שלום לכולם
התחלתי לקרוא את הדיון מתחילתו, למרות שבעבר קראתי את רובו (זה הדיון שהגעתי אליו במיקרה וגרם לי להצטרף לקפה), הועלו מספר תגובות והתיחסויות לפוטושופ ולג'יקלה כמישהי שנשמה פוטושופ כמעט יום יום, במשך מספר שנים ומכירה את נושא הגיקלה מקרוב, אשמח לשתף אתכם בכמה עובדות
הפוטושופ - אני מאמינה, שרובכם לא ממש מכירים את התוכנה. גם אם עבדתם עליה ימים ושבועות, אין די בכך. אני רק אחרי מספר שנים של עבודה במשרדי פרסום, מתוכן חלק במחלקות המתמחות בעבודה בפוטושופ (ולא לא כל ביצועיסט או מעצב יודעים פוטושופ) העזתי להגיד שאני יודעת . מאחר וככול שאתה יודע יותר, אתה מבין כמה אתה לא יודע...
במקביל עזרתי לעסק שהיה בין הראשונים בתחום הדפסות הג'יקלה. (ורק למען הסר ספק, זו היתה עזרה, אין לי עוד קשר עם המקום, ומבלי להכנס לפרטים גם לא יהיה. כך שאין לי כל מניע. ) כך שאני מכירה את הפוטושופ גם מהזוית של האמנות, תיקונים של צילומי ציורים ועבודות דיגיטליות.
הפוטושופ היא אמנם תכנה עם פילטרים וכלים המאפשרים לערוך מניפולציות על תמונות. אבל לא די בכך. הכרות עם התכנה יכולה להפוך אותה לכלי יצירתי/כלי עבודה. ליצירת אמנות המבוססת על תמונות קיימות העוברות שינויים ולהפיכתה לכלי ציור.
אני באופן אישי, לא רואה עצמי משתמשת בה ככלי ציור, מאחר ואני צריכה את העבודה עם החומר, הצבע, המכחולים, הבד, גלגלות, שפכטלים... וגם הרח. אבל ראיתי אמנים שיצרו אמנות דיגיטלית ברמות מדהימות, שרק הכרות עם התכנה מאפשרת להבין כמה השקעה הושקעה בכל אחת מהיצירות. עד כמה התכנה היוותה רק כלי עבודה כמו מכחול וצבע ולא כמניפולציה או פילטר הנותנים לו פקודה והוא עובד. אמנים שהיה להם רעיון, אמירה, חוויה, כמו לכל צייר עם מכחול, והפכו אותה לאמנות, רק בכלי אחר - הפוטושופ...
בנוסף, בדומה לאמנים היוצרים קולאז'ים, או אמנים המשתמשים בחומרים קיימים, והופכים אותם ביצירותיהם למשהו אחר, אמירה אחרת, ויזואל אחר, יצירה אחרת... כך גם הפוטושופ מאפשרת לקחת תמונות קיימות ולהפכן , לאמנות, להעניק להן תכנים חדשים...
ומכאן כל השאר, כמו בכל אמנות אחרת, כשמסתיים הדיאלוג בין האמן ליצירה, ומתחיל הדיאלוג בין היצירה לצופה, יחליט הצופה, אם הוא מתחבר לאמירה, לאמנות, לטכניקה...
בעבודתי במשרדי פרסום על צילומים ותמונות, היו עבודות שדרשו ראיה ציורית, הבנת תלת מימד, הצללות, היו דברים שנבנו כמעט מאפס, אוביקטים שטוחים שקבלו תלת מימד וחיים. דוגמניות ששופצו ותוקנו... עבודות שהיכולת הטכנית שלי בציור, איפשרה לי להגיע לאיכות עבודה אחרת. תיקונים ובניות ששום פילטר שבעולם לא יכול היה לבצע אותם, רק יד מציירת... לא, ברור שזו לא אמנות אולי אומנות. וזו בדיוק הנקודה, הפוטושופ הוא כלי יצירה, במידה ויודעים לעבוד איתו נכון, אמנות עם פוטושופ, היא באמירה של האמן...
ג'יקלה - כאמור, היתה לי הרבה יותר מנגיעה גם בתחום זה. ראיתי הדפסות באיכויות שונות. ואני מרשה לעצמי להביע דעה, כמישהי שמכירה את שני העולמות, הדיגיטלי והציור עם צבעים ומכחולים.
הפקת ג'יקלה, זו מומחיות בפני עצמה. זה מתחיל במגוון רחב מאוד של סוגי בדים, איכויות בד, טקסטורה של בד..., עובר לסוגי דיו שונים, פגמנטים ושאינם, כאלו שעמידים במים ובעלי אורך חיים של עשרות שנים, דיו שיכול להגיע לצבעים וגוונים רחבים ודיו שבעייתי בגוונים מסוימים.
כל ג'יקלה מתחיל בצלם, עבודה עם ציור שונה לגמרי מעבודה עם אוביקטים אחרים ועם אנשים, יש צלמים שזו המומחיות שלהם. זה ממשיך בסוג הצילום, שקופית, עם משמעות לגודל או צילום דיגיטלי. במידה וצולמה שקופית יש משמעות רבה ומכרעת לסריקה, סריקה יכולה "להרוג" צילום טוב או להוות בסיס של עבודה.
אחרי שהחומר מגיע למחשב הוא מהווה בסיס לעבודה. מקום שמדפיס ג'יקלה ומכבד את עצמו, ידאג לפני הכל לכיול המערכת, אחרכך יעבוד על הצילום של הציור, תיקון פגמים והתאמת צבעים. אין צילום שאינו דורש עבודה והתאמת צבע היא לא נעשת בפקודה אחת. עריכת טסט לפני הדפסה לאישורו של האמן.
השלב הסופי, מתיחת הציור על מסגרת פנימית ומריחת לכה. גם השלב הסופי כולל חומרים באיכויות שונות...
כאמור, ראיתי הרבה הדפסות באיכויות שונות, חלקן אינן ראויות לדבר עליהן כלל ומנגד כאלו שמתקרבות למקור באופן שלא יאמן. כמובן שבינהן עוד רמות שונות של הדפס.
נכון, ציורים שיש בהם משיכות מכחול גסות, טקסטורות, עובי של צבע... ג'יקלה היא מדיה מוגבלת עבורם. אבל ציורים שצוירו עם מעט שכבות באופן שטוח, ג'יקלה טוב מתקרב מאוד למקור. כמעט לשלמות.
ראיתי ג'יקלה מתוח ומרוח בלכה, שעמד לייד האורגינל, ובמרחק לא גדול אנשים התקשו להגיד מה המקור.
ישנם אמנים שמוסיפים ומצירים על ההדפס ובכך נוצרת אופציה שלישית.
/null/text_64k_1#