הפרוטוקולים מ 73 מה הערבים יכולים ללמד מהם, ומה הישראלים צריכים ללמד מהם שימוש במילה החביבה על כתבי העיתונים בשנים האחרונות יביא אותי להכריז שבמערכת הבטחון זועמים על פרסום הפרוטוקולים, ולמרות שלא בדקתי שם, אני מניח שזה אכן מה שהם עושים בנושא... הפרוטוקולים הוכיחו לנו שרבים מהדברים שחשבנו עליהם לגבי ניהול מלחמותינו, ויתרה מכך, רבים מהדברים שחששנו לגביהם, אכן התרחשו במציאות!
המצביאים שלנו והפוליטיקאים שלנו, הם בשר ודם, ומתברר שלעיתים אפילו לא בשר משובח... ההחלטות שקבעו את גורלינו, ומן הסתם גם ההחלטות שקובעות את גורלינו כיום, לא מתבססות תמיד על הערכות מצב נכונות, לא בהכרח מתחשבות בכך שהמלחמה הבאה לא חייבת להיות כמו הקודמת, לא בהכרח מחשיבות את חיי האדם יותר מאשר היאחזות בפיסת אדמה שלא בטוח שלא תוחזר כמה שנים אחר כך, ולעתים ישנם כאלו המעדיפים להסתיר את זה מאיתנו בהסתמכם על אמתלות מאמתלות שונות ויתכן שאף משונות!
כמו שהכריז דדו בתשיעי לאוקטובר: אין לי נסיון של מה אומרים ליהודים במלחמה בתקריות אומרים אמת. במלחמה אסור להגיד את כל האמת. אנחנו תוקפים וכו'. אתמול הייתי קצת יותר אופטימי. דיברתי ביתר אופטימיות. אני רוצה שיאמינו בדרום, שהולך טוב בגולן, ולהפך. סביר מאד להניח שדדו לא היה הראשון ולא האחרון שידע לסנגר על אי האמירת האמת, בין הגנרלים ובין הפוליטיקאים בתקופות שונות, כשכל אחד מהם בחר ליישר את האמת לצרכיו ולפי שיקולים שהתאימו לו, בין אם מדובר בשיקולים בטחוניים או בשיקולים אחרים. או כמו שאמר פעיל השלום הבריטי ארתור פונסונבי כבר בתחילת המאה הקודמת: כשמוכרזת מלחמה, הנפגע הראשון הוא האמת.
בשביעי לאוקטובר דיין מדווח בפורום מצומצם: לא הערכתי די את כח האויב, את המשקל הלוחמתי שלו, והגזמתי בהערכת הכוחות שלנו וביכולתם לעמוד. הערבים לוחמים הרבה יותר טובים מאשר קודם. יש בידיהם נשק רב, הם פוגעים בטנקים שלנו בנשק אישי. הטילים- מטריה קשה שחיל האויר שלנו לא יכול לנפץ אותה. והוא ממשיך ואומר: לי היתה הרגשה שנדפוק אותם במעבר. היתה לנו הערכה המבוססת על המלחמה הקודמת, והיא לא היתה נכונה. לנו ולאחרים היתה הערכה לא נכונה על אשר יקרה בשעת נסיון הצליחה.
כמובן שגם ההתקפות על העורף במלחמת לבנון השניה, וההכרח להלחם בתוך שטח מאוכלס בעופרת יצוקה, הכרח שהביא להרג אזרחים מסיבי ומיותר, מלמדים אותנו שגם כיום, יש לנו הערכות המבוססות על המלחמה הקודמת, הערכות שמסתבר שהן לא בהכרח נכונות!
ההסתכלות על המספר העדיף של הטנקים והמטוסים של הצד השני, הביאו את דיין למסקנה שהעדיפות המוסרית שלנו לא בהכרח תביא לנצחוננו. קיים גבול מסוים, שמעבר לו, היחסים הכמותיים בין הכוחות מתחילים להשפיע מעבר לצדק מוסרי או לאמונה בצדקתינו! מה שהצד השני יכול ללמד מהפרוטוקולים ניתן ללמד שישראל הבינה בשלב כלשהו במלחמת יום הכיפורים, שייתכן מצב בו היא לא תוכל להגן על עצמה יותר בנשק קונבנציונלי. ניתן ללמד שללא הסתמכות על נשק ותמיכה מארהב, ישראל לא תוכל להחזיק מעמד מעבר לטווח זמן מסוים. נקודה שהיתה ברורה מתמיד אך הפרוטוקולים מוכיחים עד כמה זה קריטי ! ניתן ללמד שישראל דאגה תמיד להסביר לאזרחיה שבניגוד לצד השני, הצד שלנו מדווח רק אמת, אך מתברר שזה לא תמיד ככה. ניתן ללמד שישראל הפנימה שיחסי כמויות יכולים להוות גורם משמעותי ואין להתעלם מהם, מה שהכריח את ישראל להשקיע מאז סכומי עתק בייצור וקניית אמצעי לחימה על חשבון צרכנים אחרים במשק שלה. ובהסתכלות מפוכחת, הצד הערבי יכול לסכם לעצמו שאם הוא יצליח למנע מישראל להשתמש בנשק לא קונבנציונלי, הוא לא בהכרח יהיה הצד המפסיד בסיבובים הבאים, אם יצליח למנע תמיכה עיוורת של ארהב בישראל, ולעודד אירגונים כמו גיי סטריט ודומיהם לרסן את ישראל, ישראל תצטרך לחשב פעמיים לפני שיוצאת לסיבוב מלחמה נוסף, אם יעביר מסר לעולם שישראל לא תמיד אומרת את כל האמת, יצליח ליצור דעת קהל אוהדת כמו שעשו אכן בעופרת יצוקה ובמשט, והחשוב מכל, אם יצליחו לאחד כוחות, ייתכן שיוכלו להגיע לפתרונות גם בדרך הכח!
מה ישראל צריכה ללמד מהפרוטוקולים ישראל צריכה להבין שגם פתרון בסגנון של תמות נפשי עם פלישתים לא יהווה פתרון! להפנים את זה שהדור הבא של יהודי אמריקה ייתמוך יותר ויותר רק בישראל שואפת שלום, וכנל יעשו גם אנשי הדור הבא באירופה, בעבורם השואה כבר תהיה הסטוריה בלבד, ולא יזרימו לנו באופן אוטומטי נשק ותחמושת כמו שעשו אז. להבין שייתכן שמנהיגנו ומצביאנו מכופפים את האמת לצרכים שמן הסתם אם היינו מודעים להם, כבר מזמן היינו כולנו סרבני גיוס... ולקחת בחשבון שהדרך בה ישראל צועדת כיום היא הדרך שמן הסתם נקבעה בעקבות הטראומה של יום כיפור, טראומה שגרמה לנו להבין שייתרון מוסרי, שגם עליו ניתן לדון, לא תוביל אותנו בהכרח לנצחונות בסגנון של חזק מהר ובאופן אלגנטי, וכדי להבטיח את קיומנו, יהיה עלינו להמשיך דור אחר דור להשקיע את מיטב כספינו בנשק שהולך ומתייקר, שבא על חשבון סל התרופות, על חשבון ההשכלה הגבוהה שכבר שומעים על התחלת ההתמוטטות שלה, על חשבון טיפול בקשישים, ועל עוד חשבונות שאנחנו לא משתתפים בשיקולים לקביעתם, אך אנחנו משלמים אותם! חיל האויר קיבל אישור לקנות את מטוסי הדור הבא , והאישור הנל גורם לחילות השדה להקים צעקה שיישארו ללא תקציב, אך כיון שהפרוטוקולים מלמדים שלחימה של 800 טנקים מול 2000 היא כמעט בלתי אפשרית, בטוח שיימצאו גם תקציבים לקניית צעצועי מלחמה לחילות היבשה, ושוב כמובן, על חשבון שירותי רווחה או שירותים בסיסיים אחרים. לפני שנים אחדות נתניהו הכריז שמדינת ישראל חייבת שתהיה לה כלכלה חזקה על מנת שתוכל לקנות ולפתח נשק...לא על מנת לשפר את רמת החיים, לא על מנת לדאג לקשישיה והסטודנטים שלה, אלא על מנת לקנות נשק...מי ששמע את זה ובחר בו, קבע לעצמו את המשך הדרך של המלחמות הבלתי נגמרות! ובהסתכלות מפוכחת, הצד הישראלי יכול לסכם לעצמו שאם הצד הערבי יפנים את כל מה שהפרוטוקולים מלמדים, לא יירחקו הימים בהם ישראל לא תוכל להגן על עצמה מול מסות של מדינות ערביות שיצליחו להתאחד נגדה! מי שרוצה להסתמך על מהלכים מטורפים, ולהיות בין מקדמי מלחמת העולם השלישית, רצוי לו שיחשוב פעם פעמיים ואף שלוש! הדרך היחידה לצאת ממעגל הדמים בו אנו חיים ולהתחיל לחיות כמדינה שפויה ונינוחה, היא להבין שאכן לא יהיו פתרונות כוחניים כיון שהמסות של הצד השני הן בסדרי גודל אחרים משלנו, ולהתחיל לחשב על איך מסתדרים איתם ולא איך מנצחים אותם! קבלה של היוזמה הסעודית בטרם יהיה מאוחר מידי היא גלגל ההצלה שלנו, הגלגל שיצליח למנע מאיתנו לקרא בעוד 37 שנים פרוטוקולים לגבי השיקולים המוטעים שהובילו לחיסולה של מדינת ישראל.
|