צטט: אלי כהן 2008-07-18 14:09:14
לאחים רייט ולכל יתר הממציאים הייתי מציע מאמן שמומחיותו היא אימון לממציאים. היינו מי שתחום התוכן הקרוב לליבו והמוכר לו הוא המצאתיות, אשר מבין היטב את הלך נפשו של הממציא, את הקשיים שיעמדו בפניו, את ההליכים הדרושים לקידום המצאתו ועוד. מאמן כזה יפיק אימון ברמה גבוהה יותר בהרבה מזה שאין לו כל הבנה בהמצאות.
(שמעיה - ) אני מסכים איתך שמאמן בעל מומחיות בתחום שבו מצוי יעד הפעולה של המתאמן יפיק תוצאות טובות יותר מאשר מאמן שאין לו מומחיות כזו.
אסתפק בהסכמה הזו. היא חשובה דיה.
אבל אני חולק על דעתך שרק מאמן כזה יפיק תוצאות בעלות משמעות בכלל, וזאת משתי סיבות:
1. מעבר לשאלת היעד הספציפי ותוכנית פעולה להשגתו, המתאמן הוא אדם שלם. יש לו ערכים שמתבטאים בכל תחומי חייו, וחסמים שמפריעים לו בכל תחומי חייו - כולל זה שבו מצוי היעד שלו. יש לו חזון שצריך להיות מקיף ושלם ולכלול תמונה מלאה - לא רק את "לבנות כלי טייס", אם נמשיך את דוגמת האחים רייט. בכל אלו, האימון נותן תשובות תקפות שאינן מחייבות ידע ספציפי (או, לשיטתך, כל מי ש "חי" הוא בעל המומחיות הנדרשת).
באיזו עוד פרופסיה אתה מכיר מצב לפיו בעל המקצוע אינו חייב בידע ספציפי ?! האם לא דרוש כל ידע לטיפול בחסמים ?
2. גם כשעוסקים בתחום היעד, כפי שציינתי - המאמן לא בהכרח אמור להיות זה שמביא את עולם התוכן. האחים רייט יכולים להעסיק מומחה לחשיבה המצאתית, זה לא סותר את התועלת שבנוכחותו של המאמן שזוכר שחוץ מבניית מטוס יש לאחים גם משפחה, צורך להתפרנס ושאר תחומי חיים שגם בהם הם צריכים להשיג תוצאות כדי להיות אנשים שלמים ומאושרים. המומחה לחשיבה המצאתית, אם הוא רק זה, לא ייתן להם את החלק הזה. כמובן, חובה על המאמן להיות מודע למגבלותיו ולא להתיימר להיות מומחה לאוירודינמיקה, אם הוא לא. אבל אפילו אם הוא במקרה כן - רוב היעדים בעולם מחייבים ידע ומומחיות מתחומי תוכן רבים, ובדרך כלל אין יועץ אחד משום סוג שהוא שיש בידיו כל הידע הזה, כך שגם המאמן המומחה חייב להיות מודע למגבלותיו ולא להניח אוטומטית שבגלל שיעד המתאמן הוא בתחום העסקי והוא הקים בעבר עסק, בהכרח הוא יודע את הנדרש להצלחת המתאמן שלו.
מסכים איתך, אך בין בחירה במאמן שאין לו ידע ספציפי בתחום כלשהו לבין מאמן שיש לו מומחיות במספר תחומי תוכן הרלבנטיים לי כמתאמן וניסיון חיים רב ברור לך את מי אעדיף כמאמן שלי.
מאמנים רבים, נלהבים סקרנים ומאמינים ככל שיהיו הבאים רק בכוח לימודי האימון שלהם יבואו על הברכה ויבושם לכל מי שבוחר בהם. ללא מומחיות תוכן וניסיון תחומי מתאים בידי המאמן הרי תהליך האימון לוט בערפל ולכל היותר יורד לחקר נפשו של המתאמן ללא הידע הנדרש ממי שאמון על חקר הנפש בצורה מקצועית.
(שמעיה-) אינני יודע על אילו מאמנים אתה מדבר. שיטת האימון שאני עוסק בה (אימון ממוקד תוצאות), לפחות, אינה מתיימרת בשום אופן לעסוק בפסיכולוגיה של המתאמן. למעשה, אנחנו נמנעים בכך באופן מודע ומפורש. אנחנו עוסקים אך ורק בתוצאות מעשיות המתקבלות בחיי המתאמן, ובזיהוי עקרונות הפעולה שהובילו אליהם. "מה", ולא "למה".
אם אתה מתעסק ב"חסמים" אתה עוסק בפסיכולוגיה. יש לקרוא לילד בשמו.
אגב, האם היית מוכן שמאמן הכדורגל של בנך יהיה חסר כל הבנה בכדורגל ? (שמעיה) לדעתי אתה טועה בהשוואה בין מאמן לחיים למאמן כדורגל. מאמן כדורגל הוא זה שאחראי להצלחת הקבוצה, בעוד שבאימון לחיים, המתאמן הוא האחראי לחייו ולהצלחתו. לכן, השאלה לא רלוונטית מפני שתחומי האחריות אחרים.
באימון כדורגל המתאמן אינו אחראי להצלחתו ? ב"אימון לחיים" יש למאמן עוד פחות אחריות מאשר יש למאמן כדורגל ?! אפס אחריות ?!
האם תהיה מוכן לקבל אימון ניהולי ממי שלא ניהל דבר בחייו ? (שמעיה) תלוי מה הצורך שלי. אימון ניהולי הוא שם כולל וחסר מובן ברור. אם אני מאמן והבעיה שלי היא ברמת הנעת הצוות שלי, או ביכולת שלי להגדיר יעדים, או מגוון אלמנטים אחרים, לא בהכרח נדרש ניסיון ניהולי כדי לסייע לי. אז כן - ייתכן שאעדיף מישהו שיש לו גם את זה, אם אמצא כזה, אבל לא לא פוסל אוטומטית את זה שאין לו ניסיון כזה. וזה נכון גם לשאלה הבאה שלך.
האם תהיה מוכן לקבל אימון לזוגיות ממי שלא חווה זוגיות כלל ?
אם התשובה היא לא מדוע תהיה מוכן שהאחים רייט יתאמנו אצל מי שלא מבין דבר בהמצאתיות, אלא רק יודע לסייע לברר להם את מקורות הצורך של הפנטזיה/החלום שלהם ? (שמעיה) על זה לדעתי עניתי עבר למעלה.
בסיכום - אני מזהה שאנחנו מפרשים אחרת את תפקידו של המאמן. הגישה שבה אני נוקט טוענת ש"המתאמן הוא המומחה לחייו ולעבודתו". אני מביא דברים מסוימים, הוא מביא אחרים, וייתכן שנצטרך מישהו שלישי בשביל עוד דברים. לכל אחד החלק שלו.
/null/text_64k_1#