"בשביל מה צריך ללמוד את זה?" ו"מה זה יעזור לי בחיים?" הן שאלות שתלמידים שואלים ואנו נוטים לפרש אותן כקנטרנות.
למידה בטבע הבנתי זאת בעקבות מאמר מעניין (קישור) אודות זן חביב של חיידקי אי-קולי, אלה מהחומוס של רפי גינת, שחיים גם על הצלחת, בסביבה עשירה בחמצן, וגם במערכת העיכול של מי שיאכל את החומוס, שהיא סביבה חסרת חמצן. כיצד יודעים הקוליפורמים החביבים לשנות את חילוף החומרים שלהם בין הסביבות?
זה מזכיר כמובן את העבודה המפורסמת של פבלוב, שכלבו למד לקשר בין צלצול הפעמון לבין האוכל העתיד לבוא. בלוטות הרוק שלו החלו להפריש רוק כבר בהישמע הצלצול ועוד בטרם חווה אוכל של ממש. היתרון בכך הוא שהכלב היה מוכן לקליטת המזון רגע לפני שהמזון הגיע, ובזה הוא שיפר את יכולת העיכול של החומרים המתפרקים בזמן הלעיסה. הכלב למד את העתיד, עוד לפני שהעתיד התרחש.
בטרם למד משהו, תלוי הכלב בשינוי כלשהו בסביבה, שמחולל גירויים שאליהם הוא יגיב: ריח האוכל עורר את בלוטות הרוק או מראה הדלת הפתוחה עורר את השרירים לתנועה. משהו כזה:
לאחר הלמידה, קולט הכלב גירוי המקדים את השינוי הצפוי בסביבה והיא משנה את התנהגותו עוד בטרם השינוי התרחש. משהו כזה:
הוא אשר אמרו חכמנו: איזהו חכם – הרואה את הנולד.
ולמידה אצל בני האדם?
אלא שרמת המופשטות של הלמידה עולה ככל שמצליחים ללמוד עוד ועוד למפרע. למשל, כלב לא ימצא לנחוץ להזיל ריר כאשר השמש זורחת, גם אם יש בכך כדי להעיד שבסוף היום השמש תשקע ואז יוגש לו מזון. הגם שהקשר תקף ואיתן, יש כזה מרחק בין הגירוי הראשון ועד השינוי הצפוי שזה נראה מיותר.
ביסוד המדע כולו עומדת הכוונה לפענח ולנסח את חוקי העולם שבתוכו אנו חיים, שבעזרתם ניתן יהיה לא רק לנבא את הצפוי להתרחש, אלא גם לבצע פעולות כאלה ואחרות שייצרו (למיטב שיקול דעתנו) עתיד טוב יותר.
אז למה תלמידים שואלים "במה זה יעזור לי בחיים?"
הקושי נובע מכך שילדים (וככל שהם יותר צעירים) שרויים עדיין בעולם המוחשי. מקובעים לממשי. הם רואים צעד קדימה, שניים, שלושה... אבל לא מאה. לכן הם לא תמיד מבינים את הקשר בין מה שנלמד לבין העתיד – בטווח שהם מסוגלים להתייחס אליו.
ומה הפתרון? כך למשל לספר סיפור על דוד המלך ואוריה החתי (נושא כללי – בגידה בחבר) וזאת במקום ללמוד על דרך העיון את פרק י"א בספר שמואל ב'. או לספר על יום בחיי קן הנמלים (נושא כללי – שיתוף באמצעות חלוקת עבודה) וזאת במקום שיעור מדע על פרוקי רגליים. וכיוצא באלה.
רק זאת – אל תבטלו או תתעלמו משאלת התלמידים: בשביל מה צריך ללמוד את זה? |
תגובות (6)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
תודה s-i-g-a-l
תודה לכלילדמגיע
תודה Fire Fly
"למה ללמוד"? שאלה מדהימה וחשוב מאד לא להתעלם ממנה, כמובן. תודה על הפוסט החשוב.
http://www.hashiv.co.il/28156/boring-math