כותרות TheMarker >
    cafe is going down
    ';

    החיים בעיר - חיפה כמשל (בלוג תמונות)

    את הבלוג הזה התחלתי מתוך הרצון להציג את העיר חיפה כפי שהיא וכפי שאנו רוצים שתהיה.
    יותר ויותר למדתי במהלך הצילום והכתיבה, שחיפה מייצגת במידה לא מעטה את החיים בעיר בכלל. מרביתנו חיים בערים, ההולכות וגדלות עלינו, ומתייחסים לעירוניות כמובנת מאליה. אנו מקבלים את העשן והצפיפות וקשיי החנייה והפקקים כעובדה שאין עליה עוררין.
    אני מאמין שכמו כל אורגניזם (וגם עיר היא אורגניזם) העיר צריכה להיות בריאה בכל חלקיה, ואז גם תושביה יהיו בריאים יותר.
    אמשיך להציג פנים שונות של העירוניות בחיפה (שהיא הסביבה המיידית שלי), ואולי גם במקומות אחרים. אעשה זאת בתמונות ובמילים.
    המוטו שלי הוא \"להראות את מה שיש, ואת מה שצריך לשמור עליו, ואת מה שצריך להשמר מפניו, ואת מה שצריך לשבח, ואת מה שצריך לגנות, ואת מה שעושה טוב לנפש.\"

    מה אפשר ללמוד מאמסטרדם, פרק 2

    12 תגובות   יום ראשון, 18/5/08, 06:17

    בתגובות על הטור הקודם (מה אפשר ללמוד מאמסטרדם (המון) פרק 1), חוזרת ההערה שבחיפה לדוגמה, יש עליות ומורדות. זו אמנם עובדה נכונה, אך אין להסיק מכך שאופניים אינם מתאימים לישראל.


    ראשית, מרבית הערים בישראל נמצאות במישור.

     

    שנית, האופניים יכולים להשתלב במערך תחבורה ציבורית וביחד להחליף את הצורך להשתמש ברכב פרטי לכל נסיעה.




    בתמונה שמעל נראה היישום האמסטרדמי המדהים לחשיבה הזו. אולי מעט קשה להבחין, אנו רואים "מגרש חנייה" לאופניים המכיל אלפי אופניים והנמצא בצמוד לתחנת הרכבת המרכזית באמסטרדם. אלפי אמסטרדמים מגיעים לתחנת הרכבת ברכיבה על אופניים ונוסעים משם לעבודה. בתום יום העבודה חוזרים ברכבת ובאופניים לביתם. הנה תמונה מוגדלת של קטע מהחניון להמחשה.




    שתי הערות נוספות ל"חניון" הנ"ל: 1. העיצוב מהמם, 2. המבנה הוקם בים, באזור לא מנוצל של הנמל הישן ואינו מבזבז שטח יבשתי.


    בואו נחשב כמה מגרשי חניה היו נדרשים כדי להכיל כמות כזו של מכוניות (ניחוש שלי – פי 15). כעת נחשב את כמות הכבישים, הפקקים וזיהום האוויר הנגזרים מכך. התוצאה - 1:0 לאמסטרדם.


    הנה בתמונה הבאה נראה מתקן עירוני לקשירת אופניים, המכיל 6 אופניים בשטח של 2x1.5 מ'. בשטח החניה הדרוש למכונית אחת ניתן להחנות 12 אופניים.




    והנה הדגמה נוספת של עוצמת הפתרון הגאוני הזה:




    מרכז העיר (לא הרחק מכיכר דאם), מאות אופניים במתקני חנייה עירוניים, הכל רגוע, אין מכונית באופק ובצד ימין שוק ספרים. כך הייתי רוצה לראות עיר – מקום לאנשים ולא למכוניות.


    הפתרון הזה מבוסס על כמה כללים תחבורתיים נכונים.


    1. לאופניים זכות קדימה על כל רכב. בכל תאונה בין אופניים לרכב אחר, באופן אוטומטי הרכב השני אשם.
    2. העירייה דואגת למתקני חניה לאופניים בכל פינה. המתקנים אסתטיים ומשתלבים בנוף.
    3. מערך התחבורה העירוני משוכלל מאד וכולל רכבת קלה (טראם), אוטובוסים, מיניבוסים, מוניות, מעבורות, רכבות, ורכבת תחתית. העירייה אפילו מספקת מעבורת חינם לשכונה הצפונית כדי לעודד מגורים באזור.
    4. באמסטרדם אי-אפשר לחנות בכל מקום שרוצים. בתמונה הבאה אפשר להבחין שהעירייה לא משאירה פתח לאלתורים. הדרך מסומנת באופן ברור, בצד ימין מדרכה להולכי רגל שלא ניתן לחנות עליה, מקומות החנייה לרכב מסומנים ובכל מקום צריך לשלם (וזה יקר רצח). יש מקומות חניה מוקצים לאופניים, ויש פסי האטה. במקום כזה, שבו אין מסלול נפרד לאופנים, האופניים נוסעים בימין הדרך והמכוניות נוסעות ב ז ה י ר ו ת רבה. מרבית הכבישים מסוג זה הם חד-סטריים. בקיצור: אם אתה דווקא רוצה לנסוע ברכב, זה אפשרי אבל לא ממש נוח.




    לסיום הפרק תמונה יפה מתעלות אמסטרדם.





    דרג את התוכן:

      תגובות (12)

      נא להתחבר כדי להגיב

      התחברות או הרשמה   

      סדר התגובות :
      ארעה שגיאה בזמן פרסום תגובתך. אנא בדקו את חיבור האינטרנט, או נסו לפרסם את התגובה בזמן מאוחר יותר. אם הבעיה נמשכת, נא צרו קשר עם מנהל באתר.
      /null/cdate#

      /null/text_64k_1#

      RSS
        19/8/08 15:13:

      צטט: האזרח דרור 2008-07-29 23:43:41

      יש עוד יתרונות רבים לאופניים - בינהם שיפור הכושר - שמשפר מאוד את תחולת החיים.

       

      נקודה בעייתית בעייני בערים ללא מכוניות היא היבטים של תובלת סחורות - לחנויות - ובאופן חמור פחות הובלת רהיטים לבתים.

       

      עוד דברים שאשמח לשמוע

      - עלויות (או יתרונות) כלכליים

      - אוכלוסיות בעלות קשיי ניידות - קשישים, עיוורים, נכים

       

       לדרור,

      מובן ששאין הכוונה לעיר ללא מכוניות כלל. גם בניו יורק ובלונדון מסתובבות מכוניות המשרתות את הציבור. אין לבטל כבישים אלא להעביר את התחבורה האישית למערכת הסעה ציבורית ולאופניים.

       

        19/8/08 15:10:

      צטט: lemira 2008-08-18 13:17:55


      הרעיונות והדוגמאות שלך מאלפים.

      היכן טמונה הבעיה?

      ראשינו מסתובבים בעולם ושבים עם כתבי אישום-

      מתי ילמדו? איך ילמדו?

      מי ישנה פה משהו?

      אנחנו?

      ספק רב.

      אולם - שווה לנסות.

      תבורך

      מירה

      מהעיסוק הבלתי פוסק בתקשורת בנושא האופניים, מחוק האופניים שיצא אך לאחרונה, ומכך שעוד ועוד עיריות מחליטות לסלול מסלולים לאופניים, אפשר ללמוד שהנבחרים מקישבים לציבור ובמיוחד כשמדובר באופנות הנשמעות להם חדשניות. זו הסיבה שאני אופטימי.

       

        18/8/08 13:17:


      הרעיונות והדוגמאות שלך מאלפים.

      היכן טמונה הבעיה?

      ראשינו מסתובבים בעולם ושבים עם כתבי אישום-

      מתי ילמדו? איך ילמדו?

      מי ישנה פה משהו?

      אנחנו?

      ספק רב.

      אולם - שווה לנסות.

      תבורך

      מירה

        29/7/08 23:43:

      יש עוד יתרונות רבים לאופניים - בינהם שיפור הכושר - שמשפר מאוד את תחולת החיים.

       

      נקודה בעייתית בעייני בערים ללא מכוניות היא היבטים של תובלת סחורות - לחנויות - ובאופן חמור פחות הובלת רהיטים לבתים.

       

      עוד דברים שאשמח לשמוע

      - עלויות (או יתרונות) כלכליים

      - אוכלוסיות בעלות קשיי ניידות - קשישים, עיוורים, נכים 

       

        24/5/08 11:04:

      דני, זהו פוסט חכם ונאמן לחיפה.

      לו היו מאמצים פתרון זה, מעיפים מנורדאו, המדרחוב  הממונע את כל המכוניות, ורק אופנים!

      גם מקום לאופניים, היה יכול להיות, גם רחוב ראוי לשמו בלי עשן וחסימות שחוסמות מכוניות.

      כך באגפים רבים בעיר. לו היו משלבים את הגישה לכרמלית בהחניית אופניים כפי שאתה מציע, צפיפות רבה היתה נמנעת, ולא היו פ\קקים כל כך רבים ומעיקים. קח כוכב, והמשך לתכנן.  ה"קולות של פיראוס מזכירים את חיפה "אולי, אבל הדוגמאות מאמסטרדם, יקדמו את חיפה!

        תודה,   יואב צח

        22/5/08 12:45:

      כן בחיפה,

      לא כל החיפאים גרים בהדר ובכרמל, ויש כרמלית.

      אם יהיו מסלולי אופניים בכרמל וחניה ליד הכרמלית, למשל, אפשר יהיה להגיע לתחנת הרכבת בעיר בשילוב של אופניים וכרמלית. באופן דומה - הדר, רח' מסדה וכו'.

      לאלו שגרים בקריות, בקרית אליעזר וכד' ממש אין בעיה. 

      צטט: רונתי 2008-05-21 17:46:21

      נהדר, אבל בחיפה? בינינו - צריך להיות ספורטאי לא קטן כדי לגור בהדר (כמוני) ולהשתמש בדו-גלגלי-אפס-מנועי (שהיה כלי הרכב היחיד שלי בתל אביב ואני מתגעגעת אליו רצח).

      חייתי בהולנד שמונה שנים ואני יודעת בדיוק איך זה עובד שם. זוכרת יום אחד שהגעתי לאמסטרדם והיתה שביתת תחבורה ציבורית. מה אתם חושבים שהתושבים עשו? ב ד י ו ק. כמעט ולא נראו מכוניות בכביש, רק אופניים, והשקט היה בלתי רגיל (אמסטרדם אמנם שקטה ממילא, יחסית לתל אביב למשל).

       

        21/5/08 17:46:

      נהדר, אבל בחיפה? בינינו - צריך להיות ספורטאי לא קטן כדי לגור בהדר (כמוני) ולהשתמש בדו-גלגלי-אפס-מנועי (שהיה כלי הרכב היחיד שלי בתל אביב ואני מתגעגעת אליו רצח).

       חייתי בהולנד שמונה שנים ואני יודעת בדיוק איך זה עובד שם. זוכרת יום אחד שהגעתי לאמסטרדם והיתה שביתת תחבורה ציבורית. מה אתם חושבים שהתושבים עשו?  ב ד י ו ק. כמעט ולא נראו מכוניות בכביש, רק אופניים, והשקט היה בלתי רגיל (אמסטרדם אמנם שקטה ממילא, יחסית לתל אביב למשל).

        20/5/08 21:15:

      פוסט נפלא

      קבל כוכב

      זהר

        20/5/08 21:11:

       

      צטט: אפי! 2008-05-20 20:50:31

      הולנד היא גן עדן לרוכבי אופניים - לא קשה מדי, והנתיבים המיוחדים להם מרוחקים מעשן המכוניות. (אחרי טיול של שבוע באופניים)

      כרגע בארץ - רוכבי אופנים לא צריכים לעשן...

       

      הולנד זו הדוגמה, אנחנו צריכים לשאוף ולדחוף לכך. זה לא יקרה לבד.

       

      דני 

        20/5/08 20:50:

      הולנד היא גן עדן לרוכבי אופניים - לא קשה מדי, והנתיבים המיוחדים להם מרוחקים מעשן המכוניות. (אחרי טיול של שבוע באופניים)

      כרגע בארץ - רוכבי אופנים לא צריכים לעשן...

        20/5/08 20:19:

      אבל שמה כולם גויים, טפו.

      שלא לומר שיקסות - שרוכבות על אופני בנים... איכס.

      מאד מאד מופקר שם.

        19/5/08 16:05:
      עושה חשק לעבור לאמשטרדם.....מיכל

      ארכיון

      פרופיל

      דני נאמן
      1. שלח הודעה
      2. אוף ליין
      3. אוף ליין