רגע לפני שמגיע תורו של מיקי מאוס הופכות זכויות היוצרים (לעמוד המאמרים שלי בנושא) בציורים של אלזי סגאר, יוצר פופאיי (איך כותבים את שמו בעברית???) לנחלת הציבור.
סגאר נפטר (בהיותו בן 43 בלבד) בשנת 1938 והחוק האירופי מגן על זכויות היוצרים 70 שנה לאחר מות היוצר.
70 שנה אלו נגמרו ב- 1.1.2009 (הסידרה עצמה נוצרה כעשר שנים לפני כן בערך וסיפורה מרתק כשלעצמו).
משמעות הדבר היא שמהיום ניתן למכור כל דבר עם איור של פופאיי, ואפילו איור מקורי, מועתק, מבלי להחשב כמפר זכויות יוצרים.
פופאיי למי שלא זכור היה אותו בחור עובד, מלח מסוקס, עם שרירים די מפותחים (במיוחד לאחר אכילת קופסת שימורים עם תרד, כולל הקופסא...), המקטרת, הדיבור המצחיק והנמסיס הבלתי נגמר - בלוטו. שניהם כמובן התמודדו על נפשה העדינה של "שמן זית" שנקרעה בין שניהם, ופעמים רבות פשוט נחטפה על ידם.
מישהו התחיל לאהוב תרד בזכות פופאיי?
אבל רגע רגע.
אל תרוצו להוסיף את דמותו של פופאיי לכל דבר.
החוק האמריקאי מגן על דמותו של פופאיי עד שנת 2024, 95 שנה לאחר יצירת הדמות.
יתר על כן, בארה"ב מחזיקה חברת King Features בסימן מסחר על דמותו (זכות קניין רוחני השונה מזכות יוצרים). הם ידועים כמגנים די אגרסיביים על זכויותיהם בסימן.
אז מה מותר בעצם?
תלוי - מותר לעשות כל שימוש בציור, ובלבד שהוא לא מתייחס לתחום בו רשום סימן מסחר (ונשאלת השאלה האם פופאיי אינו סימן מסחר מוכר היטב המתפרס מעבר לגבולות הרישום הטכניים שלו).
הדבר המעניין בפקיעת הזכויות על פופאיי היא שזו הקדמה בלבד, לקראת סיום הזכויות ביחס לציורי וולט דיסני ולמפורסם שביניהם - מיקי מאוס (שבזכותו האריך המחוקק האמריקאי בשנת 1998 את ההגנה על זכויות היוצרים לא מזמן). הערה: הקישור האחרון הוא עמוד מעניין וחשוב בויקיפדיה הסוקר את משך זכויות היוצריםה אמריקאי על יצירות שונות).
הוספת תגובה על "I'm Popeye the sailor man, toootoooo"
נא להתחבר כדי להגיב.
התחברות או הרשמה