האנס גל הוא מלחין כמעט נשכח: אמנם יש לו בעברית ערך בוויקיפדיה, אבל זה כמעט האזכור היחיד שלו ברשת דוברת העברית. גל אינו המלחין היחיד בן המאה ה-20 שנפל קורבן להכחדה התרבותית שביצעו הנאצים. הוא אמנם שרד את השואה באמצעות הגירה לסקוטלנד, אבל יצירותיו כמעט כבר לא הושמעו והוא היה עסוק בהישרדות היומיומית.
בשנים האחרונות ישנם מספר יזמים תרבותיים בברלין ששמים להם למטרה, להציג בעיקר יצירות של אמנים שנרצחו על ידי הנאצים, או שהתנופה היצירתית שלהם, כמו גם הקהל שלהם, נגדעו בשל עליית הנאצים לשלטון, והם עצמם כמעט נשכחו. הקבוצה "מוזיקה רה-אנימטה" מקבצת כמה מן הפעילים והיזמים האלה, שהעלו בשנים האחרונות בברלין יצירות של מלחינים שנרדפו על ידי הנאצים. בין היתר, למשל, הם מעלים בבית הקונצרטים היפהפה של ברלין סדרה של הרצאות (בגרמנית בדרך כלל) מלוות ברסיטל, שמבצעות יצירות של אמנים אלה. סדרה שלמה של קונצרטים שבוצעו בשנה האחרונה בבית הקונצרטים יוחדה למלחינים ויוצרים שנכלאו במחנה הריכוז טרזיינשטאט (טרזין) ובינהם ויקטור אולמן וזיגפריד פאל וכמו גם העלאת האופרה לילדים "ברונדיבאר" של האנס קראסה, שהועלתה במחנה הריכוז על ידי הילדים הצ'כים הכלואים בו (שרובם, כמו המלחין, נרצחו אחר-כך).
גל, כאמור, הצליח להימלט מגרמניה בעור שיניו ונחת בסקוטלנד הקרירה, שם התפרנס מהוראת פסנתר. השבוע (למעלה, מחר) עולה הבכורה הברלינאית לביצוע לאופרה "הברווז(ה) הקדוש(ה)" (Die heilige Ente). ולא סתם, אלא ב"אולמות סופיין" (בסופיינשטראסה, במיטה), בלב "הרובע היהודי" הישן של ברלין - לא רחוק מן המקום שבו נקבר מנדלסון (הפילוסוף, לא המלחין).
מדובר באופרה עליזה ושובבה משנת 1920/21 - שמזכירה תסריט הוליוודי: מקום רחוק ואקזוטי. סיפור אהבה, חילופי זהויות ועננות אופיום משתלבים בסיפור מתח הסובב סביב ברווז; ואלים שמשתעשעים בחייהם של בני תמותה, עד שבסוף כולם חוזרים למקומם, בזוהר השמיימי או במציאות חייהם היומיומית. האם גן העדן מצוי באמת בהישג יד? שקר או אמת, או אפילו הבריחה אל הקדושה – עד כמה אלה משעממים את האלים. אבל מי הם האלים? ובמי באמת אפשר כאן לבטוח?
ויש גם קשר ישראלי: בהפקה מככבת הסופרנו הישראלית אסנת קידר (בתמונה) - שהיא, גילוי נאות, אחת מן המדריכות הנפלאות בצוות שלי (כשהיא לא שרה, כמובן). מידע נוסף על זמני ההפקה תוכלו למצוא באתר הבית של sophiensaele כמו גם בבלוג "השבוע בברלין" שבו אנחנו מפרטים אירועים עכשוויים בברלין.
**
|
תגובות (2)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
טוב לדעת.
תודה.