האחרון מבין סידרת הסרטים (טרילוגיה) של הבמאי ריצ'רד לינקלייטר. הסרט הראשון "לפני הזריחה" (1995) מספר את סיפורם של ג'סי (איתן הוק) וסלין (ג'ולי דלפי) הנפגשים ברכבת, מגלים עניין מיוחד זה בזו וממשיכים לבלות את הזמן המוגבל שלהם עד שכל אחד ימשיך בדרכו המתוכננת בלילה משותף בווינה. זהו עולמם של צעירים, שהכול לפניהם, הם מבולבלים, חולמים, ספונטניים והקשר ביניהם הוא אולי התחלה, אולי חד פעמי. הסרט השני "לפני השקיעה" (2004) מפגיש אותנו עם השניים 9 שנים אח"כ. סלין מגיעה לפריז משום שהיא שומעת שג'סי הגיע לפריז במסגרת יחסיי הציבור של ספרו, בו היא מככבת כאחת הדמויות. שוב הם נפגשים לשעה קלה לפני שהוא ישוב לארה"ב לבנו ואשתו.
בסרט השלישי, שמועלה כעת בבתי הקולנוע, אנו מתוודעים לבני הזוג, יש להם שתי בנות משותפות. לג'סי יש בן מנישואיו הראשונים. הם נופשים ביוון, ורגע לפני שהם חוזרים הביתה, לפריז אנחנו מתוודעים למה שעבר עליהם עד כה. הוא כותב ספרים, היא מתלבטת לגבי הצעת עבודה שקיבלה.
הסרט בנוי מסדרת סצנות שמובילות לסצנה הדרמטית מכולם בבית המלון. תחילתו בסצנת הפרידה של ג'סי מבנו המתבגר שחוזר לארה"ב. ג'סי מתקשה להיפרד מבנו ורגשות האשם שלו כהורה שנאלץ לחיות רחוק מבנו האהוב, תלווה אותנו הצופים גם בהמשך, ותהווה חלק משמעותי בדיאלוג הזוגי שלו עם סלין.
סצנה זו מובילה באופן ברור לסצנה הבאה של הנסיעה של משפחתו של ג'סי משדה התעופה לבית הנופש בו הם שוהים. הורות, קריירה והזוגיות של השניים הם הנושאים העולים במהלך הנסיעה במכונית. השרידים העתיקים על פניהם הם חולפים ולא עוצרים משמשים כרמז מקדם ובעלי משמעות סמלית.
הסצנה הבאה מתקיימת במעון הנופש וכוללת ארוחה שבה משתתפים מספר זוגות שכל אחד מהם מציג את הנושא באור אחר, מייצג גילאים שונים ולכן גם שלב בזוגיות: הזוג הצעיר, הסב, זוג באמצע החיים ועוד. הם מעלים שאלות בנושא ההבדל בין גברים ונשים, האם האהבה והזוגיות יכולים לשרוד את השנים ולנצח? שאלת המרחק והשפעתה על יחסים זוגיים (אך גם בין אב לבנו) כל אלה הם שוב זרעים שזורעים התסריטאים ( לינקלייטר, הוק ודלפי!) לקראת השיא.
בסצנה הבאה אנו מלווים את בני הזוג המהלכים בדרכם אל בית המלון. זאת שיחה קצת טרחנית בעיני. השקיעה מתכתבת עם הסרט הקודם ומהווה רמז לעתיד.
הסצנה הדרמטית, בעלת הכובד הרגשי והרעיוני היא כמובן הסצנה בבית המלון. הם קיבלו במתנה מהמארחים שלהם שהייה ללילה רומנטי בבית מלון ללא נוכחות הבנות, אלא שהלילה הזה הופך לדיאלוג מתמשך בכל הנושאים האפשריים: גבריות ונשיות, חלוקת הנטל בתוך המסגרת הזוגית, ציפיות וחלומות, הזמן האוזל, קריירה ומשפחה. הנושאים הם נושאים מהחיים ובחלקם גם מעוררים הזדהות, אלא שנדמה כי האופן שבו הבמאי והתסריטאי בחרו להציג אותם בפנינו הוא כל כך אינטנסיבי ודחוס, ולעיתים, גם לא אמין.. לטעמי, שלוש הסרטים לוקים בתופעה דומה של דברנות יתר לא תמיד אמינה. יחד עם זאת, החלק השלישי בטרילוגיה, "לפני חצות" הוא אולי המורכב ומעניין מבין השלושה.
למרות הפגמים- מעניין לראות. להמלצות נוספות היכנסו ל http://www.anat-or.com/
|
תגובות (3)
נא להתחבר כדי להגיב
התחברות או הרשמה
/null/text_64k_1#