הרצאתו של פרופסור משה עמירב על מנהיגותחלק ב'
סגן יורם אלישיב היה המפקד הראשון שלי כאשר התגייסתי לצנחנים. שנינו היינו ילדים, אני בן 18 והוא בן 20. יורם, הקיבוצניק מבית אורן אמר לנו בקולו השקט כאשר עמדנו טירונים כפופים וקופאים מקור בגשם: "תזדקפו אפרוחים, יש בכם עוצמה שאתם לא מכירים אני אגלה לכם אותה..." במסע הכומתה של 120 הק"מ אותם צעדנו ברציפות עם שלושים קילו על הגב נשברתי לפני הסוף, אמרתי לו בקילומטר ה-110, :"המפקד אינני יכול יותר" הוא ענה לי " אתה לא רק יכול, אתה תהיה הראשון שיגיע לבסיס, אתה לא תישבר לי כאן עשרה ק"מ לפני הסוף, אתה לא תבייש את פלוגה ד' שהיא הטובה בגדוד. אתה לא תעשה את זה לגדוד 890 שהוא הטוב ביותר בצה"ל. ולפתע הזדקפתי והפכתי להיות יותר גדול ממני- עצמי באותו רגע הפכתי לחלק מהאיכות האגדתית של הגדוד המפואר ביותר בצה"ל. את עשרת הקילומטרים האחרונים כבר רצתי בשירה. הייתי הראשון שהגיע לשער הגדוד. במלחמת ששת הימים לחמנו יחד בירושלים. בקרב הזה הוביל יורם את מחלקתו אל תעלות הבונקרים בגבעת התחמושת. בקשר הורה לו המג"ד לחזור אל עמדת הפיקוד ולשלוח קדימה את החבלנים לפוצץ את הבונקרים, אך לא יורם אלישיב החניך המצטיין של קורס הקצינים ישלח מישהו אחר – להיות ראשון בתעלות המוות של גבעת התחמושת. זה היה ברור לכולנו שמי שייכנס ראשון לתעלה יחטוף... היו שם רגעים של היסוס, אף אחד לא רצה להיכנס ראשון, החבר'ה פחדו. ביקשו ארטילריה, ביקשו חיל אויר, אבל כאשר יורם קפץ לתעלה הראשונה והתחיל להתקדם בה, קפצו כולם פנימה והלכו אחריו. יורם נהרג, הוא קבור בהר הרצל בירושלים. ביום הזיכרון לחללי מערכות ישראל אני עולה עם ילדי אל ההר- אל קברו ומספר להם על האיש- ילד בן 20 שהיה בשבילי מנהיג.
פרופ' רונלד חפץ העומד בראש הפרויקט למנהיגות באוניברסיטת הרוורד הגדיר כך "מנהיגות": "לתת כוון להולכים אחריך, להגן עליהם, לעצב את הנורמות של התנהגותם. מנהיגים אינם צריכים לדעת את כל התשובות, אבל עליהם לשאול את השאלות הנכונות". יאן קרלזון המנהל האגדתי של SAS אמר שסוד המנהיגות במתן אמון מלא בכפופים לך: "תפקידו החשוב ביותר של המנהיג הוא לצקת ביטחון באנשים, הם צריכים להעז ליטול על עצמם סיכונים ואחריות ואתה חייב לתת להם גיבוי, גם אם הם עושים שגיאות". אחרון העדים שאני רוצה לצטט על מנהיגות הוא לא פרופסור, לא מנהל ולא מפקד אלא סופר, רומן גארי בספרו "המלתחה הגדולה" מצטט איש בערוב ימיו העושה חשבון נפש על חייו בארגון: "אסור לראות את הדברים בקטן צריך להיות נדיב, צריך לראות הכול בגדול, בפרספקטיבה, לא להיעצר בפרטים קטנוניים זה העיקרון המנחה של כל החיים המאורגנים."
הסינדרום שמונע את השלום - מאמר של משה עמירב בעיתון "הארץ" מלון מונטנה בבעלותו של משה עמירב כבר לא ירושלמי - משה עמירב ויהורם גאון |
תגובות (0)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
אין רשומות לתצוגה