הנה תסריט שקרה כמעט לכל אדם בעל חשבון אימייל על גבי הפלנטה: יום אחד אתה פותח את תיבת המייל שלך, ומגלה שלל הצעות מפתות לרכישת ויאגרה במחיר מציאה, או לחילופין המלצה + שובר הנחה לטיפול שנועד להאריך את איבר המין שלך ללא ניתוח. מייד אתה מבין - נפלת ברשתה של עוד תרמית ספאם, שהתלבשה לך על התיבה. היא לא רק מפגיזה אותך כל חצי שעה באותה הצעה, אלא גם שולחת בשמך, או בשמות הדומים לשם שלך, מאות הצעות דומות לשלל חבריך. איך עובדת תעשיית הספאם? כמה אנשים מקליקים על המודעות? כמה כסך היא מגלגלת? מחקר שערכו חוקרי מחשבים באוניברסיטאות בארה"ב מצליח לענות על השאלות האלה.
המחקר התפרסם בשבוע שעבר באתר הבי.בי.סי, והמתודולוגיה שבה נקטו החוקרים היא מאוד פשוטה: "הדרך הטובה ביותר לחקור את הספאם - היא להיות ספאמר", כפי שכתב אחד החוקרים בהקדמה למחקר. החוקרים התלבשו על רשת ספאם ידועה וניסו לחקות את פעולותיה. הרשת נהגה "לחטוף" מחשבים אישיים, על ידי השתלת תוכנה בהם. דרך המחשבים האלו נשלחו הודעות הספאם לאינספור אנשים, ובמקביל תוכנת הספאם הפיצה את עצמה לעוד ועוד מחשבים כדי להרחיב את פעילותה. זאת, כמובן בדרך אוטומטית וללא מגע יד אדם.
החוקרים פעלו באותה צורה והשתמשו במחשבים אישיים שונים ברחבי העולם. בסך הכל הם הצליחו לשים את ידם על לא פחות מ-75 אלף מחשבים אישיים. מכולם נשלחו הודעות מייל למיליוני מכותבים, בהם הצעה נפתה לבקר באתר המוכר תרופת צמחים, שתגרום לביצועים המיניים שלהם להיות כל כך טובים, שנשים יזנקו עליהם בעמידה ברמזור. ההבדל היחיד בין קמפיין ספאם רגיל לזה של החוקרים היה, שכשמישהו ניסה לקנות את התרופה, הוא הגיעה לדף שגיאה.
את הניסוי הזה הם הריצו משך 26 יום, במהלכם נשלחו לא פחות מ-350 מיליון הודעות ספאם. התוצאה: 28 רכישות. לא ייאמן, אבל יש מי שמקליקים על ההודעות האלה. במלים אחרות: אחת מכל 12.5 מיליון הודעות הסתיימה ברכישה, או אם נתרגם זאת לאחוזים - שיעור הרכישה היה 0.00001%. רק לשם השוואה, אימייל מסחרי לגיטימי, כזה הנשלח לגולשים שנתנו את כתובתם לגורם המפרסם, למשל בזמן הרשמה לאתר, הוא 2%. שיעור ההקלקה על מודעות בגוגל גם הוא 2% ואפילו שיעור ההקלקה הנמוך על באנרים, 0.1-0.3%, עדיין גבוה פי 10,000 מזה של קמפיין הספאם.
אבל אל תרחמו על הספאמרים - הקמפיין הזה עדיין הניב הכנסות של 2,700 דולר, או מעל 100 דולר ליום. אם לוקחים בחשבון שהחוקרים השתלטו על 75,000 מחשבים, בעוד הרשת המקורית השתלטה על מיליון מחשבים - מגלים כי ההכנסה עשויה להגיע לשני מיליון דולר בשנה. לא רע בשביל משהו שנעשה בזמן שאתה ישן או אוכל.
למרות זאת, מסקנת המחקר היא שהרווח של הספאמרים נמוך מהמצופה. אסור לשכוח כי לספאמרים עדיין יש הוצאות: צריך לתכנת את הרשת, ומישהו צריך לטפל בה בכל פעם שהפצתה נחסמת. לכן, אמצעי הגנה טובים יכולים להפוך קמפיין ספאם ללא רווחי, ולמעשה להביא להפסקתו. וכזה שיקרה, נצטרך למצוא דרכים חדשות לרכישת ויאגרה.
דרג את התוכן:
כל שולחי מעטפות הנפץ הללו הם כמו חתול בעל שבע נשמות, אם תהרוג אחד הוא יקום לתחייה שוב ושוב. גם כשאתה שם את המסר ברובריקת ה- ספאם, הוא חוזר בדֶּלֶת האחורית שום לאינבוקס.
דווקא ויאגרה, אני מקבלת הצעות לניקוז שומנים, ואני תוהה בכל פעם מחדש מה עוד רוצים לשאול לי לעזאזל, בסוף יישאר ממני שֶׁלֶד.תחשוב שהספא מרים הללו חוסכים הרבה נייר, פעם תיבת הדואר שלך הייתה מפוצצת בפלאיירים, היום יותר קל ללחוץ על כפתור הדליט, ולהמשיך הלאה.