נתחיל בהמלצה חמה. אני רוצה להמליץ לכם על שירות חדש שראיתי בפרסומת בעיתון - כיצד לשלוח אנשים שאינכם סובלים לעולם שכולו טוב. לא מדובר חלילה ברצח שאסור כידוע על פי החוק הישראלי, אלא בשירותי תאונה. הרי כאשר אדם מקפד את חייו בתאונה איש לא צריך לעבור על החוק. "חברת אוריה" (זכר לבית דוד) מעניקה בדיוק את השירות הזה. היא מעסיקה את מיטב המשפטנים כך שכל אדם שהפרוטה מצויה בכיסו יוכל להזמין שירותי תאונה – רצח כשר למהדרין מבלי לעבור על החוק.
אם התיאור הזה נשמע לכם מופרח – אז מה דעתכם על חברה שמספקת שירות חוקי להשתמטות ממס? כאן כבר לא מדובר במדע בדיוני. שיטוט מהיר בגוגל יגלה עשרות חברות יעוץ מס שמספקות שירות "תכנון מס אגרסיבי". שירות שמשמעותו הפשוטה – היא שימוש בכלים משפטיים כדי להימנע מתשלום מס.
הנה ההגדרה של תכנון מס אגרסיבי על פי המחוקק הישראלי (סעיף 145 א2 לפקודת מס הכנסה): "תכנוני מס... (ה)מאופיינים בתחכום רב, בשימוש בכלים משפטיים ופיננסיים... בחלק מן התכנונים יש ניצול לרעה של אמנות מס או התבססות על פרשנות של הוראת החוק שיש בה עיוות של כוונת המחוקק.”
חלק מהיכולת להשתמט מהמס תלוי ביכולת לנסח הצהרת מס מסובכת שפקיד השומה לא יוכל לרדת לסופה ולכן יוותר עליה. צריך לזכור שההסתברות שההימנעות ממס תאותר בביקורת השומה נמוכה (ומן הסתם הלחץ על הגובים יגרום להם להשאיר את הדו"חות הקשים לסוף). ונחזור שוב אל דברי המחוקק לראות מדוע הפשע הזה כל כך משתלם: "ההסתברות שתכנון מס שמטרתו הימנעות ממס... יאותר בביקורת השומה, היא נמוכה, ושומת הנישום תתיישן, ולכל היותר יידרש הנישום לשלם את המס שהיה צריך לשלמו מלכתחילה.” במילים פשוטות מדובר בגן עדן לעבריינים שכן בהימנעות ממס על ידי תכנון אגרסיבי אין שום סיכון רק סיכוי.
והנה תעלומה – עברייני מס שנתפסו יכולים לבלות שנים מאחורי סורג ובריח (הנה דוגמה), ולעומתם נמנעי מס שמשתמשים בתכנון מס אגרסיבי ונמצא שהם אכן ניסו להשתמט ממס, לכל היותר ישלמו את המס שהם נדרשו לשלם מלכתחילה. למעשה מדובר בווריאציה חדשה לסיפור ג'וחא והבגדים (ג'וחא התקבל ברוב פאר לארוחה כאשר הגיע בבגדי פאר, למרות שפרק זמן קצר קודם לכן גורש ממנה כשהגיע בבגדיו המרופטים – ולכן הוא נתן את האוכל לבגדיו). בישראל של היום ג'וחא יוכנס מיידית לכלא עם יעז לגנוב ממישהו 10 שקל בבגדים מרופטים, אך אם הוא יגנוב מיליוני שקלים כשהוא לבוש בחליפה וחמוש בעורך דין לא יאונה לא כל רע.
אחת משופטות בית המשפט העליון ניסתה להסביר את ההבדל בין תכנון מס אגרסיבי להעלמת מס בכך שמעלים המס הרגיל משקר לגבי גובה הכנסתו, דבר שמתכנן המס האגרסיבי פטור ממנו. כאן המקום להזכיר שוב את תרגיל "חברת הארנק" (שגם הוא נמנה על תכנון מס אגרסיבי). אחת השיטות להימנע ממס על ידי חברת ארנק היא למשוך משכורת נמוכה בהרבה מזו שהוא קיבל מהמעסיק – ולשלם רק עליה את המס. כלומר, בעלי חברות ארנק שמושכים משכורת נמוכה הם עברייני מס לכל דבר.
ובעצם למה להיטפל למתכנני המס האגרסיבי (ולבעלי חברות הארנק), במקום לטפל בעבריינים האמתיים, מעלימי המס הקטנים כמו אינסטלטורים, מורים פרטיים וכו'. הרי על פי מנהל רשות המסים: 80% מההון השחור נמצאים בתכנוני המס האגרסיביים, ורק 20% הנותרים נמצאים בעסקים הקטנים!!! אני אומר את זה שוב כי גם לי קשה לעכל את זה. על פי מנהל רשות המסים 80 אחוז מבעיית ההון השחור במדינתנו באה ממתכנני המס האגרסיבי. כאן המקום להזכיר שאחד מאותם מתכנני מס אגרסיבי מאייש את תפקיד שר האוצר.
והנה התשובה לשאלה המפורסמת של שר האוצר איפה הכסף – מנוסחת במחקר מעמיק של המרכז האקדמי למשפט ולעסקים על תכנוני מס אגרסיביים. קשה לטעות בכותרת הישירה: המיליארדים החסרים. על פי המחקר "תשלומי המס של 25 החברות הציבוריות הגדולות נמוכים ב-3 מיליארד שקל בשנה מהסכום שהמדינה היתה אמורה לקבל". כלומר הנזק מתכנון מס אגרסיבי של 25 חברות בלבד הוא 3 מיליארד שקל בשנה.
גם במערכת המשפטית יש תמימות דעים היכן נמצא הכסף. הנה דבריה של עו"ד אלה רובינק, העומדת בראש תחום מיסוי וכלכלה בפרקליטות מחוז תל אביב: "לפני עשר שנים התיקים היו קטנטנים... היום יש לנו תיקים על חשבוניות פיקטיביות במאות מיליוני שקלים, אפילו במיליארד שקל. לפני 15 שנה רוב המשפטים היו על העלמות מס של אינסטלטורים או קבלנים... אבל היום התיקים מבטאים תופעות כלכליות גדולות יותר, עסקאות נדל"ן, תכנוני מס אגרסיביים".http://www.calcalist.co.il/local/articles/0,7340,L-3509191,00.html
בפעם הבאה ששר האוצר שלנו ישאל את השאלה איפה הכסף מוטב שיביט טוב טוב במראה. |
תגובות (14)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
מצד אחד יש צדק בדבריך, אבל נדמה לי שההתעניינות של אינטל, גוגל, מיקרוסופט, אפל (וזו תחילתה של רשימה ארוכה) במדינת ישראל לא נובעת מ"המיסוי האטרקטיבי" שקיים במדינתנו - אלא בשל גורם אחר שנקרא ההון האנושי - שהשמועה אומרת שהוא מושג על ידי השכלה. והנה אחד הפרות הברוכים של אותה השתמטות ממס היא מחסור כלכלי שבין היתר אמור לפגוע גם בהשכלה. אם נלך לשיטתך ונשקיע את מרב כספינו בלתת לעשירונו להשתמט ממס אז כנראה שהבאר שאנו שותים ממנה תיבש.
בוא נתחיל בהבנה פשוטה שלשלם מס זה לא אחד הדברים הנחמדים. אין לי ספק שלא פעם רשויות המס מתנהגות באופן דרקוני (לא פיירית כדבריך). אבל העניין הפשוט הוא שהמדינה יכולה להתקיים ולקיים תקציב בגלל אותם מסים. במקרה כיום יש לנו דוגמה חיה מה קורה כאשר למדינה אין מספיק הכנסות - נוצר גירעון שאם יגדל חלילה יוכל להכניס אותנו לפשיטת רגל סטייל יוון, לכן יש לבצע מה שמכונה "גזרות כלכליות" שהנפגעים העיקריים שלהם זה השכבות החלשות ואחר מעמד הביניים. לכן אי תשלום מסים (לא משנה אם בעבריינות ישירה על ידי העלמת הכנסות, או עקיפה על ידי תכנון מס אגרסיבי) מגדילה את הנטל של כלל האוכלוסייה שומרת החוק (ומלמדת את רשויות המס להביט על כלל האזרחים דרך פריזמה של עבריינים, ולבצע מעשים לא פיירים כדי להגדיל את ההכנסות). נדמה לי שהייתה מפלגה שרצה בבחירות האחרונות עם הסלוגן "שוויון בנטל" - אז אולי הגיע הזמן שלפיד ובני מינו יקיימו את הכלל הזה קודם על עצמם.
נו באמת. אתה חושב כמו בן אדם ישר.
באמצע, לפני משיכת הדבידנד יש "הוצאות".
טסת לקלאב מד? הוצאת "נופש".
הלכת למסעדה? "אש"ל".
שמעת הרצאה? "השתלמות".
אני מכיר מישהו שנסע לבקר משפחה באירופה - והצהיר שהוא "בוחן הצעות עבודה".
על אנשים כמוך אמא שלי נהגה לומר:
"אני לא יודעת אם הוא יותר נאיבי מטיפש או יותר טיפש מנאיבי".
אשם רגיל, שהיה עושה רבע מהמעשים של העשירים, היה הולך לכלא (והיה הופך חסר כל). לא במקרה משרדי ה"לובינג" הוכפל פי ארבעה (ומה זה "לובינג" אם לא שוחד ישיר לבית המחוקקים ולממשלה?).
אתה ידעת מי תכנן את חוקי המס שבגינם חברות הענק מתחמקות מתשלום מיסים?!
ותפסיקו להפחיד אותנו בשקרים ושטויות. החברות האלה הולכת למקום בו יש כוח אדם איכותי. כשתושלם פה החרבת מערכת החינוך (בין היתר, בגללן. ככה זה שאין כסף ממיסים), הם תעלמנה. אף הטבת מס לא תשנה את ההחלטה.
אוסף סיסמאות מקושקשות של מי שלא מבין איך העולם מתנהל.
אף אחד לא אוהב לשלם מס, וביחוד מיסי עתק של 50-60% . ואם יש דרכים חוקיות להפחית את רמת המס, אז מי לא ינצל אותן? כל הדמגוגיה הזו הזויה ומיותרת, כמו שאף אחד לא ישלם יותר על מוצר אם יש לו אלטרנטיבה זולה יותר ליד.
ולגבי חברות הענק שלא משלמות מיסים. חברות כמו אינטל או טבע (שהן מבוססות ידע, ולא חברות משאבי טבע) יכולות להזיז הפעילות מארץ לארץ בקלות, ויש תחרות תמידית בין מדינות מי ימשוך אותן אליהן ע"י מיסוי נמוך ותמריצים. אירלנד משכה לאחרונה השקעה ענקית של אינטל לאחר שהציעה תמריצי ענק. אפשר לוותר על חברות הענק האלו, אבל אז נחזור להיות כלכלת עולם שלישי אוטרקית כשכולנו עובדים בחקלאות ובטקסטיל, וכולנו נהיה שווים בעוני, איזה כיף!