0
בשנה האחרונה היה לי דייט עם גבר שמצביע למרצ וחובב מושבע של כדורסל, ובין השאר יצא שדיברנו על פוליטיקה (עוד נושא שמאד קרוב לליבו) ועל גזענות (בדייט ראשון !)
כששאלתי אותו כיצד יגיב אם אחת הבנות שלו (הוא גרוש, ויש לו שתי בנות קטנות) תבחר לצאת ביום מן הימים עם בחור ממוצא ערבי – לא הכחיש והודה בכנות שזה ירתיע אותו. הופתעתי מאד לשמוע את זה, כי מאנשים שתומכים במפלגת מרצ - לא הייתי מצפה לתשובה כזו. המשכתי לפתח את הנושא המעניין שנקלענו אליו ומאחר שהוא מאד מבין בכדורסל, לקחתי דוגמה מהעולם התוכן הספציפי שהוא שולט בו על מנת להמחיש לו יותר את חוסר ההיגיון ואמרתי לו :
אני רוצה שתחשוב על מצב היפותטי, (תאורטית, רק למען הדיון הפילוסופי) שהבת שלך "תביא" לך הביתה יום אחד גבר כמו מייקל ג'ורדן או מג'יק ג'ונסון, שאקיל אוניל או כל גבר שחור אחר משחקני האן בי איי, או נניח קרוב משפחה של אובמה או סתם נוצרי כלשהו שלא שייך לקבוצה האתנית שלך (הווה אומר לא יהודי אשכנזי, כי במקרה שלו - הוריו ילידי גרמניה), ואני יודעת כמה אתה מעריך שחקנים באן בי איי, העובדה שהם שחורים לא מפריעה לך, אתה לא רואה את הצבע שלהם בכלל כשהם על המגרש, כך אני משערת לפחות. גם כאן הוא היסס, התפתל והיה במצוקה ומבוכה מול הקושיות שלי.
האם בגלל שהם עשירים, מוצלחים, מצליחים ומוכשרים תואיל בטובך להעניק להם הנחות מיוחדות (special rate) ותאמצם לחיק משפחתך המיוחסת ? (*נאמר בטון ציני) בתגובה השיב לי שאפילו עם בחורה יהודיה ממוצא מזרחי הוא לא יצא מעולם. גרושתו היא אשכנזיה כמותו והוא די משוכנע שזה יפריע להוריו אם יפתח קשר רציני עם אישה שהיא לא אשכנזיה טהורה.. מדובר בגבר משכיל, שמאלן, איש תקשורת בכיר, הומניסט, ליברל ונאור לכאורה.
למרות שהערכתי את הכנות שגילה בפניי, התקשתי להאמין למשמע אוזניי. במיוחד לאור העובדה שהצהיר בפניי כי הינו אתאיסט, חילוני גמור, נטול זיקה לדת. אז להצביע למרצ מצד אחד זה טוב ויפה, אבל תבדוק טוב טוב עם עצמך האם אתה באמת ראוי להיות חלק מהרעיונות של המפלגה הזו והאם אתה מזדהה איתה באמת ובתמים או שאתה רק מתיימר ושואף לכך, נזפתי בו בתוכחה. כל השיח הלא צפוי הזה שהתפתח בינינו (אני מזכירה לכם שזה דייט ראשון..) הוביל אותי לשתף אותו במחקרים מדעיים שהוכיחו חד משמעית שעירוב גנטי של לאומים/גזעים מספק חוסן גנטי משובח יותר ועמידות למחלות גנטיות בהשוואה לבני זוג שמתחתנים בתוך השבט/מוצא אתני שלהם, כי הסיכוי שלהם להוליד ילדים עם פגמים עולה משמעותית כשהם בוחרים בבני זוג בעל גנטיקה דומה (למשל מחלת הטייזקס אצל שני יהודים לבנים/אשכנזים נפוצה יותר בצאצאים שלהם בשכיחות גבוהה מאשר אצל בני זוג שבוחרים בנישואים מעורבים בהם שכל צד הוא ממוצא אתני שונה). מה שאני אומרת פה בעצם הוא שאם עוד כך וכך שנים אחת מבנותיך תקים משפחה עם גבר שלא שייך לקבוצת השבט שלך, לא משנה מאיזו דת או לאום או עדה, תזכור שלפחות תוכל להיות שקט בהיבטים של גנטיקה, שיהיה כאן חוסן גנטי לדור ההמשך שלהם, בריאות וחסינות בפני מחלות גנטיות. זה העתיד. העתיד יהיה פתוח וחף מגזענות או סגירות וצרות מוחין, אנשים יבינו בסוף שכולם בני אדם ויתערבבו אלה באלה. התבוללות היא אינה מלה גסה. בטח בחברה חילונית נטולת זיקה לדת. כך אני מקווה וצופה שיהיה לפחות. אני מאמינה שתסכים איתי שזה שאבותיך נולדו בגרמניה והם יהודים לבנים לא הופך אותם לשווים יותר או טובים יותר מבחינה ערכית מאבא של מייקל ג'ורדן, הכוכב הנוצרי של "הסמויה" (עוד סדרה שידעתי שהוא מעריץ ולכן בחרתי במודע להשתמש דווקא בשחקן הראשי שלה במטרה להדגים), או מהרוב המוחלט של בני האדם בעולם שאינם יהודים. אנחנו מיעוט מספרי, היהדות היא דת מאד קטנה שמצמצמת את עצמה ומתבדלת מתוך תחושת עליונות על פני יתר האנושות. זה אדיוטי וילדותי, איך אפשר להזדהות עם רעיונות אוויליים כאלה, בחיי שאני לא מבינה.
ושוב, המשכתי לנאום ולהטעים בפניו : אם הטבע מעודד את רעיון ההתבוללות וטוען שזה בריא יותר - אז מי אנחנו שנתווכח איתו ? חייב להיות בכך משהו נכון, כי כשאתה ממשיך להישאר בקבוצה האתנית אליה אתה משתייך, שומר עליה, נמנע או נרתע מנישואים/קשרים רומנטיים מעורבים וסוגר את הדלת בפני אפשרויות כאלה אתה למעשה מסכן באופן דרמטי ומשמעותי את המשך קיומה של הקבוצה ממנה באת, כבר הסברתי לך קודם כיצד הדבר בא לידי ביטוי.
השכיחות הגבוהה של מחלות גנטיות בקבוצות אתניות מסוימות עולה בהתמדה כאשר חברות מסורתיות שומרות בקנאות על חוסר גמישות ואוסרות התבוללות , חדירה וערבוב עם קבוצות ממוצא אחר. אצל עמים/עדות רבים מגדילים לעשות כאשר נאלצים מחוסר ברירה להתחתן עם בני דודים או קרובי משפחה כי אין להם יותר מדי אפשרויות לבחור מתוכן, וחשוב להם לשמר את המשכיות העדה האתני הבלעדי שלהן, מה שכאמור מעלה בחדות ילודה בסיכון לפגמים גנטיים ולעלייה בשכיחות של מחלות אופייניות למוצא הספציפי המתבדל, כי הדמיון הגופני של הדי.אן.אי הזהה פוגע בדור ההמשך חד משמעית. שלל מחקרים שנעשו בגנטיקה בתחום זה איששו את העניין, כי בעבר היה מאד מקובל חברתית להימנע מנישואין מעורבים, ומי שחרג ומרד בנורמה החברתית הזו היה יוצא דופן וזכה להוקעה חברתית ולגינוי מובהק.
לטבע יש דרכים משלו לסמן לנו מה נכון ולא נכון ואיפה אנחנו טועים, אינך סבור ? סוג של סימני דרך להזהיר ולאותת לנו היכן מצויים אזורי המשגה בתפיסות שלנו ולמה הגזענות, הדעות הקדומות וצרות האופקים - כל אלה מהווים סכנה שהיא רעה חולה שעולה לנו בבריאות. תזכור שהסיכוי שהטבע טועה הוא קלוש, ובדרכים שהוא מיידע אותנו הוא משאיר לנו מעט מאד מרחב תמרון לערער עליו.
להתבולל זה בריא ומומלץ, הטבע מוכיח לנו את זה חד משמעית באמצעות העברת המחלות הגנטיות שאופייניות לקבוצה אתנית ספציפית והשכיחות בה יותר מדור לדור בהולדת ילדים פגומים שנולדו להורים שהתחתנו עם בני זוג מאותו מוצא. טוהר הגזע ושמירה על דמיון גנטי הם סכנה ממשית וברורה לדור ההמשך המאיימת על הפצת הקיום שלנו, מה יכול להתעלות על טיעון כל כך חזק ומשכנע כנגד הגזענות ?
יותר מזה, אנחנו גם לא ממש יודעים בוודאות מה המוצא האתני שלנו דורות אחורנית, אין לנו באמת את היכולת לוודא מאיין אנחנו במקור ומי היו אבות אבותינו, לא בטוח שחלקנו בכלל היינו יהודים בעבר, אולי לא, תמיד קיימת האופציה הזו. קח למשל את העדה העירקית, לרבים מהם עיניים תכולות או ירוקות ושיער בלונדיני, וחלקם בעלי עור בהיר מאד, לפעמים יותר משל אשכנזים. הסיבה לכך היא שככל הנראה בעבר הם התערבבו עם מוצאים שהגיעו מאירופה כאשר נדדו למדינות בהן חיו למשל גרמנים או רוסים או כאשר מהגרים אירופאים חיו בקרבה גיאוגרפית סמוכה, ויש גם תיאוריות שמצביעות על אונס של נשים בזמן המלחמה שהולידו מאוחר יותר צאצאים בעלי גנטיקה מעורבת מבלי שבעליהן ידעו על כך. ישנו סימוכין היסטורי שמצביע על אפשרות סבירה מאד של עירוב בין לאומים ומוצאים אתניים בסתר (כולל דתות) מבלי שהמשפחות ידעו על כך כלל או היו מודעים לזה שבתוך הדי אן אי שלהם זורם דם של דת או לאום שונה משלהם. כאשר הגיעו לישראל היו בטוחים שהם ממוצא א' כשבפועל הם בכלל מעורבבים היטב עם מוצא ב' או ג' , וכך בשוגג העבירו מידע שגוי לצאצאיהם לגבי המקור האתני שלהם מבלי שהיו מודעים לכך. אני מדברת על עניין של דורי דורות אחורנית, ולא על הדור החמישי או הרביעי שלרובנו יש מידע אודותיו באילן היוחסין המשפחתי הפרטי שלנו. כך יוצא שאנשים משוכנעים בטעות שהם פולנים כשבפועל הוריהם אמנם הגיעו מפולין וחיו שם כמה דורות, אבל מי יודע מה היה לפני כן ? אולי הם בכלל לא פולנים אלא רק מהגרים שהשתקעו וחיו שם, בעוד שבמקור הוריהם ממוצא טורקי שהיגרו לפולין ? אפשר לראות לא מעט מאד יהודים פולנים לכאורה שהם כהי עור ממש, צבע העור, השיער והעיניים שלהם יותר כהים משל מזרחים והם נראים בכלל מולאטים.. זה לא מקרי, יש לכך סיבה שדומה מאד לסיבות שכבר ציינתי קודם לכן בנוגע להתערבבות והתבוללות בין לאומים וכן להגירה היסטורית של משפחת המוצא שלהם בין מדינות לאורך שנים אחורנית. זה בכלל לא מופרך, להפך : זה רעיון שהוא מאד מתקבל על הדעת ומאד הגיוני להניח שיש בו יסוד סביר של אמת.
רק לא מזמן שודר בטלויזיה סרט תיעודי מדהים על חבר בתנועה ניאו-נאצית שאם אני זוכרת נכון אף עמד בראש התנועה שפועלת כיום בגרמניה כמנהיג מלא בשנאה ליהודים, גזען מארץ הגזענים שנהג להטיף לתורת הגזע ולשלל רעיונות איומים נוספים של שנאת הזר, כנגד יהודים, הומוסקסואלים ועוד. עד שיום אחד נפלו עליו השמיים כאשר גילה במקרה שהוא בעצמו יהודי, שאימו היתה יהודיה שהסתירה את הדת שלה והתחזתה לנוצריה כאשר חיה בגרמניה הנאצית או משהו בסגנון. אני משתפת אתכם מהזיכרון, יכול להיות שאני לא מדייקת בפרטים של הביוגרפיה שלו, אבל מה שאני זוכרת בוודאות הוא שאותו ניאו נאצי בעקבות הגילוי המסעיר על שורשיו חזר בתשובה וכיום הוא יהודי כשר לכל דבר, חבר מן המניין בקהילה היהודית בגרמניה, מתפלל, שומר מצוות ומצוי תחת הדרכתו והשגחתו הצמודה של רב הקהילה היהודית שם. צחוק הגורל, כמו שאומרים. יש המון סיפורים כאלה כמו שלו, זה בכלל לא נדיר שפתאום קם אדם בוקר אחד ומגלה דברים חדשים על הזהות האתנית שלו ועל ההיסטוריה המשפחתית או הדתית שהוא שייך אליה.
במקרה הספציפי המשפחתי שלי למשל, סבא שלי מצד אבא נולד וגדל אומנם בירושלים וגם אביו יליד ירושלים, אבל עד היום אנחנו לא בטוחים מה היה המוצא המקורי של הורי הוריו, יש כל מיני ניחושים וגרסאות, כל דוד או קרוב משפחה טוען בלהט ומצביע על מוצא אחר שאנחנו שייכים אליו, ומעניק תימוכין שהוא משוכנע שיצדיק ויאשש את אמיתות גרסתו, אבל בפועל, בשורה התחתונה זו עדיין נותרה תעלומה מסתורית עד עצם היום הזה ואין לנו וודאות מוחלטת לגבי הסוגיה מה היה המוצא או העדה של סבא שלי מצד אבי. מאד מסקרן.
להגנתו הסכים איתי שאמנם נכון, הוא מודע לזה שקיימת בו גזענות מסוימת, הוא לא מתכחש לה, הוא יודע היטב שהיא שם. הוא אף הקדיש מחשבה נוספת לשיחה המרתקת שלנו בסוגיה, כי למחרת שלח לי לינק באימייל למאמר באנגלית שדן בנושא הזה של גזענות, שבו גורס המחבר בין השאר שהגזענות טבועה בכולנו, בכל בני האדם ללא יוצא מן הכלל, ויש אנשים שפשוט מסרבים להודות או להכיר בה כי הם חסרי מודעות עצמית או יושרה פנימית.
אני מצטטת להלן מתוך המכתב ששלח אלי בבוקר שלאחר הדייט שלנו :
http://www.theguardian.com/science/brain-flapping/2014/may/29/racist-racism-study-uk ובעיקר המשפט הזה: Admitting to being racially prejudiced is admitting you’re wrong about something, and it’s often the most prejudiced who will deny being so
לא יודע לגבי החלק השני, אבל אני מניח שהחלק הראשון של המשפט נכון לגביי. "
נשים, גברים, הומואים, לסביות, טרנסג'נדרים, מזרחים, אשכנזים, מוסלמים, נוצרים, יהודים ויתר הדתות או הלאומים, בשורה התחתונה - כולם אנשים. אנשים הם אנשים, נבצר מבינתי להבין מדוע לעזזל כל כך מסובך להבין ולקבל את רעיון ההומניזם.
לסיום, מצרפת פה לסיום לינק של סיפור קטן מתוך הסדרה התיעודית "אין כמו בבית" (וידאו באורך של עשרים דקות, מומלץ מאד לצפות) דוקו אודות משפחה מיוחדת מעורבת שבחרה אחרת וחיה בתוכנו, משפחת חבשי, והיא אחת מיני רבות, סנוניות ראשונות שמבשרות את בוא אביב העמים החתרני והמהפכני של רעיון השאיפה לאחדות שלמה וכוללת של האנושות.
|