זה התחיל כתגובה שלי לבלוג של יוסי קרמר שבו נכתבה הדעה כי תעודת הזהות היא אמצעי של הקהילה לשלוט בפרט (קישור).
לאור היקף תגובתי, הגעתי למסקנה כי מן הראוי להעניק לה פוסט משלה.
בפוסט זה אני מציג תזה אחרת, לפיה תעודת הזהות היא אמצעי מתוחכם של הקהילה להגן על עצמה ועל הפרט מפני חמסנות של פרטים וקהילות אחרות. מכאן מגיעים למסקנות שהדרך לשינוי היא אפשרית, אבל ארוכה מאוד.
היא למעשה אומרת - אתה שייך לקהילה מסויימת.
תעודת זהות ישראלית - אתה שייך לקהילת מדינת ישראל.
תעודת קופת חולים מכבי - אתה שייך לקהילת צרכני שירותי רפואה במכבי.
וכך הלאה.
אם כך, יש תעודות זהות שהן וולנטריות (מכבי) ויש חובה (מדינה).
התעודת זהות איננה מגבילה אותך לעבור למדינה אחרת - כי אף אחד איננו מונע ממך להגר! מכאן, כי לא התעודת הזהות היא המונעת, אלא העדר תעודת הזהות של הקהילה החדשה היא למעשה המונעת את המעבר.
אם כך, אנו רואים שמדובר באמצעי של קהילה לקבוע מי יהיה חבר באותה קהילה, וכן מי יוכל לבוא בשערי אותה קהילה.
מכאן, שתעודת הזהות הוא המצאה מתוחכמת של הקהילה להגן על עצמה.
המשכת קו חשיבה זה לעבר (PAST) מעלה כי תעודת זהות איננה בעיה אלא סימפטום לבעיה כללית יותר, והיא הסיבה לקיומה של אותה קהילה.
התשובה לשאלה זו טמונה בצורך הבסיסי של הפרט - הרכושנות!
הרי, האדם נולד ללא כל רכוש, וחוזר לבורא ללא כל רכוש, אך בדרך הוא יוצר לעצמו רכוש גדול - חלק יוצרים בעמל וביושר, וחלק יוצרים באמצעות קיצורי דרך של גזל, גניבה, שוד וכן הלאה.
אותו יצר שהוביל אדם אחד לגנוב רכושו של אחר, הוא שגרם להתפתחות הקהילה - שהוא למעשה רצון של פרטים לחיות ביחד בשיתוף ולהגן על עצמם מפני גזלנים וחמסנים המחפשים קיצורי דרך ליצירת רכוש משלהם.
לכן, התאגדות הקהילה יוצרת בטווח הארוך צורך של הקהילה לבחון ולזהות את הבאים בשעריה כדי לראות האם הם שייכים ל-שתפנים ? או שמא שייכים ל-חמסנים ?
לכן בהתחלה בונים גדר, בהמשך חומה, לאחר מכן מגיע ה-ש.ג., וככל שהחמסנים נהיים מתוחכמים יותר, כך נאלצים השתפנים להמציא שיטות מתוחכמות יותר כדי להתגונן.
עם הזמן מתברר, כי החמסנים מתאגדים אף הם כשלעצמם בקהילות של חמסנים, ואז הגזל והשוד עולה מדרגה - הפעם כבר אין עסקינן בפרט הרוצה לגזול את הפרט, אלא בקהילה הרוצה לחמוס קהילה אחרת.
עתה כבר צריכה הקהילה להשתכלל, כעת כבר צריך גבול, צריך צבא.
אם כך מה צופן העתיד ? את מה שאנו רואים היום ... התפתחות של קהילות גוש ... העולם השלישי מול העולם הראשון ... והנה נמצאים במאבק על שמירה על הגוש.
מי שראה סרטי מדע בדיוני - רואה גם את ההתפתחות של קהילות כוכב וקהילות צביר כוכבים - כולם עם אותה בעיה בסיסית של שתפן מול חמסן.
מכאן עולה השאלה הבאה - האם אפשר לשנות את המצב ? האם יכול חמסן להפוך עורו ? האם אדם נולד חמסן וזה ייעודו בחיים ?
התשובה היא מדכאת תחילה - אין פתרון קסם של זבנג וגמרנו - כן אפשר לחשוב על פתרונות ארוכי טווח של חינוך, של מודעות, של חלוקת משאבים המונעת קיפוח - כל זאת בתקווה שבכך יקדמו תהליכים שיעודדו אנשים לחיות חיים של שיתוף על פני חיים של גזל.
התחלנו בתעודת זהות, סיימנו בעולם של שיתוף ואחווה.
אביא חלק ממילות השיר הנפלא IMAGINE של גון לנון - השיר אומר את הכל.
Imagine there is no countries It isn't hard to do Nothing to kill or die for and no religion too
Imagine all the people Living life in peace
You may say I am a dreamer But I'm not the only one I hope some day you will join us And the world will be as one
Imagine no possesions I wonder if you can No need for greed or hunger A brotherhood of men
Imagine all the people Sharing all the world |
תגובות (6)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#
תעודת הזהות היא סמל לשותפות בלהקה.
ניתן להיות שותף גם בלא תעודה (ראה ארה"ב, בה, מתוך עקרון, אין כלל מרשם אוכלוסין מרכזי, וכל להקת שימפנזים, המתבססת על היכרות אישית).
ככלל, אם אתה רוצה להבין את החברה האנושית, ומשמעות הלהקה בה, ראה את התכניות שמשדרת רשת נשיונל ג'יאוגרפיק על השימפנזים.
גם לשימפנזים יש קוד מוסרי, המחייב את חברי הלהקה, למשל, להכריז על מציאת מזון - וגם שם יש מי שמפרים קוד זה כשהם מעריכים שלא ייתפסו.
גם אצלם - חבר להקה יכול להיות חשוף לאלימות - אבל רק עד שהוא מסמן כניעה.
אם אינו חבר להקה - הוא יוכה ויינשך בד"כ עד מוות. סימן כניעה לא יעזור.
בקיצור, אם אתה רוצה ללמוד על המשפחה שלנו - למד מה קורה אצל קרובי המשפחה שלנו.
אני מתכוון לרכוש החומרי.
כפי שציינתי העלמות תעודת הזהות לא תיפתור את בעיית החמסנים, אלא רק תחזקה.
תעודת הזהות היא סימפטום ולא שורש הבעיה.
טפל בשורה הבעיה, וממילא יעלמו הסימפטומים שלה.
אמיר,
אולי אתה מתכוון לרכוש אנושי ולא רכוש חומרי?
תעודת הזהות היא נושא אחד מתוך מגוון רחב של נושאים לאיחוד האנושות, אבל נושא זה של תיודת זהות ממחיש את ההפרד ומשול שקיים בעולם.
מציאות שבה בן האנוש הוא מספר זו אינה המציאות האמיתית, להבנתי.
יוסי שלום!
אינני סבור כי תעודת הזהות היא התקלה, היא המכשול בפני עולם אחד!
אני סבור כי תעודת הזהות היא סימפטום של התנהגות האדם לראות ברכוש החומרי את העיקר.
לכן קראתי לתופעה זו השתפנים והחמסנים - השתפן רוצה קהילה שבה הוא משתף את משאבי הקהילה אלו עם אלו, ואילו החמסן רוצה לחמוס את רכוש הקהילה לעצמו.
תעודת הזהות היא תוצר של מגננה של קהילת שתפנים כנגד קהילת חמסנים.
לכן ביטול התעודה לא יגרום לעולם אחד!
רק חינוך ארוך טווח ששם את הרוחניות והשיתוף כדרגה הראשונה יוכל להבטיח עולם שבו לא נצטרך תעודת זהות קהילתית.
שיר שהיה יכול להיות המנון עולמי
אוטופיה
בהקשר לדברים שכתבת אצטט משפט
ממאמר שקראתי בנושא חינוך.
נושא המאמר
"חוסר כבוד לסמכות ועידוד לאי צייתנות"
הסברים לתופעות אלה:
מעבר מחינוך ממוקד חברה לחינוך הממוקד בילד
במסגרת שבה צריך לבוא לקראת הילד ולהתחשב בו,
מדוע שהילד ישתדל לרסן את דחפיו,
גם השליליים שבהם"
בעולם של שיתוף ואחווה לא צריכים להיות תעודות בכלל.
כל בני האנוש הם זן אחד וקהילה אחת בעולם מתוקן.