צטט: גיא משיח 2009-10-15 09:10:48
או.קיי, הדאו-ג'ונס מעל למעל ל- 10,000 – אבל עד מתי תמשך החגיגה באחד העם? חגיגות ה- 10,000 -הבורקים בוולסטריט חגגו אתמול עד השעות הקטנות של הלילה והשמחה רבה. מדד מניות התעשיה האמריקאי, הדאו ג'ונס, חצה, לראשונה מאז המשבר, את רמת סף ה- 10,000 נקודות, לאחר שזינק ב- 53% מאז השפל של מרץ 2009. הידד, בניו-יורק חוגגים את ה"מספר העגול הסמלי", שמשקף רף פסיכולוגי שנחצה. אבל מה שבאמת מעניין אותנו, זה, כמובן, עד מתי תמשך החגיגה באחד העם?
--
אופוריה באמריקה- מלבד הדאו ג'ונס, גם שאר מדדי וולסטריט, הנאסדק וה- S&P , תיקנו בראלי יפיפה ומהיר את מרבית הפסדי השנה הארורה, שנת המפולות והמחיקות, והם מתקרבים במהירות לרמתם של ערב פריצת המשבר. הההכנסות והרווחים הגבוהים שמציגות החברות והבנקים (אינטל וג'יי פי מורגן רק אתמול) טובים בהרבה מהצפוי ומכים את התחזיות.
השיפור ברווחיות מביא את המשקיעים לתחושה סופר אופטימית, שהחששות ממיתון ארוך טווח - היו לגמרי מוגזמות. גם שווקי אירופה נמצאים בשיא של שנה, ובנוסף מחיר הנפט שטיפס לשיא שנתי של 75 דולר לחבית – כל אלו - מעידים אף הם על ההתאוששות הגלובלית.
הכל בזכות ברננקי - איך זה קרה? בזכות הנגיד הבנק האמריקאי, בן ברננקי, שבאומץ ובנחישות זרק גלגל הצלה, בדמות "חבילת הסיוע הפיננסי" כסיוע לבנקים וכם הציל אותם מטביעה כמעט בטוחה ואפשר להם לצוף מחדש. גם תקציב העתק בסך 11.6 טריליון דולר שהזרימה הממשלה הפדרלית למשק התקוע, ובכלל זה לחברות התעשייה וההייטק - תרם להתאוששות המהירה.
מה עם האחות הקטנה? העליות בניו-יורק בשנה האחרונה הפיכו רוח גבית באחד העם. אלא שספק רב, אם לבורסה התל אביבית, שנסקה אף היא בעשרות אחוזים מאז מרץ 2009 – יש סיבות כל כך טובות לחגיגה.
--
פישר מעלה, שטייניץ מקצץ-בעוד בארה"ב הבנק הפדרלי נחוש בהחלטתו להותיר את הריבית על הדולר ברמתה האפסית (בין 0% - 0.25%), ולהמשיך, לעת עתה, את התוכנית המוניטארית המרחיבה - במטרה כדי לתמוך ולהגביר את קצב התאוששות הכלכלה; אצלנו נחוש נגיד הבנק המרכזי, פרופ' סטנלי פישר, דווקא להעלות את הריבית, ושר האוצר, יובל שטייניץ מתעקש לקצץ קיצוץ רוחבי אחיד ומשמעותי בכל תקציבי הממשלה - בקושי הנצו ניצני ההתאוששות במשק הישראלי הממותן, ופישר ושטייניץ עלולים לדורסם ברגל גסה.
--
מה דעתכם? האם החגיגה הניו-יורקית תמשיך גם בתל אביב בשנה הקרובה, או שמא העלאת הריבית על השקל והקיצוץ הרוחבי – עלולים לגרום לבורסה הטובה שבאחד העם, המתקרבת גם היא אל שיאה שלפני שנה – לתקן בחדות למטה?
אני אקח את תפקיד הדוב כאן....
מנקודת מבט טכנית:
ראשית אני רוצה להזהיר שלמרות שהדאו ג'ונס INDUSTRIALS עשה גבוה חדש ברמת ה10,015 נקודות
הדאו TRANSPORTATION שנהוג להסתכל עליו כ-מאשר את הדאו תעשיות - לא עשה גבוה חדש אלא הגיע בדיוק לנקודת התנגדות.
במידה וגם הTRANSPORTATION יעשה היום גבוה חדש - זה יאשר את הפריצה למעלה של הדאו ג'ונס תעשיות.
מנקודת מבט כלכלית:
שום בעיה לא נפתרה. המערכת לא נוקתה מהרעלים ומהסיכון - להיפך. עכשיו כשהריבית 0 זה הזמן לקחת את הסיכון הכי גדול,
כסף יותר זול מזה לא תמצא.
קצב העיקולים של הבתים נמשך, בנקים עדיין נסגרים וייסגרו בעתיד, עדיין יש חצי מליון מובטלים חדשים כל שבוע.
המכירות הקמעונאיות הראו - ירידות אתמול של 1.5%. לצרכן האמריקאי אין כסף, אבל יש לו המון המון חובות.
אל תשכח שרק התחלנו את עונת הדוחות וJPMORGAN זו לא החברה המעניינת, מה שיותר מעניין זה BAC וגם C, כי הן סבלו יותר ואיך שהן "יוצאות" מהמשבר זה הרבה יותר חשוב.
לגבי הריבית :
בארה"ב:
כל הצעד הזה של לחתוך ריבית ל-0 שגוי מיסודו. בתקופת מיתון אנשים צריכים לחסוך, לא להוציא. וכך גם הממשלה, צריכה לקצץ בתקציבה ולהוות פחות נטל על ציבור משלמי המיסים. כשהריבית 0 - אי אפשר לחסוך. אתה פשוט מפסיד כסף כשאתה חוסך.
לא יכול להיות שדווקא בתקופת מיתון תכנס לחובות גדולים יותר , ותהפוך את הכסף שלך לחסר ערך. וזה בדיוק מה שארה"ב עושה, מנסה לנפח את בועת הנדלן בחזרה - בעזרת ריבית נמוכה והדפסת כסף.
הייתה פה הזדמנות להפטר מכל החולרות של השוק הזה, להפסיק לצבור חובות, להתחיל מהפכה תעשייתית ולא לדרוך במקום כ-כלכלה צרכנית (הרי אין דבר כזה כלכלה שרק צורכת, זה לא באמת עובד). אבל במקום זה העדיפו לקחת את הדרך הקלה לטווח הקצר ו"להלחם במיתון".
בישראל:
בישראל אנחנו חווים אינפלציה שנוצרה מהדפסת הכסף לקניית הדולרים של פישר, והריבית הנמוכה מאוד.
לא היה שום צורך מלכתחילה לחתוך את הריבית בצורה כזאת.
לסיכום:
לדעתי האישית אנחנו רואים את אחד התיקונים הגדולים בשווקים אי פעם - כאשר התיקון הזה בא כתגובה לירידות החדות מאוקטובר 2007 עד מרץ 2009, ולאחר מכן נחזור לשוק דובי.
הוספת תגובה על "או.קיי, הדאו-ג'ונס מעל למעל ל- 10,000 – אבל עד מתי תמשך החגיגה באחד העם?"
נא להתחבר כדי להגיב.
התחברות או הרשמה