1 תגובות   יום שלישי, 2/8/11, 12:33

שמח בחופשה

♦ צרו חוויות מהדברים הקטנים, אכלו יחד את הגלידה או האבטיח במרפסת פתוחה באישון לילה, בכלי צבעוני ויפה שאתם אוהבים.

♦ אל תקפידו על מסגרת יום קבועה. הרשו לילדים לנדוד קצת בין המזרנים, החדרים, השעות וזמני הארוחות.

♦ צרו אוירה של שינוי גם במסגרת הביתית (שינה על מזרנים, במרפסת, בחברת בני דודים וכו´).

♦ הכינו ארוחות קלות ונעימות של דברים טובים ולא שגרתיים.

♦ נצלו את הים עד תום והתארגנו לקראת הנסיעה לים כאל טיול משמח (מצלמה, פירות קיץ, דגנים, טוסטים).

♦ פנקו את הילדים בפחיות, בבקבוקי שתייה אישיים, בארטיקים, בממתקים לא שגרתיים ובעוגות אישיות (שמרו בקבוקים ומלאו אותם מחדש, אפו את העוגות המוכרות בתבניות שקעים במקום בתבנית רגילה). הילדים יזכרו לכם את הפינוקים הקטנים הללו!

♦ למדו ליהנות ממה שיש, והפנימו את הרעיון המרכזי ששמחה מתחילה מבפנים!

 

החופש כבר כאן, ומשבוע הבא — כולם בבית, מחכים להפוך את החופשה לדבר החם של הקיץ... אולם למרות השמש, הים, הגלים והעובדה כי חופשה היא דבר משמח, יש מי שבכל זאת סובל מדיכאון קיץ... עומס החום, הלחות, העובדה שכולם בבית מחכים להגשים את החופשה ומגדילים את הפער בין הרצוי לבין המצוי, וכמובן — ההוצאות הכספיות שנלוות לכל חופשה באשר היא, יוצרות לפעמים עומס נפשי ואפילו דיכאון קל. "כולם נוסעים חוץ מאיתנו", "כולם שוחים ורק אנחנו בבית", "כולם מטיילים ורק אנחנו תקועים בלי אוטו" וכך על זו הדרך. צימר היא המילה החמה, וגם "פארק מים", צפון, קייאקים ועוד ועוד, חופשה שלא כל אחד מסוגל או יכול להעניק לבני משפחתו. האם זו סיבה לדיכאון? בוודאי שלא, אבל בהחלט הזדמנות נפלאה לפגישה מחודשת עם המצוי אותו אפשר בהחלט לשדרג ולהפוך לשמח יותר. ה"מדריך השבועי" עוזר לנופש המצוי, לעבור את החופשה בשמחה ובשלום ולהרגיש חילוץ עצמות אמיתי.

 

מחקרים רבים נערכים ממש ברגעים אלה, שעה שאתם קוראים את השורות שמנסות לעשות סדר בחופשה המתרחקת מכם, שמטרתם ללמוד את האנשים שפשוט אינם יכולים לשאת את חום הקיץ, וכתוצאה מהחשיפה לחום הזה הם נכנסים לסוג דיכאון הידוע כ"דיכאון עצבני". נמצא כי דווקא "דיכאון קיץ" נפוץ יותר, וגרוע מכך = הוא נוטה להיות אלים ומסוכן. אם דיכאון חורף כולל שינה מרובה, אכילה מופרזת (בעיקר של פחמימות), עלייה במשקל ועייפות, הרי שדיכאון קיץ נמצא קשור יותר לירידה בתיאבון, אובדן משקל, הפרעה בשינה, רגזנות וסכנה רבה יותר לפגיעות.

להפרעות במצב הרוח יש שני קטבים — האחד הוא הדיכאוני, והשני הוא ה"מאני", כלומר המרומם, הרוגזני, המעורר והמעורער. לעתים הקיץ מביא עמו הפרעות גם מהקוטב המאני. התזזיתיות של הקיץ, חוסר היכולת למצוא שקט נפשי, חוסר היכולת לישון את השינה שהאדם זקוק לה כתוצאה מהחום הגדול, התחושה המוגברת של העירנות וכו´ — יכולים להיות קשורים דווקא לקוטב השני, המאני, ובניגוד לדעה הפופולרית שמאניה היא תחושת "היי גבוה", ו"כיף" אנשים בתזזית שכזאת עלולים לסבול מאוד, ואנשים בסביבתם לסבול עוד יותר.

הסיבות להפרעות במצב הרוח בקיץ פחות ברורות מהסיבות להפרעות הללו בחורף, וחוקרים בוחנים אם הסיבה נעוצה בעומס החום או בחשיפה המוגברת לאור. מבחינה גיאוגרפית, דיווחים על דיכאון קיץ שכיחים יותר, מן הסתם, באזורים חמים. חקירה של דיכאון הקיץ במעבדות נעשית, בין השאר, על-ידי תמרון טמפרטורת הגוף של הנבדקים במחקרים. אנשים שסובלים מדיכאון קיץ נוטים לפתח טמפרטורת גוף גבוהה יותר בלילה בהשוואה לאנשים בריאים, אצלם טמפרטורת הגוף יורדת בלילה. הנבדקים שהשתתפו במחקרים על דיכאון קיץ חוממו, ולאחר מכן צוננו באיטיות, הסימפטומים הדכאוניים הוטבו עם הצינון, אך לאחר שהנבדקים סיימו את המחקר, ויצאו לחום שבחוץ, הסימפטומים חזרו. תרופות נוגדות דיכאון, בהן משתמשים במקרים קיצוניים של ההפרעה, נמצאו כמורידות את טמפרטורת הגוף.

מומחים מציעים למי שמרגיש כי הוא סובל מדיכאון קיץ להקפיד על שהייה במקומות ממוזגים ומאווררים, לשחות הרבה, להתקלח במים קרירים ולשתות הרבה, כדי להוריד את הטמפרטורה של הגוף. מי שמתכנן חופשה לקיץ, ויודע כי יש לו נטייה להיות מדוכדך או רגזני יותר כשחם לו, רצוי שיבחר במקום נופש צפוני וקריר. כיוון שאחת הסיבות להפרעה במצב הרוח קשורה בהפרעה לשינה, מומחים מציעים לטפל בשעות השינה כחלק מהטיפול במצב הרוח.

 

בימים החמים הללו, רבים לא מצליחים להירדם כתוצאה מהחום הגדול. הפחד לישון עם מזגן ולהתעורר עם גב תפוס מונע מרבים למצוא פתרון שנראה על פניו הפתרון הקל, וחלונות פתוחים גם הם לא תמיד פתרון אידיאלי. להשאיר את החלון פתוח ולהסתכן ביתושים? להגיף חלונות ולהזיע? להדליק מזגן ולקום עם כאבי גרון ושרירים כואבים? לישון עם מאוורר? ההתלבטויות הללו מוכרות לכולם, אולם אצל מי שסובל מנטייה דיכאונית — הם משמעותיים ביותר וזקוקים לתשומת לב יסודית, שכן הפרעות בשינה או שינה לא נעימה או לא רצופה, הם כשלעצמן סיבה מספקת לחולשה נפשית. מחקרים מראים כי אדם ממוצע יתחיל להראות סימנים של בלבול, שכחה וחוסר התמצאות כבר לאחר 18-20 שעות של חסך בשינה, ואחרי שלושה ימים ללא שינה מרבית בני האדם יהפכו לפסיכוטיים ולא יוכלו להבחין מה מציאות ומה דמיון. את העדות הברורה לחשיבות של השינה על כל מהלך החשיבה שלנו אפשר למצוא בכל הטכניקות של שטיפת המוח, המבוססות ברובן בראש ובראשונה על יצירת חסך בשינה.

שימו לב: הצורך בשינה אינדיבידואלי ומשתנה מאדם לאדם, אולם הממוצע הוא שמונה שעות שינה ביממה לאדם בוגר, אם כי נשים זקוקות ליותר שעות שינה מגברים. כיוון שבקיץ הימים ארוכים יותר, אנשים נוטים לצרוך פחות שינה. אם מדובר בשעת שינה אחת פחות ממה שישנים ביתר השנה, זה עובד, אבל אם ישנים הרבה פחות ממה שרגילים לישון בעונות אחרות, נוצר חסך.

איך יודעים אם ישנים מספיק? אם אתם מרגישים ערניים ויחד עם זאת רגועים, אם אין לכם בעיה לשלוט במזג שלכם או להתרכז, סביר להניח שאתם ישנים מספיק. אם לעומת זאת, אתם ישנוניים, מתקשים להתרכז, לא זוכרים את מה שאתם צריכים לזכור, אתם במצב רוח רע ונוחים להתרגזות, סביר מאוד שאתם לא ישנים מספיק.

מומחים מציעים להשתלט על בעיית השינה בקיץ על-ידי בירור עצמי של שעות השינה הנדרשות לכם, והכנה של שעתיים לקראת שינה, בהן אתם מורידים את הקצב. הם ממליצים בשעות ההכנה על מקלחת פושרת, האזנה למוסיקה שלווה או קריאה רגועה. מלבד הטיפול בקשיי השינה, מומחים ממליצים למי שסובלים מהפרעות מצב רוח הקשורות לקיץ, לצמצם את החשיפה לאור. בשעתיים של הכנה לשינה, למשל, רצוי להיות באזור שהאור בו מעומעם, ואת חדר השינה מומלץ לאטום לאור.

 

ההמלצות לנופשים בקיץ, מעבר לבחירה באתרים קרירים, הן לא להשתולל עם פעילויות. רצוי להאט את הקצב ולגוון בפעילויות המעוררות שלווה ורוגע. ככלל, למדו להכיר את עצמכם ושימו לב מתי אתם יותר מדוכדכים, מה גורם לסף התיסכול שלכם לרדת, מתי אתם הופכים רגזניים וחסרי סבלנות. אם זה קורה בקיץ, נסו לדאוג לצנן את עצמכם.

יחד עם זאת נסו ליצור לעצמכם תנאי חופשה אופטימאליים. אל תתנו לעצמכם להיסחף עם הזרם. אל תהיו עדריים ולמדו להתאים את החופשה שלכם לתנאי המשפחה הספציפיים. כולם בצימר? יתכן, אבל לא לכולם יש שמונה ילדים פחות מגיל עשר... לא לכולם מתאימה כל חופשה, וגם אם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם לשכור פינה ירוקה טובלת בבריכה פרטית ובנוף פתוח עד הים — אתם כן יכולים ליצור חוויות. סעו לחוף הים למשך יום שלם (הצטיידו בכל מקדמי ההגנה האפשריים). תתפלאו כמה נפלאה יכולה להיות חוויה כזו. הכינו מראש ארוחות מתאימות, את האבטיח קחו בשלמותו, חתכו בים, קחו אתכם דגני בוקר, שקית חלב, כלים חד פעמיים, ממרחים סגורים ועוד ועוד ותהנו מיום של חופשה בחינם בלי עול! הצטיידו בספר מעניין, בכלי משחק, במטקות ובציוד ים ותהנו בחיק המשפחה בחינם! תוכלו לצאת לפארק קרוב בשעת לילה מאוחרת וליצור חוויה לילדים. הפכו את היוצרות ושנו את שגרת החיים. במקום לבלות בפארק בשעות אחר הצהריים, הגיעו אליו בשעת לילה מאוחרת. טיילו עם בני המשפחה בשכונות קסומות שקרובות לבית, הראו להם את היופי שגלום בטבע החינמי, ואל תעמידו עצמכם בעמדת התנצלות על כך שלא יצאתם ל"חופשה אמיתית". חיו גם עכשיו, בחופשה, ממה שיש לכם ואל תחרגו מסל התקציב הבטוח. תתפלאו כמה שמחה ורוגע תשרה עליכם אם תעבירו את החופשה בשלום גם לכיס.

הורים רבים סבורים כי פעילות מאתגרת בתחומי הבית עשויה להניב חופשה נהדרת. הם צודקים אמנם, אבל כדי למצות את יופי הפעילות בבית (יום אוהלים, בישול משותף, סידור אלבומים ועוד) כדאי מאוד לשבור שגרה גם מחוץ לגבולות המוכרים ולהחליף אוירה באחרת. זה לא צריך להיות רחוק או יקר, כאמור מספיק חוף ים, פארק מוכר (מתי בפעם האחרונה יצאתם לפארק עם אבא והבנים?) או סיור לילי בשכונה רחוקה?!

דרג את התוכן: