0
לפני כשבוע נחתם הסכם קיבוצי חדש, במסגרתו נקבע כי מעסיקים המעסיקים מעל ל – 100 עובדים חייבים בחובת העסקה של 3% בעלי לקויות. החובה החדשה למעסיקים תגרור בקרוב מאוד את שוק העבודה למצב של דרישה לבעלי לקויות, זאת כי מעסיקים יחפשו בקדחתנות כל בעל לקויות מתאים, על מנת שתתמלא המכסה שנקבעה עבורם.
חשוב שאנו בעלי הלקויות וכציבור נדע לשווק את עצמנו נכון ולא ניתפס לתפיסה המעוותת שמעסיקים רואים בה בעלי לקויות ובגינה ומראש מוצע לנו כציבור שכר נמוך עד כדי השפלה המנומק "בירידה" בתפוקה. דמיינו בעל לקות הישוב בכיסא גלגלים המגיע לראיון עבודה ומכיר בעובדה שהכשרתו וההתמקצעות שלו זהה לשאר העובדים באותה מחלקה הנוגעת לו. מבלי להכליל חלילה, כבר ממבט ראשון המראיין מוטה בדעותיו ודעתו על כשרונו של המרואיין מתגמדות בשל הלקות, בשל כך ברוב המקרים נסללת הדרך לתגמל את בעל הלקות בערך שעה מבייש - אם בכלל צלח את ראיון העבודה. החובה שמעסיקים חויבו בה להעסקה תציב את שוק העבודה במצב שבו אנו בעלי הלקות נידרש על ידי מעסיקים, לכן חובה שאנו נדע לנצל את המצב ונדע להציג עמידה איתנה ברמת שכר שאנו מבקשים, כזו שתגרום לכך שזו המבוקשת תהיה נורמת השכר המקובלת. הדגש הוא על איך נשווק את עצמנו ומה שבכוחו לעשות בכדי לשנות את התפיסה והראייה הכה מעוותת של מעסיקים הרואים בבעלי לקויות כוח עבודה זול. חשוב לדעת כי בדיקה שערכנו בארגון הפעולה של הנכים מעלה כי שכר עבודה בגובה של 30 ש"ח לשעה לא מעמידה ברוב המקרים את בעל הלקות הפונה לעבוד בסכנה לאיבוד זכאות לקצבת הנכות (מגבלת לרון) - משכך סלולה הדרך לדרישה שכזו. כיצד נעזור לעצמנו?
אל תהיו פראיירים, דרשו לא פחות מ - 30 ש"ח לשעה. מי מבעלי הלקות המסוגל להשתלב בעבודה ויגיע לראיון עבודה חייב בתשובתו לשאלה איזה שכר הוא מבקש לענות: "לפחות 30 ש"ח לשעה" ללא חת וללא מורא. לכן אם פונים אליכם בהצעת עבודה או כשאתם במהלך משא ומתן לעבודה זכרו את התשובה המתבקשת: לא פחות מ- 30 ₪ לשעה.
אם תנהגו כך תביאו למצב שנורמת השכר תחלחל ותשפיע על המעסיקים, אחד ועוד אחד שיאמצו את השיטה ויפעלו על פיה תביא לכך שזו תהיה הנורמה שתקובע! חשוב לדרוש תמורה זו בעבור עבודה, חייבים לפעול כך ולא לחשוש, ולזכור, שאם לא נענים החיוב, חייבים לעבור הלאה ולחפש מעסיק שמסכים לכך, כי שוק העבודה יהיה מלא בדורשי עבודה. לזכור, שכל אחד מאתנו שהסכים לעבוד בשכר הפחות מ – 30 ₪ לשעה הביא להישג עבור מעסיקים מנצלים ותרם לכישלון נורמת השכר של הציבור שלנו ולנורמת השכר שלו עצמו.
בהצלחה לכולנו.
|