ר ? “ “אצלי הכל בסדר , כל הזמן עבודה . אין זמן מתפנק " " את רצית להגיד לי משהו על טעות ? “ שאלה דורה הרופאה היססה "אמרת שיש טעות שצריך לתקן " הרופאה הביטה סביבה "מה הטעות דוקטור ? " "כן , כן ..." התעשתה " טעות בכרטיס רפואי , טעות בשם של המשפחה שלך , כי אני עוד לא יודעת לכתוב עברית טוב , אז את בבקשה לכתוב פה על נייר את שם משפחה שלך , הנה פה גם עפרון" "בשביל זה באת כל הדרך לכאן , בשביל טעות בשם משפחה שלי " "כן , כרטיס רפואי זה חשוב מאוד , צריך כמו שצריך "
"גם שקרנית וגם פרוסטיטיוט " הדהדה המחשבה במוחה של הרופאה בעודה צועדת חזרה למרפאה היא כלל לא הבחינה שהטפטוף הפך לגשם של ממש . אחרי בית הקברות הרימה ראשה לשמיים וראתה את הקשת שהתחילה גבוה בענן ונישקה את הגלים המקציפים על האופק "פרוסטיטיוט של ציונים , שקרנית בשביל מדינה " מלמלה..
האחות רחל והפציאנטים שגדשו את המרפאה ברחוב יפת הופתעו מאוד לראות את ד"ר פרסקי מגיעה זו הפעם הראשונה באיחור , רטובה עד לשד עצמותיה וצוחקת לעצמה .
צחוק ראשון מאז קיץ 1941 .
# נכתב לזכר סבתי ז"ל - ד"ר לידיה דנילובה רוטמן - רופאה ובן אדם .
|
תגובות (8)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
אגב, לא יודעת אם זה מכוון או לא, אבל לדורה יש משמעות בעולם הפסיכולוגיה
http://www.am-oved.co.il/htmls/product.aspx?c0=14330&bsp=14569
ערן קיבלתי מבטא רוסי וחזרתי למקורות בגלל הסיפור שלך.
סטלין סטלין סטלין
אלו היית יודע מה שם משפחתי המקורי
גם אתה היית צוחק, זה פשוט לא הוגן שרק אני אצחק ככה.
ג ד ו ל
אין כמו עבודה עברית, פיזית , קשה , מיוזעת
אנו בנו ארצה לבנות (לעבוד בכבישים) ולהבנות
מספר סיפורים אחד שכמותך.