לא רק במדינת ישראל יש תקשורת עויינת. השבוע טעמו גם הפלשתינים את נחת זרועה. הערוץ הקטארי אל ג'זירה, פרסם מסמכים מודלפים על המו״מ בין מדינת ישראל לפלשתינים, והביך את אבו מאזן ואנשיו. בתגובה ציינו כי מדובר בתקשורת עויינת הנשלטת על ידי האמיר מקטאר. דו"ח ועדת טירקל פרסם ממצאים חד משמעיים עם הרבה עדויות קשות ומזעזעות של חיילים, על הטרור בו נתקלו על המרמרה. את ארדואן זה לא משכנע והוא פרסם דו"ח הפוך לחלוטין.
הרמטכ״ל אשכנזי ביקר השבוע בבריסל, והשתתף בוועידת מפקדי הצבא של מדינות ברית נאט״ו. עמיתיו ובראשם יו״ר הוועדה הצבאית של נאט״ו, אדמירל ג׳יאמפאולו די פאולה, נפרדו ממנו בתום ארבע שנים בתפקידו. בין המפקדים שהיו בארוע: קצינים בכירים מארה״ב ומדינות המערב, טורקיה, מצרים וירדן.
פואד - איש השטח הגדול של מפלגת העבודה, האיש החביב, שתמיד יודע לתת את הטפיחות על השכם, נראה כועס, פגוע ואפילו מושפל. ליד השולחן סביבו ישבו ״תלייניו״ - אנשי סיעת ״עצמאות״. שלום שמחון שקיבל את משרד התמ״ת, הפריד בין פואד לאהוד ברק, שגם הוא הגיע לטקס החילופין. גם אורית נוקד שקודמה לשרת החקלאות במקומו של שמחון, הגיעה לטקס.
העידן הטכמלוגי מאפשר העברת אלפי מסמכים בנקל ללא כל קושי"
״ההדלפה הגדולה ביותר במזרח התיכון״, כך כונו השבוע המסמכים המודלפים שפורסמו בערוץ התקשורת הקטארי - אל ג׳זירה. מדובר בערוץ תקשורת המשודר למיליונים בעולם הערבי. מכאן עוצמתו הרבה, ולכן תפסו ההדל-פות מקום נכבד, והפכו לנושא המרכזי בשטחים ובכלל במדינות ערב. ההדלפות לאל־ג׳זירה, כמו גם ההדלפות לאתר הויקיליקס, ואפילו הסיפור שארע בפיקוד מרכז, כאשר ענת קם נטלה עימה מסמכים רבים והעבירה אותם לכתב ״הארץ״ אורי בלאו, מעידים על העיתונות החדשה שהתפתחה בשנים האחרונות. עיתונות ההדלפות. מאז ומתמיד היו הדלפות לתקשורת, אבל תמיד במינון נמוך. פה הדלפה קטנה של אמירה, כאן ציטוט, ובפעמים נדירות הדלפת מסמך בודד ופרטני. כך היה בפרשת ווטרגייט - עם הדלפות קלות, וכך במלחמת ויאטנם. בשני המקרים היו להדלפות הללו השלכות מעשיות, אם להפסקת מלחמת ויאטנם ואם להדחתו של הנשיא ניקסון. אולם היום הסכר נפרץ, וההדלפות הן בכמויות אדירות. אין מדובר בהדלפת מסמך בודד, או באמירה כזו או אחרת, אלא בצרורות של מסמכים.
"הקטר הקטארי"
"אל ג׳זירה: לא רק בישראל, גם בעולם הערבי קיימת תקשורת עוינת"
החשיפה של המסמכים כבר השיגה את מטרתה וחיזקה את החמאס במישור האסטרטגי. דוברי הרשות הפלשתינית נכנסו למגננה ונאלצו להסביר מה בדיוק היה במסמכים, מה התכוונו, ומה היו לכאורה הויתורים. מבחינת המו״מ המדיני העתידי, טרפדו המסמכים המודלפים כמעט כל אפשרות להתקדם. אבו מאזן יקשיח מעתה את עמדותיו, כפי שאכן התבטא השבוע בעניין הפליטים ובעניין ירושלים. אם היה איזה שהוא שביב או בדל סיכוי לגמישות מצידו, באו המסמכים המודלפים וחישקו אותו כליל.
איש אחד אינו מוזכר כלל במסמכים המודלפים שפירסם השבוע אל־ג׳זירה. לאיש הזה קוראים אהוד ברק. בממשלת אולמרט, כיהן ברק כשר ביטחון ויחד עם שרת החוץ לבני, הוקם פורום השלישיה הידוע. הפורום הזה ידע הרבה חילוקי דיעות. למעשה לא היה פורום יותר מסוכסך ממנו. לבני סלדה משני האהודים כאחד, אהוד לא הסתדר עם אהוד, והאוירה הכללית היתה עכורה. כל פגישה הולידה חילוקי דיעות, שהפכו במהירות לנחלת הכלל. בניגוד למצב בממשלה הנוכחית, בו ברק משמש כשר ביטחון (רשמי ומעשי) וכשר החוץ (בלתי רשמי), בשל הבעיות של ליברמן, הרי שבממשלה הקודמת, תפקידו הצטמצם לשטח הביטחוני בלבד. ובכל זאת שמו של ברק אינו נזכר במסמכים המודלפים. אולמרט - כראש ממשלה מוזכר כמי שניהל שיחות עם הפלשתינים, וכך שרת החוץ לבני. אולם ברק, שהיה נציג השמאל בממשלה - ״ראש מחנה השלום״, לא היה בענינים. ברק שהיה חבר בפורומים המדיניים והביטחוניים, לא התייצב ולו פעם אחת לשיחות עם הפלשתינים. במסמכים נכתב כי בניגוד ללבני ולאולמרט, שניסו לקדם את התהליך, ברק לא נקף ולו אצבע אחת בעניין. בעבר טען ברק באוזני עיתונאים, כי הוא הצליח לחשוף את הפנים האמיתיות של ערפאת, כאשר גרר אותו לועידת קמפ דיויד. ברק הסביר אז, כי ידע מראש שהראיס הפלשתיני מתכנן אינתיפאדה שנייה. לפיכך ביקש להבטיח, שכאשר צה״ל יאלץ לפעול בכח נגד הפלשתינים, ידעו כולם, שהוא (ברק) עשה את כל המאמצים להגיע תחילה להסדר מדיני. בכך ביקש ברק לתרץ, מדוע הציע הצעות כה מפליגות לערפאת, בעיקר סביב השליטה בירושלים. בסופו של דבר, דחה ערפאת את כל ההצעות, האינתיפאדה השנייה פרצה, וברק לא הצליח למגר אותה, עד שהוחלף (ונזרק) מתפקידו, כראש הממשלה הכושל ביותר, שידעה המדינה מאז הקמתה. בשורה התחתונה: ברק לא היה בשיחות שקיימו לבני ואלמרט (בנפרד) עם הפלשתינים, הוא חשף הרבה לפני זה את פרצופו של ערפאת, לא מנע את האינתיפאדה, הביא לגידול כח הימין, ועכשיו הוא עומד בראש סיעת עצמאות, לאחר שפרש מהעבודה. במערכת הפוליטית משוכנעים, שאם נתניהו לא ישריין אותו בליכוד, בהסדר כלשהו בבחירות הבאות, ברק סיים את הקרירה הפוליטית שלו. האם זו הסיבה שפואד, בכל זאת חייך קלות בטקס הדחתו מהתמ״ת?
"התנתקות מוחלטת" "בורות מדהימה: היכן היה גוש קטיף? מי היה ר״מ ההתנתקות?
ההתנתקות מעזה בוצעה לפני חמש וחצי שנים. מאות מתושבי גוש קטיף פונו אז מבתיהם, ומאז הם סוחבים עימם את הזכרונות מהבית. חלקם לא התאוששו מטראומת הפינוי עד היום, חלקם ניסו לפתוח חיים חדשים. המכנה המשותף: כולם מתגעגעים והיו מוכנים לחזור מיד, רק אם היו יכולים לעשות זאת. מה שמצער מאד את אותם התושבים, זה הזכרון הקצר של הציבור, בעיקר בני הנוער, על מה שהיה ועל מה שקרה. לצורך כל זה נפגשו השבוע מאות מתושבי הגוש עם תלמידים בת״א, כדי לתאר את מהלך חייהם עד להתנתקות. התאריך לא נקבע במקרה. בכ״ב שבט עלה הישוב הראשון בגוש - נצר חזני על הקרקע. הסיבה הזו היתה מספיק טובה לצורך קיום המפגשים בין תושבי הגוש לשעבר, לתלמידים מבתי ספר ממלכתיים ובתי ספר ממ״ד.
בשגרירות ארה״ב קיבלו בסיפוק את התשובה, אך הבינו כי הפנייה שלהם יצאה מכל פרופורציה, ולכן מיהרו להבהיר: לא התלוננו, לא כעסנו. רק הגשנו שאילתא שגרתית, כדי לקדם את הסחר בין שתי המדינות.
"רגע לאחר פירסום מסקנות ועדת טירקל, מספרים הלוחמים את שארע"
מהעדויות עולה כי אלמלא פעלו לוחמי השייטת בדרך שפעלו, התוצאה הסופית היתה קשה יותר. ״מבדיקות שעשיתי, אף קומנדו בעולם לא הצליח להשתלט על אונייה עם 700 איש כשחלקם הם מחבלים״, צוטט רס״ן בארי זברק, קצין המדיניות הבינלאומית של חיל הים, שהיה מופקד על התחום הדיפלומטי במבצע. לדבריו, ארגון ה IHH, שארגן את המשט הטורקי, הוא ארגון קיצוני. אנשיו היו מאורגנים והגיעו במטרה חד משמעית: להרוג חיילים. ״לא הפתענו אותם. הודענו להם שאנחנו עולים לסיפון, הם ידעו הכל, לא באנו בחשאי, הגענו במסוקים. חשבנו על התנגדות סבירה ולכן הלוחמים היו מצוידים בציוד לפיזור הפגנות. אולם היה להם גם נשק חם לחירום. כשהם ירדו לסיפון רצו אליהם עם סכינים, גרזנים, אלות ושבריות, ככה שברור מה הם התכוונו לעשות. הם לא באו להרביץ, אלא להרוג בסכינים וגרזנים. אי אפשר להבין זאת אחרת״. קצין הרפואה החילי שפיקד על רופאי השייטת, סגן״ אלוף ד״ר א׳, סיפר מנקודת מבטו על המבצע: ״בתוכנית הרפואית, כמו בכל מבצע העלינו את גורמי הסיכון בכמה דרגות. לא זכור לי מבצע של חיל הים שהיו כל כך הרבה מטפלים בכירים וכמות כזו של ציוד. לא היתה פה שאלה אם לטפל בפורעים או לא״. לדבריו, ״הלוחמים עשו את כל המאמצים על מנת לטפל ולהציל את חייהם של הפורעים הפצועים״. קצין הרפואה מספר כי במהלך הארוע נמנעו סיבוכים רפואיים ל״12 פורעים ובסך הכול הוענק טיפול רפואי ל״ 55 פצועים בדרגות שונות. מלבד זאת במהלך ההשתלטות עברו הלוחמים בין תאי הספינה וגילו פצועים נוספים, אלא שהפורעים סירבו לשתף פעולה עם הכוח והחביאו את הפצועים. ״היינו צריכים למצוא אותם בצורה אקטיבית״, אמר קצין הרפואה.
"ראיתי כוכבים: העדות של החייל הרביעי שנפגע באופן הקשה ביותר"
הדו״ח עצמו של ועדת טירקל (עליו נכתב כאן בהרחבה השבוע) כולל מספר עדויות קשות ומזעזעות של לוחמי השייטת, שהיו בסכנת חיים. כמה מהם נלקחו בשבי לבטן האונייה ובוצע בהם לינץ׳. החייל הראשון שירד לסיפון תיאר כך את מה שארע: ״התנהגות האנשים בשלב זה הייתה בפירוש כלוחמים של האויב שבאו להרוג את הצד השני קרי - אותי. הרגשתי כי כל רגע אני עומד לקבל מכה בראש שתהרוג אותי. בשלב זה הצליח ההמון לקרוע ממני את האפוד, שכלל את הנשק, והנשק נפל אל מחוץ לאפוד״. ״עם נחיתתי בסיפון האמצעי שברתי את ידי, והמון שמנה עשרות אנשים התנפל עליי ופשוט ביצע בי לינץ׳, שכלל משיכת הקסדה מעליי, חניקה, הכנסת אצבעות לעיניי על מנת לעקורן ממקומן, משיכות בגפיי לכל הכיוונים, הוכיתי בצורה מאוד חזקה באלות/מקלות ברזל בעיקר בראשי. הרגשתי ממש כי אני עומד למות, הרבה מעבר למה שאנו מגדירים סכנת חיים״. החייל, שנזרק קודם לכן בידי הפעילים הטורקים, מגובה של שלושה מטרים וחצי לסיפון התחתון, הבין שלא יוכל להתגבר על תוקפיו. הוא ניסה לקפוץ למים, אך חשש שיפול לסיפון שמתחתיו. ההמון הזועם מנע ממנו להגיע לדופן הספינה. בשלב מסוים הצליח להגיע לנשק שלו. ״דרכתי אותו ויריתי לאחר התוקפים ברגלו... מיד לאחר הירי שביצעתי, קיבלתי חבטה חזקה מאוד ממוט ברזל ישירות בראשי, זה גרם לי לזעזוע קצר ובשנייה זו חטפו ממני את הנשק. בשלב זה חשבתי כי ההמון רוצה לקחת אותי כשבוי ולהשתמש בי בקלף מיקוח לכניסה לעזה ובכלל. החל לנזול לי המון דם על הפנים מן הפגיעות בראש, ההמון המשיך להכות אותי ודחף אותי פנימה לתוך בטן האוניה״. החייל הרביעי שגלש מהמסוק הראשון, היה זה שנפגע באופן הקשה ביותר. לאחר האירוע, הורדם, הונשם ונותח לטיפול בשבר גולגולתי. בעדותו בוועדה, גולל את מה שעבר: ״מיד כשהגעתי לקרקע, הבחנתי במחבל עם לום ברזל, ממתין להוריד לי אותו בראש, אך כשניסה לפגוע בי הדפתי אותו וישר קפצו עלי עוד ארבעה מחבלים. אחד ליפף את השרשרת סביב צווארי וחנק אותי, תוך כדי שאני נאבק איתם חשבתי לשלוף את האקדח, אבל הרגשתי שאם אשלוף אותו בגלל שהם צמודים אלי וחובטים בי, אני לא אספיק לבצע ירי והם יחטפו את האקדח ממני״. ״בשלב הזה איבדתי את ההכרה, כנראה מהחניקה. ראיתי כוכבים. כשהתעוררתי הרגשתי שאני באוויר ושלושה ארבעה מחבלים זורקים אותי מהסיפון העליון לסיפון הגשר, הייתי מאוד כבד והרגשתי נפילה מאוד מהירה וחזקה. שם חיכו לי כעשרים אנשים עם מוטות גרזנים. מיד שנפלתי תפסו אותי וגררו אותי לתוך האוניה״.
"ראש הממשלה ארדואן לא משתכנע וממשיך לדרוש התנצלות ופיצויים"
המסקנות הברורות והחד משמעיות של ועדת טירקל, לא משכנעות את הטורקים ובעיקר את ראש הממשלה ארדואן, שממשיך להתנגח במדינת ישראל, תוך שהוא מתכחש לעדויות ולממצאים. ארדואן דורש גם עכשיו פיצויים למשפחות ההרוגים, כאילו היו פעילי שלום, וכן דורש התנצלויות מצד מדינת ישראל. אין פלא שכך נוהג ארדואן. היחסים בין טורקיה למדינת ישראל החלו להידרדר עוד לפני פרשת המשט. זה החל כאשר ארדואן הגיע לשלטון בראש מפלגתו הנאו-עות׳מאנית. מאז לא מחמיץ ארדואן כל הזדמנות לנגח ולעלוב במדינת ישראל במטרה להפוך אותה לשק חבטות דיפלומטי. זה החל מהאשמות על ביצוע ״רצח עם״ במהלך מבצע ״עופרת יצוקה״ בעזה, ונמשך במתן לגיטימציה והבנה לסדרות ששודרו בתקשורת הטורקית, ובהן הסתה ברורה נגד חיילי צה״ל. לשיא הגיעו הדברים כאשר ארדואן הפך להיות שגריר בלתי רשמי של החמאס בעולם, במטרה להכשירו בדעת הקהל הבינלאומית. אמור לי מי חבריך, ונדע כולם מי אתה. אבל ארדואן לא מתרגש, גם כאשר ידוע לכולם מי חבריו. אותם התומכים בהתנצלות ישראלית לטורקיה, וחושבים כי בכך יסתיים הסיפור, צריכים להבין, כי אין סיכוי שזה יקרה. טורקיה התקרבה לאיראן ולכן ארדואן פועל מכורח החלטה אסטרטגית, כדי לבסס את מעמדו בעולם המוסלמי על חשבונה של מדינת ישראל. באם מדינת ישראל בכל זאת תתנצל, כפי שתמך בזמנו פואד בן אליעזר, הדבר יציג את ארדואן כמי שהשפיל את מדינת ישראל, וגמל לה על השפלת השגריר הטורקי. באופן זה תזמין מדינת ישראל על עצמה מתקפות נוספות. ארדואן ידאג לייצר כל הזמן עוד ועוד משברים כדי ליצור אוירה אנטי ישראלית. ובינתים במקום לתקוף את הטורקים לנוכח הממצאים של ועדת טירקל, מעדיפים הגורמים המדיניים להבליג, כדי לא למתוח את החבל עוד יותר מול הטורקים. גורמי הסברה אומרים כי מדובר בטעות חמורה. זאת משום שמדינת ישראל הפסידה עד כה בקרב ההסברה המיידי סביב אירועי המשט ועסקה עד כה בבלימה. והנה כאשר הגיע הזמן לנצל את מסקנות טירקל וליזום מתקפת־נגד הסברתית ודיפלומטית, שותקים המסבירנים. במקום להבליט את הקשר ההדוק בין ממשלת ארדואן לבין ארגון הטרור IHH ־ ארגון איסלאמי קיצוני, שהוגדר בגרמניה כארגון טרור, בעקבות סיועו לארגוני הג׳יהאד העולמי, שותקים ונאלמים דום. הציון בהסברה: כישלון מוחלט ־ ולא בפעם הראשונה. "הכל הפוך" "דו״ח המשט הטורקי מציג גרסה שונה ומופרכת על אירועי ההשתלטות" אי אפשר לסיים את הדיון והעיסוק בדו״ח טירקל, בלי התגובה הטורקית הרשמית והמצג המעוות שלהם על מה שארע בעת ההשתלטות. הטורקים טוענים כי הכל הפוך. לדעתם, כל הסרטונים והעדויות שמראות כי גירסת לוחמי השייטת היא האמיתית, מפוברקים ולא אמיתיים. יממה לאחר פרסום מסקנות ועדת טירקל, פירסמו כלי תקשורת טורקיים פרטים משלהם על דו״ח ועדת הבדיקה הטורקית לאירועי המשט. מסקנתו המרכזית של הדו״ח הטורקי: חיילי הקומנדו הישראלים הרגו שני נוסעים עוד לפני שירדו לסיפון הספינה״. הדו״ח מאשים את כוחות צה״ל בתקיפה מתוכננת מראש על משט הספינות, שעליהן פעילים מ־37 מדינות, שהעבירו בספינות ציוד הומניטרי לרצועת עזה. בדו״ח נאמר: ״הכוחות הישראלים תקפו את הספינה בסירות קרב, מסוקים, כשהם חמושים במכונות ירייה, רובי לייזר, אקדחים ורובי צבע. החיילים ירו ממסוק לעבר ספינת ה׳מאווי מרמרה׳. הם עשו שימוש באש חיה והרגו שני נוסעים עוד לפני שירדו לסיפון הספינה״. הדו״ח טוען כי חיילי צה״ל עינו את הנוסעים: ״ברגע שהחיילים הישראלים השתלטו על הספינה, במקום לנקוט בזהירות ובאיפוק, הם המשיכו לפעול בצורה ברוטלית ולנקוט בדרכי טרור נגד הנוסעים. הם עינו אותם פיזית ופסיכולוגית. החיילים היכו אותם, בעטו בהם, נתנו להם אגרופים, מנעו מהם אוכל ושתייה, אזקו אותם וחשפו אותם לשמש במשך שעות ארוכות. בנוסף הם מנעו מהם ללכת לשירותים וקיללו אותם״. וכך ממשיך הדוח הטורקי בתיאורים שונים ומשונים. ובשורה התחתונה: אין כל סיכוי שהטורקים יקבלו את דו״ח טירקל. מבחינתם שורת האירועים היתה שונה לחלוטין. אין מנוס מהקביעה, כי האו״ם יאלץ לקבל את אחת הגירסאות (ולבטח זו לא תהיה הגירסה הישראלית).
ההתפטרות בשבוע שעבר של אהוד ברק ממפלגת העבודה, כמעט ונשכחה לאור המאורעות המדיניים והביטחוניים מסביב, בכל הקשור להפגנות במצרים והמהומות בלבנון. ככה זה במזרח התיכון ובעיקר במדינת ישראל. רצף הארועים משכיח מהר מאד את הקודמים, ומיד רצים הלאה לבאים בתור. לעיתים הכל מתרחש ממש באותו יום, כך שהחדשות של השעה הקודמת, אינן אקטואליות כבר בשעה הבאה. ובכל זאת בקטע ההתפטרות של ברק, קיימת השפעה פוליטית עתידית על הממשלה, על מפלגת העבודה (בלי ברק), ועל קדימה. על הממשלה והעבודה כבר נכתב רבות. הקטע הבא עוסק באנשים שהריחו בחירות, אצו רצו להתפקד לקדימה כדי להתמודד על מקום ברשימתה לכנסת, ועתה יאלצו לגנוז את התוכנית שלהם לזמן ממושך יותר. ריח הבחירות שעלה באפם, התנדף ועבר מהעולם. עד השבוע שעבר היו בטוחים: יעקב פרי, אליק רון, דן חלוץ וגלעד שרון, שהנה או־טו־טו יש בחירות והם בתוך הכנסת הבאה כח״כים ברשימת קדימה. הסקרים הראו שמפלגתה של ציפי לבני מקבלת שוב כשלושים מנדטים פחות או יותר, והארבעה ראו עצמם כמועמדים ריאליים להשתלב ברשימה, כל אחד מסיבותיו. הרמטכ״ל לשעבר, דן חלוץ התפקד כבר לפני כחודשיים לקדימה, לאחר שהעריך כי הבחירות לכנסת יוקדמו. הוא כבר החל בבניית המטה הפוליטי שלו ובפגישות עם פעילים פוליטיים. חלוץ דחה את הטענות שהעלו נגדו בקדימה, כי צירופו למפלגה לאור כשלונו במלחמת לבנון השנייה, רק ירחיק בוחרים. לדבריו, בכל המפגשים שלו עם הציבור, לא עולה המלחמה באופן שלילי. חודש לאחר התפקדותו של חלוץ, הגיע גם אליק רון -מי שהיה בעת מהומות אוקטובר 2000, מפקד המחוז הצפוני של המשטרה. רון ספג ביקורת קשה מוועדת אור, שקבעה כי הוא כשל בתפקידו, ולכן המליצה שלא ימלא יותר תפקידים בתחום ביטחון הפנים. דעותיו המדיניות של רון קרובות לאלו של ליברמן, ולא ברור מדוע בחר בקדימה כמפלגת יעד. היה מתאים לו יותר להגיע ל״ישראל ביתנו״, אבל שם כנראה תפוסה המשבצת על ידי איש משטרה בכיר לשעבר - יצחק אהרונוביץ. המתפקד הבא הוא ראש השב״כ לשעבר, יעקב פרי, הרואה עצמו כאיש מרכז־שמאל ולכן הוא מתאים לקדימה. אחריו הגיע גלעד שרון, שרואה בקדימה את המפלגה של אבא שלו. פרסומו העיקרי של שרון בא בעקבות איזכורו בפרשת האי היווני. שרון הצעיר קיבל אז 640 אלף דולר עבור עבודה שעשה ברשת האלקטרונית.
לכל ארבעת המתפקדים הללו אין שום דבר משותף. שלושה מהם הם ״לשעברים״ - רמטכ״ל, ראש שב״כ וניצב במשטרה, ואחד מהם הוא בן של (גם לשעבר..). המשותף היחיד הוא רצון להגיע לכנסת הבאה, דרך קדימה. ההתפטרות של ברק מהעבודה, והתחושה במערכת הפוליטית, כי הדבר חיזק את הממשלה, יאלץ אותם לגנוז את תוכניתם לפי שעה ולהמתין להזדמנות הבאה.
"בקצרצרה" "הסיפורים הקסנים של השבוע"
מומחה בלשון- השבוע פורסם על המומחה מספר אחת בממשלה לשפה העברית - בנימין נתניהו. כאשר הוא מתקן שיבוש לשוני של שר זה או אחר, איש לא מעז להתווכח עימו. כולם יודעים שבעניני לשון ושפה הוא המומחה. ואכן נתניהו לא מרפה, נוזף בשרים ומתקן להם שיבושי לשון. גם כותבי הנאומים שלו יודעים זאת, ובאם הוא מוצא יותר משלוש טעויות בנאום, הוא מחזיר אותו מיד לצורך הגהה. באחת מישיבות הממשלה סיפר נתניהו על סבו, שפעם הגיע הביתה כילד לאחר שנפצע במשחק ואמר להוריו: ״מה גדול הכאב״... בין השיבושים התכופים שנתניהו מתקן לשרים: לוט בערפל ולא לוטה בערפל, צומת מסוכן, ולא צומת מסוכנת, נמל (בצירה תחת ה־מ׳) ולא נמל בפתח. בסוף השרים עוד ילמדו לדבר והמורה נתניהו ירווה נחת... משרד הת״מתם - טקס חילופי השרים במשרד התמ״ת, היה עצוב במיוחד לפואד (ראו לעיל) בשל הפרידה שניחתה עליו. בדברי הפרידה הנחיל פואד עיצה ליורשו, שלום שמחון. ״כדאי לשנות את שם המשרד - ממשרד התמ״ת למשרד הכלכלה״. שמחון, שמע, רשם, ונראה מה יעשה עם ההמלצה. היו שאמרו כי שמחון, שקיבל מנתניהו גם את תיק המיעוטים שהשאיר השר הפורש (לפי ברק - השר המטורלל), אבישי ברוורמן, צריך לקרוא מעתה למשרד התמ״ת והמיעוטים - משרד ה־ת״מתם. השם אומר הכל.
האחים כבל ־ איתן ובועז, מגיעים מעת לעת לתקשורת. הדבר קורה כאשר מתרחשים עימותים פוליטיים, והאחים הולכים כל אחד לכיוון שונה. כך היה בהתמודדות בעבר בין ברק לפרץ. איתן כבל שהיה מזכ״ל מפלגת העבודה הלך עם ברק (היום השניים אויבים), ואילו בועז הלך עם עמיר פרץ. הדבר יצר מתיחות בינהם, ולכן קבעו להתעלם מהנושאים הפוליטיים בכל המפגשים המשפחתיים. השבוע שוב הגיעו האחים כבל לכותרות. איתן מחבורת המורדים, שבינתים חבר לפרץ, נשאר במפלגת העבודה, ואילו בועז שפעם היה עם פרץ, הלך עם ברק ל״עצמאות״ והפך להיות מנהל הסיעה בכנסת. השניים שוב החליטו שלא לדבר בנושאים פוליטיים כאשר הם מגיעים להורים. דבר אחד הם מבטיחים: לא לעשות הנחות זה לזה בעימותים הפוליטיים בכנסת, בגלל הקשר המשפחתי.
|