אולי מישהו כבר אמר ו/או כתב זאת לפני אבל בכל זאת אני מרגיש כי חשוב לומר זאת שוב, והכותרת של הבלוג היא לא צינית או הומוריסטית אלא תובנה אמיתית שיש לי היום לאחר מספר שנים של עבודה ברחבי העולם.
הרבה פעמים שאלתי את עצמי מדוע כמעט בכל סרט הוליוודי שמה של ישראל משתרבב כך או אחרת , מדוע כל מהדורות החדשות נותנות במה כל כך גדולה לישראל בזמן שישנן חדשות לא פחות חשובות (הרבה יותר חשובות) במקומות רבים בעולם. כמובן שהתשובות בדרך כלל שאני וגם אחרים נותנים זה כי הבמאי היה יהודי או כי שונאים אותנו וכדומה אבל האמת היא כי אנחנו מעצמה מוכרת , מוערכת שמעניינת את תושבי העולם כולו.
אבל בואו נבחן את העובדות, ואני חושב שכל אחד מאיתנו אם יחשוב על ההתנסות האישית שלו ימצא שהוא מתחבר לפחות לחלק מהדברים שאציין אם לא לכולם: כשאני מדבר עם אנשים ברחבי העולם ומזכיר את העובדה שאני מישראל מעולם לא נתקלתי באדם שלא מכיר אותנו, יתרה מכך הם תמיד יודעים לספק כל מיני פרטים שהם יודעים על ישראל ותתפלאו ברוב המקרים זה פרטים חיוביים, אם זה על הכלכלה הטובה, על טכנולוגיה שהם שמעו/ראו, על מחקר כזה או אחר או על יכולת צבאית.
ההערכה שאנו זוכים לה לא באה רק מקרב האדם הפשוט ששמע משהו מהחדשות או ממישהו אלא גם מאנשי מקצוע מכובדים למשל: כלכלה : כל כלכלן רציני יסביר כיצד ישראל היא אחת המדינות בעלת הישגים כלכליים מרשימים, יתרה מכך ישנם כלכלנים ממדינות נחשבות (יפן למשל) שמנסים להבין את הסוד ההצלחה הכלכלי ולנסות ליישם אצלם.
צבא וביטחון : כל איש צבא בעולם מדבר ביראת כבוד על ישראל בין אם הוא קצין זוטר, לוחם או קצין בכיר פגשתי מספר אנשי צבא אמריקאים ואירופאים והדרך בה הם מדברים על ישראל גם על הלוחמים עצמם וגם על הצבא כארגון אסטרטגי אופרטיבי גרם לי להמון גאווה (עד כדי מבוכה)
מדע : כל איש מדע מכיר בישראל כמעצמה ומובילה בתחום המדעי, במחקרים מפיזיקה, כימיה ועד לרפואה כמובן שפרסי הנובל הרבים שמדענים יהודים וישראלים קיבלו בצורה אבסולוטית ויחסית לגודלנו באוכלוסיה מדברת בעד עצמה.
עסקים : כל איש עסקים או ייזם מעריץ את ישראל ואת הישראלי/היהודי אשר נתפס לרוב כשם נרדף להצלחה עסקית. אנשי עסקים אשר מביטים בכמות הסטארט אפים , והעובדה שכמות הכסף המוחזקת בידי ישראלים ויהודים היא אדירה מדברת בפני עצמה. מדהים שכאשר אתה מסתובב בעולם פתאום אתה נדהם לראות שכמעט בכל מקום תמצא כי ישנם יהודים/ישראלים עשירים וחזקים , בארצות הברית זה ברור כשמש אבל גם במקומות אחרים כמו אירופה, דרום אמריקה ואפילו אפריקה. אורח חיים וחיי לילה : רוב האנשים שמגיעים לישראל אפילו מהמדינות שאנו חולמים לטוס עליהם חוזרים מלאי התפעלות מהמדינה,מהחופש והביטחון ברחובות, מהמזג אויר , האוכל הטוב והמחירים הסבירים (כן תיירים מאירופה וארה"ב דווקא מוצאים את ישראל די זולה) ומהאווירה המחשמלת שיש בה. כאחד שמארח אורחים מחו"ל במסגרת עסקית אני יכול לספר כי כאשר אני מציג את עצמי מישראל בעבודה כמעט תמיד אני מקבל את התגובה "ואוו ישראל ? אני ממש רוצה לבוא לבקר" , וכמובן שלרבים יש את החשש מהפעם הראשונה עקב המצב הביטחוני, אך תמיד אחרי שהם מגיעים הם אומרים "זה כל כך שונה ממה שחשבתי , ממש לא מפחיד פה אני חייב לחזור שוב". אני יודע שזה נשמע כאילו אני מנסה למכור משהו אבל נשבע לכם שזה נסיוני האמיתי.
אז כן , כל זה אמת לפחות האמת שאני רואה וחווה ביום יום שלי ואני יודע שבימים בהם יש מחאות, חדשות רעות בעיתונים, ודיונים הסובבים בעיקר סביב קיצוצים ועליית מיסים ומחירים קשה לעקל מילים אלו אבל חברים זו האמת!
לסיכום, כן אנחנו מעצמה "דפקטו" גם אם לא הכריזו עלינו ככזאת ועלינו לקבל זאת ויתרה מכך ללמוד להינות מזה, לא ע"י הפיכה לשחצנים, או להשתכר מההצלחה אלא להרגיש גאווה וסיפוק ולהפסיק לחוש ככתם על המפה בעלי רגשי נחיתות ושנאה עצמית. |