0 תגובות   יום שישי , 9/3/12, 08:48

יש המגדירים את השבוע שחלף, כחשוב ביותר מאז נבחר נתניהו לתפקידו כראש ממשלה • פגישתו עם הנשיא אובמה בבית הלבן והדברים ששמע והשמיע בארבע עיניים, יקבעו האם פניה של מדינת ישראל למלחמה מול איראן, והאם תתבצע תקיפה נגד מתקני הגרעין בקיץ הקרוב • ההישג של נתניהו: הצבת הגרעין האיראני בראש סדר היום העולמי • ההסכמה: אסור לאפשר לאיראן להגיע לפצצת אטום • המחלוקת: כיצד למנוע ממנה להיות גרעינית • "לא ביקשנו קווים אדומים ולא אור ירוק" - אומרים בפמלייה הישראלית • על דבר אחד אין מחלוקת: אובמה ונתניהו הם המדינאים־הנואמים הטובים בעולם • על כך יכולים להעיד השבוע גם בועידת איפא״ק •

/ אריה זיסמן /

זו מגילת אסתר", אמר נתניהו לנשיא אובמה, תוך שהוא מעניק לו כתשורה את המגילה. היה זה בסוף פגישתם השבוע בבית הלבן. "גם אז רצו להשמיד את העם היהודי". אובמה גילה התענינות, ונתניהו המשיך והסביר את הקשר בין העבר לעתיד, ובין פרס דאז, לאיראן של היום, תוך שהוא מציין את עיתוי הביקור - שבוע שחל בו פורים. ההשוואה היתה ברורה. אחמדיניגיאד הוא ממשיכו של המן הרשע.

היתה זו הפגישה התשיעית בין השניים, והיו שהגדירו אותה החשובה מכל. בלוח הזמנים נקבע מראש, כי הפ־ גישה תיארך שעה ורבע, אך היא נמשכה כשעתיים. רוב הזמן עסקה הפגישה בנושא האיראני ובצורך לבלום אותה מלהגיע ליכולת גרעינית. במעט הזמן שנותר, עסקו השניים בהתפתחויות בעולם הערבי, בעיקר בסוריה ובעיראק. הנושא הפלשתיני, שבעבר העיב על היחסים ביניהם, עלה בשוליים בלבד.

שני הצדדים גם יחד ניסו למנוע את המתיחויות וליצור אווירה טובה וחמה בפגישה. בפמליית ראה״מ אמרו כי היו הסכמות רבות. עם זאת אי אפשר היה להסתיר את המחלוקת. אובמה עשה כל מאמץ להבהיר לנתניהו, כי תקיפה באיראן תהיה עם השלכות הרסניות לאיזור.

״עשויה לפרוץ מלחמה אזורית, בה יהרגו אלפים וקיימת סכנה למלחמת עולם שלישית״, אמרו האמריקאים.

״יש לתת הזדמנות למהלכים הדיפלומטיים ולסנקציות״, אמר אובמה לנתניהו ואמר גם בפומבי בנאומו בועידת איפא״ק. בסביבת נתניהו הבליטו יותר את דברי הנשיא, כי למדינת ישראל הזכות להגן על עצמה״. כל אחד והדגש שלו.

מחיר אי הפעולה

״לא באנו לשמוע על קווים אדומים שמציב הממשל לאיראן, ולא באנו לבקש אור ירוק לתקיפה״, אמר היועץ לביטחון לאומי, יעקב עמידרור, שנכח בפגישה. ״מבחינתנו ההישג המרכזי הוא, שהעולם לא דן עכשיו בשאלה, מה יהיה מחיר התקיפה, אלא מה יהיה המחיר, אם איראן תהיה גרעינית״

המחלוקת בין הצדדים נוגעת לשאלה, האם הגיע הזמן לפעולה צבאית, אם לאו. אובמה סבור שטרם הגיע הזמן הזה. נתניהו הבהיר למארחו, כי טרם קיבל החלטה לתקוף. אולם הדגיש בכל פגישותיו, כי אינו מאמין שהסנקציות הבינלאומיות או הדיאלוג עם איראן, ימנעו ממנה להשיג נשק גרעיני.

המוטו של נתניהו: הנזק שיגרם כתוצאה מירי טילים על תל־אביב, בתגובה לתקיפת מתקני הגרעין, הם כאין וכאפס לעומת ההשלכות של פצצת אטום בידי המשטר האיראני. לאורך כל ביקורו, כאשר התבקש להתייחס להשלכות של פעולה צבאית באיראן, הפנה מיד שאלה נגדית: מה יהיה המחיר של אי פעולה באיראן.

 

הדברים באו לידי ביטוי גם בנאומו בועידת איפא״ק -שהיה אחד הטובים שנשא בחייו. הנאום נקטע 46 פעמים במחיאות כפיים ובתשואות. 14 פעמים קם הקהל על רגליו. נתניהו היה במיטבו. הוא השווה בין איראן לגרמניה הנאצית, את מתקני הגרעין למחנות ההשמדה, ואת מסעו הנוכחי לבית הלבן לפנייה הנואשת של יהודי אמריקה לנשיא רוזוולט, בתחינה שיפציץ את אושוויץ.

״הבקשה נדחתה, בנימוקים דומים לאלו שמשמיעים היום מתנגדי התקיפה באיראן״, אמר נתניהו, והנוכחים יכלו לשמוע נימת ביקורת על הנשיא אובמה, אף ששמו לא הוזכר.

בין איראן לשואה

נתניהו אוהב לנופף במסמכים היסטוריים מתקופת השואה. לפני יותר משנה עשה זאת בעצרת הכללית של האו״ם, כאשר הציג את התכניות של מחנה אושוויץ ומסמכים מוועידת ואנזה. הפעם הציג בנאומו באיפא״ק, מסמכים של הקונגרס הציוני, שמבקש מהממשל האמריקאי להפציץ את אושוויץ.

השתמש ב״נשק יום הדין״. בנימוק הזה השתמש בזמנו מנחם בגין, כאשר הצדיק את הפצצת הכור העיראקי. נתניהו עצמו השווה בעבר, בכל הזדמנות, בין השואה לאיראן. כך עשה כאשר היה באופוזיציה, כשביקש לה־ עלות את איראן על ראש סדר היום, בעודו טוען שהעולם אינו עושה די לעצור את סכנת הגרעין.

כאשר נבחר לראשות הממשלה, פסק עם ההשוואה לשואה, ואף ביקש משריו לא לנהוג כך, ובכלל להפסיק את הפטפטת בנושא התקיפה האפשרית. אולם השבוע החריף את הטון, חזר לדבר על השואה האיראנית, ואמר מפורשות, שאם איראן תגיע ליכולת גרעינית ותשיג פצצה, המחיר יהיה גבוה יותר, מאי תקיפתה בעת הזו.

בנאומו לעג בציניות לאותם המנסים לגמד את הסכנה הגרעינית האיראנית, ולטעון כי לא מדובר בפצצה גרעינית, והשתמש בדימוי אמריקאי ידוע. ״אם זה נראה כמו ברווז, הולך כמו ברווז, ומגעגע כמו ברווז. אז מה זה״, שאל נתניהו והמתין לתשובה מהקהל. ״ברוווווווז״ (דאאאק) -שאגו השומעים. ״אכן זה ברווז״, המשיך נתניהו, ״אבל זהו ברווז גרעיני, והגיע הזמן שהעולם יקרא לברווז הזה בשמו״.

החלטה - לא בשבועות הקרובים

ההישג המרכזי של נתניהו הוא בעצם הצבת הנושא האיראני בראש סדר היום העולמי. כולם עוסקים בשאלה  - האם תהיה תקיפה באיראן ומתי. התקשורת בארה״ב  - העיתונים ״ניו יורק טיימס״ ו״וושינגטון פוסט״ כתבו לאחר הפגישה בין הנשיא לראש הממשלה, כי אובמה לחץ על נתניהו שלא לתקוף בשלב זה את איראן ולאפשר לדיפלומטיה ולעיצומים הכלכליים לפעול לפני שיוחלט על פעולה צבאית.

גורם בבית הלבן שצוטט בתקשורת, אמר, כי האווירה היתה טעונה אך ידידותית, ישירה ורצינית. ״כשנתניהו אינו מרוצה מהמדיניות האמריקאית, הוא אומר זאת בגלוי, והפעם זה לא קרה״. עם זאת הודה הבכיר, כי בשיחות לא יושבה המחלוקת בשאלה המרכזית כיצד להתמודד עם האיום האיראני.

נתניהו הדגיש כאמור שמדינת ישראל לא החליטה על תקיפה צבאית בשלב זה, אך הביע ספק האם הלחץ הבינלאומי ישפיע על האיראנים להשעות את כוונותיהם. בפמליית נתניהו ציינו שורה של ביטחונות פומביות שקיבלו מהנשיא: התחיבות פומבית כי אין מדיניות הכלה כלפי הגרעין האיראני; התבטאות ברורה, כי עצירת הגרעין האיראני, אינה רק אינטרס ישראלי, אלא גם אמריקאי ובינלאומי, והבהרה עליה חזר הנשיא בפגישה וגם בנאומו באיפא״ק, כי מדינת ישראל היא ריבונית לקבל החלטה על תקיפה באיראן.

 

יממה לאחר הפגישה, ערך אובמה מסיבת עיתונאים בבית הלבן, וטען כי אלה הקוראים לתקיפה נוהגים בחוסר אחריות, אך הדגיש שוב כי למדינת ישראל זכות לקבל החלטות בנושא בעצמה.

אובמה דיבר על שאלת המחיר וההשלכות של פעולה צבאית באיראן. ״אני מאמין שיש לנו עדיין חלון הזדמנויות שבו ניתן לפתור את המשבר בדרכים דיפלומטיות״. לדבריו, למתקפה מקדימה על איראן יהיו השלכות חמורות גם לישראל וגם לארה״ב. בסיום דבריו הדגיש: הרעיון כאילו ההחלטה על איראן צריכה להתקבל בשבועות או בחודשים הקרובים איננו נכון.

״עכשיו נצטרך לשבת בינינו לבין עצמינו, לעכל את מה ששמענו מהאמריקאים ולהכריע״, אומר היועץ לבי־ טחון לאומי יעקב עמידרור. ״ההכרעה תיפול רק על סמך האינטרסים הביטחוניים שלנו״. הדברים מעורפלים, אך יכולים ללמד על הכיוון.

דרג את התוכן: