לפני כחודש בזמן המתנה לשירות במוסך בכרמיאל פגשתי לקוח אחר, שהמתין כמוני. התפתחה בינינו שיחה וכך הכרתי איש מקסים מהכפר השכן, דיר אל אסד. בעקבות הכרותנו פתח עז (עז אל דין) כרטיס בקפה שכינויו "עוף גוזל חתוך ת'שמים". אחד הנושאים המעניינים את חברי - "הגוזל המעופף" הוא: תרומה לחברה ובעיקר בקהילתו - במגזר הערבי.
לאור פרסומיו והתגובות להן החלטתי להתמקד הפעם בנושא של שירות לאומי אזרחי, לכל המגזרים.
שירות אזרחי אמור לשמש כתחליף לשירות צבאי לכל מי ששירות צבאי לא מתאים לו מסיבה כלשהי. על פי החוק בישראל, כל מי שקיבל פטור משירות צבאי יכול להתנדב לשירות לאומי. אוכלוסייה זו כוללת נשים וגברים, ביניהם יהודים, ערבים, חרדים, ופטורי גיוס מסיבות שונות, כגון מסיבות רפואיות. הטיפול בנושא השירות הלאומי הוולונטרי נמצא כיום תחת פיקוחו של האגף לתפקידים מיוחדים במשרד הרווחה.
מזה שנים פעלו חברי כנסת מסויימים למען החלת גיוס חובה לשירות לאומי, כולל אזרחי, לכל המגזרים. במרץ 2003 הונח על שולחנו של ח"כ אהוד יתום מסמך רקע: שירות לאומי לבני מיעוטים (לחץ על הקישור).
במחצית שנת 2007 יזמה הממשלה (בראשות קדימה והעבודה) גיוס ערבים לשירות לאומי. יוזמה זו התקבלה באהדה אצל רבים מערביי ישראל, אבל מנגד נתקלה בהתנגדות עזה ורעשנית בקרב מיעוט כוחני.
למשל, עמותת "בלדנא" (ארצנו) הובילה קואליציה של ארגונים ערבים נגד ההחלטה לגייס צעירים ערבים לשירות לאומי, צבאי או אזרחי. הם הדגישו כי למרות טענות הממשלה, "השירות האזרחי מהווה למעשה זרוע ישירה של צבא הכיבוש הישראלי, ושל המסגרת הביטחונית, אשר פועלת, מאז ומתמיד, נגד האוכלוסייה הערבית והעם הפלסטיני בכללותו". הסלוגן המרכזי של הקמפיין שלהם דיבר בעד עצמו: "שירות לאומי - הדרך שלך לצבא".
ח"כ ג'מאל זחאלקה התבטא בצורה חריפה יותר באומרו:
"נקיא מקרבנו כל מי שיתנדב.
מנסים לעשות ישראליזציה לבני הנוער שלנו".
בוועדת המעקב העליונה של ערביי ישראל נקטו בעמדה מתונה יותר ואמרו:
"צריך להתווכח עם המתנדבים, אך לא להוקיע אותם".
אולם בעוד מנהיגי הציבור הערבי הנ"ל שללו את האפשרות של שירות אזרחי לכלל אזרחי המדינה, נראה כי הם ייצגו מיעוט בתוך הציבור הערבי.
סקר שנערך בחודש דצמבר 2007 באוניברסיטת חיפה הראה כי, קרוב ל- 74% מהאזרחים הערבים לא היו שותפים לעמדות מנהיגיהם ותמכו אז בשירות האזרחי, כל עוד לא הזכירו להם מה אומרים זחאלקה ודומיו. כאשר שמעו את דברי המנהיגים הנ"ל ירד אחוז התומכים בשירות האזרחי ל- 42% בלבד.
בחודש פברואר 2008 התקיים עימות מילולי חריף בוועדת החינוך של הכנסת בין ח"כ זחאלקה לבין ח"כ ליברמן, בנושא השירות הלאומי- אזרחי לערבים. ר' דיווח כאן.
לקריאה נוספת:
יוצא איפוא שבשורה התחתונה המנהיגות הדומיננטית של ערביי ישראל ממשיכה בפועל לטרפד כל מהלך אפשרי של גיוס צעירים ערבים לשירות כלשהו במסגרת המדינה.
מה לדעתכם ניתן וצריך לעשות כדי לקדם את הרעיון של שירות לאומי לכולם - כל אחד לפי יכולתו ולפי צרכיו, ברוח ערכי החברה והמדינה העכשויים?
הפוסט הקודם: הכנסת דנה בזיהום אוויר ואחוזי תחלואה גבוהים באזור חיפה
הפוסט הבא: כוחה של שיחת טלפון אנונימית
התגובות דלהלן מהוות חלק בלתי נפרד מהפוסט.
אשמח לקבל תגובה בכתב וגם