סביבה וכלכלה קשורים בהרגלי הצריכה שלנו. פורום זה נועד להציג מרכולת ירוקה בפני חברי הקהילה ולפתוח זאת לדיונים מקצועיים. הערה: לא כל הנוצץ זהב ולא כל \"הירוק\" אקולוגי. אתם, חברי הקהילה, תכריעו.\r\nהפעילות בפורום כפופה לתנאי ההשתתפות בקהילה.\r\n
| 19/9/07 11:40 |
0
| ||
זה בסדר, אני מניח שאני אכתוב על זה פוסט בעתיד הלא ידוע לטובת מי שפחות בקיאים (התגובה גם התייחסה לאיזה 3-4 היבטים שונים). | |||
| 28/1/08 15:55 |
2
| ||
שלום לכולם,
לאחר קריאה רצופה של כל הדיון - מצאתי חסר:
עיצוב מקיים הוא לא רק תיאוריה מחודשת לאקו וירוק, אלא פילוסופית חיים שלמה שבאה להוסיף נקודות והביטים שהיו חסרים לקודמיו (גישה אקולוגית או ירוקה). והוא - הקשר הישיר שלנו עם הטבע. אנחנו לא אורחים - משם באנו..
יש אין סוף חומר באינטרנט על הנושא. לי חשוב לציין שבכדי להבין ולממש את הגישה המקיימת צריך דבר ראשון לקלוט מה הן המקורות של המוצרים שאנו מנצלים (כן - מנצלים) כל יום, ולהפנים את הדרך הארוכה שהם עושים עד לידים של כולנו. ואז לשאול - האם אני באמת צריך את כל זה? האם המחיר שהטבע משלם שווה לרגעיי ההנאה הקצרים שלנו? היחס פשוט מגוחך! זאת נקודת ההתחלה ורק משם אפשר להמשיך הלאה לדיון הבאמת מרשים שהלך פה. היתה לי חסרה נקודת קשר התחלתית. קודם כל - להפחית בצריכה בכל התחומים היא כבר רווח. גם כי הצריכההיותר צנועה תתן יותר סיפוק. אנחנו מוקפים בחומר - גולמי או לא - אפשר לעשות פלאים עם מעט יצירתיות ויותר יוזמה. ברגע שהצרכן ייצרוך פחות - א-ווואלה!
מה שחשוב לי להעביר פה זה שפתרונות לא חייבים לבוא מגבוה או מרחוק - הן ממשיות בכל רגע נתון ולקיחת אחריות של בן אדם אחד תמיד מובילה לעוד -
העיצוב המקיים מדבר גם על למידה ממעגליי חיים בטבע ויישומם בעולם האנושי - כלומר, מה שנקרא מיחזור, צריך לעבור בדיקה מעמיקה לגבי השלכותיה ומדידה מדוייקת של כל תכנון לגבי ההמשך העתידי. לא כל מיחזור הוא חכם, לאומת זאת שימוש במשומש וניצול מינימאלי של החומר עצמו יאפשר לו לתפקד לתווך זמן ארוך יותר למשל... הפטרונות קיימות - החכמה היא להבין את המקור וללמוד מהטבע - הוא מצליח לשמור על איזון מתמשך מאז ומעולם.. לא אנחנו המצאנו את הטבע, הוא המציא אותנו - לו יש את כל התשובות. אנחנו אמורים להרגיש הערצה וכבוד אליו, לא לרצות לכבוש אותו.. לא אני המצאתי - זה חלק מהתפיסה המקימת! המערכות הכי מתוחכמות הן עדין לזכותו הבלעדית של הטבע..
| |||
| 28/1/08 19:10 |
0
| ||
רות שלום, סחתין על הסיפתח! ברוכה הבאה לקהילת איכות הסביבה. כתבת יפה, למרות שאני חושב שהדברים שכתבת זרועים להם לאורך ורוחב הדיון. בכל מקרה, כדאי לך לנסות למצוא דיונים שנכתבו באותה תקופה פה בפורום, על מנת להבין את הקונטקסט של הדיון הזה. מקורות יודעי דבר לחשו לי, כי קרב היום ויהיה לנו מנוע חיפוש שיקל על כולנו לחיות פה בקפה.... בברכה,
-- יאיר אנגל מנהל קהילת איכות הסביבה עיצוב וייעוץ לקיימות | |||
| 28/1/08 20:16 |
0
| ||
יאיר, יש לי הרגשה שהדיון מתחמק ממך.
אני איני מבין גדול בקיימות ובעיקר לומד מהאזרח דרור ממך ומקישורים שאליהם הגעתי.
להבנתי מוצר כזה יהיה מוצר שהחזרתו לסביבה במינימום טיפול לא יפגע ואפילו יועיל לסביבה, כמובן שהחזרה תהיה מבוקרת ונכונה. מוצר שאינו מנצל את העתודות על כדור הארץ, לא פוגע או ממחזר אותם, חשמל המופק תוך ניצול מפל מים.
דוגמא נוספת נייר, אינו חומר מזיק לסביבה ואם גם הצבע והדיו עליו לא רעילים לדעתי זוהי דוגמא למוצר ידידותי לסביבה ומקיים, החזרתו לסביבה תעשיר מחדש את מאגרי הסביבה ובתוך פרק זמן סביר, מוצרי נייר . קרטון ודומיהם.
אנרגיה סולרית לדוגמא בקולטי שמש לחימום מים, ניתן להמשיך בתהליך ללא סוף....
דוגמא גבולית, נייר כסף לעומת דוגמא הפוכה ניילון נצמד...
פיליפ
-- When the going gets tough the tough get going | |||
| 28/1/08 20:56 |
0
| ||
יאיר, לפחות בהקשר בו נכתב אני חולק עליך ומסכים עם שי הכוונה היא לתכנון מחדש ע"י מהנדסים ולאו דווקא עיצוב.
היות והמאמר שואב מכמה מקומות יכול להיות שאחד המקורות בדרך לא הובן כראוי. אתה כנראה מתייחס לרעיון המקורי בעוד שאנחנו מתייחסים למאמר מסויים.
לגבי תרבות הצריכה יש דגש במספר רב של מאמרים ודיונים על תהליך היצור. ניסיתי בדיונים קודמים לחזק את הנקודות של "הפנמת עלות הנזק" ו"הטלת אחריות התשלום והיכולת לטיפול במוצר על היצרן" מונחים אותם אני מצטט, ובעבר לא הצלחתי להסביר את כוונתי כראוי.
אותו רעיון זכה להדגשה גם בסרט "The Story of Stuff" וכמעט בכל מאמר בנושא צרכנות.
"כולם" מדגישים את חוסר היעילות, והפגיעה הרבה של תהליך היצור העולה פי כמה על כל הזיהום שנוצר ממוצרי הקצה והצרכנים.
הנקודה אליה אני חותר, לא רק הצרכנות שורש הבעייה, לא נוכל להאבק בצרכנות משום שהיא אינטרס של כוחות כלכליים אדירים. יש צורך לאפשר להם למנגנונים להמשיך להרוויח, לכלכל בלי לקלקל. מטרתינו צריכה להיות יעול תהליך היצור, שיהיה הרבה פחות מזהם, בעל ניצולת רבה וגבוהה הרבה יותר.
וכאן חוזרים לרעיון המקורי של יאיר, מוצרים ברי קיימא, אקולוגיים, בראי כל המידע מוצר כזה צריך להיות אקולוגי וירוק לכל אורך חייו משלב חומר הגלם ועד לשימוש חוזר בחומרים ממנו עשוי המוצר. תהליך מחזור ראוי שיקרא כזה רק אם התהליך עצמו ותוצריו אינם מזיקים, ואף מועילים לסביבה.
הדרך כמובן באמצאות חקיקה שתסדיר את "הפנמת עלות הנזק" ו"נטילת האחריות".
פיליפ
-- When the going gets tough the tough get going | |||
| 29/1/08 08:15 |
0
| ||
פיליפ, החומר לגבי Redesign מצוטט מפיו של מי שנחשב "אבי העיצוב המקיים" - ויליאם מקדונה. מקדונה הינו אדריכל ומעצב, וכדאי לך לקרוא מעט ממה שהוא כותב (יש פה המלצות בדיון). טענת היסוד של מקדונה הינה כי "הכל טמון בעיצוב".
אני חושב שהבעיה מונחת בפירוש הלקוי שאתה נותן למקצוע העיצוב. בשבוע הבא מתקים כנס "הכח הכלכלי של העיצוב" (אפרסם פה הזמנה בהמשך היום), ואולי כדאי לך להשתתף. בכל מקרה, יש המון חומר על עיצוב תעשייתי באינטרנט.
הדיון הזה התחיל לפני כחצי שנה ונוגע בדיוק לבעיית ההגדרות והפירושים השונים. כפי הנראה, אנחנו מסכימים על רוב התכנים, אבל ללא ספק - חלק מהדברים שאתה כותב לגבי מוצרים אינם מדוייקים. עם כל אהבתי והערכתי לכתיבתו של דרור ולנושאים אותם אנו מעלים לדיון, בלתי אפשרי לקרוא תגובה קצרה ולהפוך חוסר ידע לפרשנות מפולפלת.
-- יאיר אנגל מנהל קהילת איכות הסביבה עיצוב וייעוץ לקיימות | |||
| 29/1/08 16:09 |
0
| ||
יאיר, מלכתחילה לא טענתי שאינך צודק אלא טענתי כי אנחנו לא הגענו אל המקור אלא עד תחנה בדרך.
בנוסף נתתי לך ולדרור קרדיט על העשרתי במידע וידע. אני מסתמך לא רק על תגובותיו של דרור ושלך כמובן אלא גם על מעקב אחר הקישורים במענים, וקריאת המאמרים.
לגבי הגדרת מוצר ירוק, בר קיימה, "סביבתי", העלתי את הפרשנות שלי. לא הבנתי האם אתה מסכים אם לאו, והנה ציטוט מאתר בנושא:
Sustainable products are those products providing environmental, social and economic benefits while protecting public health, welfare, and environment over their full commercial cycle, from the extraction of raw materials to final disposition.
וההגדרה שלי לטובת הדיון: בראי כל המידע, מוצר כזה צריך להיות אקולוגי וירוק לכל אורך חייו משלב חומר הגלם ועד לשימוש חוזר בחומרים ממנו עשוי המוצר.
כל תגובה של דרור שולחת אותי לחפש פירושים למושגים שבתורם מובילים למאמרים נוספים, כתוצאה אני נהנה גם מהתגובה וגם מהבנת הנקרא שגוררת הרחבת השכלה (לולאת משוב, הגחה - חלשה וחזקה, מעגלי זרחן, וכמובן כל התאוריה סביב שיא תפוקת הנפט, והשפעת משברי הנפט על הגעה לשיא.)
ועל כך נאמר "קנאת סופרים תרבה חוכמה...."
פיליפ
-- When the going gets tough the tough get going | |||
| 5/3/08 19:01 |
0
| ||
התלבטתי אם לפתוח נושא חדש אבל כנראה שלמידה מהעבר עדיפה על משהו חדש.
לשאלה, מהו מוצר ירוק? רציתי לענות בשאלה קטנה אחרת ,למה המוצרים 'הירוקים' לכאורה שקיבלו את שמם לפחות בתחום הפירות והירקות ואשר נמכרים לרוב באריזות פלסטיק או אחרות קשיחות ולעיתים אף בליווי ניילון, נחשבות על ידי הצרכן הירוק בתור סחורה ירוקה ?
הרי הכימיקלים שנחסכו בזמן הגידול מגיעים בבומרנג בשעת ההשלכה לפח או במקרה הטוב המחזור של מוצר מיותר שצריכתו המקורית לא הייתה מתבצעת.
אני הסקתי כמה דברים חלקם חופפים חלקם פחות, בין היתר:
-לעבוד יותר ולשרוף אנרגיה על מוצר שהושקעה בו אנרגיה מוקדמת שצרכה אנרגיה וכדי למזער את נזקיו נמשיך לצרוך אנרגיה מיותרת זהו דבר מיותר ,לפחות במתכונת השיווק כיום.
-המחיר הגבוה להחריד של מוצרים ירוקים, שנכנסים להגדרה של 'ירוק נדיף' לעומת 'בר-קיימא' גורמים לנו לנזק לטווח ארוך.
-תעודות ההכשר הירוקות, קרי האריזה המבודלת הן אלו שגורמות לנזק שהגידול החקלאי נטול הריסוס וההדברה ניסה למנוע.
-ברגע שהפוליטיקה נכנסת לעבודת האדמה, ועצי זית ומטעים שונים משני צידי המתרס מתחילים להיעקר במקום להינטע,אין כל תועלת במאבק כלשהו יהיה אשר יהיה,במיוחד כעוקרים מתוך עקרונות ולא מתוך צורך ספציפי.
זאת דעתי
- - | |||
| 5/3/08 23:20 |
1
| ||
אנשים, הרגתם אותי עם כמויות המלל הללו...
מכל מקום, עקרון יסוד בכלכלת סביבה הינו: עלות הטיפול בתוצאת הנזק, גדולה בד"כ מעלות המניעה. מכאן שיש להשקיע במניעה.
היות ואנו מדברים על כמות אדירה של מוצרים לא מתכלים כגון חיתולים, בזבוז מים, שפיכת דטרגנטים למי הביוב ורכישת מוצרים רבים שונים ומשונים שלא תמיד ברורה נחיצותם, הרי שנמצא הפתרון: קונדום. כן רבותיי, קונדום הוא המוצר המקיים ביותר...
| |||
| 6/3/08 10:48 |
0
| ||
כיכבתי
-- בריאות הסביבה שייכת לכולנו | |||
לחץ כאן כדי להוסיף דף זה למועדפים



/null/text_64k_1#