אני שונאת לדרג. כל דרוג חוטא למציאות, מציג אותה בשחור-לבן, מתעלם מעושרה, ממורכבותה ומצבעוניותה, אף-על-פי-כן, אם תכריחו אותי, אדרג, אפילו אדרג יופי. אם תשאלו מה המקום היפה בנופיה המרהיבים של בורמה,שאליו הייתי רוצה לחזור, אם כי אני בטוחה, שהדבר כבר לא יסתייע לי בגלגול הזה, אענה מיד: אגם אינליי.
האגם, שנמצא במדינת השאן, גודלו 116 קמ"ר ועומקו בין 1.5 עד 5 מטר, משתנה לפי עונות השנה, חיים בו כ-70,000 בורמזים ומינים אנדמיים של חי וצומח. מסביב לאגם בנויות ארבע ערים ועשרות כפרים שחלקם על המים וחלקם על גדות האגם. האגם הוכרז כשמורת טבע לא רק על ידי שלטונות בורמה, אלא גם על ידי אונס"קו. רוב תושבי הסביבה הם ה-INTHA ורובם בודהיסטים, כך שכל מי ששט באגם אינו יכול שלא להתפעל מהמקדשים, שנישאים על גדות האגם ואפילו על המים. למעלה, מקדשים על גדות אגם האינליי
תושבי אזור האגם גרים על היבשה ועל המים בבתי עץ מורמים על קורות במבוק. קירות הבתים ארוגים מרצועות במבוק גם כן. בכלל בבורמה, הכל החל בכלי אוכל, דרך מקטרות, פיגומים, קישוטים, בתים, גדרות וכלה בגשרים עשוי במבוק. קירות ארוגים מבמבוק
ובית ואחד שאופייני ממש על המים ובתוכם ואחד עם מקלחת בכניסה כלי התחבורה, הקאנו, בגארג' תחנה, מכאן ולכאן מפליגים
והאגם...
התחבורה באגם בין הכפרים נעשית בסירות קאנו, שאותן משיטות הנשים ובסירות מנוע גדולות ומהירות יותר, המושטות בדרך כלל על ידי גברים. הדייגים באזור משיטים את סירות העץ במשוט רגל. הדייג עומד על קצה הסירה על רגלו האחת וברגלו השניה הוא לופת את המשוט, כך הוא יכול לראות את הצמחיה שעל המים וזו שמתחת ולא - יסתבך ויתקע בה.
שתי שמשיות כבר לא נותרו לי מלים לתאר את היופי, תשלימו בעצמכם
הבורמזים באזור אינליי מגדלים בגנים הצפים ירקות פירות ואפילו אורז, הם שולים ממעמקי האגם ומפני האגם עשבים ואצות ויוצרים מעין מיטות שצפות על המים ומהוות את הקרקע הפורה לגידולים. ארוחה אופיינית לאזור תהיה אורז מותסס עם תפוח אדמה או דג (יש מיני דגים אופייניים לאינליי) ושאן-טופו, כלומר טופו שטוגן פעמיים.
נוסף לחקלאות מתפרנסים יושבי האגם גם מתעשיה זעירה, שכולה נעשית בעבודת יד, כמו טווית בד מפרחי הלוטוס, ממנו טווים חוטים ואחר כך אורגים את הבד היקר בעולם, את משי הלוטוס, ומתעשיית סיגרים, שבשל טיבה, מתחרה בתעשיית הסיגרים הקובנית. חוטים שמושכים מגבעולי הלוטוס, מהם ייטוו חוטים וייארג משי הלוטוס
וזו צובעת את השמשיות נייר הבמבוק ממנו נעשות המטריות, נעשה גם הוא בעבודת יד ואורך זמן רב אחרי חזרתי מבורמה, ב-10.11.2015 , כשכותרות העתונים בעולם הכריזו על החגיגה הדמוקרטית בבורמה, או במלים אחרות על נצחון מפלגת ה- NLD בראשותה של סו צ'י, לא יכולתי שלא לשמוח עם הבורמזים, בעיקר כשזכרתי את השיחות שניהלנו עם מדריכי הטיולים המקומיים כדי לנסות ולהבין את המצב הפוליטי השברירי בבורמה.
התקווה - סו-צ'י על כרזת בחירות הרוב היה משוכנע, שאכן מפלגתה של סו צ'י הנערצת, תזכה בבחירות, ואכן המפלגה זכתה ב-77% מהקולות! אבל כך גם היו משוכנעים, שהצבא והחונטה לא יוותרו על שלטונם. גם אם המונים יצאו לרחובות - ללא עזרה מבחוץ , ברציחות, יריות ועינויים ימנע השלטון הצבאי את עלייתה לשלטון של סו צ'י למרות ניצחונה.
במוסף תרבות וספרות של "הארץ" מה-13.11.2015 קראתי את ביקורתה של רות אלמוג על "כלוב הלטאה", חייו של טזא, גיבור העלילה, הם דוגמא אחת מחייהם הנוראים של מי שנמקים בבתי הכלא הבורמזיים, כשכל חטאם - השאיפה לחירות.
אגב, מהספר הזה, כמו גם מניתוחים אחרים של המצב הפוליטי בבורמה, אפשר ללמוד על מעורבותם הרבה של המנזרים הבודהיסטים ועל הפעילות החתרנית של רבים מהנזירים נגד שלטון התועבה. אז כסיפא, הנה עוד כמה צילומים מחיי המנזרים ומהשוכנים בהם.
נזירים בספרית המנזר, המנזר הוא לא אחת הדרך היחידה העומדת בפני נערים עניים להמלט מעוניים ולרכוש השכלה. אגב, המנזרים מובילים מרי אזרחי ומהפכות פוליטיות בחדרי הנזירים, לעומת חדרי הלימוד, העליבות שולטת נערות נזירות בחדר האוכל, הארוחה: אורז ומרק ירקות בתור לארוחה לא מרפסתה של יוליה, אלא של מנהלת מנזר. לעומת ההדר שכאן, חדרי הנזירות מהשורה צפופים ודחוסים, ולנזירות אין כל פרטיות אינטימה, גלימה וחזיה של נזירה
כתבה וצילמה: באבא יאגה (C) כל הזכויות שמורות לבאבא יאגה |
תגובות (66)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
התוכן ממש עונג צרוף !
מה גם, שגורם להעריך את החיים הטובים שלנו.
חג שמח לך (:
באמת וואו!
בענין השקט זה ממש נכון, בטח שקניתי לי שמשיה, כזותי, עדיין לא השתמשתי בה
פוסט-תמונות מדהים !!
באמת אין מילים, יש איזה שקט שעובר עם התמונות של הנזירים :))
קנית לך שמשיה ?
ושהיה חנוכה של אור.
הטיסות האלה הן עינוי ששכר בסופן
אבל המרקים שלך טעימים מהאוכל שאכלתי שם...
כאילו פלנטה אחרת, שונה ומרתקת בו זמנית
מבינה בהחלט.
כמה מהנסיעות שלי לאפריקה היו למעלה מ 20 שעות טיסה רצופה ! זה היה נורא. אז לפני די הרבה זמן היו חייבים לטוס דרך אירופה וזה היה עיקוף נוראי.
הביקורים,, החוויות, עם זאת שווים כל סיוט של טיסה כזו, ונשארים אתך לנצח.
*
אהבתי מאד. גם אני אוהבת כשאני נוסעת לטיול להכיר להרגיש ולחוש את האנשים הפשוטים עצמם, את החיים ממש, ולא סתם דברים לתיירים שבעיני חסרי משמעות.
כתבת שבתי המלון ריקים וזה עצוב, מדוע הם ריקים? הרי יש כל כך הרבה מה לראות בבורמה,
ואם הנזירים אוכלים רק אורז וירקות, מאיזה חלבון הם ניזונים. כצמחונית - טבעונית אני יודעת שזה מרכיב חיוני להזנת הגוף ויש בהחלט גם חלבון ממקורות שונים מהצומח, אך לפי תיאורך זה מרכיב חסר לנזירים.
האם היו לך חוויות גם עם האוכלוסיה עצמה? או שרק עברתם בטיול וצילמת? אשמח לשמוע.
וואוו , כל הכבוד על ההשקעה
תודה.
יורם "הלוחם"
ממש ריגשת אותי,
הטיול שערכתי שם בינואר שעבר התגלה שוב לעיניי באורח כה ממשי וחי.
פוסט נפלא, ארץ מופלאה.
מסע מאלף.
הכתיבה והצילומים בהתאם.
מעניין ויפה.
החיים על המים אופיינים למזרח.
בדלתת המקונג למשל, הרעיון דומה, אך בקנה מידה גדול יותר בעשרות מונים.
אלאונורה, תודה על הכתבה המרתקת.
יש חיים ותרבויות שונים משלנו. אני מקוה ש"תרבות המערב" לא תמחוק אותם.
התרשמתי מאד מהיכולות האקרובטיות, של הדייגים עם משוט הרגל.
ברוטוס: הצלחת לגרום לנו חשק לנסוע לבורמה, וזה לא פשוט כי אנחנו שונאים לטוס למעלה מ 5 שעות
נטוס: טוב בגובה שלנו זה לא פשוט להתכופף ולהצטופף עשות בכסא של מחלקת תיירים, כואב בברכיים מהכסא שלפנים, כואב בצד מהשכן, ורק תלונות
..