♦ הצלחתו של נתניהו, להביא למודעות העולמית את הסכנה האיראנית, הציבה אותו ברשימת מאה האנשים המשפיעים של השנה ♦ השבוע המשיך נתניהו והשווה את הסכנה האיראנית למאורעות השואה ♦ הזירה האיראנית התבטאה גם בכנס שש המעצמות, כאשר ארצות-הברית ומדינות המערב החריפו את הסנקציות נגד איראן ♦ מלבד המשך הצהרותיו על האיום האיראני, ניסה נתניהו לחדש את השיחות עם הפלשתינים, אך מקבילו - ראש הממשלה הפלשתיני סאלם פיאד, החליט ברגע האחרון להעדר מהפגישה שתוכננה במעון ראש הממשלה בירושלים ♦ לשרי הליכוד לא נותר אלא לתקוף את שר הביטחון ברק, תוך פזילה לבוחרי הימין בפרימריז הפנימיים של המפלגה ♦ ויש כבר מי שמכין את עצמו לתפקיד שר הביטחון הבא בממשלת נתניהו ♦
הימים הללו טובים לנתניהו ואפילו מאירים לו פנים. עשרים שנה הוא מדבר וזועק על האיום האיראני, וסוף סוף העולם מבין על מה הוא מדבר. השבוע בחר בו המגזין האמריקאי היוקרתי "טיים", כאחד ממאה המשפיעים החשובים בעולם לצד עוד מנהיגים רמי שם, דוגמת הנשיא אובמה והקנצלרית מרקל, בדיוק מהנימוק הזה: "הצלחה להעלות למודעות העולמית את הסכנה האיראנית". אפילו התקשורת שנוהגת ללעוג לנתניהו, על נטייתו ליטול קרדיט, כמי שהיה ראשון לזהות כל דבר (אסון הכרמל - לדוגמא), לא יכולה להתעלם מהעובדה, כי בנושא האיראני, הוא אכן היה הראשון שדיבר על כך מעל כל במה, והזהיר מפני הסכנה הקיומית הנשקפת למדינת ישראל מטהראן. נתניהו לא נרתע כל השנים מקולות הלעג והלגלוג נגדו, שטענו כי הוא נוקט במדיניות הפחדה ממניעים פוליטיים אישיים. תחת זאת המשיך להפיץ את סכנת האיום האיראני בכל פגישותיו עם מנהיגי העולם ובכל נאומיו באירועים גדולים ופומביים, דוגמת הנאום באו"ם. מיום ליום התברר עד כמה הוא צודק, עד שנראה כי כיום אין איש בעולם שלא יודע או לא מכיר את האיום האיראני.
"חמינאי הוא היטלר"
בנימוק המרכזי של "הטיים", שבחר את נתניהו לאחר ממאה המשפיעים בעולם, נכתב כי "ראש ממשלת ישראל סיפק חשיפה משכנעת והגיונית של אחד האיומים החמורים ביותר שניצבים מול העולם כיום. הוא ראוי לקרדיט על שהפנה את תשומת הלב לאיום שאיראן מהווה על מדינת ישראל, על אמריקה, על האזור, על אנשיה ועל העולם החופשי". הפרסום של "הטיים" שלשום, הגיע בעיתוי מתאים ונוח לנתניהו. היה זה בדיוק בטקס הממלכתי לשואה. נתניהו שהיה הנואם המרכזי, חזר והשווה בין השואה לאיום האיראני, כפי שהוא עושה בכל נאומיו. הפעם היתה לו גם סיבה טובה, ואפילו אסמכתא (תקשורתית) אמריקאית. "מי שמבטלים את האיום האיראני, וטוענים כי מדובר בהגזמה, לא למדו דבר מהשואה", אמר נתניהו. מבחינתו - איראן והשואה חד הן. אחמדיניג'אד וחמינאי - הם היטלר והימלר (לא חשוב הסדר).
הזירה האיראנית שהביאה את נתניהו למודעות העולמית, התבטאה גם בכנס שש המעצמות השבוע, כאשר ארצות-הברית ומדינות המערב החריפו את הסנקציות נגד איראן. שש המעצמות הציגו עמדה נחושה במשא ומתן מול טהרן בנושא הגרעין, אולם נתניהו הביע בימים האחרונים חוסר שביעות רצון מהזמן הנוסף שניתן לאיראנים - חמישה שבועות - עד לסבב השיחות הבא. "האיראנים קיבלו מתנה מהעולם", התבטא. שיטת השלבים שש המעצמות המנהלות את שיחות הגרעין מול איראן, הן: ארה"ב, רוסיה, סין, צרפת, בריטניה וגרמניה, יחד עם שרת החוץ של האיחוד האירופי. מולם עמד ראש צוות המו"מ האיראני, סעיד ג'לילי - נציגו האישי של המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי. שש המעצמות מצפות כי בסבב המשא ומתן הבא שיערך כאמור בעוד כחמישה שבועות, יודיעו האיראנים על השעיה של העשרת האורניום לרמה של 20%. נציגי שש המעצמות דחו את הביקורת של נתניהו, כי העניקו זמן נוסף - מתנה לאיראן. לטענתם, הסבב הראשון נועד רק לבחון את רצינותם של האיראנים ללא ציפיה לנקיטה מיידית של צעדים מצידם. עוד אמרו כי נתניהו עודכן על כך מראש, וידע כיצד הסבב יסתיים, ולכן אינם מקבלים את ביקורתו, כי היה עליהם להציב לאיראנים דרישות סף חד משמעיות לחדול מתוכנית הגרעין. "בחרנו לפעול בשיטת השלבים", הסביר פקיד אמריקאי שהשתתף בשיחות. "אם נעשה את זה צעד אחר צעד, יש לכל המהלך הזה סיכוי להצליח". גורמים מדיניים במדינת ישראל הביעו שביעות רצון מהמהלכים של שש המעצמות. זאת למרות הביקורת של נתניהו, שחייבת להיאמר, כדי שלא להפסיק את הלחץ על איראן. לדברי אותם גורמים, היה צריך להחריף את הסנקציות נגד טהרן "מוקדם יותר ומהר יותר", אך לראשונה צועד המערב בכיוון נכון. לדבריהם חשוב גם להראות לעולם שארה"ב צריכה "להחזיק" את מנהיגי מדינת ישראל מלפעול התקפית נגד איראן. הלחץ נושא פרי בעבר מתחה המערכת המדינית הישראלית ביקורת חריפה על התנהלות הבית הלבן בכל הנוגע לסנקציות על איראן. גורמים מדיניים התבטאו ואמרו כי ממשל הנשיא אובמה מעכב הטלת סנקציות על טהרן, רק בגלל שיקולים פוליטיים הנוגעים לעלייה במחירי הנפט. אולם הקולות שנשמעים עתה שונים. "יש לנו תיאום טוב מאד עם ארצות הברית, ויש קשר הדוק מאוד עם הממשל בכל הנוגע לנושא האיראני. יש עדיין מחלוקות וחלוקי דעות לגבי לוחות הזמנים של תוכנית הגרעין, אך באופן כללי, האמריקאים מייצגים ביעילות את העמדה הישראלית בשיחות של המערב מול איראן". אותם גורמים מדיניים מציינים עוד כי האמריקאים לא נכנעו לדרישות של רוסיה להסרת הסנקציות. "היה צריך לעשות את זה מוקדם יותר ומהר יותר", הם אומרים, "אולם אפשר לומר שהדברים זזים עתה בכיוון הנכון. המערב צריך להמשיך להפעיל לחץ על איראן". ולמרות כל זה, ממשיך כאמור נתניהו למתוח ביקורת על המערב. "הביקורת מובנת וחשובה", אומרים גורמים מדיניים. "אנחנו לא יכולים לומר שהכול בסדר. ראה"מ צריך להמשיך להפעיל לחץ, כיון שהנושא האיראני לא נפתר. צריך להביא את המשטר בטהרן להבנה, כי היא חייבת להפסיק את העשרת האורניום".
התמונות שהוצגו השבוע בעולם, בהן נראית מפגינה איראנית מטפסת על רכבו של אחמדיניג'אד ומוחה בצעקות על מדיניותו, ולאחר מכן נוהג כך עוד קשיש, שזועק מרה על מצבו, מעידות כי הלחץ נושא פרי. "לא מדובר בהצגה", אומרים גורמים מדיניים. "המצב הכלכלי והחברתי באיראן באמת מחריף, והציבור מתמודד עם קשיים. קיימת תקווה כי בסופו של דבר תהיה התקוממות של העם האיראני נגד המשטר בגלל הסנקציות האלה". ההצעה הטורקית בממשל האמריקאי קיימת שביעות רצון מהתקדמות המשא ומתן עם טהרן. גורמים בממשל אומרים כי השיחות התנהלו על פי תרחיש שנקבע מראש, במטרה לאפשר לאיראנים לסגת מתוכנית הגרעין תוך שמירה על הכבוד הלאומי שלהם. כתב בכיר ב"וושינגטון פוסט" המקורב לצמרת הממשל, חשף השבוע, כי מסגרת המשא מתן נקבעה כבר לפני שבועות בחילופי מכתבים בין שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, המייצגת את שש המעצמות, ובין סעיד ג'לילי, ראש צוות המשא ומתן האיראני. ג'לילי כתב לאשטון כי בשל נכונות המערב להכיר בזכותה של איראן לפתח גרעין לצרכי שלום, "השיחות שלנו יוכלו להתחיל על בסיס צעד אחר צעד והדדיות". מטרת השיחות היא לגרום לאיראן לעצור את העשרת אורניום ברמה של 20 אחוז וכן לעצור את העבודה במתקן התת קרקעי בפורדו ליד קום, שהוקם לצורך העשרת אורניום ברמה גבוהה. הרצון של נציגי שש המעצמות הוא שאיראן תוציא את מאגרי האורניום המועשר ברמה הגבוהה שברשותה, לעיבוד סופי מחוץ לגבולותיה כדי שישמשו למטרות רפואיות בלבד. במהלך השיחות נקטו נציגי המעצמות בקו ובשפה המאפשרים לנציגי האיראנים להציג את הוויתורים שהם עשויים לקבל על עצמם, כ"צעדים בוני אמון" ולא ככניעה למערב. העסקה המתגבשת היא על פי ההצעה הטורקית מלפני כשלוש שנים, לפיה איראן תוציא את האורניום בהעשרה נמוכה משטחה, ותקבל תמורתו דלק המועשר ברמה של 20% לכור המחקר בטהרן. בעבר דחה חמניאי את ההצעה הזו, אבל האמריקאים רוצים להאמין, שהפעם הוא יהיה מוכן לקבל אותה. פיאד לא הגיע הנושא האיראני עדיין ניצב במרכז, אבל השבוע נעשה ניסיון נוסף להניע את השיחות המדיניות בין ישראל לפלשתינים. היה זה כאשר נקבעה פגישה בין ראש הממשלה נתניהו לראש הממשלה הפלשתיני, סאלם פיאד. נתניהו המתין במעונו הרשמי למקבילו הפלשתיני, אלא שפיאד בחר להישאר ברמאללה ושיגר תחתיו דרג נמוך יותר - סאיב עריקאת - ראש צוות המו"מ הפלשתיני. וכך מה שאמורה הייתה להיות הפסגה המדינית המשמעותית של החודשים האחרונים, הפכה לעוד סוג של בריחה פלשתינית, המבטאת את אי רצונם להתקדם מדינית. סאיב עריקאת, הגיע לפגישה כשהוא מלווה בראש המודיעין הפלשתיני. יחד מסרו לנתניהו איגרת מיו"ר הרשות הפלשתינית, אבו מאזן, שבה פירט את עקרונותיו המדיניים להתנעת השיחות. תוכן האיגרת דלף לתקשורת זמן רב קודם, לכן לא היו בה הפתעות. מה שכן היה בה - הרבה תנאים מוקדמים לתחילת השיחות, לרבות אזהרה מפני ההשלכות של המשך הקיפאון.
בירושלים העריכו כי אבו מאזן, קיבל החלטה אסטרטגית להימנע מחידוש השיחות. תוכניתו המקורית היא לכנס את הקהילה הבינלאומית כדי שתכפה צעדים חד צדדיים לפתרון הסכסוך על מדינת ישראל. באופן זה אין כל סיכוי להתנעת התהליך המדיני, לשרי הליכוד לא נותר אלא לחדד מסרים נגד פינוי ישובים, מתוך מטרה לקרוץ לבוחרי הימין לקראת הפרימריז. דם יזע ודמעות ישיבת שרי הליכוד השבוע, היתה הסוערת ביותר בקדנציה הנוכחית של נתניהו. הביקורת העיקרית שעלתה בה היתה נגד שר הביטחון ברק. היו שראו בה גם ביקורת נגד נתניהו, אף שאיש מנוכחים לא העז לקרוא לילד בשמו. השרים גדעון סער, יובל שטייניץ, ישראל כץ, סילבן שלום, וכן יו"ר הקואליציה זאב אלקין, דיברו נחרצות נגד פינוי ישובים, והאשימו את ברק במחטף, שהוביל לפינוי "בית המכפלה" - ערב פסח. סער אמר כי היה צריך לעכב את הפינוי עד לבירור טענת המתנחלים, לפיה קנו את המקום בכסף מלא. "היה אפשר לבדוק את זכות הקנינית שלהם, לפני הפינוי", אמר. סער לא היסס למתוח ביקורת גם על משרד המשפטים, ואמר כי שתי המערכות הללו - המשפטית והביטחונית מתעמרות במתיישבים. רק בני בגין נותר איתן בעמדתו, ואמר כי אינו מסכים לביקורת נגד ברק, וכי בשנה האחרונה נוספו 18 אלף מתישבים ליו"ש. "שר הביטחון מאשר תוכניות ואפשר לבדוק את זה". עמדתו של בגין נותרה כמעט יחידה מול שאר הקולות נגד ברק. "גם כאשר שר הביטחון מאשר, זה רק בדם, יזע ודמעות", אמר מזכיר הממשלה, צבי האוזר. השרים דחו את דברי בגין, וטענו כי הגידול ביו"ש הוא תוצאה של הגידול הטבעי בלבד, ולא גידול מבחוץ. הישיבה התפזרה במתח רב, ונראה כי בתקופה הקרובה יחריפו רוב השרים את התבטאויותיהם כלפי ברק. הפרימריז הרי בפתח, ותמיד צריך למצוא את האיש הרע, כדי לזכות בקולות הבוחרים מימין. יעלון ותיק הביטחון מי שכבר החל בקמפיין אישי להחלפתו של ברק, הוא משה יעלון. מיד לאחר פינוי בית המכפלה, יצא יעלון בהצהרה חסרת תקדים בחריפותה, בה השתלח חזיתית בברק ותבע מנתניהו להפקיע משר הביטחון שלו את הסמכויות בנושא ההתנחלויות. "כל מה שהוא עושה זה להבעיר מדורות", אמר המשנה לראה"מ בשיחות סגורות. ברק לא נשאר חייב ובסביבתו הגיבו: "האיש שהכריז על עצמו כיורש של בנימין נתניהו, התחיל את מסע הפריימריז שלו בקריצות לעבר מתפקדיו של משה פייגלין בליכוד". התגובה של ברק, לא מרפה את ידיו של יעלון, הפועל בכל דרך לקבל את התפקיד של ברק. אין זה סוד שיעלון חש עד היום מאוכזב מהעובדה שהוא לא מונה לשר הביטחון. כאשר חבר לליכוד, היה בטוח שיקבל בבוא היום את משרד הביטחון, והתאכזב מרה לראות כיצד ברק נוחת במשרד שכה חפץ. הכעס של יעלון גבר שבעתיים לאחר פרישת העבודה מהממשלה. יעלון אינו מבין מדוע סיעה בת חמישה מנדטים (העצמאות) מחזיקה בתיק הביטחון היוקרתי. בדבריו הוא נזהר מלתקוף את נתניהו. המטרה שלו היא להיות שר הביטחון הבא. אם יזכה יעלון בבחירות הפנימיות בליכוד במקום הראשון, תהיה זו מקפצה גדולה עבורו לקומה ה-14 בקיריה. אולם בסביבתו של יעלון מעריכים כי לתפקיד שר הביטחון בממשלה הבאה יהיו שני מועמדים נוספים מלבדו: ברק ומופז. יהיה עליו איפוא להצטייד בנעלים גבוהות במיוחד, כדי לגבור על כל הנחשים ולהגיע ליעד. |