רוב תיאוריות הקונספירציה הטובות בנויות על אנשים חכמים בתאגידים/מדינות חזקים/ות סיפור שלעולם לא יהיה ניתן להוכחה או הפרחה והמון מסתורין.
רוב הקונספירציות האמיתיות התבררו כטיפשיות חסרות מעוף מבולגנות שאומנם מסתמכות על מדינות/תאגידים בעלי כוח אבל מנווטות על ידי אנשים חסרי כישרון או שכל.
היום קראתי על הקונספירציה מהיותר מוזרות (אבל בטח לא הכי מוזרה).
סקנדל הרכבת הקלה (Streetcar) האמריקאית:
חברת גנרל מוטורס יצרנית המכוניות הגדולה בעולם התאגדה ביחד עם פיירסטון ופילפס פטרוליום ועוד יצרן נפט מקליפורניה ליצירת קווי תחבורה עירוניים (NCL) חברת החזקות שרכשה כמעט את כל חברות הרכבות הקלות בארה"ב פרקה אותן והחליפה אותן בחברות אוטובוסים עירוניות שאותם בנתה GM).
התוצאה היתה גידול בשימוש במכוניות, התפתחות הפרברים, בניית מערכת האוטוסטרדות בין מדינות (Interstate) וחמישית מזיהום האוויר העולמי ?
השופט שהרשיע את GM ושותפותיה למזימה פסק להם קנס מזערי ואמר שתוצאות המזימה הן זניחות.
זניחות או לא ?
מערכת הרכבת הקלה האמריקאית היתה כמעט תמיד מסובסדת והפסיקה להיות רווחית עם הופעת שירותי המוניות המשותפות. גם במקומות בהן נשארה המערכת האוטובוסים והמוניות לקחו את הבכורה והרכבת הקלה נעלמה לה לאט.
אז תאמינו או לא GM הגדולה יחד עם שותפותיה לעבירה באמת זממו (לא הם סתם החליטו לקנות חברות על מנת לסגור אותן בשביל הכיף) לחסל את התחבורה הציבורית על מנת לייצר שוק למכוניות נפט וזיהום אוויר אבל זה לא הצליח להם כי שוק המכוניות גדל באותה מהירות גם באיזורים בהם הם לא פעלו.
הסיפור על פיו נעשה "מי הפליל את רוג'ר רביט" נכתב על פי בסיס הסקנדל הזה ! היום הגבתי אצל רמי הסמן בפוסט שכתב על תיאוריות קונספירציה ועל אסטרטגיה ששואבת את חוכמתה מתיאוריות כאלו (ללא קשר לנכונותן). בעודי מביא לא את מ.ק. אולטרה כדוגמא לכמה הקונספירציות האמיתיות יותר הזויות וטיפשיות ממה שניתן לדמיין גיליתי את הפנינה הזאת.
|
תגובות (22)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
ללא שום ספק שהיתה כוונה רעה. אחרת לא היו קוראים לזה קונספירציה אלא כסילות :)
הם גוועו מפני שזה לא כלכלי תחבורה ציבורית חייבת להיות ציבורית זה השקעה הכי יעילה לחברה אחרי חינוך. אבל העניין עם GM וAMOCO בLA זה לא חשוב מה בפועל קרה בערים אחרות מה שחשוב שהכוונה שלהם היתה להעביר את התחבורה למכוניות פרטיות במודעות מוחלטת לכך שזה טוב לחברות שלהם ורע לחברה כלל. אם זה יה קורב המילא יכול להיות אבל היה להם כוונה רעה..
העניין הוא שברוב המקומות (ש GM לא התערבה) השירותים הללו גוועו לבד ורק אחרי שלושים שנה נוצר שוב צורך בהם. בניו יורק אם לא היה סאבוואי זה היה נורא, אבל גם בניו יורק הסאבוואי הפך לשירות עירוני ולא חברה למטרות רווח בדיוק בגלל זה שהוא באמת שירות לציבור (בחלקו התחיל כפרוייקט של העיריה אבל הרבה שלוחות של הסאבוואי היו פרטיות עד איזשהו שלב).
כל הסיפור הזה די מראה (ואני חושב שרבים למדו מכך) שיש שירותים שבהפיכתם לפרטיים רב הנזק על התועלת.
תאר לך את ניו יורק בלי סאבויי ובלי LI RAIך ובלי מטרו נורף זה מה שעשו לLA.
אני לא מכיר כל כך את הנושא, אבל אני בטוח שגם זה מונע מעצלנות וחוסר מחשבה (זה אפילו לא מחייב קונספירציה :)
גם אם הייתי מכיר הייתי שוכח מזה, אני איש מאוד מיוחד ביכולת שלי לשכוח.
המכוניות כנראה היו משתלטות בכל מקרה ואפילו במהירות לא יותר קטנה במיוחד על רקע זה שחברות הרכבת היו במצב פיננסי גרוע מאוד מאז המיתון הגדול והחובות שלהן מנעו מהן להיות תחרותיות במחיר ועוד פחות באפשרות שלהן לפתוח קווים חדשים ועל כן לשרת את רוב האוכלוסיה שעברה לפרוורים.
קראתי איזה מאמר שטען שמוניות משותפות היו הרבה יותר זולות מהחשמליות באיזשהו שלב וזה חיסל להן לגמרי את הרכבת העירונית איפה שהיא עדיין נשארה. גם היום אוטובוס יותר זול מרכבת אבל רכבות יותר מהירות ונוחות (וירוקות) ולכן תהילתן חוזרת.
זה מדהים אותי שאתה לא מכיר את הסיפור הזה.......
כל FREEWAY של LA נבנו כחלק מהפרוקיט הזה של GM וסטאדארט אויל ופיירסטון.
בLA היה חשמליות (בדיוק כמו אלה בסאן פראנסיסקו ) משוכללות הם קנו אותן פרקו אותן מכרו את הנדלן של התחנות בלב העיר ובנו את הFREEWAY הרציונאל שלהן היה שהם ירווחו מהגידול ברכישת ושימוש במכוניות.
. אם אני זוכר נכון הנדל"ן של תחנות בלב LA מימן בעצם חלק גדול מהפרויקט על כל ארה"ב.
"רוב הקונספירציות האמיתיות התבררו כטיפשיות חסרות מעוף מבולגנות שאומנם מסתמכות על מדינות/תאגידים בעלי כוח אבל מנווטות על ידי אנשים חסרי כישרון או שכל.." .
זה מתאים בדיוק לקונספירצית 'הרכבת הכבדה' כאן אצלנו .
שאין דרך אחרת להסביר את מחדלי הגוף מסורבל ואנכרוניסטי המכונה "רכבת ישראל"
קונספירציה שממתינה לאיזה עיתונאי גרמני או בריטי שיחשוף אותה ....
אני אשתדל, בנתיים תקליקי גם על הלינק ל ק.מ. אולטרה, זאת פרשיה הזויה הרבה יותר (ואני בטוח שתמצאי גם אותה מאוד מעניינת :).
אז זהו שבין מה שלנו נראה הגיוני למציאות יש פער מאוד גדול. בפועל מסתבר שהרבה פעמים תאגידים פועלים (או יותר נכון הנהלתם) מתוך גחמות ועצלנות מחשבתית ועל כן פונים לפתרונות טיפשיים ומסובכים שמייצרים פתרונות שאינם פותרים שום דבר. לפעמים זה מגיע לדרגות גיחוח כאילו
כי יש עובדות ויש פסיקה של בית משפט, וגם כי אני אף פעם לא מאמין בשום דבר שאיננו מבוסס על עובדות. יש סיכוי שאני טועה אבל זה סיכוי מאוד זניח.
המכונית החשמלית היתה מאוד פופולרית בתחילת המאה הקודמת כי היא היתה מאוד זולה והחלופה של מנועי בוכנה היתה מאוד יקרה. הבעיה הגדולה היתה שהטווח שלהן היה מאוד קטן (אני חושב שמתחת ל 10-20 קילומטר), כאשר פורד הצליח לייצר את מודל הטי שלו במחירים שווים לכל נפש נטש הציבור את המכוניות החשמליות לגמרי מה שמאוד פיתח את הפרברים כי המוביליות איפשרה להם לחיות שם. גם היום הטווח של מכוניות חשמליות הוא די מוגבל מלבד דגמים מאוד יקרים שאינם מתאימים לרוב הצרכנים (היום מתחילים להשיק מכוניות חשמליות עם נתונים יותר סבירים אבל עדיין לא ממש מלהיבות את הציבור פה שאוהב מאות כוחות סוס).
תזכור שלג'נרל מוטורס אין בעיה לייצר מכונית חשמלית, גם ממנה הם ירוויחו אותו דבר (לא שהם מרוויחים משהו) אם משהו יהיה מועניין לנסוע בה, ברור שאין להם עניין להפסיד כסף על דגמים שאיש לא רוצה.
GM אגב היא חברה שאפקטיבית נמצאת בבעלות עובדיה, רוב הוצאותיה הן על פנסיה (מאוד מופלגת) וביטוח בריאות לעובדים ומשפחותיהם. החברה הפסידה יותר מארבעים מליארד דולר בשנה שעברה לעומת שווי חברה של פחות משליש. הרווח התפעולי של החברה היה משהו כמו ארבעים מליארד דולר. חלק גדול משמונים מילארד הדולר בין הרווח התפעולי לרווח הנקי הלך לכיסוי התחיבויותהם לעובדים (וזה בלי משכורות), ככה שניתן להשוות את GM לקיבוץ בפשיטת רגל הרבה יותר בקלות מאשר להשוותה לתאגיד אכזר ורודף בצע (תחשוב על זה).
ממה שאני מבין התופעה של NCL נחשבת כזאת שגרמה לכבישים הבין מדינתיים מכיוון שהאוטוסטרדה הראשונה נבנתה בקליפורניה ישר אחר פירוק חברת הרכבות הקלות הגדולה במדינה. אבל לא מצאתי סימוך לכך שיצרני המכוניות שידלו את הממשל לבנות אותם, הטענה שראיתי בסרט דוקומנטרי על פרוייקט הכבישים הבין מדינתיים היתה שהאוטובאן הגרמני כל כך הרשים את הממשל האמריקאי (כמו הרבה המצאות גרמניות אחרות) שהם ישר התחילו בתיכנון הפרוייקט הזה.
זאת לא היתה תיאוריה אלא קונספירציה אמיתית.
טיפשות היא הכלל ולא היוצא מהכלל, אלכוהול מייצר עדיין תופעות חברתיות נוראיות בארה"ב וכנ"ל גם הסמים (כולל קנביס), אבל אלכוהול נטוע בתרבות של אמריקאים רבים ומן הסתם הדרך בה הם הלכו לא היתה הדרך הנכונה (וחבל שלא ניסו דרך אחרת מאז).
תוקן, תודה
שבת שלום איתמר
זה מעניין ביותר
כל טוב
שולמית
בתור חובבת ידועה של תיאוריות קונספירציה למיניהן אני מבקשת - תביא עוד ועוד מהדברים המשונים האלו.
מתה עליהם.
איתמר
הגיוני בעיני שתאגידי ענק יהיו מודאגים מהלך רוח או מגמה
שתפעל להקטין את הריווחיות שלהן ,בצורה משמעותית.
ואז הם יפעילו את טובי המוחות, קשרים וממון כדי לעצור
התפתחות של תהליך.
המציאות עולה על כל דימיון ועל כל ספר או תסריט שמישהו
הצליח לדמיין ולכתוב.
איך אתה יכול לדעת שאלו לא קונספירציות מופרכות מונפצות שהופצו על ידי התאגידים כדי לגרום לחוסר אמון בכל הקונספירציות שכן אמיתיות?
זה שקוראים לה קונספירציה, לא אומר שהיא לא נכונה. אבל זה שתאגיד מרוויח ממנה בסוף, אני נוטה להאמין שהיא נכונה. תאגידים לא יבחלו באמצעים כדי להרוויח כספים. גם אם זה נשמע קצת מסובך.
אגב, GM גם עשתה צעדים פעילים כדי להרוג פרוייקט של מכוניות שפועלות על חשמל נטו. היא מכרה עשרות בודדות כאלו, ואח"כ הורידה אותן מהכביש. השתמשה בשיטות של מאפיה כדי לקחת אותן ממי שקנה אותן.
גם בשנות ה70, ואח"כ גם ב2003.
הי איתמר,
בספר "אומת המזון המהיר" שסיימתי לקרוא לפני כמה שבועות, יש דיון מעניין סביב פעילות יצרני המכוניות האמריקאיים נגד נושאים סביבתיים. אם אני לא טועה, סיפור ההשתלטות על תעשיית הרכבות מוזכר גם שם.
אבל מה שמעניין עוד יותר, זה שיצרני המכוניות שידלו את הממשל לבנות את הכבישים הבין-מדינתיים במימון פדרלי. זאת, בעוד מסילות הרכבות נבנו כמעט לחלוטין במימון חברות הרכבות. כך יצא, שהמדינה מסבסדת את הנסיעה במכונית ולא מעודדת נסיעה ברכבות.
לא כל הקונספירציות ... תאוריות :)
את הקנביס הצואי מחוץ לחוק בקונספירציה שכזו (של דו פונט)
והמצחיק הוא שהיום יש כבר צמחים מהונדסים גנטית ללא החומר הפעיל אבל הם עדיין אסורים ברוב ארה"ב גם לא לצרכי תעשיה .
שלא נדבר על הטיפשות של שתיה מותרת(טוב נו ,בזה כבר פעם ניסו ונכשלו) ואיסור צריכת מריחוואנה .
גם בארץ חולי סרטן רשאים לצרוך בצורה חוקית , אבל הדרך היחידה שלהם לרכוש את החומר , היא לא חוקית :)
משונה לא ?
שבת שלום