בס"ד פרשת וארא
"וידבר אלוקים אל משה ויאמר אליו אני ה'. וארא אל אברהם אל יצחק ואל יעקב באל שדי ושמי ה' לא נודעתי להם..." תניא אמר רבי אליעזר בר רבי יוסי פעם אחת נכנסתי לאלכסנדריה של מצרים, ומצאתי זקן אחד ואמר לי: בא ואראה לך מה שעשו אבותי לאבותיך, עין שם באורך, את כל הנקמות שעשו המצרים לישראל במצרים, חלק מהם טבעו במים, חלק מהם הרגו בחרב, חלק מהם מעכו בבנין, בעבור כך אמר משה "ומאז באתי אל פרעה לדבר בשמך..." רוצה לומר לנו שמשה לכתחילה לא רצה לקבל העול הגדול על עצמו, ועכשיו שהלכתי לא די שלא הוצאתי אותם, אלא אדרבה, להפך, קיבלתי בזיונות משני הצדדים, מפרעה שמעתי חלול ה', שנאמר "ויאמר פרעה מי ה' אשר אשמע בקולו...", ומצד שני אמרו למשה "הבאשתם את ריחנו בעיני פרעה לתת חרב בידם להרגנו...", ענה לו הקדוש ברוך הוא למשה "חבל על דאבדין ולא משתכחין...", זאת אומרת חבל על החסידים הראשונים ואין ממלא מקומם כמו אברהם יצחק ויעקב, הרבה נגלתי אליהם, והרבה ניסיונות ניסיתי אותם, ולא הרהרו על מידותי, ולא אמרו מה שמך, ואתה בתחילה אמרת לי מה שמך, ועכשיו אתה אומר "הצל לא הצלת את עמך?...", זה מוסר גדול בניסיון על בני אדם כשיבואו לו חס וחלילה יסורים, שלא יתרעם על מידותיו של הקדוש ברוך הוא.
"הוא אהרן ומשה אשר אמר ה' להם הוציאו את בני ישראל ממצרים...", "להוציא את בני ישראל ממצרים הוא משה ואהרן...". למה הוצרך לכתוב פעם אהרון ומשה ופעם משה ואהרון, משל ליריד גדול ובאו שני סוחרים גדולים אחד מוכר סחורתו ואחד קונה. הקונה לא מכיר את הסרסור של אותה עיר, כיון שהוא חדש בעיר, וגם המוכר לא מכיר את הסרסור של הקונה, כך היה במצרים, כי זה מסחר גדול להוציא את ישראל ממצרים, וצריך שני סרסורים אחד שיפעל לישראל שירצו לצאת ממצאים כמו שראינו שרובם לא רצו לצאת ומתו בחןשך, והשני צריך לפעול אצל פרעה שיניחו אותם לצאת מתחת ידו, כל ישראל היו מכירים את אהרון, שהיה חכם, צדיק, זקן, ישר, אוהב שלום ורודף שלום מפני שגדל ביניהם, אבל את משה לא היו מכירים כל כך כי לא גדל בתוך בני ישראל ומי יודע אם הוא צדיק באמת כל שכן נביא, מפני שמקטנותו היה בבית פרעה, והיה חשוב, שנאמר ויגדל האיש, פרשו חז"ל שנעשה שר וחשוב אצל פרעה, לכן בני ישראל האמינון על ידי אהרון שכבר באה הגאולה, אבל מאידך פרעה לא מכיר את אהרון לגמרי, ואף פעם לא ראה אותו, לא כן במשה שכבר אמרנו "ויגדל האיש בבית פרעה..." כשראה אותו פרעה הכירו, והיה מקום שפרעה יאמין בדיברי משה, רק לפי רצון פרעה הקב"ה הכביד את ליבו, לכן היה נצרך לגאולה ראשונה שני סרסורים, וזה אצל ישראל "הוא אהרון ומשה...", אבל אצל פרעה "הוא משה ואהרון..." .
"ויאמר משה לפני ה' הן אני ערל שפתים ואיך ישמעני פרעה?..." ראינו כמה אנשים שהם כבד לשון ובכל זאת המה מדברים לפני שרי המלכות והם פועלים פעולות גדולות, ולמה משה רבנו עליו השלום מדבר דברים כאלו לפני ה'? הענין ידוע מה שאמרו חז"ל שעמוס הנביא עליו השלום היה גם כן כבד פה, אמרו לו ישראל" אם אתה נביא אמת, למה הקב"ה לא מרפא אותך? כדי שלא תתביש לפני הבריות בשליחות ה' בשעה שאתה מדבר אתם? או אין להקב"ה אדם אחר שידבר יותר טוב ואז יהיו נשמעים דברים? וזה מה שאמר משה רבנו עליו השלום, "הן אני ערל שפתים איך ישמעני פרעה?...". אלא ידוע, מנהיג הדור כלול מכל הדור, מכיון שישראל בהיותם במצרים היה דלטוריה בינהם, והיו מדברים לשון הרע אחד נגד השני, זה גרם להם פגם הדבור, ולכן משה שהיה כלול מהם, כשנצרך ללכת בשליחות למענם, היה ערל שפתים, כבד פה וכבד לשון, להראות לישראל שחסר להם תקון הלשון, עם כי יקבלו הנאה גדולה ותוצאות טובות מפנימיות שליחותו של משה, אבל מחיצוניות לשונו צריך שיהיה להם צער.
שבת שלום ומבורכת חברים יקרים...!!!
אנא נתפלל כולנו שנזכה להשיב את גלעד בן אביבה...
תל אביב- 16:44 חיפה - 16:33
|