בארה"ב ישנן התקפות ימין ושמאל על הקלות הבלתי נסבלת בה מוענקים פטנטים. בהערת אגב אעיר שגם בארץ זה כך.
משרדי למשל היה מעורב בתביעת הפרת פטנט, כאשר הפטנט שנתבע היה (ואני מצטט חופשית) "מכשיר מוחזק ביד המשמש להורדת ואחסון קבצי קול ונגינתם מחדש לפי בחירת המשתמש". לא מיקרוסופט החזיקה בפטנט, לא דיאמונד אלא חברה ישראלית קטנה שמחזיקה, כך נאמר לי, ב-5% מהשוק העולמי בתחום שלה (תחום מעניין אך לא סקסי).
מרשתי שנתבעה היתה חברה בינלאומית שהחזיקה בכ-50% מהתחום העולמי. הפטנט נרשם בשנת 2000, כאשר באותה עת היו קיימים אורגנים אלקטרוניים ניידים, מחשבים ניידים עם הגרסאות הראשונות של ה-Windows Player, משיבונים אוטומטיים לטלפונים ומכשירים רבים נוספים שאין ספק שהם prior art.
למרות זאת הרשם הישראלי העניק פטנט על המצאה כזו. האמריקאי צמצם אותה מעט והאירופי סירב להעניק פטנט. כמובן שצו מניעה זמני אחד ניתן כנגד מרשתי (כיוון שלא ניתן לתקוף את עצם הפטנט בבקשה כזו, אמר לנו זפט. צו שני נדחה כי הוכחתי שהמצהיר לא יכול היה לבדוק את המכשיר שלנו במועד בו טען כי עשה זאת) ונאלצנו להתפשר למרות שהיה ברור שבתיק העיקרי התובעת תפסיד. אלא שאז יפגע השוק שלנו ולא יהיה לנו ממי לתבוע.
בקיצור, אחרי שהוצאתי את התסכולים שלי, לאחרונה התפרסמה ידיעה נוספת, אחת מיני רבות ורבות יותר, על תביעת הפרת פטנט מופרכת. הנתבעות – אוראקל, סאפ, בורלנד, נובל ואחרות. הפטנט הוא פטנט על קישור (היפרלינקינג) המחבר בין מידע המאוחסן על דיסק (CD) לזה הנמצא ברשת.
כן כן, אתם שומעים נכון. לטענת התובעת קישור כזה מפר פטנט שלה. התובעת (דיסק לינק) היא חברת בת של חברה (Acacia) שפעילותה המסחרית היא קניית פטנטים והגשת תביעות בגין הפרתם ("טרולית פטנטים").
תארו לעצמכם מה המשמעות של קבלת תביעה שכזו! נשמע אבסורדי, לא?
הויכוח הבלתי נגמר בין תומכי המצב דהיום (הקלות הרבה ברישום פטנטים) ובין מתנגדיו (הצורך להגביל פטנטים להמצאות אמיתיות שמקדמות את הידע האנושי) ובין תומכי "טרולי פטנטים" (כמשפרי שוק) למתנגדיהם (הטרולים לא מעודדים המצאות חדשות אז למה לתמוך בהם) מעורר שורה של שאלות מרתקות.
אני מצרף מספר קישורים לבחינת העניין.
כחלק מהמלחמה בפטנטים מופרכים כאלו, EFF הקימה כבר לפני זמן רב כוח משימה שמטרתו "פיצוחם" של פטנטים כאלו. אני מאחל להם בהצלחה.
מנגד, עומדים אלו שסבורים שטרולי פטנטים שכאלו דווקא מעודדים את היצירתיות בכך שהם חושפים את החולשות בפטנטים הקיימים.
דעתכם?
הכותב הינו עורך דין מסחרי המתמחה בתחום דיני האינטרנט, זכויות יוצרים וקניין רוחני.
הוספת תגובה על "פטנטים אבסורדים ותועלתם"
נא להתחבר כדי להגיב.
התחברות או הרשמה