זכויותיו המוסריות של היוצר כוללות את הזכות כי שמו של היוצר ייקרא על יצירתו (שהרי דמייני את מפח נפשו של יוצר המגלה כי היצירה עליה הוא עמל מיוחסת לאחר) וכן את הזכות כי לא ייעשה ביצירה עצמה סילוף, פגם או פעולה פוגענית אחרת ביחס ליצירה (שהרי ליוצר קשר רגשי חזק ומיוחד עם יצירתו).
שלום פנחס קראון. יש לך בלוג מעניין וחשוב צריך לעיין בו יותר.
==
בציטוט מדברך,
אם כן ברור, שלא ניתן לעשות הפרדה בין היוצר לבין יצירתו, ולנקוט בשום פעולה פוגענית כלפי היצירה או כלפיו. היינו הך.
את הדבר שציטטתי מיורם לקחתי רק כנקודת מוצא, לשמש לי עוד זווית להסתכל על הדברים, ולהוסיף עליהםלפי מה שנראית בעיני, מורכבותם וסדר חשיבותם.
גם אם מה שאני אומרת לא כתוב במפורש בחוק, אני חושבת שעליתי על נקודה חשובה, גם אם הדגש עליה הוא יותר מהצד הרגשי, שאי אפשר להתעלם ממנו. הצד המוסרי לא פחות חשוב בעיני.
לכן ציינתי שכמשוררת, אני מרשה לעצמי להביע את דעתי והרגשתי, ומנסה לקחת את הדברים גם צעד אחד יותר קדימה.
אני בפירוש יודעת כמה העובדה הזאת של אי איזכור שם מלא של הכותב על אמנות, לאורך זמן, עלולה לפגוע ברגשות היוצרים, ולכן היא לא מוסרית בעליל. כמו שענית לי כאן, לגבי היחס של היוצר כלפי יצירתו: "ליוצר קשר רגשי חזק ומיוחד עם יצירתו". על זה אוסיף שהוא בטח היה מרגיש טוב יותר אם הכותב על יצירתו יכבד מספיק גם את עצמו ויפרסם את שמו.
נכון באינטרנט זה לא פשוט, וכמו שטענה בהתנצחותה איתי בדיון באתרה, בעלת אתר הספרים הזה, כאילו היא עושה טובה למישהו, באיזכור של שמו בלבד, ובביקורת רדודה, ומקבלת על כך תודה ממנו. כנראה מחוסר מודעותו לעובדה, שאין איזכור שמה המלא של הכותבת על ספרים באתרה.
בנוסף, היא טוענת שהיא לקראת סיום לימודי משפטים, (לא כקריירה ראשונה, מדובר באשה בת חמישים פלוס), ומביאה כמוכם קטעים מחוק זכויות יוצרים, ולשון הרע, בלי להתייחס לעצם הטענה שלי כלפיה, מצידי כיוצרת, ובמקומי כבעלת בלוג באותו מקום בו גם לה יש אתר. אלא גרוע מזה גם מנסה להתנגח ולפגוע בי באופן אישי, כאילו היא לא מודעת מה החומרים שמופיעים באתר שלי, שקשורים לספרות ולאומנות.
==
אני מאמינה שבבוא הזמן, כל שופט וחוק, יצטרכו לקחת פעילות בעייתית מסוג זה, בחשבון,ולפסוק לטובת היוצר קודם כל, ולא לטובת הכותבים עליהם בקביעות, כמפעל אישי/ עסקי שלהם, איך שירצו להגדיר זאת, באינטרנט. הדגש ששמתי הוא על פעילות קבועה, באתר אישי, של מאן דהוא, ככותב על..ובעילום שמו..........וכמו שידוע לכולנו, שהאינטרנט צעיר מאד יחסית, כפקטור בחיינו, כך אני מאמינה, שעוד לא נאמרה המילה האחרונה באשר לפסיקות ולחוקים שעוד אמורים להיחקק, כדי לרצות את כל הצדדים, שלוקחים בו חלק.
--------------------------
חשבתי בימים אלה, על השמעות שנעשות ביצירות של משוררים ומוסיקאים, במדיה. רדיו טלויזיה וכו'. ישנם חוקי אקו"ם למשל, שלא יאפשרו לעשות זאת, בלא לשלם תשלום קבוע לכל השמעה ליוצרי היצירות,בוודאי לא לתחנות "פירטיות" בלתי מזוהות. פירטיות - הקבלה כמעט מתבקשת למה שקורה במקרה שלפנינו.אין זה מתפקידי לדון בגובה תשלומים. אבל בעשיית שימוש חופשי ומסחרי ביצירות, וגם עילום שם, בזה אני מוצאת יותר מטעם לפגם.
------
אין כל זה אמור לפגוע בחופש הביטוי. אני לא רואה שום קשר הגיוני וברור בין השניים. בין הצורך בכתיבה לאי הרצון להזדהות בשם מלא. אלא מסיבות פסולות, ביניהן, חוסר בטחון עצמי מצד הכותב על......... ממילא, גם חופש הביטוי איננו חופש "מלא" ללא הגבלות ורסן.. כבר אמר דוד המלך לפני 3000שנה בתהילים, "נצור לשונך מרע ודבריך מדבר מירמה". אז לפחות המגבלה הזאת של איסור לשון הרע ידועה, תקפה לכל זמן, ומוכרת בחוק. באשר לאינטרנט עוד היד נטויה.
לסיכום: האפשרות לא להזדהות יכולה להיות טובה אולי לטוקבקים שבמקרה או לא, מגיבים פה ושם. אבל, לא לטוען על בעלות על אתר, שכותב בו באופן קבוע אודות אחרים, בכל רמה שהיא.
אני בפרוש רואה בזה שימוש בלתי הוגן, בזכויות של אחרים, לעשיית "הון" אישי, משובש וצורם משהו, על גבם של היוצרים בצורה פירטית כמוה כגזל. גם אם זה במקרה היותר קל, רק למראית עין, עדיין זה לא הוגן ומכובד כלפי הזולת, כך לנהוג, וזהו שיקול שצריך להיות קודם, לכל מערכת חוקים שנקבעה בחוק.
הארכתי בדברי. אבל אני מקווה שהסברתי את עצמי בצורה ברורה דיו.
==========
הוספת תגובה על "מקימת אתר ספרים ב"כינוי",וכותבת על ספרים ב"כינוי",מחובתה להזדהות? בלית ברירה הזדהתה לבסוף."
נא להתחבר כדי להגיב.
התחברות או הרשמה