זהירות פוסט עצבני
את הקרדיט לפוסט צריך לתת ליאיר לפיד "תסלחו לי אם אני קצת חסר סבלנות כלפי מי שמוכן לזרוק לפח את הארץ היחידה שיש ליהודים” ועוזי דיין "לעולם תהיה בעייני הירידה מהארץ בגידה ברעיון הציוני – שיבת העם היהודי למולדתו" שגירדו את הפצע, והוציאו את הירידה מהארון. פתאום הובהר שלא רק שזו עזות מצח לבקר את הירידה, אלא שקיימת "גאוות ירידה" העולה בהרבה על הלאומנות החשוכה של הישארות בארץ.
אולי נתחיל באשמת עזות המצח על עצם הביקורת. נדמה לי שאפשר להסכים שלכל אדם אמורה להיות את הזכות לבחור את מקום מגוריו. אפס ההנחה הזו לא אומרת בהכרח שיש איסור מדאוריתה להסתייג מאותה בחירה. להבדיל אלפי הבדלות לאדם יש את הזכות להיות רודף בצע, או תככן... זה לא אומר בהכרח שכולנו צריכים לחבב התכונות הללו. בכלל הזעקה על על עצם הביקורת היא לא רק צביעות (אפשר לחשוב שלולא נושא הירידה אנשים בארץ היו נשארים חסרי ביקורת), אלא גם כשל קוגניטיבי, הרי מה עושים כל אותם זכי נפש שמתרעמים על עצם הביקורת, אם לא מבקרים בעצמם.
אבל העיסוק בביקורת הוא עניין שולי. השאלה היא האם בכלל יש טעם לפגם בתופעת ההגירה מישראל. הרי בעולם הנאור אנשים עוברים ממדינה למדינה ואיש לא מניד עפעף. ואולי כל הנאמנות למדינה היא שריד ניאנדרטלי שקיים כיום רק במדינות טוטליטריות? כמו לדוגמה צרפת שם המינוח כלפי העשירים שנוטשים את המדינה הוא "Tax Traitors”, או אולי אירלנד שם הוצמד המינוח “Ireland Abandoners”. למעשה המונח "נטישה" (Abandon) מאוד שימושי כאשר בני ארץ מדברים על הגירה שלילית (אפשר למצוא התבטאויות כאלה באוסטרליה, באיטליה ועוד) . אבל ההשוואה בין אוסטרליה ואפילו אירלנד לישראל לא ממש הוגנת. שכן היחס המתגונן כלפי הגירה שלילית – מאופיין בראש וראשונה אצל מדינות מאוימות, אצל מדינות שחשות שההגירה השלילית מערערת את הביטחון הרעוע ממילא שקיים אצלם. ומדינתנו ברוך השם מאופיינת בהרגשת איום (יהיה זה איום אמיתי, או דמיוני). אפשר אפילו לומר שהרגשת איום היא הספורט הלאומי שלנו, ולכן אך טבעי שגם אצלנו יראו את התופעה של הגירה השלילית כנטישה.
אבל גם זה לא העניין. כפי שמותר לאדם להחליט היכן לגור – מותר לו גם לחשוב שהגירה שלילית היא דבר חיובי (כמובן כל עוד הוא לא מבטל את זכותם של אחרים לחשוב אחרת ממנו). הדבר המרגיז היא צורת ההנמקה שחלק מאותם מהגרים סיגלו לעצמם. הללו (שמהווים את סיבת הפוסט) מצהירים בגאווה רבה שהסיבה המרכזית לירידתם הוא רצונם לשפר את איכות חייהם. שלא יובן לא נכון – שיפור רמת חיים הוא בהחלט מטרה ראויה, ובכל זאת, בדרך כלל לא מדובר בצורת הנמקה פופולרית כאשר אדם עושה מעשה שעלול להשתמע ממנו פגיעה ב"כלל”. על פי רוב אדם לא יצדיק ניפוח מחירים, או פיטור עובדים, או רקיחת מזימות בכך שזה מעלה את רמת חייו. אפשר לשאול האם הירידה עלולה לפגוע ב"כלל”, האם בכלל יש "כלל" כזה שנקרא מדינה, האם לאדם יש אחריות כלשהי ל"כלל" שנקרא מדינה ועוד שאלות דומות. אפס לא רק ששאלות כגון אלו לא עניינו את אותם אנשים, אלא להפך. הללו הצהירו על עליונותם המוסרית משום שהם השכילו להעמיד את טובתם האישית מעל טובתו של איזשהו כלל. הם הצליחו להתעלות מעל הקלישאות שדחסו לנו בילדותנו. הם הצליחו לחשוב בעצמם!!! ולאיזו תגלית מופלאה הם הגיעו. רק טובתי האישית חשובה. אכן מדובר בגילוי פורץ דרך. נדמה שמעמדם של קאנט ושופנהואר בסכנה.
לא נעים לי לקלקל את החגיגה. תגלית האנוכיות אינה חדשה ולא מעידה על בדל יכולת לחשוב לבד. למעשה היא תמציתו של הקפיטליזם שייבאנו ארצה. ואולי שווה להזכיר את "מעלת האנוכיות" של איאן רנד – על פיה אלטרואיזם וסולידריות הם הם הרעות החולות שהורסות את האנושות. אבל עם כל ההשתהות לעומק התרבותי, הרשו לי לפקפק. אולי העדות הטובה ביותר לרדידות הטיעון, היא ההגחכה של התזה ההפוכה (בזכות ההשארות) באמירות כמו עברו הימים של "טוב למות בעד ארצנו". אז זהו שאיש לא טוען את הטענות הללו. האדם בהחלט צריך לפעול למען אושרו (ובתוך זה גם למען רמת חייו), אבל תוך כדי איזון שבו גם האחר קיים – ואפילו ה"כלל" קיים. שכן מי ששם #### על כל מי שאיננו הוא במטרה לפעול למען עצמו – לא ירתע מלגנוב, לאנוס, לבזוז ולרצוח כאשר זה משרת את צרכיו. לכן צריך להיות סוציופט מוחלט כדי לעלות את הטענה שטובת האחר וכן טובת כלל הם אף פעם לא שיקול.
אבל לא רק על היכולת המופלאה להתעניין רק בטובת עצמך עומדת תפארתם של אותם נאורים. אלא על הדשא המוריק בארץ הבחירה החדשה שלהם: הרמה הטכנולוגית, רמת ההשכלה , הרמה האנושית... משל היו הנמלה שעומדת על עורפו של הפיל ומתפעלת "כמה אבק אנחנו עושים". אפס נראה שהאוכל המשובח, המוזיקה המופלאה אינם מספיקים כדי לתמוך בתחושת ההתנשאות, ולכן נזרקת לחבילה גם הבעיות המוכרות והמטרידות מארצנו הקטנה. המצב הביטחוני, המצב הכלכלי, ערבוב הדת במדינה ושאר ירקות. ונדמה לי שזה הנימוק ששבר את גב הגמל. בארץ יש בעיות איש לא יכחיש – אבל זה המקרה הראשון ששמעתי על מישהו שמתגאה משום שהוא ברח מבעיה. זה לא אומר שלעתים בריחה מבעיה היא לא פתרון אפשרי – אבל על מה בדיוק הגאווה? יתר על כן בזמן שאותם גאונים פתרו את הבעיה על ידי הליכה למקום אחר משהו בכל זאת נשאר כאן להתמודד עם אותם בעיות. באיזו אנינות אדם צריך להתברך כדי לנופף מולנו את הקושי שנותר לנו ושהוא השאיר מאחוריו?
* סליחה מראש מיורדים ומתומכי ירידה שאינם נמנים על אותו ציבור נאור שהוצג בפוסט. |
תגובות (69)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
נדמה לי שהנתונים שהבאת על כך שאין שכר מינימום בשוויץ ובשוודיה מדגימות שוב את איכות האוביקטיביזם. בשתי מדינות אלו (ונדמה לי שאפשר לצרף עוד מספר מדינות ממערב אירופה) שכר המינימום אינו נקבע בחוק מדינה. יש שם מה שנקרא שכר מינימום תאגידי שנקבע במו"מ בין ועדי העובדים לנציגי המעסיקים. בחלק מהמדינות מושג שכר מינימום כללי - אבל נדמה לי שבשוויץ שכר המינימום הוא פר מגזר. אם היית בודק באינטרנט - היית מגלה ששכר המינימום בשוויץ הוא הגבוה בעולם 15.457 דולר בשנה!!! אם אתה מעדיף את השיטה שבה ארגוני העובדים (ולא הממשלה) הם הגורם המרכזי בקביעת שכר המינימום (כמו בשוויץ ושוודיה) - אפשר לומר שאתה הרבה יותר חברתי גם ממי שנמצא במפלגות חברתיות בישראל.
אתה צודק! זה גסות רוח! הצהרה שהם יודעים יותר טוב!! בטוח שהאנשים האלה שביקרו אותו שהוא פטריוטי ולאומי התנהגו בגסות רוח, זה לא יפה! זה חוסר טקט!! זה לא רגיש!! זה לא מתחשב בשני!! זה גועל נפש!! ואני רוצה לשאול אותך שאלה. איפה הם למדו להתנהג ככה? אולי במטוס לברלין?? ואני אומרת לך שהם למדו להתנהג ככה בכל החיים שלהם בישראל. כי ככה הרבה מתנהגים בישראל. כי דברים כאלה לומדים בגיל קטן ואיך שמחנכים אותך בבית, ובבית ספר, ומהסביבה שאתה גר. זה לא בא ככה פתאום. ואם היו היו מחנכים כמו שצריך, לא היו מתנהגים ככה! לא היו מתנהגים כאילו אתה יותר גבוה מהשני ועליון עליו. אבל בישראל מתנהגים ככה הרבה. אם מישהו מתנהג ככה, להתנהג עליו ככה בחזרה זה לא פיתרון, כי זה אותו דבר. תראה מה שיאיר לפיד עשה, הוא אפילו לא מביןשהתפקיד שלו בתור שר אוצר זה לדאוג שאנשים לא יכולים להתקיים? מה הוא מטיף מוסר בכלל החוצפן הזה ?? וגם הוא היה יורד! טוב, מי שמיודע מי אבא שלו מבין שהבחור הזה לא קיבל חינוך הכי טוב... אז מה יש מה יש להשוות אנשים כמוני רק לדברים רעים כמו מזימות ותחחנות ולנפח מחירים וחולי נפש? מאיפה הוא יודע, אולי אני צדיקה גדולה?? ואני עוד לא הבנתי למה פטריוט של מדינות זה יותר נאור.
אני מתייחסת עכשיו לתגובה של המגיב האחרון. ואני מדגישה לתוכן של התגובה כי אני לא מגיבה לגופו של מגיב, אלא לגופה של תגובה.
אני מבינה שבכדי לזעוק חמס [לא חמאס] יש צורך לכתוב את המילה לא ברצף. אני לא קולטת מהי הוכחה. הוכחות יש במעבדה של מדע מדויק. אושר הוא לא מדע מדויק. מה לעשות?
בן אדם פרטי מחליט עבור עצמו איפה נכון לו לחיות איפה מתאים לו לגדל את עצמו או את ילדיו.
עם כל הכבוד לניוטון. וגם לכל מי שבא אחריו. התפוח לא נופל רחוק מההורים שלו. ואם להורים אין איכות חיים, אז גם לילדים אין. וזה אומר שלא תהיה להם השכלה ראויה. כי מה לעשות? בשביל חוגי העשרה צריך כסף. אפילו בשביל השכלה גבוהה, בשביל כסף יש צורך בפרנסה, תל"ג זה מספר יפה. מספרים כתובים כל אחד מאיתנו יודע מה המרחק מהם ועד סוף החודש. וכן אני מדברת כאחת שחיה במדינה הזו כמה שנים.
אני בהחלט יכולה כפי שכתבתי בתגובה קודמת להביא לפה ציטטות של פילוסופים ולא רק, מכאן ועד להודעה חדשה, אבל זו לא הנקודה.
טבלאות השוואה באינטרנט עם כל הכבוד. ושוב יש לי הרבה כבוד. לא מעניקות לפרט מרווח נשימה. הן עדיין טבלאות. כמו שנסיכי האוצר עכשיו ובעבר אין להם ולא היו להם מעולם כתרים על הראש...
[לא מזמן יצא לי בעזרת חבר פה מהקפה לקרוא איזה מחקר על חינוך שהמרחק בין המסקנות ובין הטבלאות לא רוצה לפרט את חוסר הדיוק שהיה שם וזו רק דוגמא קטנה]
מידע אמפירי זה יופי כאמור כאשר מדובר למשל על חקר ביצועים. אנחנו בני אדם. לאנשים יש פרמטרים נוספים. אנחנו לא רובוטים. לפחות עדיין לא. וכן, אפשר למצוא דרכים למדוד אותנו לפי קוורטוט וזה נכון.
ואולי התגובה שלי תראה לא קוהרנטית, היא הולכת שורה שורה עם התגובה האחרונה..
ועכשיו נקודה אחרת. אגב רווחה ואיכות חיים או איכות החיים כאן.
האנשים ש"נותנים" עם גרשיים ובלי. מאיפה יש להם לתת? לא לכולם, לחלקם. מתספורות? מעשיית הון על חשבון חלשים במדינות עולם שלישי בהווה או לשעבר?
כמה יהודים יהיו פה בעוד כמה שנים מטעמי ציונות גרידא? וכן, הוזכרה גם המילה צבא. כמה ישראלים שלא ישרתו בצבא מטעמי דת כי להם יש צבא אחר. צבא השם, אם לא הייתי ברורה ואני ממש לא מנסה להזיז את הדיון למחוזות אחרים. הוא זז לשם לבד.
ועצבן, אותך אני מכירה מהתגובות אצל הזונות. וכן. גם קוראת פה ולא תמיד מגיבה.
אגב, בארצות סקנדינביה מחשיך נורא מוקדם חלק בלתי מבוטל של השנה, אם אני לא טועה..
ואולי השאלה האמיתית היא האם היהודים הם קבוצה אחת בעלת אינטרס משותף (לשרוד את השואה הבאה?)
המהגרים מישראל לאירופה ואמריקה מחלישים את הטענה הזאת וגם מערערים על הקביעה שהמענה לאותה בעיה משותפת היא קיומה של מדינת ישראל.
אתה צודק!! וחכם! זה בדיוק שאני ניסיתי להגיד בהתחלה, זה בתוך המלים בילט אין!! זה לא אובייקטיבי!!! זה סתם מלים של פוליטיקה של פטריוטיות!!! בשביל להשפיע על אנשים בראש. וזה בדקיו השטויות שדחפו לי בקנדה! כמה אני יותר גבוהה אם אני עולה, והאמנתי להם כי הם השפיעו עלי בראש! בגלל זה בסקר שכתבתי למטה, שחצי מהאנשים אמרו שהם רוצים לרדת, הם לא שאלו את האנשים אם הם רוצים לרדת, כי כבר להגיד לרדת זה ביקורת!!! הם שאלו אם הם רוצים לגור במדינה אחרת! וככה שואלים אובייקטיבי. בשביל שיענו באמת ולא יחשבו שיש ביקורת. אז זה בדיוק כמו שכתבת! בילט אין בעברית!! אם רוצים להראות מישהו באור יפה, לא אומרים שהוא יורד, מה פתאום יורד?? חס וחלילה!! כמו ההוא השיראלי שזכה בפרס נובל, מישהו כתב בעיתון שהוא יורד??? למה לא כתבו עליו יורד??? הוא יורד או לא יורד?? !אמרו שהוא מדען שמתגורר בחו'ל. בטח, זה נשמע הרבה יותר יפה. כי הם בעדו!! אבל אם אני ארד לקנדה בשביל להרוויח יותר, בטח יגידו עלי יורדת, אלא מה יגידו?? ולי יש סיבות יותר דחופות מלהוציא פרס נובל!! אפילו יאיר לפיד ירד מהארץ, קראתי על זה מאמר, הוא עבד באיסט קוסט בטלוויזיה, וזה לא היה בשביל להתפרנס, הוא בא ממשפחה עשירה, אז גם הוא היה יורד! ואם הוא לא היה בפוליטיקה, והיה רוצה לעשות משהו באמריקה, הוא בשניה היה יורד, אבל הוא לא היה קורא לזה יורד, הוא היה אומר שהוא איש עסקים בנאלומי בשליחות או משהוכזהף, אז מי הוא בכלל שיפתח את הפה???? הוא שר האוצר וחצי מהמדינה רוצה לרדת והוא פותח את הפה להטיף ציונות?? שיתביש!
באנגלית יש מלה אחת, Migrate, שפירושה נדודים או הגירה (גם עבור חיות). ועל המלה הזאת מוסיפים E או I אם רוצים כדי לסמן את כיוון הנדודים - נדודים ל, נדודים מ. כך גם בשפות אחרות, בין אם מלה אחת או שתי מלים, כניסה, יציאה, אלה ביטויים נטרלים. המלה לעלות מבוססת על הדת היהודית, גם עליה לרגל, אבל יותר חשוב, הקונספט הדתי לפיו ישוב הארץ הקדושה הוא מצווה, והרעיונות הדתיים לפיהם מי שמיישב את ארץ ישראל הקדושה ומקיים המצווה הזאת (השקולה כנגד כל המצוות כולן!) משים עצמו ברמה רוחנית גבוהה יותר מאשר מי ש'בגולה'. שם זה לא קדוש. הציונות יבאה את הרעיון הזה מהדת והטמיעה אותו בתוך השפה העברית, כלומר, שיפוט ערכי או אפילו מוסרי מובנה אל תוך השפה העברית, שמצביע על מעבר למצב\מקום גבוה יותר רק כי עברת לישראל, או מצב\מקום נמוך יותר רק כי עברת לחו'ל. במלים אחרות הפטריוטיות, או הפיכת מדינה ספציפית אחת לקדושה ונעלה יותר מאחרות, במקרה הזה בהתבסס על רעיונות של דת, היא מובנית לתוך השפה. למיטב ידיעתי, בודדים לא מבינים את זה, אבל מכיוון שכותב הפוסט האריך רק על הנקודה הטכנית דקדוקית של 'שתי מלים', והביא 'הסברים פרקטיים', והתעלם מהנקודה המהותית, שהיא ההעדפה הערכית-פטריוטית שמובנית אל תוך השפה, אולי בכ'ז צריך להסביר את הנקודה, למרות שטריוויאלית. שפה משקפת ומעצבת תודעה. מי שמשתמש במלה 'לעלות' ו'לרדת' כדי לסמן הגירה לישראל או מישראל, משתתף בשיפוט הערכי הזה (שזה כמובן מותר, אם ערכיו הם שלחיות בישראל זה יותר גבוה ונעלה מלחיות בחו'ל).
אני חזרתי לכתוב כאן שעכשיו קראתי בעוד מאמר של "חיפאי מודאג"" שהיה אתמול סקר, ו50% מהישראלים מעדיפים לחיות במדינה אחרת, חצי!! אז עכשיו אני עוד יותר לא מתביישת שאמרתי מה שיושב לי על הלב.
את צודקת!
אני עברתי לכאן מקנדה לפני הרבה זמן (עליה או ירידה??) ואני לא אשכח את השוק שקיבלתי אחרי שהיגעתי והתחלתי לראות איזה הבדל גדול יש בין כל מה שחשבתי על ישראל, לחיים האמיתיים. גדלתי בקהילה חמה ונחמדה עם אנשים אכפתים והיגעתי כאילו לבית היהודי שלי, ולא מפסיקים לקמבן. בטח ששמים פס, הרוב משקרים ומתחמנים.. כל כך הרבה נוכלים ושחיתות..מינימום התחשבות אין.. לא משנה... לקח לי שנים להתרגל שכאן זה ככה. ולא משתפר, להפך!! ושתדעי משהו, לא מתביישת להגיד את זה, אם מחר מציעים לי עבודה בקנדה עם משכורת הרבה יותר טובה שתיתן לי חיים יותר טובים ממה שיש לי היום, לא בטוח שאני עוברת, אבל זה לא בגלל ציונות, לא, לגמרי לא, זה רק בגלל שאני לא יודעת אם יש כוח לעבור.... וגם יש בן שכבר רגיל לארץ.... טוב,, זה גם תלוי במשכורת שיציעו..... וזה לא בושה. ואני רוצה להגיד לך עוד משהו. שכל האנשים שבאמת עשירים כל הזמן מחליפים אזרחות וויזה ועוברים מפה לשם, בלי שבכלל אכפת להם מפטריוטיות, וזה הכל בשביל לחסוך מסים ולעשות עוד כסף וכל מיני הטבות, ואף אחד לא מנסה לשכנע אותם שהם צריכים להיות פטריוטים. כי מבינים שזה שטויות. היה אפילו שחקן צרפתי מפורסם שנהיה אזרח של רוסיה בשביל לא לשלם הרבה מסים ועשו לו כבוד גדול בטלויזיה והוא נראה מאד שמח שהוא עזב את המדינה שלו רק בשביל לחסוך מסים. וזה לא שהוא עני, הוא עשיר!!.... . וככה גם המליונרים הישראלים, עוברים לעשות עוד מלייונים. אז למה שמישהו רגיל יתבייש להגיד?,,, יאיר לפיד לא עושה עלי רושם, אם הוא לא היה בממשלה והיתה לו סיבה טובה והיה רוצה, הוא גם היה יורד ועולה ויורד כמה שבא לו. אבל הוא לא הייה קורא לזה לרדת, הוא היה נותן לזה שם אחר. ובטח שהייתי אומרת שזה בשביל לשפר את החיים שלי, בשביל מה אנשים עוברים אם לא בשביל זה, חיים טובים זה כל אחד רוצה. אם מישהו היה מנסה להגיד שאני פוגעת בכלל בזה שאני יורדת בחזרה למונטראול, היום הייתי חושבת שהוא אידיוט. מי זה הכלל שאני פוגעת בו ולמה אני פוגעת. ומה פתאום עכשיו הכלל נזכר שאני כזאת חשובה. עכשיו שאני קונה כרטיסים??? אותו דבר אם היו אומרים לי שאני פוגעת במדינה.... גם את זה לא הייתי מבינה למה אני פוגעת במדינה. אולי אנשים בחיים שלי שאוהבים אותי, יהיה אכפת להם, אבל המדינה??? ומה זה רע למדינה שאני אסע לקנדה ואחיה חיים יותר יפים ויהיה לי יותר טוב. אם מישהו היה מספר לי שטויות וסיפורים כמו שסיפרו לי מהסוכנות היהודית בקנדה, הייתי שולחת אותו לכל הרוחות. ובאמת היגיע הזמן לתבוע את הגופים האלה על הונעות ושקרים. אם מישהו אומר שאני לא מוסרית, או שצריך להסתיר שזה בשביל איכות החיים שלי, לדעתי זה חוצפה. כשעליתי לארץ חשבתי שאני יותר טובה מהיהודים שנשארו בקנדה, כאילו בגלל שאני ציונית והולכת לעלות, והסתכלתי עליהם מלמעלה ואפילו לכמה חברים שלי אמרתי שהם גם צריכים לעלות, אבל הייתי ילדה והיום אני יודעת שזה שטויות. וגם לקנדה אני לא מרגישה פטריוטית. אז הנה כבר שנים אני שמה פס על מדינות, וכל העסק של פטריוטיות נראה לי קשוקשים לילדים, לעלות לרדת, תומכי ירידה, סתם מלים בשביל הפוליטיקה. והיום אני יותר חכמה מגיל 20 שהייתי פטריוטית. ואני דוקא חושבת שהמוסר שלי בסדר גמור ולא חולת נפש. ממש לא. לא מבינה למה להיות פטריוטי למדינה אחת זה כזה מוסרי, ויש פתגם מפורסם באנגלית שאומר שזה רע, last refuge of the scoundrel. זה נושא מעניין, בעיקר שיש הרבה אנשים שרוצים לרדת כי נמאס להם, כמה כבר אפשר, אבל יש במאמר הרבה דברים מגוחחים, גם אני הרגשתי שהוא נגד ירידה, אני חושבת שצריך לשאול את עצמו כמה שאלות.., טוב, שאלות לעצמך זה אף פעם לא מזיק, נכון???
קראתי.
קראתי כל מילה כאן. כולל את התגובות של המגיבים ואת התשובות שלך.
ויש לי רק שאלה אחת. אם אין פה עיסוק בביקורת למה עדיין יורדים ולא מהגרים? בוחרים ארץ אחרת. קצת כמו כל אחד אחר על פני הגלובוס הזה. איפה "אנחנו" כל כך שונים?....
למה אם בן אדם או בת חווה רוצים לעצמם איכות חיים. ולוקחים את עצמם למקום שנותן להם אפשרות כזו [אולי הם ינדדו ועזוב עכשיו תשובות שיכללו את המילה היהודי הנודד על הקונוטציות שלו..] למה הכתר הזה יורדים?.... אולי לפעמים זו עלייה לחיים קצת יותר טובים?
צ'מע, מכיוון שאתה מאשים אותי שוב ושוב גם באי קריאה של הטקסט, גם באי הבנה, עכשיו גם בנבזות (אה? למה?), עליבות, חוסר הגינות, וכבר מלכתחילה פתחת בטפשות, אשתדל לקצר, אם אני באופן כל כך עקבי לא מבינה כלום ממה שאתה כותב (וזה הפחות חמור ברשימת החטאים שלי) באמת שאין טעם לייגע ולהתייגע.
אז רק בגדול. מסכימה איתך שתחושת הסולידריות מתפוררת, אבל זהו רק אספקט אחד של התפוררות מוסרית יותר רחבה בחברה הישראלית, תהליך ארוך טווח וכבד של עשרות שנים. להבדיל ממך, אני לא רואה בעמדה המוצהרת 'אני שם פס - לכן אני נעלה יותר' כאשר הוא מובא כעמדה כללית בלי קשר לירידה, או כנימוק שמצדיק 'ירידה' דווקא, איזשהו גורם או אלמנט מהותי בהתפוררות הזאת. אני גם לא רואה בו משהו חדש. כך לפחות מנסיוני האישי. אגב, יש תנועה שלמה בארץ שמטיפה לאגואיזם אה-לה- איין ראנד (אותה אזכרת). כך שעמדה כללית בסגנון דומה קיימת מזה זמן. אני רואה בנורמה שאתה מתנגד לה סימפטום, תוצאה, ולא סיבה או שורש, ומבחינתי ברמה המוסרית היא מופרכת. אני לא מאמינה שאפשר או צריך לנסות לווסת ולשלוט על מה שאנשים משמיעים, בין אם אומרים שעברו ללונדון כדי לשפר רמת חייהם, ובין אם נימוקים מוסריים מופרכים והזויים ואויליים (לדעתי). הדבר היחידי שאפשר לעשות זה לנסות להציג עמדה נוגדת משכנעת וראויה, אם חושבים שזה מספיק חשוב. לא חסר חומר מחקרי בנושאים האלה של אגואיזם, אלתרואיזם, התחשבות באחר, תחושת השתייכות לקולקטיב והזדהות איתו, שימת פס על הכלל, וכדומה. הרבה חומר חדש ומעניין מתחום מדעי המוח. אתה, להבדיל ממני, כן חשבת שאותם דיבורים (הנמקות מוסריות) מספיק חשובים ומזיקים כדי לטרוח ולהתמודד איתם מהותית. שלטעמי האישי לא העמדת טיעון מוסרי שכנגד מאד רציני בנושא (רציני ביחס לחומרה הרבה שבה אתה רואה את הדברים) - כבר אמרתי.
לגבי סוגיית 'הפטריוטיות' אני לגמרי נטרלית לשאלה אם אתה פטריוט או לא. כתבתי שהפוסט שלך נשען על עמדה פטריוטית, לא כגנאי ולא כטקטיקה, אלא בפשטות משום שזה הרושם שהתקבל מהטקסט. מכיוון שהפטריוטיות האישית שלך היא שאלה עם רלוונטיות נמוכה לנושא עצמו, אני שולחת לך בפרטי שתי דוגמאות קטנות (מתוך יותר) שיצרו אצלי את הרושם של שיפוט ערכי שמסתייג מירידה. אם טעיתי, טעות לעולם חוזרת. אבל כאמור, עניין צדדי.
קודים חברתיים הוא תהליך מורכב שמשתנה. כפי שהעידו חלק מהמגיבים הסולידריות שקיימת בארץ הולכת ונפרמת (כנימוק לחוסר רצונם לחיות כאן). אין חברה שבה רק האני קיים, אבל יש חברות עם סף סולדריות מאוד מאוד נמוך. יש חברות עם רגישות אנושית מאוד נמוכה. יש חברות שבהן היחס לחלש הוא מחפיר. וכו' - וארצנו (אולי מונח לא כל כך מוצלח במקרה זה) צועדת לטעמי בדרך בטוחה בנתיב הזה. המילים הם אולי רק מילים, אבל כשהם מתחברות הם יוצרות תודעה והתופעה המדוברת היא אולי לא המקור, אולי לא הגורם המרכזי אבל היא בטח מאותו מכלול שמוביל לכיוון שאני לא אוהב.
ולגבי ההערה האחרונה - מזל טוב - נדמה לי שכיסית את כל האפשרויות של דיבור נבזי. והפעם להגזים את הדברים כדי שהם ישמעו כגרוטסקה. ובכן לא כל נסיעה פראית בכביש תוביל לתאונה - ולכן טיפשי להתייחס לנהיגה בפראות. לא כל מעילה תרוקן את קופת המדינה - ולכן רק אידיוטים יתעסקו במעילה, לא כל מעשה שחיתות ישנה את החיים במדינה ולמה ששחיתות תפריע לנו. ואפשר להמשיך עם ההיגיון המחוכם שלך לנצח.
ציינתי את הפטריוטיות שלך בפשטות ולא כ'טקטיקה', משום שמהפוסט שלך משתמע שהוא נשען על עמדה פטריוטית. להיות פטריוט זה כמובן מותר, אם אלה הערכים שלך. אבל השידוך התמוה שעשית בין א. נושא כביכול מוסרי: "מי שמצהיר על עצמו בגאווה שהיכולת להעמיד את עצמו במרכז ולהתעלות על כל רעיונות מיושנים של "כלל" ו"אחר", כעל עליונותו המוסרית", מחד, ו-ב. 'ירידה', מאידך, מותיר את הרושם שאין כאן אלא פטריוטיזם נטו באצטלה של טיעוני מוסר, גם אם זו לא היתה כוונתך. חסרים בציון מתרברבים גאים מהסוג הנ'ל?
אגב, גם אם יורד מצהיר על עצמו בגאווה שהוא שם את עצמו במרכז, ומרגיש 'עליון מוסרית' עליך בשל יכולתו המופלאה להשתין בקשת על האחר, לא ברור למה בעצם זה מפריע לך. לא חסרים בעולם כאלה שמתגאים בפנינו על 'עליונותם' כביכול מכל מיני סיבות הזויות ומופרכות. אתה שלם עם עצמך, והוא הרי עוזב את החברה שאתה חי בה, אני הייתי פשוט מקווה שימצא אושר בדרכו העילאית והחדשה.
נ.ב. צר לי על האורך, הרפטטיביות והשגיאות בתגובה המרוחה למטה, שנקלטה בטעות. לדעתי יש כאן תקלה טכנית. בריאות.
קשקוש בלבוש. אתה די בור בהיסטוריה. התנועה הציונית לא קמה בגלל ש "היהודים באופן כללי לא היו רצויים" אלא שהיא קמה בעקבות רצף של ארועים (ככה עובדת היסטוריה בכדור הארץ) שהביאו להקמת התנועה, אחד הדברים היו התעוררות הלאום באירופה. היהודים "לא היו רצויים" הרבה לפני כן ותמיד יכלו להגר ל"ארצם" אבל מסתבר שזה לא עניין אף אחד. דור הציונים הראשון היה דור האתאיסטים הראשון ואם היה לך קצת רקע בהיסטוריה היית גם מבין שהציונות לא היותה שום גורם מכריע בחיי היהודים ודווקא לבונד היו יותר תומכים. הדור האשון של הציונים "בגד" בהוריו שבדרך כלל היו אנשים מאד דתיים שממש התנגדו ל"גאולת הארץ" שלא בדרך השמיימית קוסמית.
בקיצור, אתה כולך מלא בנראטבים שמאלציים והתוכן שלך (חביב ככל שיהיה) יכול להזיק כמו פחזנית מלאת קצפת.
הקולקטיב נכפה על אדם ברגע שהוא חי בחברה אנושית. אין חברה ללא חוקים, אין חברה ללא נורמות, אין חברה ללא מערכת ערכים - ולכן הטענה שאתה מעלה מאוד מאוד מוזרה. אבל היא מוזרה שבעתיים ביחס לפוסט מכיוון שלא נטען בו היכן אדם צריך לגור. בהחלט הובאה בו ביקורת על דרך התבטאות של חלק מהיורדים\ תומכי הירידה. אפס אם לטעמך הבאת ביקורת היא "כפייה" -נדמה לי שאתה זכאי לתואר "כופה" לא פחות ממני. בעצם כל מי שמביע עמדה שלא מסכימה עם מישהו הוא כופה... ובמילים אחרות בכיוון שאתה (אולי) מכוון אליו יש הרבה יותר דאכניות אפילו מדבריהם אולטרא פטריוטים שחושבים שכל היהודים צריכים לחיות בישראל (כל עוד הם לא חושבים שצריך לסתום להם את הפה באותה הזדמנות).
לי גם לא ברור עוד משהו. אם "ירידה" היא בגידה בערכי ההורים שבחרו לחזור לארץ אבות ובלה בלה בלה, מה לגבי בגידת ההורים בסבא וסבתא וסבתא רבא רבא רבא שתמיד יכלו לבחור "לעלות" לארץ אבות?? דור הציונים היווה דור של בוגדים בערכים בעיני הוריהם. ולמה קוראים להם יורדים? אם אני מתגורר בים המלח ומחליט להגר לפיסגת האברסט אני עדיין יורד?
ומי אמר שכל היורדים מהארץ אנוכיים ומתגאים בזה? האם מי שירד והוא אנוכי אך אינו מתגאה בכך נחשב לקצת יותר בסדר מבחינה מוסרית? ומי שירד ואינו אנוכי וגם אינו מתגאה אלא אפילו חש בושה, הוא בטח ממש בסדר.
מי שהיגר אינו אנוכי וגם לא מתגאה בכך, לא לכל המהגרים יש תלונות על ישראל או על יוקר המחיה, אני עזבתי את ישראל לפני עשר שנים ופשוט לא מתחשק לי לחזור. אני לא גאה בכלום וגם לא מתבייש, אני חש מחויבות למדינת ישראל כי משם באתי ושם גרים הורי אבל מגורים שם אינם חלק מהותי מהמחויבות הזאת.
אין לי ספק שאתה לא יוצא כנגד גאווה או אנוכיות, אתה יוצא כנגד יהודים שהיגרו מישראל כי אתה מרגיש שהם עזבו אותך להתמודד עם הבעיות של מדינה בעייתית ושזה לא פייר. תתעורר עצבן, החיים זה לא פעולה בנוער-העובד-והלומד. וחוץ מזה רוב האנוכיים האמיתיים שצמחו בחברה הישראלית עדיין גרים בתוכה והם מאוד מתגאים באנוכיות שלהם.
היורדים מישראל הם מטרה נוחה. אפשר לפגוע בהם ולהשחיר את שמם ולפקפק ביכולות המוסריות שלהם ולדעת שלא יהיה להם אף טיעון טוב כי הטיעון המנצח הוא עצם המגורים בישראל והם הרי כבר הפסידו את הוויכוח. ישראל היא מקום מגורים לא מטרת חיים.
יכול להיות. אפס אני לא גינתי את היורדים אלא את גאוותני האנוכיות (שאולי אפילו מוצאים שם רע לכלל היורדים?). והעובדה שאתה צריך לכרוך אחרים באותה גאווה מופלאה - מראה שגם בשבילך המונח כלל לגיטימי כאשר אתה זקוק לו.
בעייני אנוכיות שאדישה לזולת ומוכנה לפגוע בו היא דבר רע לא משנה באיזה קונטקסט, ונדמה לי אנשים שלמען קידום עצמם מוכנים לפגוע באחר זוכים אצלי לטיפול דומה - לא משנה אם הם בעלי שררה שמוכנים להקריב את טובת הציבור, רבנים שמוכנים להקריב את טובת מי שאינו יהודי, טייקונים שמוכנים להקריב את שכיריהם ועוד. נדמה לי שאתה נמצא בחברה טובה.