3 תגובות   יום חמישי, 10/7/08, 13:31

בימים אלו אנו 'סוגרים' שנה של - מיתון עולמי/שווקים שנעים בין אופוריה רגיעית לפאניקה מתמשכת כל אלה סימפטומים ש-'לנו' בתור סוחרים אשר נעים עם המגמה, מחייבים אותנו בימים מסוג זה להיות עם האצבע על הדופק ולעיניים לרצד שעות נוספות מול המסך... ולפעמים אנו תוהים בשביל מה?!
הריי בתקופות מסוג זה אנו מוצאים את עצמנו מפסידים בהרבה יותר מאשר שאנו מרוויחים... אז למה כל ההתעללות הנפשית הזאת?!... האם יש כאן משהו מעבר ל'רווח הפאסיבי' ?! או שאולי כולנו מאזוכיסטים בפוטנציאל ?!

ברמה האישית אני חייב לציין שהתקופה האחרונה לא היתה קלה, גם מבחינת חיזוי המגמה (אשר יותר מפעם אחת הכתה בי בחוזקה) וכמובן מבחינת התיק שלי שנפגע לא אחת מהערכה שגויה שהתבצעה למניה/אג"ח/מדד כזה או אחר..אך בכל זאת יצאתי עם מספר מסקנות שרציתי לשתף אתכם בהם:

1. סטופ! סטופ! סטופ!

לפני יותר משנתיים הייתי בהרצאה מרתקת אצל 'מנתח טכני', שלדעתי האישית הוא מהטובים שיש בארצנו הקטנה - ג'קי ברוך שמו. עדיין זכורה לי שורת מחץ אחת שעד היום מהדהדת לי בראש: " אל תבכה על מה שהפסדת, יהיה לך הרבה זמן לבכות על מה שיכולת להפסיד". לכן מסקנה ברורה השתמשו בסטופ! - כמובן בהתאמה ובהתאם להפסדים שאתם מוכנים 'לספוג'.

2.
לא לשנות אסטרטגיה

מצב שנתקלתי בו לא מעט פעמים- אצל סוחרים מתחילים בעיקר אך גם ותיקים - נכנסים למניה לטווח קצר לעשות 'רווח מהיר' ובסוף איכשהו נשארים שם כ'משקיעי ערך', מה שהם לא שמים לב שמשקיע ערך אינו פועל ע"פ גחמות השוק ואינו מסתכל כלל על הניתוח טכני כאינדקטור למניה ערכית או לא... וחיזוק לדבריי ניתן למצוא אצל משקיע הערך הגדול בעולם -
וורן באפט שהוא כבר הודה בראיונות שנערכו עמו כי
" אינו הסתכל בגרף של מניה אפילו לא פעם אחת!"
לכן במידה ואתם חוזים מהלך עבדו ע"פ האסטרטגיה שהגדרתם מראש
ואל תתנו ל'גחמות השוק' לשלוט בכם ולשבש לכם את התוכניות.


3.
תמיד ללכת עם המגמה

המגמה מבחינת המנתח הטכני היא ה'ערך העליון' אפשר להגיד אפילו חוק מספר אחד של הניתוח הטכני. המגמה חזקה מהכל... אחרי הכל מי רוצה לעמוד עדר של שוורים או יותר גרוע - דובים?!
לכן- תמיד לכו עם המגמה, אל תנסו להרוויח את ה-5-6% הפוטנציאליים במקום שבו אתם יכולים להפסיד 20-10%.... ותתפלאו לשמוע שלא מעט אנשים עושים את הטעות הזאת ומנסים לתפוס את אותם אחוזים בודדים שעולים להם לא פעם בהרבה כסף וכמובן גם בבריאות.



3.
להודות בהפסדים, וללמוד מהם.

חברים בואו ואני אגלה לכם סוד- אין מישהו בעסקי של שוק ההון שאינו מפסיד אף פעם, (חוץ מכמובן חברות הברוקראז' שנהנים תמיד מהעמלות שלנו) השאלה היא כמה ...
כמה פעמים אנו מפסידים?!
ויותר חשוב.. כמה כל פעם אנחנו מפסידים?!
את השאלה הזאת כל אחת ואחת מכם צריך לשאול את עצמו בכל סוף יום שהוא עומד מול מסמך ההשקעות שלו בבנק/בexcel או בדף הנייר שעל השולחן!
וכמו כל דבר בחיים שנכשלים בו.. צריכים ללמוד ממנו ולדעת להפיק ממנו את המסקנות שטעויות מסוג זה לא יחזרו על עצמם עוד!



5. להבין מה אני עושה

האנשים שאני ברמה האישית הכי 'מרחם' עליהם בעולם שוק ההון - זה אותם אנשים תמימים שקוראים להם ידיעה בעיתון - ואומרים "יאללה בוא נקנה.. יהיה בסדר אמרו לי שזאת מניה טובה."
ה'אמרו לי הזה' הן פשוטו כמשמעו 'עצות אחיתופל' - חברים! עצות בד"כ עולות כסף... אף אחד לא יגיד לכם 'עצה סתם' .. אנשים יכולים להגיד לכם כיוון/חיזוי/הערכה .. אבל סתם ככה להגיד לכם לקנות/למכור אף אחד לא יגיד לכם... יתרה מכך, מי שיגיד לכם דבר מסוג זה דבר ראשון יתנער מכל 'אחריות כלשהי' - כי אחרי הכל עדיין לא הומצא כדור הבדולח שאומר לנו מה יהיה בעתיד....(מי שמוכן להקדיש זמן למיזם זה אשמח להיכנס איתו שותף מלא)
וכאן בדיוק מתחילה אותה נקודת קבלת ההחלטות השגויה.
אין תחושה גרוע מזו של חוסר ההבנה ...
לכן קראו, למדו, התייעצו אך את ההחלטה קבלו בעצמכם ובלב שלם, הבינו לאן היא לוקחת אתכם ומה תעשו במידה והיא לא תעבוד!


אני יודע שבוודאי כבר קראתם חלק מעצות אלה בעבר.. אך בכל זאת חשוב לי לחזור ולהדגיש את אותם עקרונות 'ברזל' במיוחד בימים שכאלה ... שבהם לפעמים אנו שוכחים את אותם
כל אחד ואחד מאיתנו צריכים להציב אותם כ'כללים' למסחר ובעיקר לא להגיע למצבים של הפסדים מצטברים.

בהצלחה לכולנו

דרג את התוכן: