0

2 תגובות   יום רביעי, 19/10/11, 00:26

נדמה שבמהלך חמש וכמעט-וחצי השנים האלו שהגיעו לשיאן ביום שהתפוצץ מעוצמת הרגשות היום ולא השאיר עין אחת יבשה, כשנוכחנו שהמציאות חזקה מכל דימיון או תסריט של ריאליטי כזה או אחר, מה שליווה אותנו כמעט כל הזמן היה פסקול הרקע. פסקול המאבק, השחרור, החזרה הביתה... "דרוש המנון", נכתב לא פעם - וכאירוע מכונן, היסטורי (ולא חשוב כרגע אם מסכימים או לא עם המחיר שנאלצנו לשלם) הוא גם גייס את מיטב אמני ישראל (בעצם, מי לא?) לכתוב שירים, להקליט מחדש שירים מוכרים, ובעיקר לרגש במילים שסוחטות את הלב, מעוררות געגוע וכמיהה, ומצליחות לחבר.

כבר נאמר: Music is what feelings sound like"" ואם נחשוב על זה לרגע, אז המוזיקה מלווה אותנו בעצם כמעט מהרגע שבו אנחנו זוכרים את עצמנו, מי יותר ומי פחות, אבל אצל כולנו היא מלווה את השמחות, הכשלונות, ההצלחות, רגעי השיא ורגעי השפל. היא מתחברת לאיזשהו זיכרון מתוק, געגוע, רגע אושר שצרוב, או לחילופין של אכזבה עמוקה - בגן, כיתה א', הנשיקה הראשונה, סיום התיכון, הגיוס לצבא, החתונה, הלידה, ועוד ועוד... - הפסקול שמתנגן אצלנו ומופנם כמוזיקת רקע לפעמים מעצב הרבה מהזכרונות שלנו מהרגעים החשובים בחיינו. המוזיקה נותנת טעם, מתבלת, מרוממת ומעצימה את עוצמת הרגש שאנחנו חווים, היא שם איתנו ב- ups וב- downs. 

אנחנו יודעים שכבר ברחם עוברים רגישים למוזיקה שהם שומעים (וכבר עלו על הגל בעניין - ראו "אפקט מוצרט" וכו') וגם בטיפול כבר יש לכך מודעות (music therapy). מדענים היום רומזים שכוחה של המוזיקה משתווה, ואף במקרים מסוימים, עולה על כוחה של מדיטציה בהשפעות על המוח האנושי - למשל, נטען שמוזיקה יכולה לסייע לחולי פרקינסון להחלים, וכן מאחר ואנחנו מקשרים מוזיקה עם זכרונות - היא אף יכולה להיות יעילה במקרים של אלצהיימר.

שיר - מילים, מנגינה או שניהם יחד, מצליח לגעת לפעמים במקום שבו הרבה מלל לא יצליח. למוזיקה יש את הכוח גם להשפיע על התנהגות אנושית. מחקרים מצאו, למשל, שחשיפה לשירים שיש להם תוכן פרו-חברתי נמצאה קשורה עם טיפים גבוהים יותר שאנשים נתנו לאנשי שירות, ובמחקר אחר נמצא שנשים צעירות רווקות שנחשפו לשירים רומנטיים נענו יותר לחיזורים (בקשה לדייטים) מאזר אלו שנחשפו לשירים נייטרלים. וכמובן, לא פלא שהפרסומות שמעוררות אותנו רגשית משלבות תמונות ופסקול תואם. בהוליווד השכילו להכיר בכוח של המוזיקה וליצור אצלנו רגשות שמעצימים או אפילו יוצרים הזדהות, פחד, מתח, חיבור ואף זיכוך ורוממות-רוח. ומי לא זוכר את הרגעים הבלתי נשכחים מהסדרה "אלי מקביל" כשלכל אחד בה כמעט יש שיר נושא שהוא מתעורר איתו בבוקר, או מתנגנן לו בראש כשהוא במצב-רוח ירוד, לחוץ לפני פגישה או מאוהב?

אז מה השיר שהכי מרגש אתכם, שמלווה אתכם? או יותר נכון - מה הרשימה שממנה אתם שולפים - כשקשה, כששמח, כשאין מילים, כשיש כל כך הרבה...?

שתיים מהבחירות שלי ברגע זה (כי קשה כל כך לבחור...) -

 I hope you dance, Hallelujah - כדאי להקשיב למילים.

ולכבוד גלעד - שיהיו לך, ולכולנו, הרבה רגעי אור גדול

דרג את התוכן: