הסדין האדום של אבירי השוק החופשי הוא התערבות ממשלתית. התערבות זו מפריעה לזרימה הטבעית של השוק (מוכוונת היד הנעלמה), ולכן הקפיטליסט הנאור יפעל לצמצם את מעורבות הממשלה בשוק. מבין כל ההתערבויות הממשלתיות, השנואה ביותר על אבירי השוק החופשי היא ההתערבות למען החלש - מה שנקרא בעברית מדיניות רווחה ובלעז סוציאליזם. התערבות כזו על פי התאוריות הקפיטלסטיות מסרסת את מנוע הצמיחה העיקרי של השוק - התחרות.
לפני זמן קצר נערכה רפורמה בשוק הטלפון הסלולארי. על פי משרד התקשורת (יוזם הרפורמה) הרפורמה אמורה להוריד את מחירי הסלולאר המופקעים ולשפר את השירות הבעייתי של חברות הסלולאר. למי שאינו זוכר שוק הסלולאר פועל על פי עקרון השוק החופשי בו כרישי הסלולאר היו אמורים להתחרות אחד בשני לטובת הצרכנים. איך הגענו למצב שהשוק החופשי מניב מחירים מופקעים ושירות גרוע. כנראה שהיד הנעלמה באמת נעלמה, וכל אחד מכרישי הסלולאר החליט שטוב לו עם נתח השוק שלו. כך נוצר שוק קפוא ללא תחרות - בחסות השוק החפשי.
וכיצד החליטו לצאת מהקיפאון? כיצד החליטו להחיות את השוק, להצית מחדש את התחרות? משרד התקשורת החליט להכניס לשוק הסלולאר שני שחקנים חדשים. אם תרצו התערבות ממשלתית במלוא כיעורה. שכן קפיליסט נאור צריך למחות על דחיפת הידיים של הממשלה לעבר השוק. לא רק זאת, מכיוון שהשחקנים החדשים נמצאים בעמדת נחיתות מול מפעילי הסלולארי הקיימים, החליט משרד התקשורת, לחייב את המפעילים הקיימים לאפשר לשחקנים החדשים להשתמש בתשתיות שלהם. בקנה מידה קפיטליסטי מדובר בעבירה על הדיבר הראשון. לא רק התערבות, לא רק התערבות למען מי שנמצא בעמדת נחיתות, אלא לחייב בעל הון לסייע למתחרה הפוטנציאלי שלו... רק סוציאליסט חסר בינה יכול להגות במוחו תכנית שטנית שכזו.
הרפורמה רק יצאה לדרך ועדיין מוקדם לנבא את תוצאותיה (למרות שתחזיות האנליסטים די תואמות את תחזיות משרד התקשורת) אך היה והתחזיות יתממשו והרפורמה בשוק הסלולאר אכן תחייה את התחרות בענף, נצטרך לזכור מי הקפיא את השוק ("איזוני השוק החפשי") ומי החייה את התחרות (ההתערבות הממשלתית למען מי שנמצא בעמדת נחיתות). היה והרפורמה תצליח הייתי מצפה שכל אותם משנני משנתו של מילטון פרידמן יוסיפו לעולמם עוד מספר תובנות. |
תגובות (0)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
אין רשומות לתצוגה