
זה מדהים אותי שבמדינת ישראל של שנות ה-2000, עדיין נשים מרוויחות הרבה פחות מגברים. אתמול פורסם דו"ח השכר במגזר הציבורי של האוצר לשנת 2007. מן הדו"ח עולה שהנשים המועסקות במגזר הציבורי, מהוות 65% מסך העובדים בשירות המדינה ועל אף נתון זה, הן משתכרות בממוצע 25% פחות מעמיתיהן הגברים. אם להפוך את הנתונים הללו לשכר בפועל בשקלים, שכרה הממוצע של אישה במגזר הציבורי הוא 10,812 ₪ לחודש לעומת שכרו הממוצע של גבר במגזר הציבורי העומד על 14,293. לאור הנתונים הללו נדמה כי חוק "שיוויון הזדמנויות בעבודה", שחוקקה הכנסת , ו"חוק שכר שווה לעובדת ולעובד" אשר תפקידו לדאוג לכך שנשים וגברים המועסקים באותה מקום עבודה ומבצעים תפקיד זהה , הפכו לאות מתה בספר החוקים של מדינת ישראל. הפערים, שמתחילים בקטן, בשל תגמול על שנת שירות נוספת בצבא, כדוגמא, ומסתכמים בהבדלי שכר של מאות בודדות, הופכים לגדולים וגדולים יותר ככל שעולים בסולם הדרגות ומגיעים לפערים של אלפי שקלים. האפליה המגדרית בשכר יוצרת קיפוח כפול - לא רק שנשים משתכרות פחות מגברים, קידומן בסולם הדרגות הוא איטי יותר ודרכן אל המשרות הבכירות היא קשה יותר וכמעט בלתי אפשרית (כיום יש רק 493 נשים בשירות המדינה שמשתכרות מעל 25,000 ₪- ע"פ נתוני הלמ"ס), וכאשר הן פורצות את אותה "תקרת זכוכית", גם במשרות הבכירות, מחסום השכר נותר בעינו, ואישה תרוויח פחות מגבר המבצע את אותה עבודה. אכן, השוויון קיים בין שכרם הרשמי של נשים וגברים במגזר הציבורי. בפועל, ישנם מרכיבי שכר רבים, כגון: הוצאות רכב, שעות נוספות, בונוסים ואופציות שונות, שהזכאות אליהם אינה נכללת בפנסיה, בשום הסכם קיבוצי והם אינם נכללים בחוקי העבודה. המעסיקים במגזר הציבורי מחלקים את רכיבי השכר האלו על פי ראות עינם ובשרירותיות. הרוב הגדול של הנשים המועסקות במגזר הציבורי, אינן זוכות למרכיבי שכר אלו, שיכולים להגיע עד מחצית משכר העובד, וזו דוגמא לאחת הסיבות להבדלי השכר הגדולים בין נשים לגברים. ישנם מספר דרכים לנסות ולמגר את אפליית הנשים במגזר הציבורי. לצערי, אנחנו רחוקים מאכיפת החקיקה בנושא וראשית יש לדאוג לכך שהחוקים שהזכרתי, יאכפו על ידי המעסיקים הציבוריים. זאת בנוסף לשינוי חוק ההסכמים הקיבוציים, כדי למנוע את אפליית הנשים בשוק העבודה. דרך נוספת למניעת האפליה היא שריון מקומות לנשים בכנסת, בהנהלות ובדירקטוריונים. אני מאמינה שאם דברים אלו יתבצעו, נוכל לשבור את "תקרת הזכוכית".
ומה אתן ואתם חושבים?
זהבה. |
תגובות (27)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
כפי שהרבה חוקים אינם מיושמים, בעיקר אלו שעוסקים בעניני שכר, גם חוק זה לא ייושם עד שלא יתלוו אליו אמצעי אכיפה ואפליה מתקנת.
יש לנו הרבה מה ללמוד בנושא ממדינות סקנדינביה ומארה"ב
אני מזמינה אותך להיכנס אל אתר התנועה החדשה-מרצ ולבחון את עשייתה של מרצ ועשייתי שלי. את גם מוזמנת להיכנס לבלוג הרשמי שלי באת ולראות את סיכום פעילותי בכנסת.
אני אכן יושבת בכנסת במטרה לקדם גם את הנושא הנשי אך לצערי לא הכל תלוי בי וכוחי מהאופוזיציה לעיתים דל וצריך להבין את זה.
אני יכולה להעלות את ההצעה הטובה ביותר, אך אם הקואליציה החליטה להתנגד, אין לה סיכוי לעבור...
מדובר על אפליה במגזר הציבורי
האחריות על המגזר הציבורי היא על הממשלה,
ולדעתי הממשלה, הכנסת, או במילים אחרות נבחרי ונבחרות הציבור אינם עושים די למען שיוויון בשכר,
למען ניפוץ התקרה.
לא עושים די בכדי לאפשר לנשים לקבל תפקידים בכירים במגזר הציבורי.
יש לנו חוקים נאורים, אבל אין אכיפה על חוקים אלה, ולכן הגברים מרשים לעצמם למנות, פעם אחר פעם גברים לתפקידים שונים, גם כאשר יש נשים מוכשרות הרבה יותר, שהגישו מועמדות ונמצאו ראויות יותר, כך לדוגמא הגברת יעל ארן שנמצאה ראויה ודורגה ראשונה על ידי הועדה שחיפשה מועמד מתאים לתפקיד הרשות למלחמה בסמים בחרה בגבר שהיגע בדירוג כמספר 2.
אין ספק, יש צורך בחוקים, באכיפה, ובעיקר בנשים שיסללו את הדרך לאחרות. שינסו לזכות בתפקידים פעם אחר פעם. בסוף נצליח
מקומם מאד, אך לא מפתיע.
לצערנו נשים וגברים עודם אינם שווים,
ומי שטוען או חושב/ת שכן (ויש לא מעט שחושבים שאי שוויון זו פיקציה עתיקה)
צריך לקרא את הנתונים!
עלינו לעשות יותר, למען השוויון והערך שלנו כנשים וכבני אדם.
מזל שיש כמוך, בעמדות כח, וכולי תקווה שעוד ועוד יפעלו למען.
תודה!
ברשותך גם ציטטתי את הפוסט החשוב הזה בקהילת נשים ועסקים.
זהבה למרות הטענה הצודקת שלך
זו לא דבר כל כך פשוט
ואני לא חושב שישנה אפליה במכוון או הגבלה
על קידומם של נשים.נהפוך הוא בשנים האחרונות
יותר ויותר נשים תופסות את מקומם הראוי בחברות שונות.
מה שאת מציעה להכליל הוצ רכב ,שעות נוספות וכו בפנסיה
זו הצעה מהפכנית ולא נראה לי שבמצב העכשוי יכולה להיות מיושמת.
ואם מדברים על אפליות.
אז יש בין שכר הגברים לשכר הנשים
יש בין שכר יוצאי עדות המזרח ואשכנזים
בין יהודים וערבים
בין חילוניים לדתיים.
נראה לי שהדברים מסתדרים מאליהם עם השנים והתקופה.
ולא החוקים הם הקובעים.
את חוסר שיויון השכר אנו מרגישות על בשרנו!!!
את נמצאת בכנסת לא מעט שנים!! למה את חושבת שתצליחי דווקא עכשיו לשנות אוולה רבה שנים שלאף אחד אין ביצים/ביציות לשנות זאת?הפוליטיקה מסתבר חזקה יותר מהשיויון,הרי בכלל נדמה שפה בישראל הנאורה והמדהימה שחוקים הם בגדר המלצה , גם שהם כבר מחוקקים, מי בדיוק אוכף אותם?צר לי על הסקפטיות אבל קשה לראות שתצליחו לשנות,אני עדיין בהלם תרבות בעניין השכר והפרנסה בכלל.ומי אמר לך או סיפר לך שכולן רוצות להיות בכנסת? לא כך אנו רוצות את ההאפליה המתקנת,היא חייבת להיות בכל עבודה שהיא.
ברכה ואהבה
עפרה
מי שטוענים שחבל על הדיבורים ועלינו להתרגל ולהסתגל למצב, טועה בגדול לדעתי.
הפוסט במקום בכל עת ועת.
אנחנו מכירים ומכירות את הנתונים, יודעים שהמצב ממשיך להתגלגל ומחכים שמשהו יקרה. אכן, יש את החלונות והדרגים בהם מתחוללים השינויים, אך הם תלויים גם בנו.
יש לחזור ולהזכיר את הנתונים כדי שלא נתרגל, כדי שלא נסתגל, כדי שנחשוב איך וכיצד לפעול. אנחנו, כחברה מתקדמת, צריכים לחשוב, לתכנן ולפעול. לכל אחת מאיתנו יש זכות לגדל ילדים, לעסוק על-פי הכישורים ולהשתכר בכבוד ובשוויון.
בהצלחה לכולנו.
זהבה, את לא לבד!!!
חוסר צדק. הגיע הזמן לפעול. קדימה זהבה!!
יפעת אורלב
דוקא נראה לי שהפער נובע מזה שנשים נושאות תפקידים בהם משתכרים פחות
ולא בגלל שום אפליה בשכרן בתפקידים זהים.
וככל הידוע לי שיאנית השכר בסקטור הציבורי היא אישה.
מרק.
נו ו...הכח להשפיע ולפעול צריך להעשות בפרלמנט
עברנו כבר הפגנות ומאמרים בנושא ושום דבר לא עוזר
עכשיו זו שעת המבחן של כל מפלגה ומפלגה, בעיקר למפלגות שחורטות על דגלן את הנושא החברתי
כולנו כבר יודעים שהטענה שיש שיויון בין גבר לאישה במדינה היא בסך הכל קלישאה....
סומכת עליך מאד
ברוכים הבאים למציאות!
זהו כנראה הבנתם\ן שאילו הם הפנים של כדור הארץ ושככה מתנהלים בו :
חוסר כבוד
חוסר צדק
הבטחות חסרות בסיס... (אין באמת טעם להמשיך לא?)
ברוכים\ות הבאים\ות והתאקלמות מהירה!
הבעיה בשוק העבודה זה שבאמת הוא מנוהל על ידי גברים.
שוק העבודה הוא לא כמו ניהול משפחה
התפקיד הנשי המסורתי של טיפול הוא תפקיד של נתינה וטיפול
התפקיד בשוק העבודה זה לחפש איך לנצל
זה ניגוד אינטרסים מובהק!
לחפש איך לנצל בן אדם זה אינטרס הפוך מלחפש איך לתת לבן אדם לקדם אותו ולטפל בו.
זה ההבדל בין גברים לנשים וזאת הסיבה במוקצן שנשים מקבלות פחות
הן גם דורשות פחות
ונותנות יותר
כי אנחנו רגילות לגדל בני אדם לא להקטין אותם
זה משנה מה אני חושבת
כאילו שתתיחסי בכלל
אבל את יודעת מה? יש מצב שתתיחסי
יש משהו שתלוי בי שיכול לשנות את המצב עבור כולם?
אם את צריכה עזרה לקדם משהו תבקשי אותה ישירות אל תתפלספי...
אם את רוצה לקדם את עצמך כי את טוענת שהמקום או המעמד שבו את נמצאת
לא עוזר לך לקדם שום דבר שחשוב לך לחברה בישראל תודי בזה...
מה את מתביישת לבקש את עזרת הציבור?
זה בושה לרדת אל העם?
מה לא רמה?
גאוותנות ורום לבב זה לא רמה.
הי זהבה יקרה.
הגיע הזמן לפעול! די לשחק בגוגאים ימין ושמאל או שמאל וימין.
הנשים? הם גם בימין גם בשמאל וגם במרכז. ואף על פי כן האפליה נמשכת.
הגיע הזמן שאישה בין ליצני הכנסת תרים את קולה (ולא את חצאיתה , כי את זה הגברים או יותר נכון חברי הכנסת הסתבר שהם יודעים לעשות זאת יפה גם לא עזרתנו ) ותפעל לטובת זכויות הנשים.
ולא חסר אפליות בענייני נשים .
השכר זה רק חלק ממעגל האפליה.
הרבה עבודה עוד לפנינו. בהצלחה!
האלף השלישי, הוא האלף הנשי
אכן מדהים אבל לא ממש. זה לא חדש. כבר שנים שאנחנו צועקות את הנתון הזה.
אם לא נדאג שנשים תהיינה במשרות מפתח, ציבוריות ופרטיות כאחד, אם לא נדאג שנשים תהיינה ממונות על תקציבים,
נשים שתהיינה במקומות בהם תהיה להן השפעה על מהלך חייהן של נשים אחרות,
כלום לא ישתנה!!!
עלינו לדאוג לכך שנשים יהיו מסוגלות לצאת לעבוד בלי לחשוש לילדיהן המסיימים לימודיהם בשעות מוקדמות,
שידעו כי משכורתן לא נמסרת ישירות לביביסיטר או צהרון, אלא שיש מסגרות לילדים במחירים שפויים.
לדאוג שנשים וגברים יתחלקו בחופשות מחלת הילדים, ולא רק הנשים (בד"כ).
לדעת שיש נשים שאין להן אפשרות לצאת לעבודה משום שהן לבדן במערכה ולעזור להן ללמוד ולהתפתח,
לעזור להן לצאת לעבוד ולהרוויח את לחמן בכבוד.
נוצר מצב אבסורדי שבו אנו, הנשים, משכילות יותר מהגברים (סטטיסטית) אבל עובדות פחות שעות
ובמשרות פחותות יותר. או אם אנחנו במשרות בכירות ו"שוות" השכר אותו אנו מקבלות הוא לא "שווה".
נשים שבכל זאת רוצות להתקדם ולפרוץ נתקלות בצורך לבחור בין הקריירה למשפחה,
ולעיתים מוותרות על המשפחה.
עלינו לדאוג לעצמנו, כי אין מי שיעשה זאת עבורינו.
ולשם כך, נשריין מקומות עבור נשים, נצביע עבור נשים!
התקווה היא רק כי אותן נשים תעשינה את העבודה...
אני איתך לגמרי.
ומזמינה אותך לקרוא מאמר שכתבתי שקשור לנושא:
http://levanas.blogspot.com/2009/01/blog-post.html
לבנה שיפמן
חברת מועצה
מודיעין-מכבים-רעות
מילים כדורבנות. אבל למה את מקלקלת תעמולת בחירות. אולי תרוצי גם את לכנסת כמו האשה שעשתה זאת בספר שלך?
מה שמזכיר לי את מילות השיר Beautiful Red Dress של לורי אנדרסון:
You know, for every dollar a man makes, a woman makes 63 cents.
Now fifty years ago that was 62 cents.
So with that kind of luck, it will be the year 3,888 before a woman can make a buck.
למה ישר לבגיע לתקרת הזכוכית ?
בואי נתחיל מלמטה, יצירת מקומות תעסוקה לאלפי נכים שביניהם המונים עם תארים אקדמים ומקצועות.
מה יש ? לנכים אין זכויות ?
מי שלא דואג לי לא יעניין אותי לעזור לאחרים.
צריך להתחיל מלמטה !!!!!!!!
עם כל הכבוד, האם לא לשם כך את יושבת בכנסת, כדי לקדם נשים? לא הבנתי מה את רוצה מאיתנו, העם הפשוט. הכנסת היא שמחוקקת את החוקים וצריכה לדאוג שאלה אף יאכפו. כחברת כנסת, אני מצפה ממך לפעול בנושא בשם כל הנשים.
בהצלחה!
לצערי שום דבר לא מדהים אותי, אכן אלו נתונים מקוממים, אבל נראה כי דשים בהם יותר מאשר עושים איתם משהו.
אגב השכר עליו את מדברת, אני לא יודעת עם מי נעשה הממוצע, אני מכירה מספרים נמוכים בהרבה למשרה מלאה במגזר הציבורי.
אילנית
מדהים אותי שזה מדהים אותך.
את לא חיה על כדור הארץ?